Report: Mistrem republiky v downtownu Techlovský a Horák

Autor: Vítězslav Stránský, kategorie: Report, vydáno: 25.7.2018

V Rakovníku tu svojí downtown káru tlačí už 10 let. Jednomu by snad i nejeden červ vrtal hlavou, jestli to není tak akorát. Bude mít slovutný Čerw v úctyhodné tradici chuť dále pokračovat? Byli jsme zde na nějaký čas naposledy? Na jaké nové zavřené město se případně můžeme těšit napřesrok? A co na to Jan Tleskač? To vše se dozvíme po sezoně. Co se ale dozvíme hned je, jak to dopadlo, když se slaví kulatiny s příchutí Mistrovství České republiky.

Kdo sleduje městskou scénu ví, že letos se právě zde konalo historicky první MČR v této interesantní disciplíně. Český svaz cyklistiky nám vyšel vstříc a pro první ročník nepožadoval od závodníků licence. O mistrovský dres se tak přijelo porvat více než 80 riderů, kteří soutěžili nakonec ve dvou kategoriích: muži a junioři.

Trať v Rakovníku je pestrá, šlapavá a místy velmi technická. Startuje se v lesoparku, letos s pěkně utaženým úvodem. Slyšel jsem i ne úplně neodvážný výrok, že snad je cítit i přesah do trialu. Lesík Tě vyslal na toho času písčitou pasáž, kde jsem zase zaslechl ne úplně nepřesné přirovnání k cyklokrosu. Pak už ale začíná downtown jak se patří. Legendární přeskok auta, střelba kolem paneláku s přírodní klopkou, motanice mezi stromy a ratata kam? Ratatata na to tata na místní chloubu. Šestimetrový dvoják přescesťák srovnatelný svou hloubkou s výroky odstoupivší ministryně Malé. Prostě tu přesnou hloubku raději zjišťovat nechceš.

Inu dobrá, skočíš to, ale čas na pocit z dobře vykonané práce nemáš. Točíš okamžitě na štěrku doleva a posíláš to na dřevostavbu step up, step down, o kterém se Čerw mazlivě před závodem vyjádřil ve stylu: „postavíme přescesťáku bratříčka“. Bratru, tohle byl ale fakt spíš bratr. Modří vědí, v downtownové terminologii pak následuje už jen Mastodont. Místní stavitelé neřeknou této novince ale jinak než Simmons. A Simmons budil z počátku velký respekt. Zbytek trati popisovat není třeba, je dohledatelná v historických análech.

Střih. Trénink. Vedro. Atmosféra. Naskakuju všechno. No needed hashtag. A pak to přišlo. Tlačím k přescesťáku, zdravotníci v pohotovosti. Start stop, týpek leží pod přescesťákem. Prý dopadl přímo na záda, takže stabilizovaná poloha a z toho mrazu po zádech ti najednou vedro není. Může hýbat nohama. Ale vrtulník už startuje a Petr Šrein si dává vyhlídkový let s dvěma zlomenými spodními obratli do nemocnice. Uff, první zprávy večer po závodě, bude dobrej.

Systém závodu byl oproti jiným závodům Czech Downtown Series upraven potřebám MČR, kde rozhoduje pouze jedna závodní jízda. První tak byla rozehřívací, kvalifikační, v podstatě měřený trénink. Ne všichni čtou propozice či dolekop.com (i když těch musí být fakt jenom pár) a nevěděli, že se nepočítá lepší ze dvou. Jedním z nich byl i protřelý vlčák David Anderle. První jízdu vyhrál Martin Mitvalský, a plnil tak roli největšího favorita. Kdo ale zabil nejvíc a zvedl sedadla z diváků byl Honza Veiner. Viděl jsem toho hodně, ale boratky, upozorňuju, POUZE boratky na downtownu ne.

Podél trati se fandí, lidí není vůbec málo a tohle je přesně to, proč to děláme. Střih. Ve vzduchu je cítit cosi plamatého. Pot pod krunýři novodobých rytířů na startovním pahorku vytváří třaskavou směsici. Na trať se vydává první borec. Atmosféra je krásná a časy se stlačují hodně pod 1:40. Nejrychlejší čas drží Mára Petelík, na jehož přesnou jízdu, místy připomínající počítačovou hru se můžeš podívat níže. Na startu hned po něm je fourcrossová raketa číslo 81, účastník MS ve 4X Jirka Penc. Ten nakonec bere až šestku se ztrátou pouhých 3 desetin na bednu. S číslem 60 tenhle post obsazuje David Čonka. Je vidět, že hardcore kruháč nebude úplně špatná příprava na tuhle disciplínu a radost Davida je obrovská. Do TOP 5 se určitě počítá i s číslem 81, českým Semenukem, profesionálním speakerem na kameru, řazením nezdržujícím se Pavlem Techlovským. Do toho všeho by měl promluvit i úřadující vítěz loňského žebříčku tour Martinem Mitvalským.

To, co předvedl Techla a jeho ocelový oř, ví jen on a pán tvorstva. Mračna čtvrtých fleků se náhle rozestoupila a Pavel rozkmitá svá mohutná lýtka, zajíždí i profesora Marka Petelíka a rovnou o vteřinu a půl. Nakonec se do cíle řítí vítěz měřeného tréninku Martin Mitvalský a dojíždí ve třetím nejrychlejším čase. Hned jak projede páskou ale bere telefon a volá Čerwovi, že projel pásku a ať udělá, co musí. U jeho jména potom svítí DSQ a dostává cenu FAIRPLAY. My tak známe prvního mistra ČR v downtownu a tím je, třikrát hurá, Pavel Techlovský. Letos vyhlašujeme na každém závodě i kategorii juniorů. Po meči tahle disciplína rozhodně nevymře. Mistrem republiky se stal Tomáš Horák, stříbro bral bikrosař z Favoritu Brno Maxmilián Slavík a trojku Honza Čáp.

Czech Downtown Series se přehoupla do své druhé poloviny. Vyznavači městských sjezdů mají možnost před další zastávkou zavítat do Karlových Varů, kde se koná na začátku za pozornost stojící akce s názvem King of city downhill. Série downtownů pokračuje 8.září v Dačicích. Závod s největším srdcem a mexickou vlnou oslazenou první na světě vyrobenou kostkou cukru bude jistě střídat opět krásu s nádherou. Prvních 50 jezdců žebříčků dostane pozvánku na PRULET DOWNTOWN PRAHA, čili jde o poslední možnost se dostat nad čáru a užít si atmosféru velkoměsta z pozice jezdce. Čerwovi a jeho crew děkujeme opět za krásný závod. Rakovnickému cyklování přejeme ať jen vzkvétá a na viděnou příště.



Kompletní výsledky zde.



Foto: Petr Růžek

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Marek (ms20 (a) centrum.cz) 30.7.2018 v 17:30

    "Ve vzduchu je cítit cosi plamatého". Cože je cítit? Je vidět, že se člověk učí celý život, protože osobně tohle slovo vůbec neznám, tak jsem otevřel wiki a další pomocníky a všechny znají toto slovo pouze jako "botanicky skvrnitý", tak bych rád obohatil svoji slovní zásobu a poprosil autora o překlad. Děkuji.

  • anonymní uživatel Strana (stransky.vitezslav (a) gmail.com) 31.7.2018 v 22:50

    Sam sis nasel, sam sis odpovedel. Pod krunyri novodobych rytiru se v takovem vedru casto objevuje i cosi plamateho, tedy botanicky skvrniteho. Bud nenosis krunyr, anebo se sprchujes i behem zavodu...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí