Test: Scott Trail Underwear Bibshorts

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 18.6.2018

Batoh na záda? Nikdy! Ledvinku? Nikdy! Ale přesto si chci s sebou na kolo vzít duši, bundu, svačinu a další. Kam s tím? Scott nabízí spodní elasťákové laclové trenky s kapsami. Pojďme se na ně podívat.

Batoh na záda? Nikdy! Ledvinku? Nikdy! Ale přesto si chci s sebou na kolo vzít duši, bundu, svačinu a další. Kam s tím? Scott nabízí spodní elasťákové laclové trenky s kapsami. Pojďme se na ně podívat.

Trailové či endurové ježdění bez batohu nebo ledvinky je prostě lepší než když máš na zádech batoh, samozřejmě neberu v potaz ochranu, ale ten pocit volných dýchajících zad, když ti je lehký vánek ofukuje a ty se nepotíš jako čuník.

Pokud batoh zůstává doma, tak možností kam si dát „náklad“ je několik, do kapes kraťasů nebo třeba připevnit na rám. V kapsách kraťáků je to velmi nepraktické, při každém šlápnutí váhu nákladu cítíš; připevnit na rám už je lepší, ale kolo vypadá jako vánoční stromeček. Pokud se ti ani jedna ze zmíněných možností nelíbí můžeš sáhnout po spodních elastických kraťasách, například těchto Trail Underwear +++ Bibshorts od Scottu. Ty v sobě kombinují klasickou lycru s cyklovložkou a prakticky umístěnými kapsami.
Umístění kapes je klasické, v místech, kde je mají silniční a XC dresy, tak, že do nich snadno dosáhneš oběma rukama.

Lycru a cyklovložku není třeba asi důkladněji představovat, ale podívejme se na detaily. Vložka je poměrně veliká a dobře tvarovaná, funguje přesně jak má, odvádí pot a sezení na sedle dělá příjemnější. Základní kraťasy na kterých je vložka přišita jsou složeny z více částí, spodní je ona klasická lycra a vršek s kšandami – lacl – je tvořen velmi perforovanou a mega prodyšnou látkou. V podstatě ji na těle vůbec necítíš. Kalhoty s laclem nejsou můj šálek kávy, ale tyto nosím zcela v pohodě. Šle i přesto, že jdou přímo přes bradavky, tak je nijak neodírají – kdo zažil, ví jak nepříjemné odřené bradavky jsou.

Spodní konce nohavic jsou opatřeny cca 3 cm širokou manžetou s protiskluzovou úpravou, zde musí být pochvala, na stehnech drží kraťasy dokonale.
Další protiskluzovou úpravu najdeme na zadní částí v oblasti ledvin, pod dvojicích kapes. Původně jsem se domníval, že protiskluz má nějakou souvislost s kapsami, ale při bližším pohledu je jasné, že kapsy se této oblasti v podstatě nedotýkají. Jsou našity pouze nahoře, spodní část je volná a při oblečení tato volná část „plandá“ přes vnější volné kraťasy. Takže protiskluzová úprava slouží jen pro zajištění správné polohy a nesklouzávání venkovních kraťasů.

Když už jsem naťukl kapsy, tak u nich zůstanu. Dvojice kapes z pružného materiálu (shodného jako zbytek spodní části kraťasů) má rozměry cca 12 × 16 cm, což se jeví jako poměrně málo, ale vzhledem k pružnosti není s jejich velikostí problém. Dát si do jedné z kapsy bidon (láhev na vodu) společně s duší není problém. A do druhé kapsy si můžeš dát tyčinku, bundu a třeba telefon. Tvrdé předmětům bych se raději vyhnul, přeci jen mít na zádech obtisknutý multiklíč nebo bombičku asi není to, po čem toužím. Tyto tvrdé předměty můžeš umístit do poslední kapsy, tak je sice rozměrovně menší, ale prakticky umístěná na konci pravé nohavice. Proč jen pravé? Nevím. Já bych ji přivítal klidně i vlevo, prostě na obou nohách.

A jak se nákladem na bedrech jezdí? Překvapivě dobře, váha není vůbec znát a to ani plný bidon. Náklad je totiž „odpružený“, umístěný v pružných kapsách a také na našitý na pružném materiálu. Měl jsem obavy z bouchání nákladu do zad, ale to se neděje, protože vnější dres, může být i velmi volný, potenciální klepání dost eliminuje.

Cenovka je lehce přes dvojku, což teda za spodní elasťáky není úplně málo, když si k nim musíš pořídit ještě volné vnější kraťasy, ale poměrně velká přidaná hodnota tam bez pochyb je.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Spesl (Kopirka) 18.6.2018 v 10:00

    Okopirovany swat od spešlu nic víc nic min scott opet neumi nic noveho vymyslet

  • anonymní uživatel michal 18.6.2018 v 10:12

    mít na zádech obtisknutý multiklíč nebo bombičku asi není to, po čem toužím... ale lehnout na bidon nevadí... haha

  • anonymní uživatel SaintJV (xxpokusxx (a) seznam.cz) 18.6.2018 v 11:20

    A za me 5 hvezdicek za odvahu:)

  • anonymní uživatel mac 18.6.2018 v 11:42

    Přesně tak, kopie od spešlu. Mně se tento systém v praxi osvědčil. Doporučuji!

  • anonymní uživatel anonym :) 19.6.2018 v 11:35

    Na silnici a XC dobroš, na Trail dost pro odvážlivce, alespoň to člověka motivuje nepadat. Michale ono pokud si představíš trail sjezd plnej skalek kořenů a volnejch šutrů, tak když už slítneš na záda a máš takovou kliku, že si nerazazíš šutr ani větev do zadku, tak seš tak vysmátej, že je ti obtisklej bidon na zádech fakt jedno.

  • anonymní uživatel Duchna (strabo (a) tiscali.cz) 19.6.2018 v 16:08

    Je to pár let zpět co si chlapík rozdrtil obratel o pumpičku...takže maximálně bych bral na záda jen ty sušenky.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 19.6.2018 v 21:22

    Duchna > ta pumpička byla v batohu

  • anonymní uživatel F 20.6.2018 v 12:26

    No a ja treba ve swatu vozim lahev co neni z tvrdyho plastu, takze kdyz na ni spadnu, tak se max poleju... chce to hledat nez hned kritizovat. Jo a ten borec co si zranil zada pumpickou, ji mimochodem mel v batohu :)

  • anonymní uživatel Blbec 27.6.2018 v 0:59

    DH...???

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí