Test: kolenní chrániče Ion K-Lite ZIP kombinují plast i chytrou pěnu

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 20.8.2018

Německo-rakouská firma ION vznikla v roce 2004 jako výrobce oblečení na surfing, kite, wake a další vodní sporty. Postupem času se její portfolio rozšířilo o bajkové produkty, v nabídce má jak oblečení, obuv, tak také chrániče. Na jedny takové se právě dnes podíváme.

Na trhu je velká řada kolenních chráničů, každý výrobce k ochraně kolen přistupuje různým způsobem, někteří sází na lehkou váhu a nižší ochranu, jiní zase naopak dávají prioritu do ochrany. Do druhé kategorie by se zcela jistě daly zařadit kolenní chrániče Ion K-Lite ZIP., i přesto že cílí mezi allmountain či enduro disciplíny.

Hned na první omak zaujme, tvrdá plastová vložka uvnitř chrániče. Jak to tedy je, jsou to chrániče s plastovou ochranou a nebo sází na chytrou pěnu Sas Tec, což by napovídal nápis na chrániči. Obojí je správně, Ion K-Lite ZIP totiž kombinuje obojí. Plast je plast, ten vydrží více než sebechytřejší pěna, a to i přes proklamace snad všech výrobců. Plast je totiž tvrdý stále, na rozdíl od pěny není třeba nárazu, aby ztuhnul.

Chrániče Ion K-Lite ZIP kombinují neprůstřelnost plastu s pohlcováním energie do viskoelastické pěny Sas-Tec. Chytré řešení, které je bez kompromisu, plast chrání pěnu od proříznutí od ostrého kamene, pěna absorbuje náraz. Chrániče splňují normu EN 1621–1, Level 2 – to je ale jen laboratorní teorie, která nepočítá s ostřejším kamenem narážejícím do chrániče.
Pořád mám před očima, rozšvihané koleno Vlasty Hynčicy na DH závodech v Ružomberku, když mu kámen pěnu rozřízl… a je to už snad deset let, tohle vidět už nikdy nechci.

Největší ochrana je oblasti kolenní čéšky, tam je plast a pěna, prodloužená část k holeni je již pokryta pouze pěnou. Boční strana kolena je chráněna spíše symbolicky, drobné chrániče na bocích toho příliš nepoberou.

Základní materiál nesoucí ochranné prvky je neoprén, ze kterého jsem měl před prvním použitím docela obavy. Hodně se potím a neoprén není zrovna etalon prodyšnosti. Super_Perfora­tor_Neoprene jak ho Ion nazývá má být perforovaný pro zvýšení dýchatelnosti, ale jo, dá se v tom vydržet, ale když to srovnám s běžnou síťovinou, která bývá používána na jiných chráničích, tak se potíš o dost víc. Nebylo to nepříjemné, nečekej žádné čurky potu tekoucí po nohou, poznáš to při sundání chrániče, bývaly pěkně nasáklé. Naštěstí je neoprén pouze na přední části kolena, zadní strana je prodyšná. Mám ale informaci, že model a rok 2019 dozná lehkých změn a odvětrání by mělo být vylepšeno.

K-Lite jsou klasické chrániče, ale testovaný model má dovětek ZIP. Tyto tři písmena posouvají používání o level dál. Zipové otevírání na bocích přidává neuvěřitelný uživatelský komfort. Nasazení či sundání chráničů bez nutnosti vyzouvání si bot je pecka. Pokud trávíš celý den na lanovce, tak to úplně neoceníš, ale pokud na tebe čeká dlouhý transfer na kopec, tak stačí povolit dva suché zipy, rozepnout klasický zip a chrániče jsou dole. Jedná se o otázku pár vteřin.

Na nohou chrániče sedí dobře, především když si je trošku zapotíš. Nechybí ani silikonové proužky v oblasti nad a pod kolenem, navíc zde najdeme i neoprenové pásky křižující se v oblasti horního konce lýtka.

Kromě anatomického tvarování k bezpečnému usazení napomáhají i dva stahovací pásky, na horním a spodním konci chrániče. Jejich stažení však není nezbytné, chrániče nezklouznou. Tyto pásky jsou zajištěny suchým zipem a ten si úplně nerozumí s krycí légou konců zipu, sucháč z ní vytahuje vlákýnka.

Kolenní chrániče Ion K-Lite ZIP jsem si za dobu testování velmi oblíbil a budu je jen velmi nerad vracet. Objeli jsme toho spolu spousty. Ta jistota 100% ochrany proti ostrému kamení je k nezaplacení. A když už jsme u placení, tak tyto chrániče vyjdou u českého dovozce FDF Bike Shopu na 2 650 Kč. Tedy jen o tři kila více jako verze bez zipů, kdybych se rozhodoval mám to jasné, zipy jsou velká přidaná hodnota.
Ještě by se slušelo doplnit, že K-Lite Zip dělají ve dvou barvách (černá a šedá). A pro vyznavače gravity disciplín, mají v IONu bytelnější chrániče (které ještě více chrání) K-Pact a K-Pact Zip

https://www.ion-products.com/…/k-lite-zip/

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí