Report: Czech Downhill Tour 2018 pokračovala v Peci a na Ještědu

Autor: Souky, kategorie: Report, vydáno: 6.7.2018

Český sjezdový seriál Czech Downhill Tour 2018 pokračoval v červnu svými dvěma dalšími závody, v Peci pod Sněžkou a také na Ještědu. Souky poslal reporty z obou akcí a můžete se tak naladit před víkendovým závodem v Kopřivné.

Czech Downhill Tour 2018 – Pec pod Sněžkou

Po měsíci se přesunula Czech Downhill Tour do Pece pod Sněžkou, kde se o víkendu 9.-10.6. konala druhá zastávka tour. Pec pod Sněžkou, konkrétně kopec Bramberk, je velice oblíbená trať, která patří k těm nejstarším u nás a závody zde jsou vždy skvělé.

Skoro každý závodník, než jede rozložit stan do depa, směřuje první zastávku v Peci na Rollhaus za Dandou. Jde o místního guru, který dělá lokální support zastávce tour v Peci (díky bráško). V sobotu ráno nás Pec vítá naprosto letním úžasným počasím. Kolem 11. Už je registrováno přes 100 riderů a trénink jed v plném proudu. Skoro každý prvně volí trackwalk ? kdy si trať projdete a pořádně prohlédnete, až následně rideři berou své stroje. Tím spíš na Bramberku je potřeba pořádně nastudovat trať… Proč se dozvíte níže. V momentě kdy se registrace pomalu blíží ke konci, lousknutím prstů dojde na předpověď a během několika vteřin se krásné teplé parní počasí promění na velmi silnou bouřku se silným krupobitím, které si někteří užijí na lanovce, jiní dokonce při jízdě dolu. A tím to začne. Jako když hodíte kostku cukru do mraveniště. Najednou celé depo ožije a začne řešit co e stan s tratí, jaké pláště budu nejlepší, bude pršet i zítra, bude bahno, nebo bude potok, co kořeny… No podívaná jak u černobílé zrychlené grotesky. Naštěstí bouřka rychle odešla… alespoň ta první. V 8 hodin začala totiž druhá to o dost větší.. Beautiful Caffilery a Shallalee O.D. rozjeli svou hardcorovou show a velkou část depa strhli do kotle, pod který se dlouho přikládalo. Na některých to šlo druhý den hodně poznat, že přiložili až až… Každopádně v neděli přes veškeré předpovědi bylo zase nádherně a tak se závodníci mohli vrátit opět k suché variantě set-upu, což u některých znamená, že sundají pouze pláštěnku. Na startu bylo pod 130 závodníků a nakonec absolutně nejlepší čas dne zajel Dominik Kvapil, který obhájil loňské prvenství na této trati.

Bramberk DH line je jedna z nejstarších tratí u nás. To ale neznamená nic negativního. Naopak Bramberk je jedna z nejhezčích tratí u nás. Žádný bagrem modelovaný tobogán, ale drsně vyjetá lajna křížem krážem na opravdu prudkém a dlouhém kopci (3.nejdelší u nás). Celá trať se dá rozdělit na 4 sekce. První sekce stojí hned za to. Ta určitě proškolí, otestuje a vyčerpá každého. Les, spousta kořenů, koryto vyjeté mezi stromy, křížení potoka, lávky… pravé DH. Hodně technická, pomalejší pasáž. Druhá pasáž je odpočinková. Superspeed. Jde o přejetí sjezdovky, takže nějakých 500m můžete zasednout, rozdýchat a nechat to jet. Třetí pasáž je pět technická a trošku pomalejší. Náskokem ze sjezdovky do lesa p 100m dostanete pod lanovku, kde je velmi prudký svah zpomalován zatáčkami, menšími skoky a pěkně rozbitou stopou. V dolní části, pro Bramberk typický, velký rockagarden, kdy musíte překonat 15 m dlouhou skálu. No a tím e dostáváme do poslední fáze trati, kdy opět přejedeme na sjezdovku, kde nás čeká závěrečných 500 m topspeedu, 5 celkem velkých skoků a ikdyž nejsou síly, každý se snaží vyždímat vše ze sebe a ještě ukrojit nějakou vteřinu. Ti nejlepší jezdí kolem dvou a půl minuty. Trochu smutné je, že místní areál nechává trať ležet ladem a veškeré změny a úpravy zajišťují nadšenci místňáci kolem Tomka a Katchi Blahové a tak jim chceme rozhodně říct velké DÍKY, protože tahle trať si zaslouží rozhodně péči. Za nás jedna z nejhezčích a zároveň nejnáročnějších tratí..Velkej palec nahoru.

Výsledky Pec zde.

Czech Downhill Tour 2018 – Ještěd

Během předposledního víkendu v červnu se konala už třetí letošní zastávka Czech Downhill Tour 2018. Naším kotvištěm se tentokrát stal liberecký Ještěd a kotviště to opravdu bylo. Slibovaná předpověď meteorologům opravdu vyšla. Z 30ti stupňových letních dnů se teplota během víkendu dostala až pod 10°C. Aby toho nebylo málo, tak celý víkend velmi vydatně pršelo. Ještědská věž nevykoukla z mlhy ani jednou a celá trať se stala spíše jednou velkou bahenní koupelí. Mokré set-upy, v podobě všech různých nepromokavých materiálů včetně pytlů na odpadky, byly vidět naprosto všude. Sobotní trénink se obešel bez zranění a tak se mohlo dění přesunout do libereckého Bunkru, kde se uskutečnila menší party.

Probuzení do nedělního závodního dne nebylo vůbec šťastné. Velká zima a stálý déšť, který snad ještě přidal na intenzitě, neslibovali vůbec příjemný závod. Už kvalda ukázala, že závod bude velmi ovlivněný extrémním počasím. Časy se jezdily o 20 vteřin pomalejší než v loňském roce. První kolo, tedy kvalifikaci, vyhrál Martin Müller, který první rok jezdí elitu. Martin zajel o 6 sekund nejrychlejší čas 1. kola před druhým Dominikem Kvapilem. Druhé finálové kolo tedy slibovalo velký boj o stupně vítězů.

Finále startuje za stálého deště. Spousta kluků už si z toho dělá srandu a prohlašuje, že sena téhle trati vždy strašně práší a že kdy dojedete ridera před sebou, máte plnou pusu prachu. Letos tahle ironie z Ještědu rozesmála jen málo lidí. Nakonec si extrémní podmínky vybraly i svou daň v podobě několika dost tvrdých crashů, které se neobešly bez úrazů. Nakonec si s tratí nejlépe poradili: za děti do 15ti let Filip Vokurka, v ženách vyhrála usměvavá Barča Tesařová, Mastry 2 vyhrál Jirka Knap, Master 1 s velkou radostí Eric Förster, který tak sbírá body do souboje proti tradičnímu rivalovi Brožovi. Kategorii Open vyhrál Lukáš Bruder. Zde nutno podotknout 3. místo Dana Faboka, který celé finále obsolvoval po hodně tvrdém pádu na žebra v horní pasáži tratě. Juniory vyhrál Filip Dankanič, kterému budeme držet palce na MS, km jede reprezentovat ČR, ale hlavně se pokusit ukrást dobré umístění soupeřům. Jako tradičně se na trať jako poslední vydala elita. Očekávaný souboj těch nejlepších nakonec rozsekl nejlíp Dominik Kvapil, který na hodně zabahněné trati dokázal udělat méně chyb a vyhrál tuto kategorii před Petrem Palou a vítězem kvaldy, ve finále chybujícím, Martinem Müllerem.

I za ještědský závod bychom chtěli moc poděkovat za spolupráci vedení Skiareálu Ještěd a zejména potom klukům, které koordinuje Honza Tandler, protože připravili skvěle trať, která extrémní nápor počasí skvěle zvládla. Takže i Vám velké díky za spolupráci.

O víkendu 7. a 8. července, se tour překlopí do své druhé poloviny. Čtvrtá zastávka se uskuteční v krásném resortu Kopřivná pod Pradědem. Rádi bychom pozvali i veřejnost, jelikož místní zázemí nabízí velké možnosti otestovat si downhill na vlastní kůži a to klidně i v rámci nedělního závodu.

Výsledky Ještěd zde.

 

Fotky by: Matt Ballek

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí