Na prezentaci u Schindleru: co nového u Ghostu a dalších?

Autor: Čert, vydáno: 11.9.2018

Období představování novinek na příští rok a s ním spojených prezentací je tady. Jedním z velkých dovozců je firma Schindler, ta má na triku mimo Ghostu, Lapierre, Continentalu, Esi gripů a mnoho dalšího nově i Pepi's Tire Noodle. A co se týče „dolekop.com specific“ produktů, nemají toho výše zmíněné firmy na příští rok zrovna málo. Proto hurá do čtení!

Jo a mimochodem, firma Schindler je distributorem i městských kol a cruiserů Electra, které jsme důkladně otestovali v ideálních podmínkách.

Ghost

Ghost pro rok 2019 by šel shrnout – pružiny, motory, zdvihy a zábava. Zaměření téhle značky je poměrně jednoznačné, freeride, enduro a trail kola a spousta allmountain elektrokol. A taky gravel biky, ale to už jde malinko mimo nás.

Hlavní novinku, nový FRAMR jsme vám ukázali už před nějakou dobou. Kolo, které zůstává věrné freeridové tradici svého předchůdce, jenom ji vylepšilo ve všech ohledech jezdí už poměrně dlouho i Michal Prokop a i my je mohli vyzkoušet na testovací akci v rámci Eurobiku. Proto můžeme říct, že se jedná o geniální freeridové kolo moderního střihu. Bere to nejlepší ze závodních endur, přidává trochu hravosti trailbiku a to všechno je zabaleno v balení s pružinovým tlumičem a neprůstřelným osazením. Pokud chcete celé dny jezdit bikeparkové a sjezdové tratě a jezdit po svých nahoru, je tohle jedna z nejlepších variant. Víc info tady.

Jenom s tím rozdílem, že ceny šly nakonec ještě trochu dolů, tedy za nejvyšší FRAMR 8.7 komplet na CaneCreek tlumení, sadě Eagle a brzdách Code dáte 110 990 Kč, nižší 6.7 na Foxu vyjde na 84 990 Kč a nejlevnější enduro/freeride stojí 59 990 Kč.

Ghost SLAMR X na 29 palcích

Zdvihově pod FRAMR je model SLAMR X. Ale jenom o trochu a naopak v průměru kol stojí na FRAMRem. Jo, SLAMR X je pro rok 2019 vysokozdvihová devětadváca zaměřená primárně na ježdění z kopce.

SLAMR X má 145mm zadního zdvihu a zadní stavbu pro letošek překopanou podobně, jak jeho freeride brácha, kombinuje se pak se 150mm vidlicí. Pro rok 2019 se jedná o dva modely, karbonový SLAMR X 7.9, který je geometricky spíš trailová 29 s mírně nafouklým zdvihem. A hliníkový SLAMR X 5.9, který má ambice stát se 29" enduro závoďákem.

V celé řadě SLAMR totiž došlo ke změně geometrie u hliníkových modelů, zatímco u karbonových kol zůstává přední rámový trojúhelník stejný a mění se pouze zadní stavba za větší, tužší a odolnější. A v neposlední řadě také umožňující použití metrických tlumičů.

Vyšší, karbonová verze SLAMR X 7.9 nabídne spíše jezdivější geometrii, 67° hlavy, 420mm reach v M, 74° sedlový úhel a 438mm zadní stavbu. S pružením Rockshox Lyrik, pružinovým tlumičem Super Deluxe na sadě GX Eagle a brzdami Magura se jedná o velmi zajímavou variantu na české enduro či náročnější traily s cenou 106 990 Kč.

Hliníková „X 5.9“ má cenovku výrazně níž, nabízí podobnou geometrii, stejná zadní stavba, 438mm ale hlavový úhel je položený na 65,5°, reach 422mm v Mku. Osazení má velmi podobné, rovněž GX Eagle, tlumič je ale pružinový CaneCreek Inline, brzdy opět Magura, na čem se šetřilo je vidlice Suntour Aion, která samozřejmě poslouží, nicméně vzhledem ke sjezdovým ambicím rámu se dá čekat, že upgrade vidlice na vyšší zdvih a lepší systém tlumení otevře tomuhle kolu dveře i do pohodlného ježdění v bikeparku. České enduro je samozřejmě ideální cíl pro tohle kolo i v základní výbavě. Zaujme opět cena, 69 990 Kč rozhodně není nic hrozného.

Trailový SLAMR bez „Xka“

SLAMR bez „Xka“ jsou pak trailové modely se 130mm zdvihu vzadu na malých i velkých kolech. Rámy jsou shodné jako u modelů X, zásadní rozdíl se odehrává na tlumiči, kdy je použitý metrický tlumič v délce 210mm, který je dodáván se dvěma zdvihy pístnice, 50 a 55mm. Tím pádem můžete každý SLAMR přestavět na Xko a přidat si 1,5 cm zdvihu, případně naladit z Xka menší zdvih.

Jak už bylo zmíněno, na výběr je z obou velikostí kol, kdy ve 29 jsou dva karbonové modely, (68° hlava, 75,5° sedlový úhel, 431 reach v M, 438mm zadní stavba):
SLAMR 9.9 – Pike, Super Deluxe Coil, GX Eagle za 112 990 Kč
SLAMR 6.9 – Revelation, Super Deluxe Coil, NX Eagle za 78 990 Kč.

A dva hliníkové modely (stejná geometrie pouze 66,5° položená hlavovka) za výrazně nižší cenu (nejenom díky levnějšímu materiálu rámu ale i díky „lidovějšímu“ osazení):
SLAMR 4.9 – CC DB Coil IL, Suntour Auron a sada NX Eagle – 69 990 Kč
SLAMR 2.9 – Super Deluxe Coil R, Suntour Aion, NX Eagle – 56 990 Kč.

Dva nejnižší modely dvacet devítek jsou cenou i osazením shodné se sedmadvácou, liší se samozřejmě jenom geo a rozměr kol.

Dvacetsedmapůl SLAMRy jsou pak 4 hliníkové, mimo dvou výše zmíněných i vyšší levely 8.7 na Piku a GX Eaglu za 100 990 Kč a 6.7 s Revelationem a levnějšími koly a brzdami za 79 990 Kč. Geometrie je samozřejmě velice podobná 29, liší se samozřejmě kratší, 430,5mm zadní stavba a delší reach, v Mku 440mm. Hlavový úhel je 66°, sedlový 75,8°.

Ebike u Ghostu – to je Hybride

Ghost ale nejsou jenom „obyč“ kola, velký důraz byl letos kladený na ebiky. Těm Ghost říká „Hybride“ a všechny vychází z konceptu zadního kola 27,5+ a přední devětadvácy na 2,5 guma. Samozřejmě opět nechybí pružinové tlumiče na všech kolech. A těch není málo, jedná se celkem o 10 elektrických modelů, z toho 5 s karbonovým rámem. Jedná se ale samozřejmě primárně v rozdílech v osazení, případně použitém zdvihu vidlice. SLAMR X Hybride má vidlici s měnitelným zdvihem mezi 160 a 140mm, SLAMR má pak klasickou 140mm vidlici.

Karbonový SLAMR X Hybride jsem zvládl projet ve stejný den jako FRAMR a můžu říct, že díky výbornému ovládání a výrazně nižší váze (i jejímu rozložení), jsem v bikeparku několikrát zapomněl, že jedu na ebiku. Přední kolo výborně překonává jakékoli překážky a výborně „vede“ celý stroj, zadní, macaté kolo pak usnadňuje nejenom přenos síly z motoru na zem, ale hlavně výrazně pomáhá brždění těžšího kola. Tohle se Ghostu rozhodně povedlo.

Cenovky se pak pohybují od 174 990 Kč za nejvyšší karbonový SLAMR X 7.7+ až pod hranici 100 tisíc, když vás na 98 990,– vyjde nejnižší hliníkový SLAMR X 1.7+.

Lapierre

Druhou bikovou značkou pod křídly Schindler je francouzský Lapierre. Ten letos přišel s další generací populárních kol Zesty, potažmo Spicy. No a pak taky se spoustou, spoustou elektrokol.

Začneme od Zesty/Spicy. Opět se jedná o jednu rámovou platformu, která se ale liší použitými komponenty a velikostí kol.

Zesty a Spicy mají skoro totožné rámy

Pozor! Zesty i Spicy totiž dokáží „pokousat“ úplně všechny rozměry kol, které na trhu jsou. Od 27,5, přes pluska až po 29 palců. Samozřejmě, to platí jenom pro rám, vidlice je samozřejmě nutné přizpůsobit. I když?

Oba rámy jsou v podstatě totožné, nastavení na různé velikosti kol se mění pomocí otočného čepu v uchycení spodní kyvky zadní stavby. To samozřejmě, mimo místa pro větší kolo, taky mírně změní geometrii. A Lapierre, potažmo Nico Vouilloz, který kolo pomáhal vymýšlet, si zaslouží mega pochvalu, že ani v jednom z nastavení se nedělaly kompromisy a kolo rozhodně žádný není paskvil. Posuďte sami. Lapierre Spicy bude mít při 27 palcových kolech zdvih 170mm vzadu a při použití plusek či devětadvác 160mm a geometrii na kterou můžete kouknout v tabulce. Ať už malá nebo velká kola, všude najdete krátkou zadní stavbu, dlouhý předek a agresivní úhly. Nico prostě ví.

V nabídce budou tři Spicyny s cenami 79 990 za hliníkovou verzi, 109 990 Kč za nižší karbon a akčních 142 990,– za verzi Team.

Ze stejného rámu, jenom s použitím jiného tlumiče, vychází i Zesty, ta má na menších kolech 150mm zvihu a na 29 140mm zdvihu vzadu, stejný zdvih mají vždy vidlice vepředu. Geometrie je velice podobná, liší se v podstatě jenom o stupeň postavenými úhly a mírně nižším středem vzhledem k nižšímu zdvihu. Celou si ji můžete prohlídnout v tabulce dole. Modely budou celkem 4, s cenami od 55 990 do 144 990 Kč.

eZesty – malý ebike

Ale to není u Zesty všechno. Jelikož Lapierre se dost výrazně zaměřil na Ebiky, poměrně zajímavý koncept proniknul i do téhle řady. Nejde totiž o typický ebike, ale o kolo s plně integrovaným „asistenčním“ motorem Fazua Evation. eZesty má ve spodní rámové trubce schovaný motor i s baterií, okem v podstatě neviditelné, ale hlavně, díky menší kapacitě baterie (250Wh oproti klasickým 500Wh v běžných ebicích) a menšímu motoru s menším výkonem, se váha celého kola dostane pod hranici 18kg. Což je u celodpruženého ebiku dost zázrak. Samozřejmě, kapacita i výkon jsou menší, motor slouží opravdu jenom jako asistence, jízda „na emotorce“ se asi konat nebude. Nicméně by se mělo chovat z kopce výrazně líp, jako běžné kolo. A na svém oblíbeném trailu byste pak mohli teoreticky nasypat víc jízd, když motor pomůže nahoru. No, jsme zvědaví. eZestyny budou dvě, geometrie je mírně upravená viz tabulka a ceny jsou 159 990 a 204 990 Kč.

Overvolt umí Shimano, Bosch i Yamaha motory

Samozřejmě, poměrně výrazně se Lapierre opřel hlavně do „opravdických ebiků“. V početné rodině Overvolt, kterou v nabídce najdete v nekonečném množství variant osazení, ale hlavně téměř se všemi motory, dostupnými na trhu (Shimano, Bosch i Yamaha), přibyla letos přepracovaná právě verze s motorem Shimano. Disponuje rámem vycházejícím z modelů Spicy/Zesty, motorem Steps E8000a hlavně zajímavě řešenou baterií s technologií Snake Power, kdy jsou články napojené do jakéhosi „hada“, nejedná se tedy o pevnou krabici. Proto je možné hada nasunout bočním otvorem do rámu aniž by byla potřeba nějaká obří díra.

Ostatní Overvolty zůstaly zatím stejné, tvarově shodné s nedávno testovaným modelem na motoru Bosch. Odpružených elektrických trail/allmounta­in/enduro kol, je v nabídce Lapierre celkem 17, takže se dá předpokládat, že si tady asi fakt vyberete.

Doplňky – Pepi's Tire Noodle, Exustar

Mimo kola umí Schindler i doplňky. Největší zájem asi vzbudila distribuce ochrany ráfku Pepi's Tire Noodle. Nudle, červená, pěnová, která má zachránit proti cvaknutí a případně umožnit dojezd do cíle/domů. Zatím nemůžeme říct z osobních dojmů nic, nicméně podle tabulek, se s cenou 1299 Kč za pár jedná o nejlevnější variantu ochrany ráfku.

Zajímavé produkty se našly i u Exustaru, nášlapné BMX/DH boty vypadají dostatečně bytelně a použitelně a s cenou 2290 Kč taky velmi lákavě pro všechny, kteří si třeba jenom pohrávají s myšlenkou, že by zkusili SPD.

To byl Schindler pro rok 2019. Je toho dost a bude ještě víc, každopádně se už teď těšíme, až tyhle kola provětráme.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Domíšek 11.9.2018 v 7:24

    Supr report, bude test Pepi's Tire Noodle ??? Díky ;-)

  • anonymní uživatel Roman 11.9.2018 v 9:00

    Pepi tires Noodle je obyčejná izolační trubka z mirelonu. Dokonce jsem našel výrobce, který ji má takto zabalenou. Jediný rozdíl je v tom, že klasicky se dá sehnat po 1m a tady ji mají kolem 2m. Jinak cena je tak 60kc na kolo. Koupil jsem izolace kaiflex a funguje to taky, životnost sice není jako u cush core, nebo Mr. Wolf, ale cena 100kc na obě kola je taky jinde.

  • profilová fotka Cyborg 11.9.2018 v 10:22

    2m je na 27,5 málo :( chtělo by to 2,1m.. Ta 2m je pak dost napnutá a rozlepila se mi.. kupodivu to že tam vznikla 10cm díra nijkak vlastně nevadí a odjezdil jsme na tom 4dny v alpách bez jedniného problému. Možná bude stačit jen lepší lepidlo.. nějakej tip ?

  • profilová fotka Keli 11.9.2018 v 10:29

    Domíšek: Bude.
    Roman: myslím, že to nebude mirelon, na omak se to zdá to měkčí, ale mirelonů je více typů, tak, kdo ví.
    Cyborg: jiní výrobci, např. Vittoria, řeší spojení pomocí pásky ze suchého zipu, na každém konci je díra, tou pásek provlékneš a spojíš-

  • anonymní uživatel Roman 11.9.2018 v 11:03

    No měl jsem 2m a ještě jsem o kousek cca 10cm zkracoval na 27.5 aby to pěkné sedělo na ráfku a tlačilo to patky do stran.
    Keli: tak ono je jasné už podle váhy, že to není extra tuhé. Kaiflex váží cca stejně, když vezmu v potaz rozměry.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí