Test: boty Afton Keegan - klasický design, slušný grip a velké pohodlí

Autor: Martin Trčka, kategorie: Test, vydáno: 16.10.2018

Nekonečně oblíbené a nevyčerpatelné téma – jaké boty na kolo, když nechci pět.deset? Za poslední dobu platformových bot vyrostlo jako hub po dešti. A mně se do rukou dostaly starou školou zavánějící Afton Keegan Rozvíří nadvládu jedné značky?

Za raných dob jsem vozil (asi jako všichni na XC) nášlapné pedály, ale když jsem začal šilhat po více adrenalinové zábavě směrem z kopce dolů, přesedlal jsem na volné pedály. A vydrželo mi to s jistými přestávkami doteď. Jen když jsem nadával na různé skejtové boty, že prd drží a volné pedály se otiskávaly na dobro do mých holení, přešel jsem vždy na chvíli na nášlapy. Ale pak jsem si zkusil etalon mezi volnými botami a na skejt obuv zcela zapomněl, až do okamžiku, kdy jsem v rukou držel Keegany a vzpomínky se vracely. Omluvte nostalgickou notu, ale tyhle boty to prostě ve vás musí probudit. A věřím, že pro mnohé je neustále jediná volba skejtová obuv na volné pedály. Jiní už vystřízlivěli a pochopili, že grip je jinde.

Afton Keegan je bota klasického střihu, kterou byste si koupili a bez problému v ní chodili do města. Testovaný model s denim vzhledem se určitě mezi městskými botami neztratí. Jenže primárně jsou Keegan určeny pro jízdu na kole s volnými pedály, vandrování po městě je jen přidaná hodnota. Afton na svých stránkách prohlašuje, že míchá městský styl s moderními technologiemi. A osobně si myslím, že se jim to nesmírně daří. Americká škola holt skejt boty vždy uměla a ve mně evokuje návrat do let dávno minulých, kdy se skejt boty nosily snad i k obleku.

Hodnocení vzhledu je věc čistě osobní (přestože boty zvítězily v soutěži Design and Innovation Award 2018), ale co ty moderní technologie, kterýma se webové stránky ohání? Základním kamenem je guma použita na podrážku. A bez kulervoucího názvu to dnes nejde, u Afton se tak jedná o nedotknutelnou gumu – INTACT. Řečí čísel se jedná o hodnotu SHORE A 60 (ze 100 bodů), což je někde mezi středně měkkou a středně tvrdou. Pokud z toho nejste moc chytří, zkusím to vysvětlit spíše slovy než čísly. Co mám zkušenosti s různými typy podrážek, obecně mi vždy lépe držely ty měkčí. Ale je to jako s plášti s ultra lepivou směsí, sice drží, ale nevydrží. Tvrdé podrážky byly pak skoro vždy spíše za trest. Afton se svou tvrdostí řadí spíše k měkčím podrážkám, přilnavost k pedálům je skvělá, guma se parádně popere i s pěším zdoláváním překážek, přestože nemá žádné pomocné špunty ani hrátky s orientací vzorku, kopce nebyly problém. S životností to však bude horší.

Do testu jsem přecházel ještě z historických pět.deset vyráběných před koupí Adidasem, očekávání jsem neměl velké. Přeci jen neznámý hráč na trhu, skejtové vzezření a souboj měl papírově jasného vítěze. Bohužel tomu pomohla i o půl čísla menší velikost, než bych sám potřeboval. Na stránkách je pak větička, která odkazuje k výběru o něco větší velikosti, pokud volíte pohodlný střih. Jelikož jsem boty dostal někdy v březnu, vozil jsem silnější ponožky a pocit z jízdy byl utlačován tlačením prstů. Boty v průběhu testování nijak zvlášť nepovolily a drží si svou vnitřní velikost. Proto jsem se těšil, až nazuji tenké ponožky a dám se pořádně do testování. Od té doby jsem pomalu zapomněl na ostatní značky a boty bral na všechny vyjížďky (od rychlých švihů po rozbité traily, kde by člověk raději volil lépe chránící boty). Přilnavost na pedálech se ukázala srovnatelná s konkurencí, dokonce i ten občas nepříjemný pocit, že musíte nohu nadzvednout, abyste botou mohli najít vhodnější pozici na pedále. Trochu obavy mám z výdrže podrážky. Po cca půl roce a vcelku intenzivním ježdění jsou vidět patrné opotřebení, které zatím nemají negativní dopad, esteticky to lze přežít.

Jenže podrážka má kromě gumy ještě další moderní technologii (dle webu jsou jediní, kdo tohle používá). Když jsem systém jednostranně ohebné mezipodevše (directional shank) viděl na videu, moc důvěry jsem do toho nevkládal. S odstupem času musím přiznat, že mě ani po delších vyjížďkách zásadně nebolí chodidla, jako je tomu u jiných poddajných podrážek. Chůze je pak dokonalá radost, nemáte vůbec pocit bajkovací obuvi, naopak jako byste měli na nohou normální městské boty. Zvládnete v nich dojít třeba domů, když zničíte něco na kole a s sebou nevezete náhradní díl. Pro lepší představivost o zázračné podešvi, která je pružná při chůzi a pevná při stání v pedálech, přidávám odkaz na krátké všeříkající video.

Víme tedy už, že podrážka drží na pedálech a je i správně tuhá. Když vás přepadnou toulky krajinou pěšky, chodidla trpět nebudou. Teď je na řadě svršek boty. Naše nohy budou ukryty v syntetické kůži kombinované s nubuku, dále je část laminována nylonem a špička boty má ochranu tvořící přetaženou PU vrstvou. Kotník nijak chráněný není, střih je nízký. Skvělá je vnitřní pata, která se nijak neničí a díky absenci nějaké výplně (jako se mi stávalo právě u většiny skejt bot) zůstává stále stejná bez vydření nebo jiného poškození. Parádní byly i voskované tkaničky, které se nerozvazovaly a nemusel jsem na nich dělat dvojitou mašličku. Jen neustály mé silové zavazování a v průběhu jednoho víkendu jsem je vždy na jedné straně urval, proto na fotkách vidíte neoriginální tkaničky, které už zase vážu nadvakrát. Jazyk je pružně fixován, neměl jsem s ním nějaký problém, takže asi účel to plní, ale znám to už z vícero bot, proto to beru spíše jako standard. Boty by ještě měly mít antibakteriální úpravu s prevencí zápachu, ale to po prvním měsíci odezní a pak „voní“ jako všechny sportovní boty.

A jak se tedy boty chovají v praxi? Přesně jak od nich čekáte. Boty drží na pedálech, vydrží i nějaký ten pád, zvládnou letní déšť bez nepříjemného čvachtání, celodenní ježdění v dešti už však na ně nebude. Úplně odvětrané boty to nejsou, ale s tenkou ponožkou v nich šlo vydržet i tohle nadprůměrně horké léto. Jarní teploty kolem nuly zvládaly taky obstojně, do mínusu bych s nimi už jel velmi opatrně. Podrážka se nesmazatelně zakusuje do pedálů (samozřejmě závisí na ostrosti a početnosti pinů), přestože do nich zatím neteče, podle mě to nebudou trvalky na pět sezón, ale věřím, že vydrží jednu až dvě intenzivní sezóny, pak jako občasné boty poslouží pořád dobře. Sice jsem zvyklý na větší ochranu špičky a kotníku, ale musím přiznat, že boty mě vždy ochránily dokonale a problémy jsem měl s jinými částmi těla. Oproti obrněným tankům tak mají jednoznačnou výhodu v nižší hmotnosti. O boty jsem se nijak zásadně nestaral a prostě jezdil, kromě tkaniček však žádné problémy nepřišly. Tuhost byla na poměry platformových bot ideální, přenášela sílu do pedálů, ale když bylo potřeba skočit si pro pivo, úplně člověk zapomněl, že je v bajkových botech.

Za necelé dva tisíce korun dostanete kvalitní obuv, která drží na volných pedálech, ale nenechá vás ve štychu ani při toulkách městem. Afton to s výběrem nepřehání, jedna volba pro platformy a jedna pro nášlapné pedály, u každé čtyři barvy na výběr. Víc není potřeba, určitě si vyberete.

Za fotky díky Vladovi!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel michal 16.10.2018 v 7:51

    necelý dva tisíce? kde?

  • anonymní uživatel Tony 16.10.2018 v 8:33

    Michal....katmar.cz

  • anonymní uživatel Rudy 16.10.2018 v 13:49

    zevlaku, fajne pocteni

  • anonymní uživatel DD 16.10.2018 v 18:52

    Nebo u nas :) punkbike.org/...

  • anonymní uživatel FK (filip (a) q7.sk) 19.10.2018 v 10:18

    Tie mám na radare! Máš možnosť porovnať tuhosť podrážky? Napr k 5.10 freerider Pro / Specialized 2FO 2.0 a 1.0 ?

  • anonymní uživatel zelwak (zelwa.remedy (a) gmail.com) 19.10.2018 v 16:30

    to FK: vozil jsem 5.10 Impact, které jsou celkové tužší a zaměřením trochu jinde. Zkušenost s Freerider nebo 2FO nemám, ale musím říct, že zrovna tuhosti podrážky bych se nebál. Nebolely mě z ní nohy a fakt se v nich dobře chodí.

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 24.10.2018 v 9:45

    S pohorkama je to teprve MX. Heheh. 5.10 uz bylo dost. Teď ION a spokojenost se špičkou, kotníkem a gripem.Ale pořád,jak jedu s pohorkama...DjeaaaH pure DH. Jo a ty ponožky jsou psycho. Smrdí mi hnáty, či umělina dělá svoje?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí