Test: brýle Fox Racing Vue - brýle se super výhledem

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 26.6.2018

Pokud máš aspoň trochu povědomí o tom, co je to motokros a superkros, tak ti musí být známé jméno Ken Roczen. Tahle světová hvězda zmíněných disciplín totiž stojí za vznikem brýlí Fox Racing Vue. A když jsou Vue dobré v MX, tak se dá očekávat, že budou dobré i pro kolo.

Již na první pohled zaujme velmi malý rámeček, doslova minimalistický. Tenký rámeček, to značí velký výhled, do všech směrů, doslova jako na vyhlídce. Mimochodem, Vue ve francouzštině znamená právě vyhlídka. Náhoda? Nemyslím si.

U brýlí Vue je velmi dobré periferní vidění, žádné ježdění v tunelu s okraji obroučky v každém pohledu. Tady aby jsi viděl okraj brýlí se musís opravdu snažit, za jízdy je to téměř nemožné. Pochvalu zaslouží použité polykarbonátové sklo pro minimální, doslova neznatelné zkreslení obrazu při pohledu skrze něj. Samozřejmostí je ochrana před škodlivým UV zářením (UVA + UVB).

Testované brýle jsou v barevném provedení bílý rámeček – šedé sklo, k dispozici jsou červeno – červená zrcadlová a černo – černá zrcadlová varianta. Ano, sklo je vždy mírně zatmavené. Zvolil jsem tedy nejsvětlejší nabízenou variantu se světle šedým sklem. Zatmavení je možná výhodné na motorku, na kolo už méně. Čiré sklo se dá pořídit pouze jako náhradní díl, což bych rozhodně doporučil pořídit i přestože šedé zatmavení není nijak velké, tak v tmavých lesích a nebo za zhoršených světelných podmínek budeš mít problém.

Na obličeji jsou brýle velmi příjemné, použitá výstelka okolo rámečku je tak… tak heboučká. Co stojí za zmínku, výřez pro nos a vycpávka okolo něj, na nose jsem měl již spousty brýlí a téměř vždy jsem měl pocit, že mi tlačí do nosu a „ucpávají“ nosní dírky, tady jsem nic takového nepocítil.
Na stahovacím pásku nechybí silikonový proužek pro zamezení sklouzávání z helmy, způsob stahování je tradiční, snadno proveditelný i v rukavicích – každou rukou chytíš jednu sponu a zatáhneš od sebe či k sobě – pokud chceš stahovat nebo povolovat.

Sklo i brýle umožňují nasazení strhávaček, které jsou dokonce přiloženy i v krabičce. A pokud plánuješ ježdění v opravdových mega sra*kách, tak je možno nasadit i roll offy.

Co se týče výměny skla, tak Fox u modelu Vue vsadil na TruLock systém. Bajonetový způsob zajištění skel v rámečku. Skla v rámečku nejsou nijak nacvaklá, jak je to bývá u jiných značek, ale jistí je na každé straně plastový element, ze kterého vychází pásek na přilbu. Nasazení a vysazení skla je velmi jednoduché, jedná se skutečně o pár okamžiků (tedy až systém malinko ochodí, poprvé jsem s ním trochu bojoval). Při výměně skel je třeba dbát na čistotu a pro jistotu, „mechanizmus“ ofouknout, protože když to neuděláš, poškrábeš si sklo jako já.
Sklo je z výroby zaoblené do tvaru brýlí, takže se s ním nemusíš nijak prát a přemlouvat ho. Výhodou tohoto řešení je kromě snadné výměny skla, také možnost snadného vyprání pásku, především v tomto bílém provedení ji oceníš.

Brýlové sklo je opatřeno protizamlžující se vrstvou, které funguje dobře, ale ve velké vlhkosti a dešti již zamlžení nezabrání. Toto jde ruku v ruce s odvětráním, použit je nový systém větrání „360 venting“, který sice na první pohled vypadá úplně stejně jako na všech ostatních brýlích. Ale brýle větrají fakt dobře, tedy za normálního počasí funguje dokonale, v dešti a mega vlhkosti však již ventilace trochu nestíhá, především při postávání, při jízdě se skla odmlží během pár okamžiků.

Velké brýle patří do velké, integrální, helmy, to je jasné, ale protože občas na kole jezdíš i v malé přilbě, tak je důležitá i kompatibilita s těmito přilbami. Vuečka jsem vyzkoušel s vícero přilbami a nikde neměl problém, vždy sedly dokonale, to díky velmi rovné horní hraně rámečku.

Cena brýlí Fox Racing Vue atakuje hranici tří tisíc korun, což rozhodně není málo, ale za své peníze dostanete špičkové brýle bez kompromisů. A náhradní skla, ty jsou za skoro pusu.
Navíc, Vue jsou brýle, které vydrží, tyto po více jak třech měsících poměrně intenzivního používání nejeví známky jakéhokoliv použití a to ani na sklech, stále bez škrábance (tedy nepočítaje ten u upínacího elementu skla).

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí