Shimano XTR - dvanáct rychlostí na vlastní kůži

Autor: Keli, vydáno: 15.8.2018

Počátkem letošní sezóny se už i japonské Shimano zapojilo do dvanácti rychlostního souboje a po letech tak zvedlo hozenou rukavici od jeho největšího konkurenta amerického Sramu. Sram má dvanácti rychlostní pohon v nabídce již léta, nabízí jak extra špičkové modely pro fajnšmekry a závodníky, tak ekonomické modely na všechna kola. Shimano jako již tradičně začíná u své vlajkové lodi, řady XTR, takže v letošní roce můžete mít 12 kvaltů jen na eRku s označením M9100, ale většinou to bývá tak, že nižší řady budou následovat v dalších letech.

V čem se liší od sramáckého Eaglu? Začněme u kazety, tak je k dispozici ve třech provedeních podle počtu zubů a odstupňování jednotlivých pastorků. V dvanácti rychlostech můžeš mít varianty 10–51z a 10–45z, pozor u XTR je i 11 rychlostní provedení kazety (10–45z) s označením Lightweight, pro ty kteří nepotřebují obří největší pastorek a řeší gramy.
Takže dvanáctkové kazety jsou dvě, jedna s rozsahem 510%, což je o 10 procentních bodů více než má Eagle a druhá s jemnější odstupňováním s rozsahem 450%. Tuto kazetu můžeš použít i s dvojpřevod­níkem, který Shimano stále nezatracuje, protože poptávka, například u maratonských jezdců po něm stále existuje.

Zásadní rozdíl od Sramu je provedení kazety, top modely Eagle mají kazetu frézovanou z ocelového bloku a poslední pastorek z hliníkové slitiny, u Shimana na to šli jinak, jednotlivé pastorky jsou lisované a použitý materiál je ocel, titan a hliník – nejmenší pastorky ocelové, prostřední titanové a ty velké pak z hliníkové slitiny. Jednotlivé pastorky jsou nanýtovány na hliníkovém unašeči, toto řešení v součtu přináší nárůst váhy o 10 gramů oproti kazetě Eagle XX1.

Aby bylo možno použít 10zubový pastorek na kazetě (Shimano mělo doposavad nejméně 11 zubů) bylo třeba vyvinout nový ořech. Ořech XD Driver, systém použitý u Sramu, je sice volně k dispozici, ale způsob uchycení už není a není ani možné jej licencovat, takže ti co doufali v interkompati­bilitu mezi Sram a Shimano zažívají trochu zklamání.
Shimano proto vytvořilo Micro Spline – ořech se stejným průměrem jako klasický, ale je kratší, na tělo ořechu se nasouvá deset největších pastorků a nejmenší dva drží na nově upravené matici. Na vzhledu ořechu je patrné množství lamel, tenčích než na klasice, více lamel nabízí více opěrných ploch a tím pádem lepší přenos síly.

Kliky, poprvé u Shimana XTR nejsou převodníky ke klikám přišroubovány, jsou to kliky s přímou montáží, direct mount. Převodníky jsou k dispozici v rozsahu 30–38 zubů a je na nich patrné střídání tlustý – tenký zub. Narrow Wide, to mu říkají… u Sramu.

U přehazovaček není mnoho změn, žádnou novou revoluční technologii na nich nenajdete. K dispozici budou tři varianty, pro 10–52z s dlouhým vodítkem (RD-M9100-SGS), 10–45z s kratkým vodítkem pro jednopřevodník (RD-M9100-GS) a poslední je model pro dvoupilu, který má krátké vodítko, ale zvládne napínat řetěz i na malé pile.

Náboje, Shimano stále věří kuličkám a kónusům, desítkami let ověřená technologie, která funguje dokonale. Možná není uživatelsky tolik přívětivá jako průmyslová ložiska, ale trvanlivost a možnost ladění je násobně větší. Náboje budou k dispozici jak pro přímé dráty, tak pro klasické se zahnutou hlavičkou, počet děr 28 nebo 32.
Novinkou je nový ořech popsaný výše, kromě změny designu lamel je zde i změna přenosu sily z ořechu do náboje a na kolo. Systém je velmi podobný tomu co najdeme například o DT Swiss. Jedná se o dvě kolečka, ozubené rohatky, které po sobě kloužou a při záběru se zakousnou a přenáší sílu. Nebylo by to ale Shimano, kdyby k tomuto nepřidalo něco navíc. Systém Sylence přidává tu vlastnost, že pokud není záběr, odpojí ozubené kolečka od sebe a ty se nijak nedotýkají, výsledkem je nulová hlučnost. Jakmile přijde záběr, vnější rohatka se přitlačí na vnitřní a přenos síly může začít. Záběr ořechu je bleskurychlý, Shimano tvrdí, že rozestup mezi jednotlivými záběry je jen 7,6 stupně, celkem je k dispozici potenciálně cca 47 styčných bodů během otáčky.

Kromě nového 12rychlostního pohonu Shimano letos vypustilo i čtyřpístové brzdy XTR. Tam kromě více pístů doznala změn i brzdová páka, takže se méně kroutí při silném záběru. Model M9120 je určen primárně na enduro, takže u něj nechybí podobné vlastnosti jako mají jiné tímto směrem mířené brzdy Shimano. Tím myslím především přepákování Servo-Wave, které upravuje chod brzdy. Například oproti Saintům má však jiný krok, je výrazně méně digitální, brzdy brzdí – brzdy nebrzdí. Dávkování brzdné síly je snazší, ale stále musíš být s prstem na páce citlivý, například ve srovnání se Sram brzdami. Brzdové desky jsou kompatibilní s ostatními 4pístkovými brzdami Shimano.

Já měl možnost vyzkoušet dvanáckové eRko v jednopřevodníkové variantě v největším možném rozsahu 10 až 51 zubů. Řazení bylo klasicky XTRkově přesné, potřebná síla pro přeřazení nižší než u 11rychlostního XTR, zřejmě došlo ke změně poměrů v řadiči a přehazovačce. Řazení nahoru – na lehčí můžeš stále o pět pastorků, dolů – na těžší pak o dva. Nicméně pro odřazení dolů, na druhý pastorek je třeba více síly, aby se nestávalo jako dříve, že jsi si naložil nechtě o jeden těžší převod. Ani u nového modelu nechybí možnost řadit na těžší převody ukazováčkem zepředu, to je pro mne jeden z důvodů proč mám řazení Shimano rád.

Řazení pod zátěží, v plném záběru jde snadno, až překvapivě snadno. Ať to rveš jak to rveš, šaltr posouvá řetěz přesně a ochotně, navíc i bez jakýchkoliv uši rvoucích zvuků. Žádné odlehčení, žádné polevení v intenzitě šlapání není třeba, prostě na hulváta zmáčkneš páčku a dojde ke změně rychlosti. Za toto palec hore. Co jsme zapomněli, bylo otočit klikami dozadu při zařazeném nejlehčím převodu, takže na otázku, zda-li řetěz vydrží na největším pastorku při šlapání dozadu neodpovíme, ale aspoň máme na co se zaměřit příště.
Co se mi hodně líbí je gumová ploška na řadící páčce na lehčí, za mokra drží na ní prst skvěle drží a na rozdíl od gripu v podobě šmirglpapíru, jak vídáme na spoustě závodních kol, nežere ruce ani rukavice.

Brzdy, jak již bylo zmíněno výše, hlavní novinkou jsou 4písty a přepracovaná, tužší páka. Brzdy sice brzdí závod, ale bez nich to nejde – brzdný výkon čtyřpístových XTR je velmi dobrý. Výkonově ve srovnání s sjezdovými Sainty pohoří, ale zase vyhrají ve váhovém souboji. Takže pokud chceš mega výkon a neřešíš váhu, tak Sainty pro tebe budou lepší volbou. Pokud je pro tebe důležitá i váha a lepší dávkování brzdné síly, tak bych zvažoval XTR.
Delší krok nebo lépe, lepší dávkování brzdné síly je znát. Brzda má plynule progresivní výkon, zlehka přibržďovat není problém, ale jakmile za to více zmáčneš, brzdná síla narůstá mnohem více než kolik ty mačkáš na páčku. Velmi přirozený projev na který si zvykneš během pár okamžiků.

Bikeparku v Serfaus-Fiss-Ladis sice není na extra velkém kopci, s XTR brzdami jsem si dal několik jízd a brzdný výkon byl po dobu celé jízdy konstantní, neprojevoval se neduh posledních generací Shimano brzd s menší expanzkou a sice proměnná délka kroku páky. Co se ale projevovalo – cinkání, tak ve spodní části parku s kvalitně zahřátými brzdami již byly jasně slyšitelné zvuky škrtání destiček o kotouč, po vychladnutí, stačilo i jen na chvilku zastavit se zvuk neobjevoval, až zase do zahřátí.

Tolik krátké jízdní dojmy z nového XTR, na podrobnější zkušenosti si budeme muset počkat až k nám dorazí nějaký testbike osazený eRkem. Snad to bude brzy.
Dá se očekávat, že použité technologie na XTR budou následovat i na nižších řadách. Bude XTčko s dvanáctipas­torkovou kazetou již příští rok? Uvidíme.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Paces 15.8.2018 v 15:20

    Sice pozdě,ale přece:-)Taky se vám zdá že Shimano spíše dotahuje konkurenci, než vymýšlí nové věci?

  • anonymní uživatel michal 15.8.2018 v 15:35

    Člověk by neměl používat cizí termity, když je nezná suterénně nebo není v dobré konvici, protože je zde veliké rizoto, že to skončí fiatem.

  • anonymní uživatel ern 15.8.2018 v 18:37

    Pecka, 12ka XT urcite pride, staci len pockat :) U toho skrtani kotucov ma to aj pri XT rade neskutocne s*alo... Neviem ci to je tymi unasacmi na kotucoch, ale proste ked zahrejem SRAMy tam to vobec nepozorujem.

  • anonymní uživatel mara 15.8.2018 v 21:21

    "dvanáctkové kazety jsou dvě, jedna s rozsahem 510%, což je o 10% více než má Eagle" rozsah není o 10% větší, je větší o 10 procentních bodů a to je sakra rozdíl - ve skutečnosti je rozsah větší jen o 2%

  • profilová fotka Keli 15.8.2018 v 21:31

    Mara, pravda! Diky, opravim

  • anonymní uživatel Wrist 15.8.2018 v 23:56

    A výjdou letos i čtyřpístkové brzdy XT ? někde jsem to zaslechl

  • anonymní uživatel DanyTores (Daniel.torac (a) seznam.cz) 16.8.2018 v 2:38

    Wrist: 4pistky XT jsou v prodeji už od února 2018 v Německu snad ve všech eshopech

  • anonymní uživatel DanyTores (Daniel.torac (a) seznam.cz) 16.8.2018 v 2:41

    Wrist: www.bike-components.de/...

  • profilová fotka Wrist 16.8.2018 v 9:24

    DanyTores.. Aha tak to sem zaspal, díky za tip na dárek k Vánocům :-)

  • anonymní uživatel Tomas 16.8.2018 v 11:45

    Michal=dement

  • anonymní uživatel jolana (*) 16.8.2018 v 12:41

    Pozor na stojany na kolo, ať si neulomíte ramínko co skoro škrtá o zem :D

  • anonymní uživatel Kuba (jaknftl (a) gmail.com) 16.8.2018 v 21:51

    Nevim za a) shimano s 11 a 12 prislo s krizkem po funuse za b) konstrukce je hloupá a složitá za c) nevidim vyhodu v tiche volnobezce navic na svých dt mam záběr 3 stupně

  • anonymní uživatel Roman 18.8.2018 v 20:31

    Kuba: jasně 3 stupně, ale když do 54t zabere 90kg chlap tak je po ní a to jsem velký přívrženec DT(440fr/240s/350). Za B: složitá konstrukce? WTF? 100% to bude lepší než sram Gx kde stačí škrtnout a máš konečnou. (popřípadě nefunguje už ani jako nový). A cenově bude xtr jen o málo dražší než sada Eagle gx. Navíc možnost kratšího ramenka a 10-45z kazeta, takže na 27.5'' nebudeš orat hrabanku.
    C: už se těším na tichý ořech, hope pro a podobné uřvané krámy mi nesmí přes práh.

  • anonymní uživatel Bobeš 19.8.2018 v 9:34

    Zajimava info o dostupnosti XTR12. Vypada to, ze si zakaznici jeste pockaji. Vse je v clanku. XT jeste o rok pozdeji. www.pinkbike.com/...
    Kuba: I9 dela taky 3stupne a rozhodne na nem jezdi dost stokilovejch rajdru po celym svete uz roky, just saying.

  • anonymní uživatel Bobeš 19.8.2018 v 9:37

    oprava info o I9 byla Romanovi:-).

  • anonymní uživatel Kuba (jaknftl (a) gmail.com) 20.8.2018 v 20:57

    S tema trema stupnema sem to blbě napsal samozrejme ze 6 stupnu XTR za cenu GX? Jako vážně tomu věříš - když za cenu GX máš sadu slx

  • anonymní uživatel Kuba (jaknftl (a) gmail.com) 20.8.2018 v 21:01

    Nehledě na to, že žena zmuchlala ramínko Deorka na 2x10 takže s tou životností ramínka zas neargumentuj :-)

  • anonymní uživatel Blbec 23.8.2018 v 14:01

    Kuba: d) cestina tvuj kobylek ocividne...

  • anonymní uživatel kuba 2.9.2018 v 12:15

    sme snad na lingvistickým webu? :D jinak klasickej (ne)argument :-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí