Test: pedály MagPed Sport 20 drží botu magnetem

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 28.3.2019

Spojit výhody platformových pedálů a nášlapných do jednoho si dala za cíl společnost Magped. Na začátku crowdfundingový projekt, který byl dotažen do konce a na trh uvedl magnetické pedály nesoucí stejné jméno. Pokusy s využitím magnetu jako přidržovače boty na pedálu zde již v historii byly, většinou se ale potýkali s problémy. Nejčastěji to byla velká hmotnost. Jak si s tímto problémem poradili Rakušáci? Propálím to rovnou – dobře.

Na první pohled se jedná o klasické platformové pedály, které nemají příliš konkávní tvar, jsou hodně rovné a ploché. Podrobnějším pohledem si všimnete na jedné straně většího silentbloku, ale pouze na jedné. Silentblok je srdcem celého systému a není jen tak ledajaký, jedná se o silentblok s magnetem.
Na výběr jsou tři různé síly magnetů, já do testu dostal tu nejsilnější variantu s ekvivalentem vypínací síly 200N (fyzikové prominou, ale dále v textu budu používat označení 20 kg, protože mi přijde snazší pro představu). Nezbytnou částí celého systému je také železný plát umístěný na botě, který zajišťuje spojení boty a magnetu. Zde je třeba říct, že pro použití pedálů Magped je třeba vzít boty, které umožňují montáž nášlapného kufru. A pokud možno s co nejrovnější podrážkou, tak aby z profilu vypadaly velmi podobně jako boty na platformové pedály. Já proto zvolil boty od FiveTen model Hellcat. Obuv pro nášlapné pedály bývá zpravidla tužší než na platformové, takže přidanou hodnotou při využití magnetických pedálu je i lepší přenos síly.

Montáž ocelového plátu do boty je triviálně snadná, stačí zamontovat dva šrouby jak u klasického nášlapného zámku a hotovo.

Před prvním použitím jsem byl k magnetickému systému poměrně skeptický. Vypínací síla použitého magnetu byla jen 20 kg, to přece nemůže stačit, když mám 90 kilo a obrovskou sílu v nohou (ha ha ha, pozn. red.). Určitě to nebude držet pořádně. Nicméně již test na sucho ukázal, že bota je na pedálu přidržována dost velkou silou, až překvapivě.

Na jednu stranu magnet velmi pomáhá našlápnutí pedálu, ale na druhou stranu zase našlápnutí dost komplikuje.
Vysvětlím. Vše souvisí s pozicí pedálu a boty, jakmile se bota přiblíží k pedálu, magnet botu přitáhne. Nicméně nepřitáhne botu vždy do stejné pozice, takže pokud nohu nedáte zcela přesně magnet „přicucne“ botu i ve špatné pozici. Následná oprava pozice je náročná. Posunout nohu na pedálu bez vycvaknutí je téměř nereálné. Na drobné korekce zapomeň, nadlehčení boty je obtížnější právě díky magnetu, oněch 20 kilo navíc ti botu stále drží na pedálu.
Je třeba botu nadzvednout a celý proces zopakovat. Chce to trochu cviku abyste nohu dávali vždy do správné pozice. Síla kterou je bota přitahována k pedálu je dostatečná, doslova taková, že jsem často zapomněl, že jedu v podstatě na platformových pedálech. O to bylo větší moje překvapení, když jsem si chtěl zatáhnout pedálem nahoru při šlapání do kruhu, a překonal tak sílu magnetů. Na několika křižovatkách jsem měl fakt krizovky.

V dnešní době plné kvalitních platformové pedály a kvalitních bot jsem bez vyzkoušení neviděl žádnou zásadní výhodu magnetických pedálů. Protože i normální boty na klasických pedálech dost dobře drží. Pokud ale jedeš přes kořeny a nejsi zapřený do pedálů, tak se ti bota na pedálu posouvá, tohle díky přidaným 20kg síly u magnetických pedálu odpadá. Na rozbitých nebo kořenitých tratích jsem podobnou fíčuru ocenil.

A co ostrý test také ukázal? Že předpoklad umístění magnetu jen z jedné strany není zcela optimální, protože často se mi stalo, že jsem pedál nakopl tou nemagnetovou stranou. Takže jsem v podstatě jel na klasickém platformovém pedálu. Bota na pedálu držela, ale ono kouzlo nebylo. Důvodem je nevhodné vyvážení pedálu, magnet je umístěn mimo osu a díky tomu, že je pouze jeden na jedné straně se při vycvaknutí pedál protočí a vyjde vždy do pozice tak, že nacvakáváš na nemagnetickou stranu. Já bych chtěl, když už, tak magnety dva. Ano váha by narostla. Jen pro info, v této konstelaci váží pár pedálu něco málo přes 450 gramů. V ČR prodává Element Store a cena je 2699 Kč.

Komu jsou určený magnetické pedály? Zřejmě ideálním adeptem na tyto pedály je člověk, který chce přejít z placek na nášlapné pedály. Magnet přidá částečnou výhodu nášlapného systému, ale zachová dostatečnou dávku bezpečí a jistoty pro snadné vycvaknutí. Cestu opačným směrem tedy z SPD na magnety jsi úplně nedokáži představit, protože aspoň pro mne jsou zde drobné nedostatky, které bych těžko zkousával.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel bok 28.3.2019 v 8:00

    Měl jsem podobně konstruovaný pedály xpedo (ne magnet, klec) a upřímně věřím, že kdybys to jezdil dýl tak to rozšlapeš na kusy

  • anonymní uživatel Dan 29.3.2019 v 19:35

    Prostě slepá vývojová ulička.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí