reklama

Tomáš Haluza (04)

Autor: Martina Slachová, vydáno: 19.7.2005

Obrázek k článku - CP4X0305hobby_cl.jpg

Ahoj Tome! Gratuluji k vítězství. Ještě nedávno jsi měl ruku v sádře a byl jsi ,,mimo provoz“. Jaké to je po dlouhé době sednout na kolo a hned vyhrát závod? Čekal jsi to?

No kdybych řekl, že sem to čekal, tak bych určitě lhal. Navíc to také bylo z plného tréninku, protože hlavní cíl pro letošní sezónu se blíží a tím je MS v bikrosu ve Francii. Asi nečekám nějaký extra úspěch, ale zkušenosti jsou vždy k nezaplacení a navíc, kdo by se nepodíval do jedné z největších hal v Evropě (Bercy). Myslím, že tam bude neskutečná atmosféra…


Jak Ti sedla trať na Božím Daru? Jelo se Ti dobře?

Tak abych pravdu řekl, tak sem chvílemi uvažoval, jestli je dráha s hlíny a na ní šutry a nebo šutry a na nich hlína. Ale jinak se mi jelo vcelku dobře, protože trať byla na můj bikrosový vkus trošku jednoduchá.

Obrázek k článku - 164_6475.jpg


Pamatuješ si ještě svoje začátky? Svoje první kolo, první závody…

První kolo si určitě pamatuju. Bylo to jedno z těch starých „terénních“ biků,na kterých si prožilo svoje mládí hodně kluků. Co se týče prvního závodu, tak mám trošku mezery,ale vím,že to bylo na bikrosové trati ve Starém Lískovci,kde sem mezi neregistrovanými účastníky obsadil 2. místo.

Kolikrát týdně trénuješ? Jak probíhá trénink?

V této chvíli je trénink nasměrován k volnějšímu průběhu. Pan Menčík (trenér) se nás snaží dostat do psychické pohody před nejdůležitějšími závody této sezóny. Jinak se snažíme přiblížit americkému stylu trénovaní, kdy se jednou týdně objevíme na dráze a trénujem starty, jednou týdně posilovna a jednou ještě skákání a technika na skocích. Jinak přes zimu je to trošku drsnější, kdy v posilce strávíme i 4 odpoledne za jeden týden.

Obrázek k článku - 164_6404.jpg


A co třeba zimní příprava, když se chystáš na sezonu?

Zimní příprava sebou přináší jediné…„posilovat, posilovat a posilovat“. Jak se říká, když chce člověk něco v životě dokázat, musí pro to taky něco udělat a o to se pak snažíme v posilce.Jinak přesný tréninkový plán bych asi nezveřejňoval, protože pan Menčík má pro každou výkonnostní skupinu jiný plán.

Podle mého názoru jsi pod vedením nejlepšího trenéra v republice. Jak se Ti s ním spolupracuje? Připravuje pro Tebe nějaký speciální program? Jak probíhají přípravy?

Ono nejde ani o schopnosti trenéra jako o důvěru. Hodně věcí je v bikrosu ovlivněno psychikou a na tom staví i pan Menčík a myslím, že jeho myšlenky, rady a plány jsou obdivuhodné. Podívejte se, kam například došel s Michalem Prokopem…to mluví za vše. Jinak speciální tréninkové plány chystá celému týmu a věřím, že spolupráce bude ještě dlouho pokračovat.

Obrázek k článku - foto_IMG_7204.jpg


Co zranění? Vím, že jsi měl docela kuriózní zranění v Přerově, které Tě vlastně stálo zlomenou ruku, a pár závodů jsi musel vynechat.

Jo, tak na to asi nebudu moc rád vzpomínat, ale jednou to asi přijít muselo. Když říkám jednou, tak to myslím doslovně, protože to bylo zatím moje největší zranění a taky doufám, že to tak zůstane i nadále. Jinak kvůli té ruce sem musel vynechat pár závodů MČR a tím mi uteklo hodně bodů.

Máš nějaké cíle, kterých chceš ještě dosáhnout? Jak dlouho myslíš, že budeš závodit?

Tak cíle má asi každý závodník. Já tajně doufám,že v kat. Elite bych se mohl dostat do Evropské nebo i světové špičky a tomu je i nastaven můj dlouhodobý tréninkový plán.

Jezdíš bikros i fourcross. Co je Ti bližší, nebo co Tě víc baví a čemu se chceš do budoucna víc věnovat?

Otázkami tohoto typu musel projít asi každý bikrosovo-fourcrossový závodník. Pro mě je odpověď jednoznačná „Bikros“. Myslím, že v tomhle sportu je budoucnost a důkazem je to, že bikros byl zařazen mezi olympijské disciplíny.

Obrázek k článku - dsc74265um.jpg


Jaké závody Tě ještě letos čekají?

Tak nejdůležitějším je určitě již zmiňované MS ve Francii. Pak bych také rád uspěl na posledních dvou závodech seriálu MČR v bikrosu, kde se možná rozhodne o lidech, kteří budou reprezentovat ČR v roce 2006. Mezi méně důležité bych zařadil poslední dva závody českého poháru ve 4Xu a mistrovství ČR ve 4Xu.

Jaké jsou Tvoje další zájmy? Co děláš, když zrovna nejsi na kole?

Když zrovna nejsem na kole? Takových případů moc není, ale i to se občas stává. Je jen pár možností. Buď sem v posilovně nebo s kamarádama a nebo někde s rodinou. Moc jiných koníčku než kolo nemám, ale když je příležitost, tak se nebráním žádnému sportu.

Co škola? Jakou školu studuješ?

Tak letos sem úspěšně prošel prvním ročníkem střední průmyslové školy elektrotechnické v Brně. Zatím si nemůžu stěžovat,ale trošku mě to brzdí trénink…haha

Obrázek k článku - 1121643953.jpg


Patříš mezi ty, pro které je škola nutné zlo nebo Tě naopak baví?

Tak zlo to určitě není, ale zatím stále nevím, jestli sem si vybral správně. Škola sebou přináší také dobro v podobě kámošů, zábavy a (možnosti volby) budoucnosti.

Chtěl bys někomu poděkovat? Nebo něco někomu vzkázat?

Tak mé hlavní díky patří dvěma lidem. Jakožto rodinu bych upřednostnil tátu, kterej mě celý roky vozí na závody a živí mě a mé druhé díky patří určitě mému trenérovi panu Menčíkovi, který se mě snaží vést správným směrem a sem mu za to vděčnej.


Děkuji za rozhovor. Přeji do dalších let mnoho úspěchů ve Tvé kariéře i v osobním životě.

Martina Slachová

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Deny 20.7.2005 v 9:34

    Nepřijde mi zrovna korektní, když takovej člověk jezdí hobby kategorii!

  • anonymní uživatel TheSkreth 20.7.2005 v 10:56

    jak to myslíš???

  • anonymní uživatel Kozel 20.7.2005 v 12:30

    Naprosto nechapu, co clovek, jehoz letosnim cilem je MS v BMX, navic veden skoro jako profik pod osobnim dohledem trenera dela v kategorii hobby?

  • anonymní uživatel Marina Slachová 20.7.2005 v 12:44

    Omlouvám se,ale zapomněla jsem napsat,že Tom jede letos poprvé(před nedavnem dostal svoje první fourcrossové kolo) a naposled kategorii Hobby.Nikdy předtím 4x nejel,byl to jeho 4. závod v životě.Tímto vítězstvím si zajistil postup do kategorie Elite v příští sezóně.

  • anonymní uživatel Tuner 20.7.2005 v 13:29

    tak to je talent!!

  • anonymní uživatel Deny 20.7.2005 v 13:49

    To jedno jestli jede 4. závod v životě. O čem to tady mluvíte slečno Martino? To jako kdyby se rozhodl např. náš přední silniční cyklista Padrnos, že si zkusí zajet pohárový závod v cross country, tak by se podle Vás měl přihlásit do hobby kategorie?

  • anonymní uživatel Deny 20.7.2005 v 13:50

    Zamyslete se na tím, co znamená slovo hobby a zkuste si ho přeložit do češtiny.

  • anonymní uživatel kashell 20.7.2005 v 15:25

    chalan jazdí bmx, nemyslím že by mu robilo problém hupsnúť na velkom biku 4X. chalan-15r. od nás, čerstvý majster SR v bmx si raz požičal DHčko (MAGURA Big EGO + TWISTER 666) a na prvý krát dal na bikroske skoro šecko.

  • anonymní uživatel yourMOMsucksCOCKSinHELL 20.7.2005 v 15:48

    ajaj..SPSE BRNO..pruser jak svina...jeste ze uz sem o tam pryc..:D...lituju te...pockej na druhak atd..prvak je jak materska skolka..Piere by o tom taky mohl rict svy..:D

  • anonymní uživatel nologo 20.7.2005 v 16:43

    To Deny: Kámo zastavuješ se tady nad významem slova Hobby z čehož docela jasně vyplývá, že jsi článek nečetl příliš pozorně. Tomáš sám uvádí, že pro něj fourcross není hlavní disciplína, ale zábava a nemá v něm žádné větší ambice. Tak potom nechápu nad čím se tu vůbec pozastavuješ. Je to prostě talent. Mé gratulace Tome!!!

  • anonymní uživatel Kozel 20.7.2005 v 20:24

    Ze je rozhodne talent, o tom zadna. Ovsem nic to nemeni na faktu, ze do hobby rozhodne nepatri. Pak se nikdo nemuze divit, ze spousta opravdovych hobiku na zavody pece.

  • anonymní uživatel Petr Slach 20.7.2005 v 21:02

    to Kozel a Denny:TMA!!!!To ze dost lidi sere na zavody neni vinou jezdcu,kteri zkousi prvnim rokem 4x v hobby,ale tim ze se boji.Asi toho ze by je spousta kamosu nevidela ve vysledkove listine na prvnich mistech....Mozna je to blbost,ale myslim ze na tom neco bude...
    No jestli je Padrnos mlady talentovany jezdec co sbira zkusenosti a chce zkusit xc tak at jede klidne hobby...Tom to tak udelal a hned na 4 zavode si vyjel postup do elity.Na tom neni nic spatnyho.Nejak se zacit musi.
    Takze kozle a denny tuto seznonu jeste vynechejte a pristi zas muzete klido jezdit...to uz budete mit volne pole pusobnosti a treba se vam podari vyhrat i nejakej ten zavod a postoupit do elite.Good luck

  • anonymní uživatel Petr Slach 20.7.2005 v 21:14

    Nesouhlasim kdo chce vyjezdi se.Bikros muze jezdit kazdej...treba Moravska nebo Ceska liga...tam sou kategorie mtb...zavodu je dost.je to o tom kdo chce jezdit a jezdi.dost lidi zjisiti ze by trat neprojelo nebo by nedopadli nejlip tak jdou jen na kalbu a pak vsecko kritizujou...Takovejch mame v brne dost,vsak je znas.

  • anonymní uživatel nologo 20.7.2005 v 22:14

    To Keli: No vidim, ze ty jsi nejspis taky lehce zaspal dobu. Doba kdy 4x ovladali striktni bikrosaci byla tak pred dvema roky. Dual, ktery se postupne metamorfoval ve 4x je tu uz natolik dlouho, ze bych mohl jmenovat hned nekolik jmen lidi, kteri na bmx kole nikdy nesedeli a behem tri let na mtb se vypracovali mezi absolutni spicku. At uz budu jmenovat Honzu Mačka, Michal Cervenku, Jirka Svaka nebo velkou spoustu dalsich. S Peťou Slachem nemůžu než souhlasit v tom, že to není o bikrosařích, ale o tom kdo se tomu sportu věnuje a vyjezdí se!!!

  • anonymní uživatel ueeeeee (porno (a) drzak.org) 20.7.2005 v 23:15

    drzte hubu, podte raci na kalbu... je to vsechno nahovno!!

  • anonymní uživatel Datel (plavuNaKajaku (a) koupimSiNovej.NG) 23.7.2005 v 10:46

    2all: bavim se...

  • anonymní uživatel Datel (cripled (a) beachbitchEdition.lol) 23.7.2005 v 10:48

    Jinak gratulace....

  • anonymní uživatel Kozel 25.7.2005 v 14:48

    To Petr Slach - TMA, naprosta. Ono by se to dalo rict i obracene - lepsi skocit do hobby a pred sponzorama se chlubit vysledovkou, nez v Elite jistit peloton ze zadu. Jinak uzasne, prvni zavod a hned je z nej Elitak, nekdo se holt umi vyjezdit rychleji. A zbytek sezony dojezdi v hobby nebo vedom si svych kvalit prejde do Elity hned?

  • anonymní uživatel Jiří (fuch (a) all.cz) 12.8.2005 v 16:00

    Hádáte se kriplové o nesmyslech,všichni jste hovada a bukvice k tomu

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí