ME Downhill, 22. - 24.7. 2005 - Val di Sole, Itálie

Autor: Daniel Kadlec, vydáno: 25.7.2005

V pátek večer za zvuků místní dechovky se představily ve slavnostním procesí dějištěm ME – známým italským horským střediskem Val di Sole – za velkého zájmu místních obyvatel i návštěvníků reprezentační týmy ze 16 zemí: Itálie, Francie, Velké Británie, Německa, České republiky, Slovenské republiky, Rakouska, Švýcarska, Španělska, Maďarska, Slovinska, Chorvatska, Bulharska, Finska, Irska a Izraele, které byly uvítány pořadateli a představiteli Val di Sole ve velkém párty stanu, kde se poté odehrávaly „lidové slavnosti“ za přítomnosti již zmíněné dechovky apod. kapel.

Pořadatelům se podařilo zajistit uvítání ve všech světových jazycích. Uvítání zaznělo i v češtině prostřednictvím půvabné studentky cestovního ruchu Pavlíny, která je ve Val di Sole na prázdninové praxi a zapojila se i po pořadatelských služeb ME. Slečna Pavlína za své přivítání na ME sklidila zasloužilý úspěch u české a slovenské reprezentace (a byla jistě i dalším motivačním faktorem k lepším výkonům, neb v kvalifikaci pomáhala organizátorům na startu a při závodech v cíli).

2,8 kilometru dlouhá trať sjezdu s převýšením 513m byla technicky velmi náročná. Prudké lesní sjezdy s přírodními překážkami – kombinace balvanů a skalek s kořeny a pařezy, to vše pokryté jemným klouzavým prachem (95% trati), byla pro jezdce přímo vražedná po fyzické i psychické stránce. Nalézt a poté neztratit optimální stopu bylo při počtu 140 závodníků velmi obtížné, a tak o karamboly tedy nebyla nouze.

Už při sobotním tréninku a kvalifikaci se dost padalo a škody utrpěly jak sjezdové stroje, omlácené o všudy přítomné balvany a skalky, tak i závodníci samotní – např. v tréninkových jízdách utrpěl po dramatickém pádu poranění páteře člen francouzské výpravy.
Pády se nevyhnuly ani některým českým jezdcům, naštěstí však bez vážných následků, až na českého juniora Petr Tomšu, který v sobotní kvalifikaci utržil zlomeninu žebra. ME je však velkou výzvou a tak Petr srdnatě překonával bolest a v neděli nastoupil do finálního závodu a náročnou trať absolvoval.

V den závodů – neděli 22.7. – desítky diváků v technických pasážích trati a stovky tifosi v cíli vytvořili riderům výbornou atmosféru, která burcovala borce k maximálním výkonům na hraně rizika.

V kategorii žen potvrdila své sjezdařské Francouzka Ann-Carolline Chausson, kdy trať zdolala v čase 4:28,05 . Její týmová kolegyně Sabrina Jonnier pak do cíle dorazila o 1.14 sec. pomaleji a získala tak druhé místo. Mariel Saner ze švýcarského týmu do cíle dorazila již s rozdílem 4,33 sec. na vítězný čas a brala bronz. S tratí se pak prala známá Tracy Moseley z týmu Velké Británie, ale neúprosný čas 4:35,69 jí přisoudil nepopulární čtvrté místo.
Pro českou reprezentantku Renatu Válkovou to byl první zahraniční start na ME a tak dílem trémy a dílem všudypřítomného klouzavého prachu se jí nevedlo dle jejich představ : v samotném závodu jí neminuly dva nepříjemné pády a následovalo umístění na 22. pozici. I ke slovenské dravé jezdkyni Heleně Boškové byla trať nemilosrdná a tvrdě trestala její chyby, a tak se nakonec Helena umístila na 21. místě.

V juniorkách startovalo pouze 6 jezdkyň a v čase 4:32,13 zvítězila dravou jízdou s velkým rozdílem od ostatních Britka Rachel Atherton. O celou 1 minutu a 40setin sec. dorazila do cíle Francouzka Sophie Borderes a o 17 setin sec. na to Švýcarka Sabrina Capal. Velký potenciál v sobě skrývá maďarská kočka s copánky Zsofia Koczka, která navzdory pádu časem 5:39,99 dosáhla na čtvrté místo.

Pro české juniory bylo ME jistě cennou zkušeností, ale také motivem víc a tvrdě na sobě zapracovat, aby se mohli skutečně utkávat s juniorskou špičkou. Přesvědčili se doslova na vlastní kůži, že to co stačí na domácí závody ke slušným výsledkům, je pro světové podniky typu ME jen pouhopouhý základ. Umístění v druhé polovině startovního pole jistě není podle jejich představ a ani podle představ reprezentačního trenéra. Jezdci typu Patrik Kotrla (24. místo) nebo Šimon Charvát (26. místo) v sobě potenciál jistě mají a s půlminutovým rozdílem na vítěze juniorů se jistě dá něco dělat. Celkově vyhrál juniory Brit Brendan Fairclough časem 3:53,73 před svým týmovým kolegou Benem Cathro (4:00,33) a Francouzem Alexisem Raguetem (4:06,70).

Obrázek k článku - MCharvat_Val_di_Sole.jpg
Matěj Charvát



Elitní mužská kategorie byla nejočekávanější událostí dne a patřičně se na ni všichni připravovali. Již v trénincích a kvalifikaci se nikdo moc nešetřil a v depech týmů bylo co spravovat na strojích i jezdcích.
Dramatický souboj o prvenství spolu svedli loňský mistr světa ve sjezdu Francouz Fabien Barel a Brit Marc Beaumont, kdy si nakonec prvenství a titul ME dojel Fabien Barel časem 3:45,70 a Beaumot bral druhé místo rozdílem 1,02 sec. S časem 3:51,35 pak třetí místo obsadil týmový kolega Beaumota Steve Peat a potvrdil tak, že britský tam byl na ME ve Val di Sole celkově nejúspěšnějším týmem. Čtvrté místo zajel Karim Amour z francouzského týmu časem 3:53,26 . Miláček italských tifosi Alan Beggin v silné konkurenci nakonec dosáhl časem 3:57,05 na osmé místo.
Za naše borce časem 4:06,64 dosáhl dravou jízdou na 22. místo černovlasý sjezdařský démon s velkým potenciálem Matěj Charvát, který o 0,42 sec. zajel i Vlastu Hynčicu, který se časem 4:07,16 dosáhnul na 25. místo a oba tak skončili na začátku druhé třetiny startovního pole. Nedařilo se slovenskému šampionovi Filipovi Polcovi, který měl v sobotu drsný pád a v závodě časem 4:15,36 dosáhl na 33. místo.

Obrázek k článku - VHyncica_Val_di_Sole.jpg
Vlasta Hynčica



Rozhovor s Vlastou Hynčicou si můžete stáhnout zde, a rozhovor v angličtině s Fabienem Barelem zde

Výše jmenované jezdce českého reprezentačního týmu můžete vidět i na posledním závodě seriálu Českého poháru „Motorola Downhill Cup“ který se pojede koncem léta na moravském poutním místě – Bystřici pod Hostýnem v neděli 25.9. 2005.

Diskuze

  • anonymní uživatel černoch 25.7.2005 v 20:05

    NO - to je report kam se v tomto pripade hrabe nejmenovany server MTB. Ty rozhovory jsou supr. Dobra prace!!! Diky!

  • anonymní uživatel KUbajsz (fi-si (a) volny.cz) 25.7.2005 v 22:53

    dobrej report a ty rozhovory jsou fajný.JInak na tý fotce hynči je vidět, kolik tam bylo prachu(viz. přední kolo) :D

  • anonymní uživatel kostěj 25.7.2005 v 23:47

    Takze to asi moc nebolelo kdyz se padalo do zaveji prachu... :-D

  • anonymní uživatel Čárys (seven20 (a) volny.cz) 26.7.2005 v 12:12

    Asi moc dobrý. Kazdopadne dobrej report. 1

  • anonymní uživatel Mirra 27.7.2005 v 21:26

    "démon s velkým potenciálem Matěj Charvát" jeste navic ve finalove jizde upadl !!
    Mymochodem je to jeden z nahradniku , ktery si musel platit veskere vydaje sam ostatne jakozto Filip ...... , kteri byli vybrani misto Kamila, Adama a Majkla a ja se ptam proc ??? Kdyz jsou tyto penize jiz vycleneny !!! Proooooooooc !

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí