Norco 2019: nový trailbike Fluid FS a sjezďák Aurum HSP

Autor: Keli, vydáno: 4.10.2018

Kanadská značka Norco představila svoji novou kolekci pro rok 2019. Největší novinkou je zcela přepracovaný model Fluid FS. Pro běžné zákazníky bude k dispozici i Světovým pohárem ověřený sjezďák Aurum HSP.

Range

Letošní kolekce se od té příští zásadně neliší. Modely, na které jsem byli zvyklí zůstávají v nabídce, především je to klíčová řada Range. Allmountain-enduro Range nadále zůstává k dispozici jak v karbonovém, tak hliníkovém provedení, jak na sedmadvaceti palcových, tak na devětadvaceti palcových kolech. Tak aby si vybral zcela každý, podle preferencí i peněženky.

Range stejně jako ostatní kola Norco (kromě nového sjezdového modelu Aurum HSP) využívá čtyřčepové zavěšení zadní stavby s Horst Linkem (čepem dělící řetězovou vzpěru). U Norca si tento poměrně tradiční systém pojmenovali A.R.T. neboli Advanced Ride Technology. Geometricky jsou všechna kola Norco moderní, dlouhý přední rámový trojúhelník v kombinaci s krátkou zadní stavbou. U Norca však nemají jednu velikost zadní stavby pro všechny velikosti, délka zadní stavby se mění dle velikosti, tak aby zůstal zachován poměr přední části vůči zadní. Díky tomu se kolo velikosti S chová stejně jako kolo velikost XL.

Kromě změny velikosti zadní stavby se mění i velikost zdvihu teleskopické sedlovky, od 100mm u S až po 150mm u velikostí XL.

Modely Range míří svými zdvihy výše, od endura skoro až do freeride či do bikeparků. Osazeny jsou vidlice s 180 milimetry zdvihu (u 27,5 modelů, 170mm u 29"), to na stejném rámu jako v letošním roce znamená jediné, více položený hlavový úhel a větší stabilitu v rychlosti.

Letos na jaře jsme měli možnost vyzkoušet model Norco Range A3 a zde si můžete přečíst naše zkušenosti. Tento model již v roce 2019 v nabídce nenajdeme, hliníkové Range končí na úrovni výbavy A2 – ten ve zkratce lze popsat: osazení je ekonomické, dominují komponenty Rock Shox a Sram a nechybí 12rychlostní sada Eagle NX. To vše za 63.990 korun. Pro vyšší modely budete muset sáhnout do peněženky hlouběji, ale zase dostanete více parády. Hliníkový A1 má již odpružení Fox a třeba čtyřpístové brzdy SRAM Code R, zajímavé je použití Eagle NX kazety s GX přehazovačkou… tady se šetřilo (kromě vyšší hmotnosti, se kazeta NX montuje na klasický drážkovaný ořech. Vyšší řady Eagle vyžadují ořech xD driver.). Karbonové modely začínají s C3, tento model osazením odpovídá zhruba hliníkovému A2.

Nejvyšší karbon, model C1 má vše, co si na top modelu enduro kola dokážete představit. Kolo bez jediné slabiny v osazení, k tomu přidejte pružinový tlumič s dálkovým zamykáním z řídítek a máte před sebou ideální závodní stroj.

Fluid FS

Největší novinkou v oblasti celoodpružených kol je Fluid FS. Model stejného názvu je v nabídce Norco snad od nepaměti, ale čtvrtá generace s předešlými nemá mnoho společného, od základu přepracovaný rám a geometrie v sobě spojuje vše co očekáváte od moderního trail biku. Kombinace zdvihů 130/120mm, položená vidlice pro stabilitu v rychlosti (66,5 st.), krátká zadní stavba pro ovladatelnost (431mm u 27,5" a 429mm u 29"), strmá sedlová trubka pro efektivní šlapání (76 st.) a kola rozměru dvacetdevět i sedmadvacet… sedmadvacítky však pouze ve velikosti XS a S, vše ostatní už jen 29". Pokud nemáš závodní ambice a chceš si užívat trailování, tak tohle kolo by měl být ideální kandidát. Těšíme se na něj do testu.

Na českém trhu bude Norco nabízet jen model Fluid FS 1 za 56.990 Kč. Nejvyšší model osazený odpružením Rock Shox (vidlice Revelation, tlumič Deluxe R), k tomu 12rychlostní Sram NX Eagle pohon, nebudou chybět ani 29mm široké ráfky WTB, které budou osazeny plášti Maxxis Forekaster 2,6".

Aurum HSP

Norco Aurum HSP je striktní sjezďák, kolo určen k nejrychlejšímu možnému zdolávání sjezdových tratí. Aurum je osazen karbonovým rámem s unikátním systémem odpružení, který využívá vysoko umístěného čepu. Pokud jde kolo do zdvihu, vysoko umístěný hlavní čep má za následek změnu délky rozvoru kola, čím více je kolo ve zdvihu, tím delší má rozvor a tím více je stabilnější. Aby bylo možno využít toto řešení, bylo nezbytné eliminovat vliv chodu zadní stavby na pohon, odstranit tzv. „tahání za řetěz“, Norco zvolilo osvědčené řešení v podobě kladky umístěné v ose hlavního čepu. Výhody jsou zřejmé, nevýhody také, především velmi malá efektivita šlapání.

Aurum HSP disponuje jak karbonovým předním, tak zadním trojúhelníkem, pouze přepákování je z hliníkové slitiny. Zdvih 200 milimetrů vepředu i vzadu, hlavový úhel 62,5 stupně. A to jak ve verzi pro 29, tak 650b kola. Norco narozdíl od většiny ostatních značek nesází na jednu variantu rámu – pomocí změny přepákování a zadních patek si z sedmadvacítky uděláte devětadvácu a opačně – Norco má jeden rám pro velká kola a druhý pro malá kola. Žádný kompromis, ale přesně optimalizovaný design rámu dle velikosti kol.

Samozřejmě na vlajkové lodi nechybí další špičkové technologie, které Norco používá, ať již to je Gravity Tune nebo nastavení délky rámů změnou hodnoty Reach.

Aurum HSP bude v nabídce v dvou provedeních a jako rámový kit. Aurum HSP 1 je top (cena 189.990 Kč), Aurum HSP 2 ale míří níže, ekonomická varianta víceméně bez jediné slabiny v osazení se svojí cenou 129.990 Kč vypadá více než zajímavě

Kompletní nabídku kol Norco najdete na webu Norco.com. A pokud si chcete kola prohlédnout na živo, tak jedinečnou příležitost máte již tento víkend na Ještědu v Liberci, kde ve výstavním zázemí závodu České enduro serie budou kola Norco 2019 vystavena.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Milan Cizinsky (ridermad (a) email.cz) 4.10.2018 v 14:36

    Vysoko umisteny cep ma hlavne umoznit lepsi absorpci narazu, protoze zadni kolo se pohybuje vice ve smeru narazu...tzn. nahoru a dozadu. Primarne by se u teto koncepce rozvor nemel menit, trajektorie zadniho kola je rovnobezna s trajektorii u vidlice, samozrejne kdyz dostanes do zvihu jen zadek, tak se ti rozvor zmeni :)

  • anonymní uživatel Petr 8.11.2018 v 11:44

    Dobrý den, máte už ted informace kdy budete norco fluid fs fs 1 2019 testovat?děkuji za odpověd

  • profilová fotka Keli 8.11.2018 v 11:50

    Petr: bohužel nemáme.

  • profilová fotka ernesto 27.11.2018 v 12:57

    Ahoj,

    myslite, ze cenovka u modelu Range A1 80 000kc bude aktualna ? Vzhladom na osadenie to nie je vobec zle.

    dakujem za info :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí