Test: BikeworkX Cyclo Star - umyje kolo dokonale

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 20.6.2018

Čím myješ kolo ty? Já již dlouhá léta sázím na český Cyclo Star od BikeworkXu. Vyzkoušel jsem toho spoustu a vždy skončil u této zelené kapaliny. Proč? Protože prostě funguje a hlavně voní, ale jak. Pokud neznáš, tak můžeš jen litovat, že současné technologie nedokáží sdílet vůni. A jedním důvodů je i příznivá cena, mycí prostředek je prostě spotřební zboží a pokud se o kolo aspoň trochu staráš, tak jeho spotřeba není malá a ono se časem nasčítá.

A pokud kolo neumýváš, tak ono ti to vrátí. Kromě toho, že nevypadá tak pěkně, tak se neúdržba projeví i výdrži komponentů. Jeden konkrétní příklad, řetěz. Ten, když nečistíš, tak se do maziva dostane prach a písek, ten ve spojení s mazivem vytvoří velmi účinnou brusnou pastu. Pokud ji neodstraníš a jen znovu namažeš, tak brusná pasta zůstává. Aby bylo mazání opravdu účinné je třeba nejdřív vyčistit a teprve potom namazat mazivem.

Použití je shodné jako u produktů konkurence, návod říká: nastříkat, nechat chvíli působit, opláchnout a hotovo. Osobně postupuji trochu jinak, tedy nejdříve opláchnu hrubé nečistoty vodou a až poté stříkám Cyclo Star, trochu na rám a komponenty a pár cákanců na namočený kartáč. Následně pošudlím kartáčem kolo, vytvoří se čistící pěna a spotřebuješ pak výrazně méně čističe. Následně opláchnu a hotovo. Není třeba otírat nebo leštit, šmouhy nehrozí. Samozřejmě pokud si chceš vyhrát, tak tlakový vzduch vyfoukat vodu a …

BikeworkX Cyclo Star se v nejmenším balení, půllitrovém postřikovači dá na netu sehnat okolo 150 korun. Zdá se to hodně, za nějakou chemikálii, kápnu do kbelíku s vodou běžný jar nebo cokoliv na mytí na nádobí a kolo si vyčistím stejně. Pravda i běžný jar na umývání a odmaštění funguje bezvadně, ale když poté nenamažeš řetěz, tak chytne lišku (zrezaví), toto se u Cyclo Staru nestane. Obsahuje nějaká čáry a kouzla, inhibitory koroze, a prostě řetěz po mytí nerezaví. A ani nekoroduje.
Jinak zpět k balení, optimální je vzít pěti litrový kanystr (nebo aspoň litrovku) a pak máš na léta vystaráno a hlavně náklady na mytí jsou skoro za nula.

Proč Cyclo Star tak dobře myje? Až půlku účinnosti (ofiko info) dělá jeho pěnivost. A v porovnání třeba s Muck Offem na rámu drží a nestéká, dává tím aktivním látkám čas pracovat, navíc ho i spotřebuješ méně. Jaká je spotřeba na jedno mytí? Osm stříkanců do skleničky a po spadnutí pěny zůstalo cca 40 ml kapaliny. Jo a mimochodem, Cyclostar se dřív používal i jako čistič řetězu, teď už ale nemusíš řešit myčku na řetěz plnou pěny, BikeWorkX má Chain Clean Star, kapalinu modré barvy, balenou pouze v litrové láhvi – silněji odmašťuje a míň pění. A další zákulisní info, celý tým BikeworkXu čistí trouby a disky kol u auta taky Cyclostarem. A dokonale také čistí zvratky ze spár mezi kachličkami… ověřeno… prostě jeden Cyclostar na celou domácnost!

Jako vystudovaný ekolog ocením i biologickou odbouratelnost. Je to sice detail, ale když máš na výběr, tak proč neudělat něco pro přírodu. Prostě, za mne je Cyclo Star od BikeworkXu absolutní pecka, produkt, který nemá slabou stránku. Kdyby aspoň barvu zežral, karbon rozpletl, s hliníkem nějak reagoval, prostě nic, v tomhle ohledu je to pro testéra velké zklamání.
Jo mimochodem, nedávno jsem narazil na výrobek nesoucí podobné jméno, Cyklostar originál, úplně jiná láhev a také barva… asi jinej originál, když ten Cyclo star co už x let používám má pořád tu zelenou.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Eda 20.6.2018 v 7:20

    Ale bacha! Cyklostar originál používá Česká repre a mají i speciál na e-bike! www.cyklostar.cz/...

  • anonymní uživatel PAJA 20.6.2018 v 9:13

    Právě,že teď už je cyklostar modrý a tak pěkně nevoní. Čistící schopnost zatím neotestována.

  • anonymní uživatel petr 20.6.2018 v 14:33

    Hele, když ho na kolo lijete takhle "ve velkým", nebojíte se, že se dostane na místa, kam by třeba neměl ? Vzhledem k jeho výborným odmašťovacím schopnostem bych řekl, že třeba ložiska se na to moc dobře tvářit nebudou.
    Jinak zkušenost s tím nemám, jen bych rád věděl, na co si dát pozor jako budoucí uživatel :D.

  • anonymní uživatel Ádoš 20.6.2018 v 14:56

    každej povinně do batohu alespoň dvě balení - vždycky jsem si připadal jak v Jiříkově vidění, když pod kopcem u zázemí potkám 20 vocasů,
    kteří stříkají chemikálie jak o život a od myčky do lesa teče potok sračkový pěny, ať žije ekologie.....i když oni to vlastně zkoušeli na opičkách
    žejo.

    Tohle dřív nebejvalo....v posledních letech mi přijde že se na kopec sere víc a víc teploušků v růžovejch pyžamkách, navoněnejch Diorem a pak
    po každý jízdě nablemcaj na kolo kilo šamponu (aniž by kolo museli nakládat do kufru auta) prostě PURE DH a symbioza s přírodou.

    Enduro Specific zamrdanej......

  • anonymní uživatel Roman (romanovo (a) email.cz) 20.6.2018 v 17:02

    Cyklostar, Cyclostar ... 15 let kupuju nebio neeko Cyklostar s "k" od Nacházela. Jenže podle webu Bikeworkks (vážně se firma jmenuje tak, že se vyslovuje na konci s "-kks" - Bikeworkx? :D) je to taky Nacházel. Nejdřív jsem chtěl nadávat, že to je od Bikeworkks ojebávka, že akorát vymysleli produkt s podobným názvem, kde je pouze "c" místo "k", ale teď už nechápu vůbec :). Obojí je normálně na trhu, doma mám aktuálně klasický zelený Cyklostar zakoupený před pár měsíci. Nebo je ta řada s "c" řadou bio eko, zatímco s "k" zůstává letitá klasika?

    Ádoš: amen. Otvírala se mi kudla v kapse každou nesuchou vyjížďku ve Všenorech (a to ještě nebyly ani časy pyžámkářů), kdy se potok dole u hospody naplnil koly a ty přikryla metrová vrstva pěny. Chápu, že si nikdo nechce zasrat auto (my vždycky zasraný lezli do vlaku ;)), ale na to stačí ošolíchat ve vodě třeba smetáčkem z toho nejhoršího a doma si umejt kolo na myčce nebo ve vaně. Že má někdo malou koupelnu? Tak ať se přijde podívat ke mě, když meju kolo v panelákový koupelně 2m čtvereční, se 100cm vanou, kde od vstupu do koupelny s kolem až po jeho umytí musí kolo bejt ve svislý poloze a řidítka na půl cesty do x-upu, prostor na průchod mezi pračkou a umyvadlem je užší, než rám s klikama a pedálama ;), dobrá tělocvična.

  • anonymní uživatel Miras 20.6.2018 v 18:57

    Celej život voda z hadice,hadr, wd40, hadr u všech kol. Nikdy jinak a řetěz jsem teda neměnil. Spíš než test to na mě působí jako reklama, ale chápu že kola bike průmyslu se musí otáčet :-)

  • anonymní uživatel Salavic 20.6.2018 v 19:18

    Naprostý souhlas s Adošem.

  • profilová fotka CanaLL 20.6.2018 v 19:56

    taky souhlas s Adošem! šamponský buzny v pižamech patřej na trávník! ZA ŠAMPÓN NA NĚ!!!

  • anonymní uživatel Viba 20.6.2018 v 22:14

    Čistě teoreticky, když zapomenu na to že mi padá bahno z kola třeba do auta(na což by měl stejně stačit smeták a hadice), nevidím jedinou pozitivní věc na miti šamponem.Je tam vůbec nějaký pozitivum? Samozřejmě pohon je jiná kapitola...

  • anonymní uživatel anonym :) 21.6.2018 v 1:29

    ono to zaschne a opadá, tak kein stress

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 21.6.2018 v 7:24

    to Roman: Vzdyt to je jednoduche. Nachazel je vyrobce obrovskeho portfolia chemickych vyrobku. Puvodne pod svym nazvem vyrabel i prostredky pro cyklistiku. Pote se rozhodl, ze marketingove oddeli tuto sekci a vymysleli pro ni nazev BikeworkX. Tedy BX neni firma. Je to nazev rady produktu... Zdali se da stale koupit i Cyklostar Nachazel netusim. Ale vim, ze Nachazel ma na svych strankach sekci "Your brand". Tedy objednas, zaplatis a dostanes co chces se svym logem. To je treba onen zeleny cistic Pells. Coz je to same jako zeleny Cyklo Star. Dokonce melo dojit k omylu, protoze se snazi dodrzovat nezamenitelnost produktu a proto voli u Nachazela jine barvy a vune. Coz se u Pellsu nestalo. Ale potom uz to nechali tak.

  • anonymní uživatel jolana (*) 21.6.2018 v 8:27

    Souhlas s adošem, akorát se z toho vypouští sračky okolo. Celej život stačí jenom voda a když je to zaprašený, tak jen blbej hadr. Vždycky nechápu, když jsou sračky, tak ti KUNDURO SPECISHIT to musí dole u lana po každé jízdě ošplíchavat aby to měly jako nový, prostě zbytečný plýtvání vodou :D

  • anonymní uživatel JardaM (jarda (a) m.mm) 21.6.2018 v 9:51

    Buďte rádi že do bikeparků jezdí poslední dobou víc lidí než dřív. Jejich provozovatelé a personál budou mít třeba konečně co žrát. Neřešte kdo má jakej dres, kdo si jak často meje kolo a čím si meje kolo a užívejte si radost z toho že jste zdraví, spokojení a na čerstvým vzduchu.Neschovávejte svoji nevraživost k jiným za pseudo-ekologický názory a buďte trochu schovívaví k těm, kteří třeba nejezdí tak dobře jako vy, tak dlouho jako vy a jinak u toho voňej. Buďte trochu nad věcí, bude nám všem veseleji :-).

  • anonymní uživatel Michal (rada.m (a) volny.cz) 21.6.2018 v 10:27

    No jednu flasku sem otestoval a hned my to vyzralo oranzovou barvu z polepu na rafkach :D proste je trochu svetlejsi ted. Takze zustavam u jaru :D

  • profilová fotka Miros Pikos 21.6.2018 v 10:58

    Bahno opláchnout na hrubo a může se jezdit. Pokud někdo lpí na výstavce tak to jistí kýbl s vodou a štětka na hajzl. No a tyhle odmašťovače jsou dobrý leda na řetězovku - ale tam bacha na ložiska v ořechu či jinde. Jinak ať si kdo chce čím chce máchá...je to jeho boj.

  • anonymní uživatel Ewa Farna 21.6.2018 v 11:45

    Na to abych dostal s kola blato a a prach opravdu potrebuju nejakej cistici pripravek? Boha

  • anonymní uživatel Ludwig 21.6.2018 v 12:52

    DIRTY RIDERS pyčho !

  • anonymní uživatel Peter 21.6.2018 v 13:57

    Chemické sračky jako chemické smažky, ta vůně je opravdu libová, přípravek obsahuje fosforečnany, kolo tím páchne ještě měsíc, ale řetěz vyčistí. :)

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 21.6.2018 v 14:12

    Já to používám a je to dobrej šetrnej odmašťovač. Fakt super pomůcka, která patří do dílny. Celý kolo s tím ale rozhodně nemyju, je to divný :)

  • anonymní uživatel DD 22.6.2018 v 17:03

    to cyclostar a cyklostar, mam pocit ze se o to prave tyhle dve firmy soudily a ti cyklostar to meli jako nazev driv...nachazel byl myslim myval, nebo tak neco :) ale mozna se pletu :) ono je to celkem jedno, tenhle zelenej je dobrej a hotovo...

  • anonymní uživatel BadF4ck4 23.6.2018 v 16:28

    Před měsícem jsem dvě nevyužitý lahve cyklostaru vracel do sběru nebezpečnýho odpadu. Kolo nejlíp mejt jen vodou a smetáčkem s jemnejma chlupama. Mastnotu kolem hlávka, řetěz, zaschnutý mlíko apod. setřít hadrem s nastříkanym čističem brzd co nežere barvu a plasty. Kazetu příležitostně Drivetrain Cleanerem s rozprašovačem nebo benzínem. Pokud chci mít kolo opravdu čistý, tak po umytí přetřu čmouhy vlhkym hadrem nebo přejedu leštěnkou. Čističe max na mytí kazety...

  • anonymní uživatel PajoSH (neni (a) cashocist.cz) 25.6.2018 v 7:45

    Původní Cyklostar nebyl od Nacházela, ale z EVER STARU (Šumperk, výrobce mimo jiné chemie i ARVA). A dělají ho stále. Tuším, že teď ho dali do Black Look. Nacházel a spol si ho brandovali. Nevím jak je to nyní. . .

  • anonymní uživatel Blbec 27.6.2018 v 1:17

    "Michal (rada.m [zavinac] volny.cz)" tos zabil! ;)

  • anonymní uživatel Roman Vacek (Vacan222 (a) gmail.com) 27.6.2018 v 20:44

    Demižónek 5l nám vydržel ani nevím kolik let. Dobře to meje, krásně voní, přijde mi to dobrý. Pravda je, že kola mejeme jen když jsou hodně špinavá nebo před servisem. A tráva na místě mytí je furt stejně zelená.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí