Test: Kellys Eraser 90 - trailbike s klasickou geometrií a vysokým zdvihem

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 24.9.2018

Kellys Eraser je stálicí nabídky slovenské značky. Loni na něm závodil Přemek Tejchman a vlastně i Keli v rámci jednoho závodu, co se nikdy nestal a vůbec… a Keli ani Přemek na něm nezajížděli špatně. I když na první pohled se nejedná o supermoderní enduro, které požvýká EWSkové tratě… třeba na něm něco bude. Vyzkoušel jsem ho.

Pro letošek se oproti testovanému loňskému modelu nic zásadního nezměnilo. Samozřejmě, u testovaného top modelu přibyl dvanáctirychlostní pohon Sram Eagle GX, vzadu 160mm zdvihu obstarává nový tlumič od Foxu, DPX2 a vepředu mu sekunduje moje oblíbená Fox 36 Float Grip. Jednoduchá a přitom pořád výborná vidlice má 160mm zdvihu a oproti loňsku naštěstí chybí nesmyslný systém změny zdvihu.

Jinak je kolo super olepené brzdami Shimano XT, koly DT Swiss E1700 obutých do Schwalbe Nobby Nic 2,3. A kokpit je kompletně v režii Race Face, 50mm představec Atlas i 800mm řídítka Atlas se drží pomocí gripů Half Nelson stejné značky.

Osazení je poměrně parádní, snad kromě plášťů všechno ready na ježdění… a třeba i závodění?

Baví mě kola, co umí překvapit. Samozřejmě, Eraser není kolo, které by odpovídalo posledním trendům „mini-DH-enduro“, v zásadě jde o trochu oldschool trailbike s vysokým zdvihem. Kellys reach bohužel neudává, nicméně délka horní rámové trubky je 588mm. Ne moc. Naopak zadní stavba má celých 441mm a úhel hlavovky 67°. Střed šlapání je navíc 4mm nad osami středů kol… BB drop není drop, ale spíš BB step up. I když jen o málo.

Papírově to zkrátka nevypadá nic moc. Ale! Když jsme s Kelim vyrazili na traily, na ne moc prudké, ne moc extrémní, prostě traily okolo Brna. Ty traily, které jsou asi v ČR nejčastější. Běžné ježdění po lese, sem tam skok, sem tam zatáčka, sem tam prudší sjezdík. Prostě spíš trailcentrum s těžkými prvky. A mezi všemi těmi prvky se musí šlapat. A tady Eraser, k mému obřímu překvapení, naprosto exceloval.

Kolo totiž výborně jede, skáče, zatáčí. A překvapivě, je poměrně stabilní i v relativně prudkých sjezdech, pokud nejsou extra dlouhé, prudké a extra rozbité, to vše samozřejmě díky delší zadní stavbě.

Prostě, ať jezdím, jak jezdím, můj první dojem je jednoznačně „výborné kolo na ježdění v ČR a snazší šlapavé enduro závody. A obzvlášť povedené kolo, pro začínající, případně ne tak zkušené a rychlé jezdce, kteří neocení moderní a položené geometrie“.

Samozřejmě, po pár dnech se v ráji objevily obláčky. Pokud to narvete do klopky agresivněji, je cítit flexe v rámu. Docela dost. Respektive, nemám pocit, že by se pode mnou kolo lámalo, ovšem jsou na světě rozhodě tužší kola. A je jich dost. Nicméně, to se u 12kilového, lehoučkého karbonového trailbiku dá tak nějak čekat. Je prostě potřeba čítat s tím, že Eraser je trailbike se zdvihem navíc. Se zdvihem, který vás dokáže mnohdy docela spasit a docela dost toho odpustit.

A pokud si v hlavě priority tohohle kola poskládám takhle, tam mi ani až tak nevadí, že zadní stavba je naladěná doopravdy hodně do lineárna. Samozřejmě, to by šlo vyřešit lepším tlumičem, případně vyvložkováním vzduchové komory atd. Ovšem, pokud do původního tlumáku prostě jenom nafoukáte vyšší tlak, vozíte menší sag (zanoření), tak sice přijdete o kus citlivosti, ovšem kolo o to líp jede. K dobré jízdě přispívá i to, že přepákovaný jednočep je celý naladěný spíš do jezdiva, než super citliva. A dává to celé tak nějak smysl.

Jedinou věc, co bych okamžitě měnil, jsou pouze pláště. Minimálně vepředu je Nobby Nic Performance vyloženě nebezpečná záležitost. Přední kolo se klouže, obzvlášť v létě, když je přeschlo, velice rádo. O momenty, kdy jsem musel kontrolovat spodní prádlo po téhle „near death experience“ během testování nebyla nouze. Ono to jede. Ale jenom rovno.

Eraser prostě není kolo, se kterým bych okamžitě letěl do bikeparku a sypal tam na něm ty nejtěžší a nejrozbitější tratě. Většina osazení by to zvládla, ale rámu a ani vám by se to nelíbilo.

Ovšem na jednodušší traily, je tohle kolo prostě super. „Oldschool“ geometrie totiž prostě není špatně. Prostě se na něco hodí víc a na něco míň. A pokud chcete primárně kolo, na kterém můžete celý den jezdit, blbnout na trailech a prostě si tak nějak užívat ježdění, bez velkých sjezdových a bikeparkových ambicí, je Eraser opravdu výborná volba. Obzvlášť pro jezdce, kteří nemají skill úplně vysoko a chtějí se posouvat. Eraser je velice hravý trailbike, co se snadno ovládá jak do kopce, tak z kopce, nevyždíme z vás všechnu energii při šlapání. A k tomu všemu má několik centimetrů zdvihu navíc. Pro chvilky, když „to nevyjde“.

A dá se na něm vlastně i bez problémů závodit. Jo, v Koutech a na Ještědu bych na něm asi jezdit nechtěl. Všude jinde vás ale skvělá akcelerace a šlapací vlastnosti tohohle kola, budou fakt bavit. Eraser není kolo pro každého, ostatně pro lidi, kteří mají sjezdové ambice, má Kellys v nabídce nový Swag (který už snad brzo vyzkoušíme, po kolech se zaprášilo a testbiky prostě nejsou). Ale pokud vás tenhle „polosjezďák“ neláká a víte, že jezdíte spíš do kopce a po rovině než na lanovce a z kopce, určitě bych Eraser zvážil.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel PetrH 24.9.2018 v 8:38

    Když to tak čtu - kratší vyšší geometrie, vyšší střed, delší zadní stavba, vyšší zdvih, lineární odpružení, šlapavý a dobře "jedoucí" projev - všechno to perfektně zapadá do puzzle zvaného all-mountain kolo. Takovéto kolo na celý den v horách a těžkém terénu.
    Není teda trochu škoda se jej mermomocí nacpat do endurové krabičky, kde samozřejmě vykazuje hromadu nedostatků? Osekat mu hromadu kran a naopak nedocenit mnoho dovedností jen proto, aby do této škatulky seděl?
    Snad jen proto, že dolekop.com už je spíš endurospecifi.com nebo že všechno, co není XC nebo DH musí být zákonitě enduro?
    Já samozřejmě nevím, jak to kluci v Kellys mysleli a na kolem jsem ani neseděl, jen mi přijde škoda všechno hodnotit podle toho, jak si to vede na endurové trati nebo "trailech okolo brna".

  • profilová fotka Keli 24.9.2018 v 9:09

    Přímo výrobce toto kolo řadí do kategorie enduro, takže je třeba ho tak hodnotit.

  • anonymní uživatel PetrH 24.9.2018 v 9:42

    Pak se této chyby dopustili už v té Tvé fabrice :)

  • anonymní uživatel Michal 24.9.2018 v 12:01

    Mam minulorocneho erasera a mozem potvrdit ze ako enduro by som to asi nevolal ale je to najlepsie xcccko ake som kedy mal :D strasne lahke, neuveritelne dobre stupa, vobec sa nepohupuje a dole kopcom ma samozrejem potencialu dost takze poriesi akykolvek bezny trail. Takze taky idealny vysokozdvihovy trail bike. Pre enduristu by to bolo moc makke. Ale pre trailovych jazdcov parada. Ta vaha je super.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí