Test: Empire Cycles MX6 Evo - netradiční kolo, za kterým se každý otočí

Autor: Čert, Keli, kategorie: Test, vydáno: 14.6.2018

Nedávno jsme vám představili Empire Cycles, coby značku nově vstupující na český trh. A samozřejmě jsme hned obratem sehnali kolo k testování. All mountain mašinu (a slovo mašina se tentokrát fakt hodí) MX6 Evo.

Rám svařovaný z trubek a hliníkových odlitků se 150 milimetry zdvihu na jednočepové zadní stavbě.

Testovaná verze je samozřejmě specificky vyspecifikovaná, víceméně kompletně na Hope (brzdy, zapletená kola, představec, gripy), pohon je jedenáctkový Sram GX, tlumič Rock Shox Monarch plus a vidlice Yari, nechybí samozřejmě teleskop Reverb. V tomhle osazení je cena kola někde okolo 120 tisíc Kč.

Samozřejmě, kamkoli přijedete pořádně „tahá za oči“. Ať už jste ve společnosti laiků nebo lidí co se v kolech vyznají, na „motokrosovou traverzu“ se lidi fakt dost ptají.

Co se týče jízdy, kolo není geometricky zrovna extrémní sjezďák, jedná se spíš o trailbike s vyšším zdvihem „ze staré školy“. A tak i jezdí. Žádné extrémní rozměry, žádné extrémní úhly. Hlava 66,5°, sedlový úhel 73°, zadní stavba 435mm a reach v testované verzi L 430mm. Střed je u tohoto kola uložený 5mm pod osami nábojů kol.

Po testování superdlouhým polosjezďáku se vůbec nezdráhám osedlat kolo ve velikosti L, i když jsem obvykle Mko. Ostatně reach 430mm je o dost kratší než má v dnešní době většina endur v Mku. Tentokrát mi ale velikost výborně padla, kolo je nejenom krátké, ale i dostatečně nízké, takže posed mi maximálně vyhovuje.
Zvykat si musím na dvě věci, 100mm sedlovku a fakt, že pod sebou nemám kolo, které by mělo ambice závodit ve sjezdu.

Empire je vysokozdvihový trailbike se vším co k tomu patří. Výborně se na něm šlape, je maximálně obratný, zkrátka ve výjezdech exceluje. I přes jednoduchý systém zadního zavěšení se na něm výborně jede i po rovině, pokud chcete dupat v rozbitém terénu, dává vám vyšší střed skvělou průchodnost. Ačkoli jsem fanoušek „low a slack“, je občas příjemné jet a neškrtat neustále pedály o zem. Teda, když mluvíme o jízdě do kopce a po rovině, musím zmínit pneumatiky. Velice exotické Vee Tire Flow Snap sice famózně drží a zakusují se do každého terénu, ovšem do kopce se jim moc nechce. Vzhledem k zaměření kola by asi víc prospěly trailové gumy s tvrdší směsí a jemnějším vzorkem, aspoň vzadu.

Ve sjezdu není MX6 Evo žádný závodník. Kolo dokáže jet rychle, ale poměrně snadno se dostanete na hranici pohodlí a komfortu. Spíš mu svědčí maximálně užívací jízda, tady si skočit, tady říznout zatáčku, tady trochu zašlapat. Velký podíl na slušných vlastnostech má samozřejmě i výše zmíněné agresivní obutí.

Empire MX6 Evo není úplně ideální kolo, pokud máte chuť závodit nebo trávit dny v bikeparku. Ale třeba Rychleby, nebo jiná trailcentra u nás jsou pro něj jako stvořené. V klidu ale svižně si vyšlápnout na kopec, pak se pustit dolů a užít si každou zatáčku, každou bouli a nemuset se bát si kdekoli přišlápnout. Vlastně nejenom trailová centra, na každém trailu je Empire doma, nepotřebuje obří kopce aby to byla zábava. A tohle všechno je zabalené ve velice neobvyklém balení.

Pohled druhý Keli, 185 cm, klasická velikost L

Beru kolo od Čerta a ten mi říká: „Bude ti to malé“. Bez znalosti jakýchkoliv čísel nasedám a rozhodně mi kolo velké není, měl pravdu kluk ušatá. Je to s mojí výškou na hranici jezditelnosti, nastavím sedlovku do optimální výšky a ejhle, přesně na rysku maximálního výsuvu, deset centimetrů zdvihu teleskopu je v dnešní době již málo a hlavně na kole velikosti L, jako Long. Nicméně na kolo se poskládám docela v pohodě, s malilinkatým pocitem vosy na bonbónu a vyrážím.

Do kopce je projev zadní stavby specifický, jednočepový systém s vysoko umístěným čepem, tahá při šlapání trochu za řetěz a poměrně dost se houpe. Sahám po páčce na tlumiči a… a kde je? Šátrám, šátrám… až našátrám, páčka na tlumiči ukrytém v masivním odlitku není zrovna dobře přístupná, ale zvykneš si.

Při šlapání pozoruji, že každé šlápnutí ťuknu pravou patou do zadní stavby, proč pouze pravou? Vždyť vozím na obou botách stejně nastavené kufry, zastavuji a hledám příčinu. Kufry se neposunuly, zkouším kliky a zde je to patrné, pravá klika je výrazně blíže zadní stavbě než levá, chybka se vloudila, možná by jen stačilo použít kliky s větším Q factorem.

Jízdu dolů si užívám, malé, krátké kolo je velmi hravé, není to žádná extra střela, ale zábavnost se mu upřít nedá. Na takto krátkém kole jsem již léta nejel, jen samé dlouhé natažené rámy a toto je zcela odlišné. Dá se říct, že je to docela oldschool geometrie. Je to ale chybou? Nemyslím si, spousta jezdců si ji bude užívat.
Avšak další pro spoustu jezdců naopak bude překážkou a přitom by stačilo málo, prodloužit „jekly“ ze kterých je rám svařen a i bez nutnosti změn odlitků by se geometrie dala výrazně zmodernizovat. Zajímavé u Empire je i stejná délka sedlové trubky a Stack (výška rámu) u všech velikostí – velmi netradiční!

Každopádně, Empire Cycles MX6 Evo je kolo, které budí pozornost. Jednomu se líbí, druhému ne, ale nikoho chladným nenechá. Ať zastavíš kdekoliv, vždy se najde pár čumilů, kteří se přijdou podívat. A je na co. Tohle kolo je prostě neobvyklé. Ve všech směrech.

Víc o Empiru se můžete dozvědět na webu českého distributora empire-cycles.cz kde mimo jiné najdete i druhý stroj od Empiru, nekompromisní sjezďák VX8 s čepem proklatě vysoko a vodítkem řetězu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 14.6.2018 v 8:37

    Naprosto klasicky anglan. Jednocep, brutalni vykovek jak z vesnickeho zelezarstvi a oldskool geometrie. Proste vsechno jinak, nez je dnes moderni... Pokud to slusne jede, nemam namitek.

  • anonymní uživatel Sektor B5 14.6.2018 v 9:22

    Ahoj, už dříve byla takováto řešení. Většinou je ale limitovala hmotnost rámu. Můžete doplnit info o hmotnosti kola? Dík.

  • anonymní uživatel Johny 14.6.2018 v 16:27

    Konečně něco zajímavého, dnešní "moderní" znamená kolo pořád stejný, každý rok pouze jiný obal a příchuť jak u zubní pasty. Za mě supr mašina jak píšete.

  • anonymní uživatel Roman (romanovo (a) email.cz) 14.6.2018 v 17:41

    V dnešní době hydroformingu a všech možných pokroucenin, kdy 10 značek využívá stejný systém závěsu zadní stavby a tak mají všechny +- stejné rámy, je tohle pastva pro oči, stejně jako jednoduchost a krása rámu od Franty Mrázka :)

    P.S.: máte tam chybu v nadpisu ogaři - v "netradičný kolo" určitě chybí háček na "n", správně má být "netradičňý"

  • anonymní uživatel schejta 15.6.2018 v 9:07

    nemozem si pomoct ale ten bowden na ovladani sedlovky mi pride horezne na rane a bal bych se ze ho nekde urvu, ale jinak kolo bez vyhrad

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí