MojeKolo

Bártovo splnění ďábelského snu jménem Cannondale Jekyll

Autor: Bart Vobořil, kategorie: Obchodní sdělení, vydáno: 26.7.2018

Ahoj, jmenuji se Luboš Vobořil, přezdívkou mi všichni říkají Bart, jsem cyklistický nadšenec, miluji všechny extrémy na kolech a rád se pouštím do všeho bláznivého co si vymyslím sám, nebo někdo z mého okolí.

Před deseti lety, když jsem obdivoval jako divák, sjezdové závody v okolí Teplic (DH Komárka a DH pohár na Bouřňáku), jsem zatoužil po tom vyzkoušet něco víc, než jen XC. A tehdy jsem na doporučení kamaráda Fandy navštívil Koloshop, pořídil si své první enduro kolo (Mongoose Khyber), poznal jsem spoustu nových přátel a hlavně zjistil jsem, co je to technická jízda na těžkých trailech v Krušných horách. Nejsem žádný extra profík, ale těžké technické traily mám rád, beru je jako výzvu. V roce 2014 jsem přesedlal na kolo Cannondale Jekyll s „roztahovacím“ tlumičem Fox Dyad2, který pomocí páčky na řídítkách umí měnit zdvih zadní stavby, kdykoliv za jízdy.

Jako ambasador Koloshopu jsem letos dostal příležitost testovat nového Jekylla, tentokrát již s tlumičem klasickým, ale s nástavbou Geminy, která opět umí měnit zdvih kola kdykoliv si vzpomenete. Právě tahle možnost měnit zdvih, dělá z Jekylla dvě kola v jednom.

Mám jen 175cm takže pořád řeším, jestli mám jezdit na kolech velikosti M, nebo L. Nového Jekylla mám v „L-ku“ a teď po dvou měsících ježdění vím, že u téhle velikosti už zůstanu u všech dalších kol.

Nový Jekyll se podstatně změnil i v geometrii, hned jak jsem se poprvé svezl, cítil jsem se ve všem mnohem jistější. Už při prvním pohledu na celého Jekylla, si každý všimne výrazně „odkopnuté“ vidle, s hlavovým úhlem 65° máte pocit, že sedíte na DH kole, toto dosti pomáhá v jistotě ve větších rychlostech. Díky mnohem kratší zadní stavbě, se všude v úzkých zatáčkách vykroutím mnohem lépe než se starým „M-kem“ a abych nezapomněl, kolo má výrazně vysoko položený střed (349mm), to mi zajišťuje podstatně větší průchodnost přes různé kamenné překážky a padlé stromy v trailech.

Sedlám hliníkovou verzi Jekylla, váha 15kg mi zatím nějak nevadí. Přední odpružení zajišťuje nádherná vidlice Fox Float Performance, se 170mm zdvihu. Nikdy jsem nejezdil s pohodlnější vidlicí, cokoliv pošlu tvrdě na předek, vidlice krásně pobere, má nádherný „máslový“ chod a ani v hodně prudkých dlouhých úsecích se nějak nepropadá. Na kole jsem si upravil kokpit, použil jsem svoje Kore řídítka a silikonové gripy ESI Chunky. Jekyll nemá přesmykač, takže páčku na změnu zdvihu tlumiče a na sedlovku, jsem si dal k levému palci. Napravo tak zůstalo jen řazení SLX.

Sedlovku jsem také měnil, v základu dostanete TransX dropper se zdvihem pouze 120mm a to je na mě málo, takže jsem použil svou starou dobrou sedlovku King Shock se 150mm. Radost mi udělal servisák teplického Koloshopu Vlasta, novými výplety, na nábojích DT Swiss 350 a ráfky Mavic EX 830. Na které jsem obul rychlé enduro pláště Vittoria Morsa 27,5×2,3" se 4C směsí, které se mi osvědčili už loni na MTB Trilogy. Na mokru ještě přezouvám na Vittoria Mota.

Nakonec jsem si nechal řazení a brzdy, to je v našich podmínkách spotřební materiál, takže 11-ti rychlostní přehazovačka Shimano SLX RD-M7000, která posílá řetěz na kazetu SLX CS-M7000, s největším pastorkem 46zubů, jsou plně dostačující. Jediné co výrobci na kole podcenili, jsou brzdy. Shimano Deore MT500 opravdu nestačí a často se přehřívají, vyměnil bych je za Shimano XT, nebo ZEE, s chladícími destičkami a kotouči s ICE technologií. Zase se vrátím k té geometrii, vždycky jsem si chtěl vyzkoušet nějakého čistokrevného sjezďáka, teď ho mám (jen o 3cm menší). Jekyll je neskutečný univerzál, kamkoliv ho pošlu, tam to prostě projede jako nic. Skoky a dropy, kterých jsem se bál, skáču „na oči“ a věci o které jsem se ani nepokoušel, prostě najednou jdou a s jistotou. Nejvíce jsem si zatím užil legendární závod MTB Trilogy, kde jsem se právě díky tomuto kolu udržel na 14. místě, což je zatím moje nejlepší umístění. Často si jezdím užívat na Telnické stezky, na které je Jekyll jako stvořený, nebo potom na naše traily do Krušných hor. Prostě všude kde je to z kopce po kamenech a kořenech si Jekyll chrochtá, teda spíše odfukuje blahem.

Díky spolupráci s Koloshopem, jsem měl příležitost jezdit na více kolech, žádné mi ale zatím nesedlo tak jako tenhle ďábel, nemůžu se dočkat dalších zážitků.

Tak ahoj někde zase na kole, Bart.

Tohoto Jekylla a další naleznete na Koloshop.cz.

/* Obchodní sdělení */



Komentáře na přání zadavatele nejsou k dispozici.

Podobné články

Přepnout barvu pozadí