MojeKolo

Test: Scott AR Boa Clip - nášlapné enduro a allmountain tretry

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 11.7.2018

Ač se #enduro trh zdá obrovský, nabídka některých produktů na tyhle účely, vlastně vůbec není kdovíjak obrovská. Jednou z malinko opomenutých oblastí na enduro a allmountain je právě odvětví nášlapných (a vlastně i volných) bot. A proto se mrkneme blíže na boty AR Boa Clip s Boa zapínáním od Scottu.

Jasně, máte spoustu xc treter, máte spoustu DH papučí s nášlapem, ale ani jedno není ideální. Možná je to tím, že moje požadavky na trail/am/enduro tretru (zkráceně na ježdění, které provozuji nejčastěji) nejsou zrovna nízké, moje bota musí umět:

  • V první řadě pohodlná při jízdě abych v ní vydržel i několik hodin.
  • Dostatečně tuhá, aby přenesla dost síly do pedálů.
  • Musí být možné s ní občas někam dojít nebo v ní tlačit
  • Musí slušně větrat.
  • Musí jít lehko „zavázat“, ideálně nemít tkaničky nebo suché zipy, které v bahně prostě nefungují.
  • Musí mít nějakou ochranu prstů.
  • Musí vydržet závodní nasazení.
  • Nesmí se po půl roce rozpadnout.
  • Musí slušně vypadat.
  • Musí se dát dobře zacvaknout.
  • Musí přinejhorším udržet na pedálu i nezacvaklá, když se něco přihodí.

Jo, nejsem zrovna skromnost sama, nicméně bota je to jediné co mě spojuje s pedálem, potažmo kolem, proto toho holt musí umět fakt hodně.

Když v poště přistály boty Scott AR Boa Clip (AR = All-Round, jakože na vše), logicky dost vzbudily mou zvědavost. Normálně mám velikost 42,5, testované 42 mi ze začátku sedly malinko na knop, po prvních pár projetích však už sedí geniálně. Boty se skvěle přizpůsobí noze, nikde netlačí, nikde se nic netrhá, nemačká. Stejně jako v případě dřív testované verze pro flat pedály – Scott MTB AR Lace – endurové platformové tretry.

Na Boa stahování se pořád někdo sem tam dívá přes prsty, nevím proč. Rychlé, jednoduché, funkční jak za mokra, tak za sucha (stačí z něj občas oškrábat bahno). A argument „někde to urazíš“… to už asi musíš být fakt levej, mám v botách najeto od oka tak dva tisíce kilometrů a absolutně bez problému a rozhodně jsem se nedostal do situace, kdy bych měl ukopnout zapínání na botě. (Pozn. Keli. když máš opravdu smůlu, tak během jedné RZ na závodě urazíš resp. vycvakneš klidně i dvě kolečka, ano byly naprosto extrémní klimatické podmínky…)

Teď už k jízdním dojmům, rychlé zapínání, příjemný střih, silně pogumovaná špička, která zachrání od jistých zlomenin prstů. Plastová podešev spíš tvrdší, v kombinaci s měkkou gumou Sticki na podrážce se v botách ale pořád dá obstojně někam dojít. Stejně jako u Flat verze má podrážka výborný vzorek, kolo se tlačí jedna radost, ať už je to do svahu při focení, nebo na Dlouhé Stráně při pohrdání limitem v Enduroserii.

Stejně ještě lepší, než tlačení je samozřejmě jízda. Nacvaknete velice snadno i do pedálu s vysokými piny, přitom je bota krásně opřená o klícku, pokud ji pedály mají. Zapuštění kufru do podrážky je opravdu ukázkové, přesně na milimetr tak, jak si je představuji, boty skvěle fungují od Shimana jak s DXem, tak trailovým pedálem M530, super je funkce i s nedávno příchozími pedály Funn Ripper.

Díky Boa mě baví i regulovatelnost stažení nohy během vyjížďky.

  • Jedu ostrý sjezd nebo enduro RZ, kdy potřebuju, aby se noha ani nehla – dotáhnu o dva cvaky.
  • Zevluju do kopce – povolím o cvak nebo dva.
  • Přijedu do hospody – vycvaknu kroužek stahování nahoru a bota se úplně povolí.

Z hlediska údržby je ale dobré Boa občas očistit a cáknout do nich trochu silikoňáku, ať se líp točí.

Zmínku si určitě zaslouží i výborná nenasákavost boty, ta souvisí s poměrně malým množstvím materiálu, který je použitý na vnitřním polstrování, žádný zbytečný molitan jak u skate bot z roku 2001. Bota je díky tomu tenká a voda jednoduše odteče a nikde se nedrží.

Po asi půlroce ježdění a několika závodech mám opravdu problém botám cokoli vyčíst, splňují do puntíku všechno, co jsem na začátku vypsal, navíc za výše zmíněné období se jejich stav skoro nezměnil, dokázal jsem jenom natrhnout kousek pogumování na špičce a to fakt nevím jak se mi povedlo. Jinak všechny švy, kolečka i nalepené části skvěle drží.

Skvělá endurová a trailová bota ve které je radost jezdit a vlastně i chodit, není problém v ní strávit celý den, protože na ni je velmi lehké zapomenout. Jezdíte a neřešíte. A tohle všechno vyjde na 4830 Kč

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí