Na prezentaci: Mavic pro rok 2019

Autor: Keli, vydáno: 25.9.2018

Francouzský výrobce zapletených kol se již dlouho nespecializuje jen na tuto oblast, v jeho portfoliu nalezneme mimo kol i oblečení, boty, ale třeba i přilby. Pro rok 2019 si Francouzi připravili mnoho novinek.

Začněme v tom, v čem je Mavic nejsilnější. Vypletená kola, v této oblasti je takříkajíc od nepaměti a vybojované pozice nehodlá opouštět. I když by bylo fér říci, že především v oblasti trail a enduro ježdění v minulých letech drobně zaspal a v nabídce neměl širší ráfky, které jsou v současné době trendem. Protože široký plášť optimálně funguje jen na ráfku odpovídající šířky. Na příští sezónu však Mavic připravil nové ráfky, které reflektují nové požadavky jezdců a trhu. Patrná je také nová cenová politika, Mavic zlevnil a to výrazně.

Představme si to nejzásadnější, co nás na prezentaci zaujalo, kompletní nabídku Mavicu najdete zde.

Mavic DEEMAX ELITE

Rodinu Deemax rozšířil nový model Elite, který míří na enduro jezdce. Ekonomický model (cena 16.499 Kč) nabídne hliníkové ráfky s vnitřní šířkou 30mm, které jsou přes dvakrát křížené dráty (28 ploché drátů jak na předním, tak na zadním kole) spojeny s hliníkovými náboji vlastní výroby. Ty budou k dispozici jak pro Boost, non-Boost šíře a pomocí adaptérů je lze namontovat v podstatě na všechna kola s tradičními rozměry os (průměry os předního náboje 9–15–20mm, šířka zadního náboje 135–142–148). Váha sedmadvacítkového setu je 1945 gramů.

Novinkou napříč celého potfolia je použití nového ořechu, ten sází na podobné řešení jako má DT Swiss nebo třeba nové Shimano XTR a sice na dvojici rohatek, po sobě klouzající a mají 40 styčných bodů (zubů). U Mavicu tomuto řešení říkají ID360. Ořech bude k dispozici jak pro xD kazety, tak pro Shimano (na výběr bude hliníkový nebo ocelový unašeč).

Mavic XA ELITE

Řada XA je určena pro trailové využití a zajímavým modelem, vzhledem k váze a ceně je zcela bez pochyb model XA ELITE. Za cenu lehce nad 14tisíc korun dostanete set se zajímavou hmotností 1690 gramů (650b verze). Nižší váhy bylo dosaženo jak použitím menšího počtu drátů (24 přední i zadní), tak jejich tvarováním, jsou ploché navíc dvojitě zeslabované.

Hliníkové 25mm široké ráfky zkousnou plášť o maximální šířce 2,5". Kompatibilita s rámy a vidlicemi je stejná jako u výše zmíněného Deemaxu. A i zde je ID360 ořech.

A pokud je váš rozpočet opravdu napnutý, tak nejnižším modelem řady XA jsou XA bez jakéhokoliv přídomku, ty sdílí stejné technologie jako dražší modely jen s nepatrně vyšší váhou, cenovka je nastavena na 7.699 Kč.

Mavic XA ELITE CARBON

Ano, Mavic má karbonová kola pro trailovou kategorii. Výhody karbonu jsou jasné, skvělá tuhost, akcelerace a odezva. Váha u karbonových ráfků není zásadní výhodou, ale 1640 gramů u zapletených kol s ráfky s 30mm vnitřní šířkou není špatná, rozhodně XA ELITE CARBON nelze označit jako těžítka. A to by šlo jít s váhou určitě níže, nepochybně kvůli ceně byly použity jen kulaté nezeslabované dráty. Karbonové výplety nejsou levné, ale necelých 36 tisíc za záplety od renomované firmy. Jo, to jde, zvlášť, když si srovnáš cenu s neznačkovou­ čínou.

Ráfek je v bezpatkovém provedení a je kompatibilní samozřejmě s bezdušovým řešení, lze jej ale použít i na duších. Stejně jako u ostatních Mavic vypletených kol v příbalu najdete jak bezdušovou pásku, tak ventilek.



Novinky v obuvi Mavic

Jak již bylo zmíněno v úvodu, Mavic to nejsou jen vypletená kola, ale také oblečení a obuv. Co se týče hadýrek, tak tam nedošlo k zásadnějším změnám, ty jsou v oblasti bot a treter. A zase, zaměříme se především na obutí pro gravity disciplíny. Absolutní novinkou jsou platformové trailové sjezdové boty, ano, poprvé v roce 2019 bude mít Mavic boty na volné pedály. Doposavad měli Francouzi pouze obuv pro nášlapné pedály.

Mavic Deemax Pro Flat

Deemax Pro Flat jsou platformové boty klasického střihu se zvýšeným vnitřním kotníkem, zavazování na klasické tkaničky. Co však flatové boty dělá botami je podrážka, ta je jak bývá u Mavicu zvykem v měkké směsi Contagrip. Podrážka je tvořena třemi oddíly. Přední část pod prsty tvoří protiskluzové drážky skloněné do záběru, obdobně je tvořen patní oddíl, jen jsou drážky skloněny opačným směrem, pro lepší brždění. Prostřední část v místě kontaktu boty s pedálem je plochá, s několika drážkami ve tvaru pavučiny. V ruce je podrážka relativně měkká, grip bude jistě kvalitní, soudím, dle dříve testovaných nášlapných treter Mavic Deemax Pro, které mají podrážku ze stejného materiálu.

Boty jsem na noze neměl, ale tuhost mezipodešve rozhodně není největší, na trhu najdeme tužší boty, například Ion Raid Amp jsou v tuhosti výrazně dále.

Novinkou je také materiál svršku, Matryx (ano, nejedná se o překlep, opravdu je tam tvrdé y). Matryx je tvořen z kevlaru a polyamidu a má zaručit výbornou otěruvzdornost při zachování velmi nízké hmotnosti. Na omak je materiál ne příliš příjemný, máte velmi plastový pocit. Avšak pocity jsou pocity, ale voděodolnost pocitem není a tu Mavic zaručuje.

Mavic Deemax Elite Flat

Jsou trailovou alternativnou modelu Pro. Dalo by se říci, ze se jedná o ekonomickou variantu, absentuje Matryx a zvýšený kotník. Tomu odpovídá i určení. Próčka jsou primárně pro sjezd a agresivní enduro, Elite pak pro trailování, i když základ bot je shodný, tak není důvodu nepoužít i Elite třeba na sjezd.

V dosavadní nabídce Mavicu chybělo to, co vyžadují nové trendy, především v oblasti šíře ráfků ujížděl Francouzům vlak. To si zřejmě u Mavicu uvědomili a svoji přepracovanou modelovou řadou pro rok 2019 lze bez pochyb nazvat moderní. A navíc za zajímavé ceny.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Skvedo (skvedo (a) gmail.com) 25.9.2018 v 7:45

    To zlevnění nějak nevidím. XA Elite jsem kupoval před rokem za 9600,- včetně plášťů (ceníková cena).

  • anonymní uživatel ZR 25.9.2018 v 9:17

    to Skvedo: Kola s plášti byla modelového roku 2017. Jejich původní ceníková cena byla 600 EUR (cca 16000,- Kč dle kurzu). Kola modelového roku 2018 byly již bez plášťů, ale zlevnili na 14490,- Kč. Pro rok 2019 mají kola nové náboje a i nadále budou bez plášťů a zlevní na 14199,- Kč. Jestli že se Ti podařilo koupit v loňském roce XA Elite za 9600,- Kč nejednalo se o standardní ceníkovou cenu, ale cenu výprodejovou, kdy se předchozí distributor snažil zbavit skladových zásob.

  • anonymní uživatel Roman 25.9.2018 v 11:22

    Koukám, že se Mavic konečně naučil dělat ořechy:) Teda kopírovat od DT. Teď už jen doladit zbytek a budou to slušné záplety.

  • anonymní uživatel hoffman 29.9.2018 v 22:08

    Hurá, Mavic po sezónach vzdoru pochopil výhody širokého ráfu ..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí