Report: Maloch přidal další vítězství na WBS v Podkopné Lhotě

Autor: WBS media, kategorie: Report, vydáno: 9.8.2018

Období dešťů. Začalo po zlínském roundu na Lesňáku a postihlo pořadatele z Podkopné Lhoty už následující víkend, kdy si na Penzionu Kopná dali dostaveníčko crosscountry bikeři. A bahenní lázně na Kopné pokračovaly i další víkend, při finálovém závodě Fagus bikerally Kopná.

Ne, nemám pomatení mysli z toho vedra. To jsem si jen vzpomněl na loňský ročník bajkové Kopné a uvědomil si, čím vším si musí pořadatelé a hlavně jezdci projít. Déšť, zima, vedro, prách, asfalt – to je bikerally. Musíš být všestranný a umět zajet na všem, pokud chceš být úspěšný…

Rtuť teploměru olizovala 35° ve stínu a všichni milovníci Gergel woodbike série se sešli o prvním srpnovém víkendu na Podkopné Lhotě, při dalším ročníku Fagus bikerally Kopná. A všichni na startu věděli, že tady půjde o hodně. Protože závodit v rodišti legendárního rallysprintu, to není jenom tak. Závod byl rozdělený, tak jak je na Podkopce zvykem, na dva dny. V pátek proběhly tréninky a pak Night bikerally show.

Noční závod se odjel na tzv. ?pravé trati?, respektive její horní půlce po louce s divácky atraktivním skokem uprostřed. Tradičně byl přehlídkou všemožných světel a jejich důmyslných systémů připevnění na kole, helmě, jezdci a tak dále. Heslo ?izolepa drží vše? zase zvítězilo J Do tmy odstartovalo 39 riderů a taky dvě holky, které se toho rozhodně nebály a za to jim respekt! Nejrychleji se s tratí popral Martin Kolajík před Radimem Novosádem a Tomem Klanicou.

Sobotní závod se odjel na dvou klasických úsecích, každý z nich se jel dvakrát a oba úseky několikrát křižovaly cestu Podkopnou Lhotou. Ale pro místní pořadatele to není neřešitelný problém a prostě cestu uzavřeli a bylo vybavené! Vysoké teploty a prách umocňovaly náročnost tratě, která sice není nejtechničtější, ale extrémně kluzký povrch dal závodu úplně nový rozměr. Chybám se nevyhnul nikdo v průřezu celým startovním polem. Už v tréninku trefil Jirka Frýželka jeden sloupek a závod tak sledoval se zápěstím v sádře. Závod tak přišel o jednoho z favoritů a lídra průběžné klasifikace. Problémům se nevyhli ani další favorité od Radima Novosáda, přes Petra Malého, Davida Šůstka, Martina Kolajíka až po Tomáše Huňu.

Velkým překvapením závodu se stal navrátilec Martin Hoferek, který všem ukázal, že nepatří do starého železa (i když byl premiérově zařazen do Gentlemanů nad 35 let, a to i přes Hoferovy protesty), svoji kategorii ovládl a v cíli byl na desetinu ve stejném čase s Tomem Navrátilem, který závod zakončil na druhém místě absolutně!

Od první RZ se jelo ohromné tempo, o čemž svědčí drobný výlet mimo trať Malého a pády Šůstka a Kolajíka. Je potřeba si závod udělat zajímavější a mít co stahovat hned od začátku, že… Zdaleka nejhůře však dopadl čerstvý ženáč Marek Pavlas řečený Hardy. Smotal se kousek před cílem a spadl do keřů pod mez. Odneslo to koleno, následoval převoz do špitálu, operace, pár drátů… Všichni mu přejeme rychlé uzdravení a hlavně aby mladá paní nenabyla dojmu, že už ho bike vlastně ani nebaví a měl by se prodat… Naopak nejlépe začal Radim Novosád, pronásledovaný Tomáši Huňou a Navrátilem. Ve druhém průjezdu za to vzali Šůsťa s Kolajosem a posunuli se do první osmičky. Vedení si třetím časem udržel Novosád.

Třetí test ovládl Petr Maloch Malý a posunul se na druhé místo za Huňu. Z vedoucí pozice se po pádu propadl až do druhé desítky Novosád. Jako na houpačce… Na poslední RZ si vybral svůj díl smůly Tomáš Huňa a po pádu uvolňuje místo Malému, před Navrátilem a Hoferkem. Druhé a třetí místo dokonce ve stejném čase, takže rozhoduje čas první RZ.

Na dotaz, jaký byl z jeho pohledu druhý vyhraný závod série po sobě, Maloch odpověděl: ?Dolů a nahoru. Kluci začali vysoké tempo, které jsem nechtěl hned úplně od první erzety jet. I tak jsem šel mimo trať a vznikla ztráta, kterou jsem chtěl na dalších erzetách stáhnout. Podařilo se mi to. Hodně mi pomohl souboj o první místo, kde se kluci sami po chybách vyřadili z předních míst. Zbývala poslední rychlostka a já měl stahovat půl vteřinové manko na prvního. Tak jsem si řekl, že zkusím zatáhnout. Byla to jízda na 120 procent a i s výletem do pásek jsem poslední erzetu vyhrál a po chybě Toma Huni i celý závod. Byl to jeden z nejhezčích závodů, co jsem kdy jel, i přes ty náročné horké podmínky?.

Juniorskou kategorii ovládl Tom Škarek před Martinem Hájkem a Filipem Dočekalem. V kategorii Střelci do 15 let zvítězil Adam Kappel, dvojku bral Martin Kadlec před Kryštofem Húštěm. O pořadí v hardtailech se opět bojovalo do posledních metrů – zvítězil nakonec Ondra Kikin Krhánek před Dominikem Slováčkem a Ondrou Doleželem. Slunečné počasí si přijela užít taky šestice žen. Nejrychlejší byla Míša Šantavá, před Denisou Martínkovou a Evou Adamovou. Gentlemen nad 35 ovládl Martin Hoferek, Legendy nad 45 let potom Jan Húšť.

Velké díky patří celé pořadatelské partě kolem Josefa Minaříka. Opět pěkně uspořádaný závod v nádherném prostředí, završený stylovým vyhlášením vítězů s velkými poháry a hodnotnými cenami od Fagusu. A v neposlední řadě patří velký dík taky všem jezdcům a fanouškům u tratě, že to v tom vedru vydrželi, bez vás by nás to nebavilo! Pac a pusu, užijte si zbytek prázdnin a vidíme se 28. září na další tradiční lokalitě, kterou je Trnava u Zlína.

Absolutní pořadí Fagus Bikerally Kopná:

Petr Malý Maloch Racing team 4:49,4
Tomáš Navrátil Heartattack Racing + 2,5
Martin Hoferek (1. Gen) Rumová sebranka + 2,5
David Šůstek SK Gienger RPM-stav A + 3,1
Martin Kolajík SBT Fryšták + 3,4
Tomáš Huňa SBT Fryšták Mondraker + 4,3

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí