reklama

Test: pedály Race Face vyzkoušeny Chester, Aeffect i Atlas

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 17.8.2018

Race Face je kultovní firma, která vyrábí vlastně úplně všechno na kolo. Nicméně vyrostla primárně na komponentech – kliky, kokpity, pedály… no a právě na pedály se teď koukneme.

Dokonce na konkrétní lineup pedálů, od téhle kanadské firmy. Pedály jsou celkem tři, seřazeny a pojmenovány jsou podle jednotlivých sad komponentů, ke kterým „patří“.

Nejlevnější, plastové pedály Chester, prostřední level Aeffect a top model Atlas. Tak se na ně koukneme postupně.

Race Face Chester

Race Face Chester jsou odolné pedály vyrobené z nylonu, ovšem s výměnnými ocelovými piny. Ty se montují 2,5mm imbusem, z každé strany pedálu jich najdeme 8 v poměrně tradičním rozestavení. Pedál je „tak akorát“ velký, 110×101mm ho řadí někam doprostřed, ani velký, ani malý, příjemná je ale relativně malá výška cca 18mm. Mimo pinů se jedná o jedny z mála plastových pedálů, které mají plně servisovatelná ložiska (je možné koupit i celou sadu ložisek).

Na trailu se chovají jako… pedály. Nejsou vysoké, dokonce jsou i lehké (testované měly nejakých 360g oba), pěkně se točí, poměrně příjemně se na nich stojí. Ačkoliv bych měl drobné výhrady k rozmístění pinů, i ve srovnání s ostatními pedály od této značky, nemají Chestery téměř žádné piny na bocích a noha na nich tím pádem má i větší vůli do boku a do otáčení se. Té pomáhá i mírně vyšší střed pedálu, o který se mi opírala bota.

Určitá vůle ale samozřejmě není na škodu, ostatně ne každý chce být na pedálu jak přibitý, pro lidi kteří rádi hopsají a dávají nohy z pedálů případně na náročně a pomalejší technické traily, může být Chester mnohem lepší volba. Každopádně se jedná o velmi lehký, spolehlivý a servisovatelný pedál za poměrně příjemnou cenu 1430 Kč na Zookee.

Race Face Aeffect

„Nad“ Chesterem sedí v nabídce pedál Aeffect, jehož cílem je být „pedálem pro všechny“ Při svých 375 gramech je dost lehký na použití na trail nebo enduro kolo ale zároveň by, díky hliníkovému tělu a vysokým pinům, měl dobře posloužit i v parku na DH kole. Pinů už má na každé straně 10, navíc šestihranných, rovněž se dotahují 2,5 imbusem a je i výrazně nižší. Vzhledem ke konkávnímu tvaru se výška pedálu pohybuje mezi 15 a 17mm a jeho rozměry jsou jinak 100×101 mm. Je tedy ze všech pedálů v nabídce RF nejmenší.

Aeffect jsem vozil primárně na enduro kole. A spokojenost. Nejsou těžké, nejsou vysoké, nejsou zbytečně velké, takže jimi nikde zbytečně nechytáte. Velkou pochvalu si zaslouží piny, díky svému rozvržení i tvaru se podrážky drží jak blbý. Samozřejmě nechybí kompletní servisovatelnost i odolnost která je vlastní v podstatě všem RF produktům. Parádní vychytávka jsou i podložky pod piny které jsou přibalené v krabičce. Zkrátka pokud vám piny přijdou moc dlouhé a chcete trochu svobody na pedálu, loupnete si pod piny malé podložky a ony na druhé straně nevyjedou tolik.

Co se týče nevýhod, může to být právě menší rozměr pedálů. Já, s nohou 42 jsem byl spokojený, ale „jenom“ 10 cm široký pedál zřejmě lidem s větší nohou nenabídne dostatek boční opory. Aeffect je v nabídce v několika barvách, přímo tady.

Race Face Atlas

Nejvyšší level jsou pak, dneska už bezpochyby kultovní pedály Race Face Atlas. Ostatně jezdí na nich půl Kanady. A asi ví proč.

Extrémně nízký a přitom velmi široký pedál s konkávním tvarem. Veprostřed má jen 12mm a na krajích 14,5, rozměry jsou pak 101 × 114 mm. To z vychytávek není všechno, každý pedál má hned 4 ložiska, jedno velké na vnitřní straně u kliky a tři menší na vnější straně. Navíc všech 20 pinů (10 z každé strany) jsou nakloněné „dovnitř“ pro maximální trakci i rozbitém terénu. Váha těchto pedálů je navíc hustých 355g.

Co napsat o pocitech z Atlasu? Ano, na jednu stranu jsem čekal hodně, ostatně bavíme se o pedálech za skoro 3 600 Kč. Ale ani tak jsem rozhodně neměl pocit, že zákazník za svoje peníze dostane něco, co za to nestojí. RF Atlas je dokonalý volný pedál ve všech ohledech, ať už v ploše pedálu, výborném rozmístění pinů i jejich tvarování, nebo odolnosti, životnosti a servisovatelnosti. Zkrátka, pokud chcete jezdit rychle z kopce ve strašném terénu a nefandíte SPD, jsou Atlas jasná volba. Výborný, nízký, lehký, odolný, lepící pedál.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka hlinatko 17.8.2018 v 7:58

    Tak nevim, musim komentovat zivotnost ATLASu, mame je s kamosem pul roku, vsechny se nam toci jinak, tzn. kazdy pedal vydava ted jine zvuky a toci se jinak :-) po rozebrani velke loziska byly zarezle (male ok). Predtim jsem mel/mam 3x hti leopard a i po 3 letech se toci stejne bez jedineho servisu, mazani, atd. jenom to neni nizdy profil jako tady. Grip je ale o poznani lepsi nez hti. Takze priste zase hti ktere stoji 1/2 nebo 1/3 a vydrzi podle me nekolikanasobne vic. Servisovani ATLASu taky celkem špekulování :-)

  • anonymní uživatel Domi 17.8.2018 v 8:31

    Mal som Atlas aj Aeffect, životnosť nízka pri oboch modeloch. Aeffect vozim doteraz, klzne ložisko má vakel a vyschne po pár jazdách, takže pedál je aj hlučný. Komponent, ktorému venujem rovnako vela času ako prečisteniu vidlice, tlmiča aj sedlovky. Race face pedale nikdy viac.

  • profilová fotka macek 17.8.2018 v 9:33

    Díky za ten koment, mám Spank Oozy, pedály jsou to skvělý - nízký, lehký, bota drží jak přibitá - ale po sezoně začaly vydávat škaredý zvuky, tak jsem je rozebral, namazal, vydrželo to pár měsíců a zvuky a viklání je tu zas, kamarád s Crankbrothers Stamp má stejnou zkušenost. Takže jaký pedály vydrží a přitom jsou lehký, nízký a s dobrým gripem? Na ty leopardy mrknu.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 17.8.2018 v 10:09

    macek > DMR V12

  • anonymní uživatel Majkl 17.8.2018 v 10:17

    macek> DMR Vault Magnesium (jen titan osu na DH nebrat). Vydržej nesmysly

  • anonymní uživatel Masér (ferritak (a) gmail.com) 17.8.2018 v 10:20

    Jezdím už 2 roky ZERAY ZP-D262, za litr solidní platformy. Je však nutné vyměnit piny za závitové červy.
    Poté výborný grip, super váha, jednou za půl roku máznu a točím kiláky dále.

  • profilová fotka wilda 17.8.2018 v 10:50

    macek> www.oneupcomponents.com/...

  • anonymní uživatel Obuk (oobukk (a) gmail.com) 17.8.2018 v 11:57

    3 roky som jazdil Fireeye Broil kym som ich nepredal spolu s bajko... nizky profil, mala vaha 5.10 na nich drzali jak prilepene za tie 3 roky som ich mal raz rozobrata co jeden pedal sa tocil tahzsie...stacilo vycistit vnutorne lozisko pri klukach stale ok na druhej strane klzne puzdro fakchilo to stale....jazdil som od nich lokalky cez bikeparky v Rakusku....a polovicna cena tych RF...

  • anonymní uživatel nicka 17.8.2018 v 14:11

    Za sebe mohu maximalne doporucit Chromag Scarab nebo Chromag Contact. Jsou fakt bezkonkurencni a blbuvzdorne a piny maji tez nastavovaci za pomoci podlozek pod nima. Piny jsou tez sroubovaci zadny cervicek. Nasledne jsme nejakou dobu jezdil klasiky HT AN01. Za malo penez hodne muziky !!! Naprosto suprove pedale, jedine minus u nich je snad jen ty tluste piny(cerviky) ktere se strasne blbe shaneji. Vsechny zminovane jsou lepsi jak tyhlety RF pedale a Spanky atd atd.

  • anonymní uživatel ern 17.8.2018 v 18:42

    RF pedale by som osobne tiez asi nebral, nepocujem na nich vela chvali... za to musim suhlasit s "nickou" mam uz 3. sezonu Chromag Contact, pedale sa stale tocia super, loziska nedru a po 2/3 mesiacoch ich vzdy premazem. Az na jediny pukajuci zvuk, ktory som odstranil premazanim a umytim od bordelu su pomerne spolahlive. Jedine co mi vadi, ze mohli byt este o kulilincek vacsie. Ale to uz su preferencie... Predtym som mal spank spike, pravidelne som ich cistil a mazal a bol som s nimi celkom spokojny :)

  • anonymní uživatel nicka 18.8.2018 v 1:50

    Diky ern za Tvuj nazor, jsem rad ze je tu vic lidi co vozi to co ja. Na kvalite a zpracovani si davam zalezet. Oboji vlastnim, Scaraby aktualne budu prodavat za hubicku, Contacty mam 2 pary jedny na celoperu a jedny na pevnym DJ kole a jsem fakt maximalne spokojeny. Nahradni osa nebo servis kit pro tyhlety pedale se da objednat a koupit primo z Chromagbikes obchodu z Kanady za malo peniz a dovezou vam to az primo domu, tudiz neni potreba to shanet pres DE nebo CZ eshopy. Nejlepsi na techle pedalech jsou ty specialne navrzene piny ktere maji i podlozku. Pedale vozim vsechny s podlozkama pod pinem ale na podzimni casy a zimni jezdeni kdy je venku vic blata a sracek tak sundavam podlozky aby to drzelo vic. Na to ze vozim jen a pouze skate boty (nejaky 5.10 apod boty budu teprve uvazovat, ale jsme spokojen) tak to drzi fakt dost solidne. Za cenu cca 2500-3000, zalezi kde to koupite je to fakt dobrej kup.

  • anonymní uživatel Wrist 18.8.2018 v 22:44

    ➡️Nicka. Kde se dá prosím tě sehnat Chromag Contact za 2500? Uvažuji o nich už delší dobu páč se mě líbí a s Chromag komponenty (představec, gripy, sedla Trailmaster) mám jen samé skvělé zkušenosti. :)

  • anonymní uživatel nicka 20.8.2018 v 1:14

    Wrist: To jsem rad jsem taky zapaleny fanousek Chromag veci atd. Contacty jedny na pevnakovi jsem shanel pres DE eshop kdyz meli zrovna slevy minuly rok :) druhej par na celoepro jsem vzal z protocyclesu pred 2ma mesici zhruba. Cenove je to dobrej kup :) A vydrzi fakt dlouho, koneckoncu byly navrzeny samotnym bohem na kole ze jo :)))

  • anonymní uživatel Eman27 22.8.2018 v 23:07

    Chromag Scarab nebrat vydržely dva měsíce praskla osa a přístup k reklamaci nebo k možnosti koupit novou katastrofální jednání!!!

  • anonymní uživatel protocycles.cz (info (a) protocycles.cz) 25.8.2018 v 8:10

    Eman27: A s kým jste jednal? S námi to totiž nebylo a náhradní osy jsou skladem na eshopu.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí