Test: prototyp Boxxbike Valkyrie na vlastní kůži

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 2.8.2018

Na papíře a na první pohled je Boxxbike klasický ebike. Pedály, dopomoc s výkonem 250 Wattů a do 25 km/h.

Jenže když zvednete hlavu od papírů, najednou to vůbec nevypadá jako klasický ebike. Boxxbike má totiž spoustu místa pro baterky, pořádný motor, velice zvláštní brzdu, řetěz na obou stranách zadního náboje… A plyn. Regulérní otočný grip na pravé straně.

V módu 1 je Boxxbike opravdu klasický ebike, ovšem s ohromným dojezdem, někde přes 100 kilometrů. Když přepnete malým přepínačem na mód 2, najednou začne kolo reagovat na otočení plynu. No, slova „kolo“ a „reagovat“ jsou malinko eufemismus. Lépe řečeno, když otočíte plyn, tahle 35 kilo vážící elektrická KROSKA vám začne trhat ruce. Nástup elektromotoru je extrémní, jenom díky omezovači se maximální rychlost zastaví na 55 Km/h… a téhle rychlosti, pokud vás kolo nehodí na záda, dosáhnete asi za nanosekudnu…ak­celerace i krouťák kola je šílená. Jo, ještě je mód 3 který dává až 8 kW… ten jsem měl odvahu zapnout asi jenom na minutu, protože pak už byl doopravdy problém kolo ukočírovat. Protože pokud se kolo staví na zadní, když přidáte plyn i ve čtyřicítce… to je… motokros je teď velice přesné označení!

Mimo „plynu“ je napravo i brzda. Ale ne tradiční hydraulická kotoučovka. Boxxbike brzdí rekuperací motoru a jeho odporem. Zkrátka když stojíte, brzda nic nedělá, ale když se točí motor, brzdíte zadní kolo za pomoci jeho odporu. Samozřejmě v páce nechybí potenciometr, který určuje brzdnou sílu a ta jde dávkovat opravdu velmi jemně.

Na „plynu“ i brzdě je nejzajímavější věc asi jejich programovatelnost, (mimo všeho jiného) prostě můžete softwarově nastavit kdy a jak má plyn přidávat a kdy a jak má brzda brzdit. Možnosti jsou neomezené.

Co do technických vlastností, požádal jsem o vyjádření přímo konstruktéra, Petra Jehličku: „…Baterky používáme Li-Ion 18650 svařovaný pack nebo LiPo pack, motor máme sinusový vysokootáčkový s odolností vůči vysokým teplotám až do 130 stupňů Celsia. Topologie motoru je 18 slotů statoru a 16 slotů magnetu. Doba nabíjeni je 75 minut od úplného vybití do úplného nabití. Když se podíváte na tento prototyp, finální produkt toho až tolik nezmění, samozřejmě s výjimkou vylepšené geometrie a úpravy na řetězové sadě, aby se dokázal lépe přenášet výkon a netahal se řetěz. Vše ostatní zůstane tak, jak je to v této chvíli, ostatní změny už budou spíše kosmetické.“

Boxxbike vychází ze sjezdového rámu. Bohužel, nejedná se o žádný super moderní sjezďák, takže ke geometrii kola mám drobné výhrady. Osobně bych určitě snesl delší rám, položenější vidlici i delší zadní stavbu. A asi níž položený střed. Hlavně, když nemusíte šlapat, fakt není třeba se bát nízko položeného středu. Nicméně to, na čem jsem se vezl a měl možnost vyzkoušet naprosto nesmyslnou sílu, to byla pouze prototypová verze. A podle všeho, bude produkční verze velmi geometricky překopaná k sjezdařově spokojenosti.

Ono i k osazení by se toho dalo samozřejmě dost vytknout, je vidět, že kluci jsou nadšení konstruktéři e-kol, ale do některých odvětví mtb průmyslu ještě tolik nepronikli. Což je vlastně dobře, protože pak můžu jenom snít o obřím potenciálu tohohle kola s 2,8 Minionama v DH směsi a casingu ve kterých je Mr Wolf pěna, řídítkama nízko, lepší přední brzdou nebo mega naladěným tlumením. Ale to jsou prostě věci, které během krátkého představení nestihnete. A já se o to víc těším na pořádnou testovačku.

Jasně, oficiálně se bavíme o kole, neoficiálně se bavíme o motokrosové motorce, která nežere benzín, dá se naložit do auta, protože váží 35 kg, nesmrdí a nevydává žádný hluk. A stojí výrazně míň peněz. Cena top modelu by totiž měla být okolo 140 tisíc Kč včetně daně.

Více informací můžete najít na webu boxxbike.com, o dalším vývoji tohohle projektu vás samozřejmě budeme informovat i my.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel David 2.8.2018 v 8:23

    Jestli to trhá ruce co teprve ta Husqvarna za výlohou. To jsem zvědavy kdo za 8kw bez brzdy da 140.000kč.

  • profilová fotka Roman 2.8.2018 v 8:59

    Nástup elektromotoru vzhledem k váze může být klidně větší než u MX. Mě láká eletro MX- je to tiché, rychlé a teoreticky levnější na údržbu než klasická MX.
    Rám snad bude upraven, takhle to působí jako tesco bike.

  • anonymní uživatel David 2.8.2018 v 10:53

    No to nevím koukal jsem na jejich video a aby to hrabalo musel jít jezdec před sedlo. Pokud bych uvažoval ekologicky tak jedině KTM Freeride E-XC ale cena už je někde kolem 300.000Kč. Takže prozatím nejlepší varianta cena/výkon je klasika MX.

  • anonymní uživatel What 2.8.2018 v 13:08

    Proč to vůbec testujete? Vždyť to nemá s kolem nic společného. Aha, já vlastně zapoměl, že jste placeni z reklamy..

  • profilová fotka Petr 2.8.2018 v 15:22

    Taky nevim co to má společnýho s dole kopcom .... Kašlu na to! tady už to nemá cenu...

  • anonymní uživatel lachtan 2.8.2018 v 16:49

    What - Jasně, že jsou placení z reklamy, nebo jim snad posíláš 2% z výplaty? Prudit umí každej, ale přez 10 let udržet stránku málokdo. Taky se mi nelíbí, když inzerujou sračky z Čínskýho obchodu, ale chápu, že za hejty provoz stránek těžko utáhnou.

  • anonymní uživatel What 2.8.2018 v 18:54

    Lachtan: mi nevadí, že jsou placení z reklamy,mám v hlavě mozek a chápu, že jinak se to dneska dělat nedá. Jen mě štve, že se testujou věci, které nemají s podstatou tohohle webu prakticky žádnou shodu. Jinak klukům fandím.

  • profilová fotka Keli 2.8.2018 v 19:55

    What: Podívej se na situaci jinak, tak jak se to stalo nám. Dostaneš vzkaz, že můžeš vyzkoušet ebike, postavený na sjezdovém kole. Odmítneš? My jsme to kolo chtěli rozhodně vyzkoušet.
    Co se týče podstaty webu, tak baví nás stále jezdit z kopce, dříve to bylo striktně DH a nyní míříme spíše do endura, enduro je i jízda do kopce. Moderní trend jsou ebiky, i přestože to není naše krevní skupina, se jim nevyhýbáme.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 2.8.2018 v 20:03

    What > Motokros na kolech né ? ;)

  • anonymní uživatel Fytypaldy (shubyduby (a) seznam.cz) 3.8.2018 v 0:21

    tvl s pruzenim ohledne elektro kol tahnete na bike-forum, stejne na tom vsichni budete za par let jezdit taky

  • anonymní uživatel What 3.8.2018 v 7:13

    Keli: Ok, zkusím se na to podívat jinak..stejně nás ty elektrokola jednou pohltí všechny

  • profilová fotka Jakub Bednarský 3.8.2018 v 7:16

    Klasika Češi - remcat a remcat. Keli jasně a jednoduše odpověděl, dokonce to vypadá jako půlka kola a půlka motorky, takže tematické to je...

  • anonymní uživatel ... 3.8.2018 v 23:44

    ta sprynzina:D

  • anonymní uživatel Robin (danekrobert (a) gmail.com) 4.8.2018 v 0:25

    Takový koncept bych bral jako doplněk ke kolu. Jenže tohle vypadá jako takový samodomo co dům dal. Za ty peníze rozhodně raději Bultaco nebo o něco dráž jsou i jiné možnosti.

  • profilová fotka Ádoš 4.8.2018 v 9:39

    Je to garážovej prototyp, tak buďte k osazení trochu shovívaví - jestli chápu správně, kluci teď v první řadě ladí funkci
    samotného e-pohonu. Myslim, že je jedině dobře, když redaktoři informují o tom, co se děje v našich luzích a hájích.

    Nedávno jsem shodou okolností viděl videoreportáž od Pavla Dobrovského na Boxxbike "0. serie". E-bike byl postaven
    na ještě archaičtějších komponentech a celkové pojetí reprtáže se neslo v duchu, kdy sem nevěděl jestli sním, bdím,
    nebo jsem se vrátil v čase do roku 2001 - takže palec nahoru za smysluplnej "WARM UP" od kluků z DK.

    Český ručičky by se měli podporovat, takže projektu fandím, i když mám z ebajkování smíšený pocity.
    Rám s modernější geo, lepší komponenty, lehčí baterky (i za cenu nižšího dojezdu) a kupce si to může
    klidně najít i u nás v ČR

  • anonymní uživatel Šiškin (flidr.michal (a) seznam.cz) 5.8.2018 v 22:15

    Nic tak hnusnýho na dvou kolech jsem snad ještě neviděl.

  • anonymní uživatel Sandwolf 8.8.2018 v 15:30

    Ani zadarmo

  • anonymní uživatel Martin (m.spaldy (a) centrum.cz) 8.2.2023 - 12:02

    Nevím řekl bych že takovou sílu budou dost špatně snášet prakticky obyč. cyklo převody včetně řetězu, vždyť i babeta má motorkářský řetěz a ta asi nebude o moc těžší. Prostě znám lepší způsoby jak vyhazovat peníze, za tuto bych nedal ani 10k

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí