MojeKolo

Mistrovství Slovenska v DH a 5.kolo poháru - report

Autor: Keli, vydáno: 8.8.2005

Na dlouhou cestu do Jasné jsme se vydali, jako správní závodníci už s předstihem a to v pátek navečer, cesta utíkala docela rychle až na menší bloudění v Žilině a tak jsme se do Jasné dostali lehce okolo půlnoci, našli jsme budku s verandou a šli spát, někteří si ráno stěžovali, že prý byla v noci zima, nechapu, já o ničem nevím.

Ráno nás přivítala mega hustá mlha, která by se dala doslova krájet. Díky mlze, bylo všechno mokré, kluzké atd, to jsme ještě nevěděli, že mokro nebylo hlavně díky ranní mlze, ale především, že celé dva dny před víkendem totálně proch*alo. Po lehké snídani, jsme našli místo dění a vyrazili na oblídku trati, už na první pohled bylo jasné, že to nebude trať taková jako je v slovenském poháru obvyklé a sice pohodička, trať byla prudká, rozbitá a nebezpečná.

Obrázek k článku - Jasna_2005_trackbuilding.jpg
Filip Polc a poslední upravy na trati


Stavitel trati Filip Polc ji vytyčil pod velice luxusní šestisedačkovou lanovkou zvanou Zahrádky, vedoucí z Jasné na Rovnou Hoľu, kde byl i start. Popis trati bude velmi stručný, protože jsem si ji nějak nezvládl zapamatovat a hlavně se trať vyjížděla a tak měnila svůj vzhled. Po startu následoval snad jediný úsek, kde se dalo odpočívat, ale kdo by odpočíval hned po startu, že :-), byla to palba po kamenité cestě podél sjezdovky, zatáčka doleva, palba po svážnici, banánem přes dva odvodňováky, mega klopna z ní spina a byli jsme pod lanovkou, pod kterou jsme si to svištěli (teda jak kdo) až do cíle. Jezdilo se cikcak ze strany na stranu, sem tam výlet do lesa, podobně vypadala pasáž na Božáku na sjezdovce za Vancouverem.
Jak už bylo výše napsáno, trať byla rozbitá, byly v ní vyježděné díry do kterých zapadávalo celé přední kolo, v některých místech se vyjezdili takové koleje, že by se MX jezdci divili. V zhruba půli trati byl skok, nijak veliký, prostě pohoda, ale za ním dopad do strašně prudkého svahu, ve kterém se štípalo nejvíce jezdců a to především kvůli koleji, která nic neodpouštěla, komu se nezadařilo jet v ní, tak mohl očekávat hodně nepříjemný pád do moster velkých šutrů, klacků, klád a podobného bordelu.
Na tomto skoku se zrakvila i Katarína Šišková, která jezdila s ortézou na koleni (nosila ji kvůli zranění při třetím závodě SK poháru), Katka si zde hnula s krkem, ale již večer na párty byla s límcem, takže to nebude až tak vážné. Dalším smolařem tohoto místa byl Filip Matuš, který doplatil na to, že někteří jezdci strašně rádi stojí, lěží apod. v trati, Fík narazil na jednoho ležáka a ve velké palbě se ho snažil objet, to nevyšlo a nehorázně se vyndal a odnesl to kotník. Toto místo si vzalo ještě jednu obět a to jednu zlomenou nohu. Tak a tím bych asi ukončil černou kroniku a pokračoval v popisu trati, za tímto místem následoval klidnější úsek, sice v prudkém svahu, ale nebylo to zas tak strašné. Poslední část tracku se jela v potoce, docela opruz, ale zase to neklouzalo, tak se to dalo. Před cílem následoval gap, který by za sucha byl hodně levnou záležitostí, ale za mokra to bylo pro většinu lidí unreal, elitáci to samozřejmě dávali a byly vidět hodně hnusné krysy.

V sobotu večer proběhla v hotelu Ski mistrovská párty, padli nějaká piva, proběhl tradiční párty bordel a taky závod v slalomu na invalidním vozíku, hlavní cenou tohoto závodu byla hodinová návštěva v bordelu, tuto cenu pro sebe ukořistil jeden z klanu Pagáčů, kterej to byl, netuším, sorry.

Obrázek k článku - Jasna_2005_wetDH.jpg
Unknown warrior na trati


Do nedělního rána nás probudilo sluníčko a to bylo pozitivní, trénink byl v plném proudu a všichni se těšili na start první jízdy. Tento okamžik nastal o půl jedné, když jako první na trať vyrazili ženy, zraněná Šiska nemohla jet, tak byly jenom čtyři a podle zvěda na trati, se s ní prali srdnatě, ale v jednu chvíli jeli downhill eliminator nebo 4X, prostě v jednom místě se potkali všechny čtyři, tři leželi a Dalma Kiss jela, tato maďarka vyhrála svoji kategorii s naprostým přehledem a náskokem minuty a čtvrt !!!!!.

Další kategorií, která se spustila na trať byli veteráni, zde jako jedinný hájil české barvy Milan Suchomel a v přesile slováků dokázal ukořistit třetí
flek.

V kategorii hobby full stupně opanovali maďaři, brali první dva fleky v pořadí 1. Ákos Polgár, 2. Kriszák János, třetím byl polák Janík Pioter. Bramborovou medaili, bral Jan Kokeš, kterého budete znát jako „Hanz_Zlín2“, big respect a gratulace.

V tréninku byl na trati na pevném kole vidět Milan Kozár, který si to dával hodně hustě, ale do závodu nenastoupil, proč nevíme ;-(. A tak si do cíle pro prvni místo dojel Michal Červenka, který v prvním kole byl na pevňáku rychlejší než nejrychlejší hobík na fullovi, v druhé jízdě se fullaři zrychlili, ale i tak by Michalův čas stačil na druhé místo v fullech, husté. Druhé místo s ztrátou necelých 40ti vteřin bral Pavol Zlatoš, třetí pak byl Radek Hynčica.


Další kategorií na startu byl předkrm před kategorii elite a sice junioři, v této kategorii byli vidět časy pod čtyři minuty. V cíli se stanovilo pořadí 1. Maciej Bochenek, . 2 Matej Vitko, 3. Tomáš Pagáč. Nejlepším čechem byl na pátém Petr Tomša, na šestým fleku dojel Martin Kunášek, který druhou jízdu absolvoval s zlomeným malíčkem na ruce.

Poslední kategorií a zlatým hřebem byli eliťáci, v Jasné se poprvé po zranění pátěře postavil i Kamil Tatarkovič, ale na jeho jízdě bylo vidět, že nucená tréninková a závodní přestávka mu trochu uškodila, ale i tak dojel na solidním šestém místě. Boj o prvenství sváděli dva adepti, stavitel trati Filip Polc a Vlasta Hynčica, první kolo vyhrál Vlasta s náskokem na Pipa čtyř vteřin a protože je o Vlastovi známé, že první kolo nejede uplně největší peklo, všichbni čekali co ukáže v kole druhém. Tam dokázal ješte zrychlit a nakonec zaslouženě s sedmi sekundovým náskokem vyhrál před Pipo Polcem a třetím na bedně byl Ján Javorník.

Co mě na závodech nejvíce zaujalo, bylo udělování žlutých karet, např za nečitelnost čísla při dojezdu do cíle, byl jsem svědkem udělení dvou karet v kategorii HT, obě za nečitelnost čísla, oběma jezdcům se průběhu jízdy obrátili a cílový časoměřič byl nekompromisní, nechápu.

Další kolo slovenského poháru se jede příští týden v Chvatimechu, kde podle mých informací měla být trať o poznání jednodušší a rychlejší.

Kompletní výsledky jsou na vos-tpk.sk.

Fotogalerie bude zítra.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Krutor 8.8.2005 v 10:12

    Já prostě nechápu, jak může Keli přijet ze závodů o půlnoci a druhej den ráno už mít na webu takhle luxusní report. Respekt jako webmasterovi i jako bikerovi.

  • anonymní uživatel Rosťa http://www.biker.unas.cz (x-biker (a) seznam.cz) 8.8.2005 v 10:18

    Gratulace Čechům :))

  • anonymní uživatel DoRado 8.8.2005 v 10:56

    bolo to tam dost dobra ne

  • anonymní uživatel kostěj 8.8.2005 v 11:50

    Jak "další kolo slovenského poháru se jede příští týden"?!!! To tam máte jek na běžícím pásu ty závody:-D Možná, že emigruju:) Pěkný report...

  • anonymní uživatel Čárys (seven20 (a) volny.cz) 8.8.2005 v 11:53

    Paráda! By byli na Bozaku, a bylo to na kajak jak dělaný:)

  • anonymní uživatel Rosťa http://www.biker.unas.cz (x-biker (a) seznam.cz) 8.8.2005 v 13:16

    uz je nekde nejaka galerka?kdyztak sem soupejte odkazy :)

  • anonymní uživatel hanz_zlín_2 8.8.2005 v 15:44

    luxus report Mr. Keli...a Koza prej nejel kuli tomu, že v nedělním treninku si málen nablil do helmy a prostě to prej po tý sobotní noci fakt nešlo.

  • anonymní uživatel www.majklcervenka.wz.cz 8.8.2005 v 16:46

    Rosťa fotky našeho týmu jsou na www.majklcervenka.wz.cz a nebo všechny fota na www.ride.sk . Kostěj na slovákách se jede sedm pohárových závodů, to není jak u nás že staříci řeknou že na to nejsou peníze a rači udělají 12 pohárových maratonů. hanz jel good race.

  • anonymní uživatel Dan Kadlec (daniel.kadlec (a) eventconcept.cz) 9.8.2005 v 21:39

    Very good report:-) musím se na Slovensko taky vypravit, abych to viděl na vlastní oči:-) jenom číst nebo o tom klábosit s hynčou nebo Polcem mi nestačí... Taky mě mrzí, že se letos jedou jen 4 Dh závody Českého poháru, ale snad se podaří přesvědčit partnery a v příští sezóně počet závodů navýšit... s Filipem Polcem jsme v diskuzi o nápadech, jak přitáhnout víc peněz na organizování závodů... Mít tak např. prachy, co stál ten nesmyslnej policajtskej zátah na CzechTech, to by bylo!!! Pokud máte nějaký nápady, jak zvýšit zájem médií/sponzorů aj. o DH závody, vítám každý nápad - díky - SPYKE (Dan)

  • anonymní uživatel visby 11.8.2005 v 12:56

    gratulujem cechom, davali peklo... hynca isiel sci-fi stopy a majkl cervenka sci-fi rakety, uz z 20m bolo pocut klepat retaz o ram:-) chvatimech je z polovice palba na luke a z polovice mega strmina...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí