Test: Beast Soul - dvacet devět endurových palců na virtuálu

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 13.9.2018

O nové značce Beast už jste tady mohli něco málo dočíst. Dva nadšenci z Blanska a dvě kola v nabídce. Dříve krátkodobědlouhodobě testovaný Beast Hunter, karbonový trailbike. A aktuálně testovaný Beast Soul. Devětadvaceti palcové enduro.

Ten už tak krátce shrnout nejde. Jasně, hliníkové kolo s agresivní geometrií postavené na devětadvacítkách. A vlastně už to poslední nemusí být pravda. Když pominu, že jde samozřejmě použít kolo s 27,5+ koly, tedy pneumatikami o šířce 2,8 palce… ale vlastně, když nahodíte 2,5", taky se nic nestane. Nebo nic. Budete pekelně dlouhou a položenou sedmadvacítku.

Ale popořadě. Základem je rám se 150mm zdvihu vzadu při použití Trunnion tlumiče 205×65mm. Pokud ale nasadíte tlumič se kratším zdvihem, 205×60mm (metrické tlumiče jsou v těchto délkách dodávány s dvěma různými zdvihy), máte kolo se stejnou geometrií, ale s cca 142mm zdvihu. A propos geometrie. Moderní. Dlouhé. Položená hlavovka dosahuje čísla 65,5° sedlový úhel je pak 75°. Zajímavé jsou samozřejmě i délkové rozměry, Reach v M 450mm, zadní stavba má pak 444mm. BB drop je příjemných 25mm.

Proč píšu o různých délkách tlumiče? Protože Beast není tradiční firma, která vám naspeckuje kola a vy musíte sklopit hlavu a buď si vybrat, nebo jít jinam. Ne, jak už jsme se bavili u Huntera a jeho možnosti naladění díky anglesetu atd., je možné i Soul velmi přiblížit obrazu, jaký si jezdec vysnil. Ať už bude chtít rychlou svižnou 29" na lehkých karbonových kolech (ty dodá třeba Quai Wheels) s nižším zdvihem nebo drsňáckou, sjezdově-endurovou verzi se širokými ráfky, macatými gumami a 160mm vidlicí. Ale to až příští rok, prozatím byla k dispozici vlastně prototypová verze kola. A tu jsme s Kelim oba řádně prověřili.

Testované kolo, byla taková… zkouška, rám je samozřejmě totožný s tím, co bude v nabídce pro sezónu 2019, ovšem osazení byla zkušební verze sloužící k „doladění“.

Opět další vložka, pokud jste malá firma a nemáte x závodníků ve svěťáku, co by vám řeklo, jak ideálně osadit kolo, jste trošku v pasti.

Obzvlášť v případě de facto nové kategorie kol, 29" endura. Ono to totiž není jenom tak osadit kolo, aby dělalo přesně to, co od něj chcete. Máte různé offsety vidlic, různé zdvihy vidlic, tlumičů, různé nastavení kompresí, různé obutí a ve finále i spoustu možností jak naladit kokpit. A pokud nechcete jenom sekat ven kola na kusy, ale chcete lidem nabídnout zážitek, je potřeba zkusit, co bude nejlepší.

Proto tento text neberte jako tradiční test kola, ale jako spíš můj výstup z experimentálního testování předprodukční verze kola. A předprodukční verze jsou přece nejvíc cool, ne?

Osazení. To, že se bavíme o „testovací mule“ neznamená, že se šidilo, kolo je komplet na Sramu. X01 Eagle řeší celý pohon, vepředu vidlicuje 150mm Lyrik a vzadu jsem testoval Super Deluxe s 65mm zdvihem. Kokpit taky Sram, jenom pod značkou Truvativ se 40mm představcem a 760mm širokými řídítky. Normálně bylo v plánu montovat 800, ale jelikož na většině kol se mi prostě líp jezdí se 760, zkusil jsem tyhle. A to byla trošku chyba.

Důležitá poučka, větší kolo logicky potřebuje větší páku.

Na běžné ježdění okolo domu nebyl problém. Naopak, tady jsem ocenil hbitost a zábavnost kola. Lehké karbonové výplety neuvěřitelně posunou jezdivost kola, parádně letí do kopce i po rovině a stejně tak se skvěle převaluje přes všechno, co vás na trailu potká. Ani 150mm zdvihu vzadu rozhodně nevadí, jako rychlý trailbike se Soul osvědčil. Až překvapivě, vzhledem k položené hlavě. První dny ježdění probíhaly parádně. Jezdím, ladím, zkouším. Kolo je výborné na rychlejší hladké traily a výborně si poradí i s velkými kameny nebo kořeny. Jednak je systém odpružení super (k tlumiči bych měl svoje výhrady, ale když jste zvyklí na pružinový Öhlins, máte výhrady skoro ke všemu) a hlavně… VELKÁ KOLA. Kola většinu překážek, které by sedmadvácu skoro zastavily, bez problémů přejedou.

Samozřejmě, rám není vyloženě točivý, vyhovuje mu spíš vyšší rychlost a rovný směr. Ale i tak není zatáčení nic drastického, jenom to chce trochu víc pracovat s kolem. Asi jako u každé devětadvacítky.
Velkou pochvalu si zaslouží poměrné nízká hlavovka která vytváří příjemně nízký stack. Tím pádem máte spoustu prostoru pro čarování si s kokpitem.

Pln nadšení a odhodlání jsem neváhal ani minutu, když byla možnost otestovat Soula při Spotchecku bikeparku Špičák.

Okamžitě letěl na nosič na autě a okamžitě jsme po dojetí vyletěli lanovkou na kopec… A okamžitě po prvních metrech jsem zalitoval volby řídítek. A vlastně i tak trochu volby obutí a kol. Ne, že by kolo bylo vyloženě špatné, spíš mě mrzelo, že mírně brzdím jeho potenciál. Sjezdová geometrie tohohle kola a obrovská průchodnost terénem velkých kol vás sice žene dopředu, bohužel tahle chuť rychlé jízdy pohoří na slabší trakci pneumatik a úzká rodla.

Co se týče gum, tady se na kluky z Beastu nedá zlobit, bohužel jsou, z ostřejších gum na 29", na českém trhu momentálně k sehnání jenom 2,3" Minion II nebo DHFko. Což je skvělá volba na trailování a allmountain. Ale v kombinaci s takhle agresivním kole to bohužel není ideální volba na sjezdování v bikeparku, potažmo těžké enduro. Jako jde to, ježdění je zábava, skoky skáču a tak. Ale celou dobu mi v hlavě hraje co by kdyby, co by se stalo, kdyby mělo kolo široké ráfky a 2,5 palcové gumy.

Héééén héééén, ratatata. Jelikož představivost mám docela živou, přesně vím co by se dělo. Víc trakce podpořená citlivějším ovládáním by z kola zřejmě udělalo nekompromisní sjezdovou zbraň. Abych nepřeháněl, určité limity má i rám, v opravdu tvrdém terénu a při agresivní jízdě je trochu cítit flexe zadní stavba. Zkrátka a dobře, zadní stavba je dlouhá a vyvíjí dost velkou páku na drobné čepy na kyvce, malinko se kroutí. Ale není to nic drastického, zažil jsem mnohem a mnohem větší kroucení na mnohem a mnohem dražších kolech.

Závěry jsou snadné. Lehčí a jezdivější verze snese všechno běžné ježdění okolo Brna. Její limit je tvrdé ježdění na Špičáku. Teda limit, zkrátka ta začne mít mezery, ale nic co by nezvládl. Rozhodně jsem zvědavý na ladění a testování finální verze Soulu pro příští rok, protože jsem příjemně překvapený, jak ohromný rozsah zábavnosti na různých trailech tahle dvacetdevítka má. I když je primárně stavěná spíš jako závodní enduro. Jo a o výměně kol za menší vůbec nepřemýšlejte. Devětadvácy jsou prostě a jednoduše lepší…

Další informace o kolech Beast najdeš na webu beast-bikes.com.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Lojs Lejnová 13.9.2018 v 8:49

    Googluju proč na tom jsou ty s prominutim odpudivý kola a ona to je "česká" svařenka. Jen nevim proč stejně jak na tom CTM dělaj zadní trojuhleník tak natěsno, nabereš trochu bahna a jedeš jak s ruční brzdou a ještě k tomu odřeš rám. Daň za nízkou cenu rámu, aby ho vyplatilo osadit a prodávat?

  • anonymní uživatel Milan 13.9.2018 v 10:31

    Jaká by byla přibližná cena takto osazeného biku?

  • anonymní uživatel Big G (sgaba (a) centrum.cz) 13.9.2018 v 10:55

    Jsem jediný komu připadá vizuální podoba a kinematika rámu s CTM SCROLL 2019 až moc podezřelá?
    dolekop.com/...

  • anonymní uživatel Koli 13.9.2018 v 11:29

    Big G: Najdi si Astro cycles :) pak pochopíš spoustu věcí.

  • anonymní uživatel Big G (sgaba (a) centrum.cz) 13.9.2018 v 12:33

    Takže nakupují rámy a osazují komponenty. Krása! Teď spíš spoustu věcí nechápu! Jako hlavně, proboha proč?

  • anonymní uživatel Bobeš 13.9.2018 v 12:34

    Ta zadni guma nema zadnou clearence uz ted, kdyz je sucho. Jiny znacky se snazi, aby se 29x2,6 vesly i dozadu a tady se az bude bahno nevejde ani 2,35 - 2,4. Pokud jde o predprodukci tohle bych zmenil, jinak si dost lidi o kole prestane uvazovat hned, jak jim tohle dojde. Znacky vyrabejici plaste zacnou uvadet na trh vic 29x2,5-2,6, je to ted stejnej trend jako doted pokladani hlavovky, zkracovani chainstays, zvetsovani reache atd.. Primlouval bych se aspon at se vejde 29x2,5 + prostor na bahno :-)

  • anonymní uživatel Osvetim (Osvetim (a) zasvetim.com) 13.9.2018 v 14:25

    Mam pro redakci navrh. Coz takhle zasvetit nas, Vase ctenare do problematiky vyroby ramu. Jak je to s tema fabrikama typu Astro, kde si zadava vyrobu ramu vycero vyrobcu a tudis muze vyrabek kola "kdo chce" i bez vlastniho vyvoje, nebo know-how. Bylo by to pekne zpestreni a posunuti serveru nekam dal, navic by Vam to pridalo objektivitu. ;)

  • anonymní uživatel Honza Beast (chci (a) beast-bikes.com) 13.9.2018 v 15:07

    Fotka trošku klame. Přestože se jedná o předprodukční vzorek, tak místa na 2,4 palcovou gumu je tam dost. Domníváme se a nejen my, že šíře 2,4 na zadním kole je dostatečná.

    Přesnou cenu kola nelze lehce říct, každé kolo stavíme jako originál, každý náš zákazník má specifické požadavky. Jsme schopni postavit kolo i pro jezdce s napnutým rozpočtem, tak i pro fajnšmekry, kteří chtějí mít na kole jen top osazení, tak aby odpovídalo jejich potřebám.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 13.9.2018 v 15:42

    >Osvetim> tohle celý už je na Pinkbiku ;)

  • anonymní uživatel pps 13.9.2018 v 16:14

    2 Pedro: Máš recht, ale to přece není důvod o tom třeba neudělat článek i tady. Tip na článek je to dobrej

  • anonymní uživatel Lojs Lejnová 13.9.2018 v 16:54

    Když ti praskne starej rám a honem bez peněz sháníš náhradu kam přehodit komponenty, tak je to celkem dobrý. Před deseti lety jsem si asi za 10 tis. koupil 4 čepovýho dirtparada nebo co to bylo za značku. Koupit na rámu z pravděpodobně podobnejch zdrojů už postavený kolo mi přijde jako škoda peněz a času, jen nevim jestli těch co to vyráběj, prodávaj, dělaj na to reklamu nebo těch, který na tom jezděj.

  • anonymní uživatel Milan 14.9.2018 v 6:33

    to Honza Beast: Však já se ptám na cenu takto osazeného kola jako je v testu..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí