MojeKolo

Ohlins MTB DH Race Fork - sjezdová dvojkorunka od švédských specialistů

Autor: Čert, vydáno: 3.7.2018

Firmu Öhlins netřeba představovat,před­stavení si ale zaslouží jejich nová sjezdová vidlice. Ta neoplývá žádným speciálním jménem, jmenuje se v překladu prostě „sjezdová závodní vidlice“. Veškeré speciality se ale odehrávají uvnitř. A vlastně i tak trochu z venku.

Na první pohled se jedná o „klasickou“ sjezdovou dvoukorunku. Jelikož ale u Öhlinsu je všechno trochu jinak, resp. všechno výrazně víc vyladěné do detailu, 38mm tlusté vnitřní nohy, bude možné upnout do 4 různých variant horních korunek s rozdílným offsetem. Proč? Protože každé kolo má trochu jinou geometrii a každý jezdec má trochu jiné potřeby a trochu jiné návyky a vozí trochu jiné nastavení podvozku. A právě offset je další věc, kterou lze výrazně rozšířit možnosti naladění kola.

Navíc je DH Race Fork kompatibilní jak s 27,5palcovým kolem (až do šířky pláště 3,0 palce), tak s 29" (až pro gumu 2,8 palce). A je možné vybrat jakoukoli korunku pro jakýkoli průměr kola. Prostě jak máte chuť. Neobvyklé je i uchycení předního kola, „Floating dual clamp system“, kdy jsou šrouby držící osu na obou stranách, prý umožní aby se obě nohy vidlice při zátěži nekroutily každá jinak, ale nabídly určitou flexi, ovšem zůstaly při tom paralelně. Co se týče externích věcí, je jsou samozřejmě lahůdkou i vnější gufera, „stíráky“ od SKF.

To největší „čarování“ se samozřejmě odehrává uvnitř. Dvě uzavřené patrony, tlumící TTX 18 patrona v jedné a neméně unikátní „Total Tune Spring Curve System“ (TTSC) vzduchová patrona v druhé noze.

TTX znamená Twin tube damper. Tady technická, velmi zjednodušená, vložka: Singel tube je tlumič, k terém se zasouvá pístnice do olejové komory a objem pístnice se rovná objemu oleje, se kterým pracuje komprese. Nejlíp si to jde představit na příkladu french pressu – když máte nádobu plnou a začnete zasunovat sítko, kafe vám vyteče…a to kolik vyteče je objem pístnice a s takovým množstvím pracuje single tube tlumič. Nevýhody jsou jasné – málo oleje se snadno ohřeje, změní vlastnosti a kolo přestane dobře tlumit.

Twintube funguje podobně jako pumpa na kola, píst tlačí olej před sebou a ten prochází přes kompresi a obloukem mezi dvěma trubicemi se vrací zpátky za tlačný píst. A v opačném směru pak funguje odskok, tj. tlumení. Díky tomu je možné mít na sobě nezávislé nastavování „pomalé a rychlé“ komprese, stejně jako „pomalého a rychlého“ odskoku (hifh speed a low speed). U Öhlinsu je teda twintube komprese, ale v rámci zjednodušení nastavování funguje tlumení stejně jako u single tube. Proto mají jejich vidlice i tlumiče dvě komprese, ale „jeden“ odskok.

A TTX 18 použitý u DH Race Fork je twintube, jenom s 18mm tlustým pístem, pro maximální zvýšení citlivosti a tlumení malých nerovností.

TTSC, vzduchová patrona, obsahuje celkem 3 komory, tj. hlavní (Main), Ramp up komoru (na ladění konce zdvihu) a negativku. Obě pozitivní komory lze ladit speciálními tokeny, takže v podstatě můžete ladit progresivitu začátku a konce zdvihu nezávisle na sobě. Tím se do velké míry eliminuje vlastnost, pro někoho „bolest“ Öhlinsu a to slabší opora v prostřední části zdvihu. Starší enduro vidlice (třeba RFX 36 kterou právě testujeme) lze totiž jenom foukat a pracují se zdvihem výrazně jinak, než klasické jednokomorové vidlice, protože výrazný nárůst progresivity „přichází“ daleko později, než jste zvyklí. Pomocí tokenů v „main“ komoře půjde na DH vidlici naladit i tohle.

Cenovka vidlice je stanovená na 49 000 Kč a jednotlivé korunky pak lze přikupovat za 9000 Kč, k dispozice budou u českého dovozce Halbich Motorsport.

Pokud jste zrovna pořídili novou vidlici, ale přesto chcete vnitřek z Öhlinsu, nemusíte zoufat. S novou vidlicí totiž přichází i možnost pořídit kompletní vnitřnosti z výše popsané DH vidlice kompatibilní s Boxxerem nebo Fox 40.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí