Test: kraťasy a dres Fox FlexAir jsou extra pohodlné

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 14.9.2018

Viděli jste teď někdy v poslední době kluky ze sjezdového týmu Specialized Factory Racing. A nebo třeba některé ostatní superrychlíky ze svěťáku jako Loris Vergier, Connor Fearon, Laurie Greenland nebo Tahnee Seagrave? Tihle všichni jezdí ve Foxu a tihle všichni věří sérii FlexAir, včetně Loica Bruniho, který ho má vylepšený o duhové pruhy mistra světa.
A tak nás samozřejmě zajímalo, co na tom všichni mají. (Asi sponzoring, ne? Pozn. red.)

Pod ruku se nám dostal dres a kraťasy FlexAir, nejvyšší level bikového oblečení od Foxu.
Kraťasy jsou vyrobeny ze spešl materiálu TruMotion, který je i přes svůj tuhý a odolný úplet pružný ve všech 4 směrech (to jako doprava, doleva, nahoru a dolu. Pozn. red.) a neměl by tím pádem jakkoliv omezovat pohyb, v přední a zadní části je pak laserem perforovaný pro lepší odvětrání. Příjemný bonus jsou dvě zapínatelné kapsy na zip, samozřejmě nechybí stahování v pase na klasickou plastovou přezku.

Dres FlexAir je na první pohled extrémně větrací, podle Foxu dokonce jejich nejlehčí dosud vyrobený dres. Výrazně odvětrané panely zepředu, v podstatě síťovaná celá záda a speciální RAP (Ride Attack Position) střih, který má být „Downhill specific“ a opět, co nejlíp sednout při jízdě.

První věc po oblečení, Fox nelže, FlexAir naprosto fantasticky sedí, dres je z mega příjemného materiálu, síťka vůbec není cítit, nikde nic nedře ani neobtěžuje. Samostatnou pochvalu si zaslouží střih a materiál rukávů. Ty jsou totiž poměrně úzké, ale dost elastické po celé délce, takže i když máte předloktí jak Pepek námořník, dres bude sice obtažený, ale rozhodně ne nepříjemný. Prostě sedí. A je taky extrémně lehký. Skvěle větrá a i ve výhni, která se v poslední době venku odehrávala, jsem rozhodně netrpěl. RAP střih se asi povedl, nevím jak moc mám agresivní polohu na kole, evidentně se moje pozice na kole do RAP vleze, dres prostě sedí na jedničku ať už šlapu do kopce, nebo z kopce.

Extrémně lehký a odvětraný dres má ovšem i svou stinnou stránku v podobě odolnosti. Je ideální na sjezd, bikeparky a trailcentra. Ale ne až tak ideální na přírodní traily kde můžete potkat větší množství keřů, ostružin nebo volně trčících větví. FlexAir je velice náchylný k „pouštění ok“ v případě jemného úpletu rukávů, stačí projet okolo něčeho s trny a už vám z rukávů vlají nitky. Trošku líp je na tom síťovaný úplet na ramenou a zádech, tomu trny nevadí, ale jelikož síťka je docela jemná, sem tam trčící větev nebo keřík ji dokáže dost zavařit. A o pádech ani nemluvím, holt dres pro lidi, co umí jezdit.

Kraťasy FlexAir jsou neméně pohodlné. Ne, to bych nebyl fér to takhle odbýt. Kraťasy FlexAir jsou díky střihu a všem těm panelům rovněž EXTRÉMNĚ pohodlné. Materiál je poměrně tuhý a na oko i omak odolný, nicméně velmi pružný. Nám, krátkonohým hobitům, úplně nesedí trochu delší nohavice Jinak je střih v oblasti pasu i stehen skvělý, na kolenou je dost míst i pro velké kolenní chrániče (díky pružnosti nic netahá ani při šlapání), kapsy jsou velké a nezavazí. A dírkování asi trochu pomůže větrání.

Tentokrát určitě výtky k odolnosti mít nemůžu. Materiál je velmi povedený a snese i nějaký ten pád, nikde se nic nepáře ani neprošoupává. Jasně, když sjedete rockgarden po prdeli tak do nich uděláte díru. Ale asi to bude to poslední, co vás bude trápit, když sjedete rockgarden po prdeli.

FlexAir dostál své pověsti, už dlouho jsem nejel v tak pohodlném a neomezujícím setu oblečení. Nikde rozhodně nic neškrtí, netlačí, napne. Dres, mimo to, že fantasticky sedí taky skvěle větrá. Jeho jedinou nevýhodou je, že pokud spadnete nebo projedete křovím, bude větrat výrazně víc. Kraťasy naštěstí tuhle vlastnost nemají. Ty s vám nějakou tu chybu na trailu určitě odpustí. I když cena není nejnižší, dres vyjde na 1 999 Kč a kraťasy 3 299 Kč, s výjimkou nižší odolnosti dresu, není sérii FlexAir co vyčíst. Zkrátka ve chvíli, kdy je oblečete, zapomenete, že na sobě něco máte. Jenom jezdíte. A to za vyšší cenu podle mě stojí. Mimochodem, budete vypadat rychle. Nevím jestli tak rychle, jako Loic.. ale dost rychle! A nebo můžeš vypadat jako Kuba Říha s 20 kg nadváhou. Pozn. red.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka wilda 14.9.2018 v 10:14

    Pro samé reklamní sdělení se nenašel čas ani na krátký report z Lenzerheide...

  • profilová fotka Lettak 14.9.2018 v 10:57

    Třeba na mtbs byl už v neděli o půl sedmé večer. Celkem překvapili, zato dolekop nepřekvapil

  • profilová fotka Čert D:key 14.9.2018 v 12:23

    Bohužel, v Lenzerheide jsme nebyli, proto jsme už před třemi dny přinesli report přímo od Standy Sehnala tady dolekop.com/... . Informace o výsledcích byly hodinu po dojetí závodu a vyhlášení výsledků tipovací sooutěže na našem Facebook profilu.

  • anonymní uživatel Ádoš 14.9.2018 v 12:25

    škoda, že je něco tak potřebného jako skrytá kapsa na kraťasech, pořád braná jako nadstandart.
    Vždycky jsem byl po koupi přes e-shop vytočenej - a je jedno jestli to byl TLD, Fox, IXS.....gaťky za
    1,5-3 tisíce a permici jak čurák člověk pořád cpal pod ponožku.

    Konečně snad šikmoočka napadlo našít tam kapsičku od výroby a nemusí to pak za ně dělat MA MI NKA
    nebo KO ČIČ KA. Nebo jsem holt v minulosti 3x sáhnul po špatnejch kraťasech...

  • profilová fotka Čert D:key 14.9.2018 v 12:45

    Ádoš: Zrovna tady mi kapsy přijdou smyslupně, jsou na zip a na stehně ze shora/z boku. Takže na klasický lyžařský čtečce stačí drcnout bokem do toho dlouhýho krámu na straně a dycky sem hned pípal.

  • profilová fotka Balanc 17.9.2018 v 20:18

    Mrknete na tricka od ION: SS Scrub nebo SS Traze. Maji vychytanou kapsicku na permice na leve spodni strane tricka a jako bonus na prave spodni strane maji uterku na bryle.

  • profilová fotka David Krejci 18.9.2018 v 8:47

    To samé platzangst. Kapsy tam kde mají být. Jak trika tak kalhoty.

  • anonymní uživatel solda 20.9.2018 v 20:23

    Nevíte někdo, kde se dá tento set zakoupit? Nenašel jsem to. díky

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí