Test: helma Catlike Forza 2.0 - malá helma i integrálka v jedné

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 24.5.2018

Jsem pohodlný a mám malou hlavu. Z toho plyne, že nikdy nebudu vozit na enduro závody dvě helmy a že na můj květák jen tak nějaký hrnec nesedne. Takže rok pokusů a omylů a nakonec doma parkuje Catlike Forza 2.0. Mám totiž strach o svůj neodolatelný úsměv, proto jsem hledal kokosku s přídavným chráničem brady.

Helma vyrobená sice jen ve dvou velikostech (MD 55–58 cm, 668 g a LG pro 59–61 cm, 700g), ale díky vyladěnému BOA systému s dávkováním po jednom milimetru, mi drží jak přibitá. Ale něco jiného je to doma před špíglem a něco jiného na ostro v terénu. Sbalit cajky a vyrážím na Trutnovské enduro.

V balení dostaneš náhradní nalepovací suché zipy, výstelku a kryty děr po chrániči brady.

Brada do báglu, helma na květák. Za letošní jaro by se ani chorvatský léto nemuselo stydět, tak čekám na první kapku potu. Výrobce se chlubí revolučním systémem oválných otvorů vpředu a vzadu (mimo jiné vpředu kryté síťkou proti hmyzu, alergici jistě ocení), díky kterým vzduch proudí lépe a hlava se nepřehřívá. Ok, reklama je jedna věc a praktická zkouška druhá. Ale asi na tom něco bude, protože kdo zná zkratku k Trutnovským trailům ví, jaký nahoře bývá vedro. Jasně, že jsem přijel zpocený, ale hlava dost v pohodě.

Tak teď nasadit bradu. To bude nejspíš oříšek! Domácí přípravu jsem podcenil. A ono to jde kupodivu velmi dobře. Chránič natočit mírně vzhůru, boky zaklapnou díky magnetům téměř samy a pak už jen zatlačit na správném místě a z jednoduché helmy je integrálka. Paráda, jak efektivní. Pět erzet, pětkrát nasadit a sundat. Dolů to jde ještě snadněji, to zvládám i za jízdy.

Tady malá, leč důrazná poznámka k výrobci: to neumíš ty magnety přilepit pořádně?! No asi ne, nejspíš, takže po pár týdnech vás nejspíš potká to, co mne, že magnety – původně nalepené v helmě, zůstaly na bradě. Smutné. Ale naštěstí to má řešení: použít kvalitnější lepidlo než výrobce. No, nikdo nejsme dokonalý!

A teď pozor: důrazně doporučuji helmu nasazovat bez brady! Při nasazování kompletu může dojít k poškození plastových výstelek v zadní části helmy. Při koncipování této části se nejspíš španělský konstruktér už viděl na siestě, tak ji mno? jak to říct slušně …nevychytal. Takže opatrně. Sundávání vcelku jsem proto ani nezkoušel. Naštěstí u Cyklo Švec mají výstelky náhradní.

Helma komplet, můžu dolekop.com. Výhled neomezený, helma větrá dobře, sem tam líznu nějakou větev, ale žádná mi nejde do očí. Vzhledem k mým dioptriím nemůžu jezdit ve sjezdových brýlích. Kdo má stejný problém, tak ať helmu nejdřív vyzkouší na krámě i s brýlemi. S jedněmi mi to prostě nepasuje. Naštěstí nejsou mé jediné. Na sjezdové brýle výrobce myslel a vzadu je klasický háček na popruh. Kšilt je dost velký, aby zabránil šlehání větvemi do obličeje a jde zvednout, aby sjezdové brýle schoval. A zároveň je dost malý, aby při sundání brady příliš nevyčníval.

Na transfer si chránič raději sundám. Lépe se mi dýchá i se míň potím.

Zadní část je standardně delší, aby dobře kryla i přesto je kolečko BOA velmi pohodlně ovladatelné.

Rád bych vám napsal, jak je helma perfektně a dokonale bezpečná, ale naštěstí jsem neměl to ?štěstí? vyzkoušet i tuto její stránku. Sice nemá MIPS, ale před vyhřezlým mozkem a vyraženými zuby nejspíš zachrání (splňuje normu 1078+A1). Každopádně přídavný chránič brady pocit jistoty a bezpečí u mne zvýšil!

Plusy:
+ dva v jednom
+ fakt jednoduchý nasazení brady
+ ještě jednodušší její sundání
+ síťka proti hmyzu
+ BOA kolečko
+ helma vhodná pro menší hlavy

Minusy:
 – subtilnější uchycení týlových výstelek
- odlepující se magnety
- pouze norma 1078+A1

Plusy tedy převažují na mínusy, které vidím jen tři, z toho dva mají jednoduché řešení. Otázka normy je diskutabilní. Na amatérské hobby ježdění asi není víc potřeba. Anebo se mne zeptejte na podzim!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Duchna (strabo (a) tiscali.cz) 24.5.2018 v 9:45

    Normu ČSN EN 1078 +A1 musí splňovat každá přilba na trhu, pokud má být prodávána jako cyklistická přilba. Naprosto nic to tak o přilbě nevypovídá. Osobně ve mě přichycení spodní brady nevzbuzuje velkou důvěru. Na menší pád a pro psychiku jezdce asi dobrý...

  • anonymní uživatel Martin 24.5.2018 v 11:38

    Tak to bych na hlavu asi nevzal...

  • anonymní uživatel Daniel (dan.daniel.dz (a) gmail.com) 27.5.2018 v 11:56

    je to pekny hnus, taky bych rekl, ze ta pevnost brady bude nic moc a hlavne vypada jako helma, kterou driv delal Author Hot Shot

  • anonymní uživatel Anonym 28.5.2018 v 14:24

    Ten nahubek uleti pri prvnim kontaktu se zemi, co treba Fox ProFlame a dalsi odvetrane integraly? Nebo nebyt liny a vzit dve helmy. Pokud mas rad svuj usmev, tak si zvolil nejhorsi moznost. Mas cetku co dodava pocit bezpeci, ale v prvnim crashi budes hodne prekvapenej, ze komponent na ktery si spolehal nefunguje... jako horolezec co pouziva na slanovani snuru od padaku, protoze mu v armyshopu rekli, ze to tak delaj US Navy pri vysadcich a pak cumi, ze ma zlamany obe nohy... pokud u hodnoceni helmy (konponentu primarne urcenem pro ochranu zdravi) udavas v minusech pochybnosti o ochrane zdravi, tak je to jako boty, co maj sice spoustu vyhod, ale neda se v nich chodit, nesplnuji zakladni funkci a jsou tudis k nicemu

  • anonymní uživatel Anonym 28.5.2018 v 14:36

    A libovat si, jak je super, ze se to da rychle sundat a nadat je jako pridelat na aute kola jenom na jeden sroub misto na pet a libovat si, kolik casu usetrim az je budu za pul roku prendavat, to neni vyhoda, aleale fatalni nevyhoda. Howk

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí