reklama

Test: SCOTT Ransom 920 - větší brácha Geniuse

Autor: Keli, Eda, kategorie: Test, vydáno: 20.5.2019

Model Ransom byl v nabídce Scottu před lety, nyní po delší odmlce je zpět v portfoliu a my jej měli možnost vyzkoušet. Konkrétně model s označením 920.

Nový Ransom je téměř identický s jeho menším bráchou Geniusem, stejná koncepce, stejný vzhled rámu, jen parametry jsou jiné. Více zdvihu a více agresivní geometrie. Ransom disponuje 170mm zdvihu vepředu i vzadu, o dva centimetry více zdvihu než Genius. Kromě zdvihu se liší také širším hlavním čepem pro více tuhosti, ale jinak jsou si extrémně podobní.

Ransom 920 – jedná se o druhý nejnižší model v nabídce devětadvaceti palcových Ransomů. Kromě velkých kol jsou v nabídce i 27,5" modely, ale ty v počtu variant hrají druhé housle (4×29" vs. 2×27,5"). Tento Ransom, i když to možná na první pohled není patrné, staví na hliníkové slitině. Kdo by to řekl, krásné hladké, zabroušené sváry.

Scott byl vždy propagátorem tlustých pneumatik, sázka na pluska jim sice zcela nevyšla, ale macaté gumy najdeme na kolech stále. Osazený Minion DHF v šíři 2,6" je na mne až moc, ale své fanoušky si takto široké obutí jistě najde. Tlusté gumy ti trochu filtrují pocity z jízdy, moc nevíš po čem jedeš, odezva od terénu je slabší. Chtělo by to nazout pláště s 2,4" šířkou. Chválíme ovšem použití směsí 3C Maxx Terra. Grip plášťů a jízdní vlastnosti jsou mnohem lepší.

Ransom na první pohled vypadá jako zcela běžný čtyřčep, kterých je všude mrak. Ano, s tím musím souhlasit, ale Ransom a i ostatní kola Scott mají jedno ale… velké ALE. Mají totiž TwinLoc. Bez něj by Ransom bylo jedno kolo z davu.

TwinLoc je největší vychytávka, kterou na kole bezpochyby najdete. Jedná se o systém složený z dvojité páčky na řídítkách a upravené vidlice a tlumiče. Páčka je vlastně dálkové ovládání jak vidlice, tak tlumiče – TwinLoc aka dvojité zamykání.

Jak vidlice, tak tlumič mají k dispozici tři režimy: zcela otevřený Descend, upravený Traction control a tvrdý Lockout. První a poslední jsou zcela jasné, Lockout zamče jak vidlici, tak tlumák a z kola je téměř pevné kolo. Efektivita při šlapání do kopců je neskutečná, žádné ztráty v pružení a kolo neskutečně jede. Jede, ale je velmi nekomfortní, v rozbitém drncavém výjezdu je to boj, Lockout zapneš asi jen na asfaltu či šotolině. Sjezdový, zcela otevřený mód Descend ti z Ransoma udělá velmi sjezdovou žehličku. Zvlášť, když vezeš 30% sagu na vidlici i tlumiči, jak Scott doporučuje.
Nastavení sagu je navíc triviálně jednoduché, žádné měření milimetrů na pístnici. Na stírací gufero nacvakneš měrku a nafoukneš či ufoukneš tlak. Jsi na rysce? Pak máš nastaveno.

Poslední režim tzv. Traction control je nejzajímavější. Prostřední poloha štelovátek vypojí jednu komoru na tlumiči, tím se logicky zmenší objem aktivního vzduchu a naroste progresivita (stejně jako by jste do tlumiče namontovali token, jen toto děláš za jízdy zmáčknutím páčky na řídítkách).
Změna progresivity je velmi zřetelná a citelná. Poznat to jde tak, že kolo jde méně ochotně do zdvihu. Díky tomu se méně zanoří tlumič a velmi obrazně by se dalo říct, že se změní geometrie (vyjádření čísly, zdvih klesne o 50mm na 120mm). Výsledkem je efektivnější pozice jezdce na kole ve výjezdech a lepší, živější ovládání v lehčím terénu. Ruku v ruce se změnou tlumiče dojde i úpravě pomalé komprese na vidlici, tak aby byla s tlumičem v souznění.

Využití TwinLocu není kompromis, TwinLoc v Descend módu je velmi sjezdové, velmi citlivé ostré enduro a naopak v Traction control režimu je hravý rychlý trailbike. Jedno kolo, dvě tváře.

Stinnou stránkou TwinLocu je z mého pohledu ergonomie. Ovládácí páčka na řídítkách je pěkně po ruce, zespodu levého gripu, ale její objímka sdílí i ovládání teleskopické sedlovky… Zde nastává problém, osobně je pro mne důležitější ovládat teleskopku než přepínat režimy a ocenil bych v pozici TwinLocové páčky tu sedlovkovou. Bohužel – nelze. Objímku si můžeš jen natočit, najít optimální pozici, tak aby byly všechny páčky dobře v dosahu není snadné.

V praxi, v lese, když primárně jedeš v Traction control režimu, tak kolo doslova letí. Při šlapání se nehoupe a velmi reaguje na každé šlápnutí. Rozdíl oproti ostatním enduro kolům s podobně velkým zdvihem je velký. Ransom totiž díky TwinLocu podvádí, když virtuálně sníží zdvih, ale tento podvod si zamiluješ. Je třeba se naučit využívat páčku TwinLocu efektivně. To znamená pořád. Kdykoliv to jde, cvakni si a teprve pak poznáš tu pravou sílu Ransoma. Vroubkování ovládací páčky teleskopické sedlovky je poměrně výrazné a pro někoho s jemnější kůží na palci by mohlo být poměrně nepříjemné, pokud by se rozhodl jezdit bez rukavic.

Kromě TwinLocu si na kole můžeš upravit i geometrii. To tedy již nejde provést za jízdy, ale pomocí inbusu změnou otočení kamenů, které v přepákování drží horní čep tlumiče. Změnou pozice z High na Low a opačně můžeš získat o půl stupně položenou vidlici a sedlovku, snížení středu o 7mm, zkrácení hodnoty Reach o půl centimetru atp. Rozdíl je na první pohled neznatelný, ale v reálu je markantní. V High pozici je kolo o poznání hravější, ochotnější zatáčet, v Low pozici pak zase získá výrazně sjezdovnější naladění. High jsem zkusil dvakrát a pak už vždy jezdil jen na Low. Tohle je můj šálek kávy.
V low pozici je kolo stále dost hravé. Rozdíl jsem si vyzkoušel na vlastní kůži, když jsem přesedl ze sjezďáku Kellys Noid 29 na Ransoma. Ransom je oproti Noidovi úplné BMX, velmi dobře skákající a zábavné. Na každé muldičce si poskočíš, žádná zatáčka není dost zavřená.

Odpružení na tomto kole obstarává vidlice i tlumič od značky Fox. A díky továrnímu nastavení přímo pro Scott funguje výborně. Hlavní silou všech vidlic Fox je lepší základní opora ve střední části zdvihu bez nutnosti použít tokeny do vzduchové komory. Vidlice se tolik nenoří do zdvihu. Jízda je pak mnohem jistější a u vysokozdvihových vidlic je tento fakt velkou výhodou. Tlumič Fox Nude T Evol také funguje výborně a na kratších tratích ani nevadí, že nemá expanzní nádobu. U delších náročnějších sjezdů nad cca 5 minut bychom ale uvítali tlumič s expanzní nádobou pro možnost delší správné funkce tlumiče. Otázkou ovšem je, jestli by bylo možné tlumič s expanzní nádobou a ještě ovládáním TwinLoc umístit do rámu.

Nástup levnějších čtyřpístkových brzd pro agresivnější ježdění je správným krokem od Shimana a osazený model Shimano MT520 je toho jasným příkladem. Brzdy jsou dobře účinné a použití 203mm kotouče vepředu a 180mm kotouče vzadu tomu také napomáhá. Jedinou slabinou by mohlo být lehké vadnutí brzd při dlouhých sjezdech díky menší expanzní nádobě nových modelů Shimano brzd. Není to ovšem zásadní překážka.

Také použitý Sram Eagle NX hodně pomáhá agilnosti vysokozdvihového Ransoma. Díky velkému rozsahu převodů, přesnému řazení a systému TwinLoc není vůbec obtížné vyjet na svůj oblíbený trail stejně lehce jako na kole se zdvihem o 2–3cm menším. Mínusem NX řady je váha a trvanlivost, NX ti po čase změkne a neřadí tak pěkně, jako když byla sada nová.

Potěší i integrovaný blatníček na vidlici a napínák, Ransom 920 je kompletní kolo bez nutnosti investic či nutné výměny jakéhokoliv komponentu.

Ransom je velmi podobný Geniusu, pokud bych si volil mezi těmito koly, bylo by to poměrně složité rozhodování. Ransom má dva centimetry zdvihu navíc, trochu více sjezdovou geometrii a na druhou stranu je o fous pomalejší v lehčím terénu. Pokud nebydlím na horách, v dosahu velkých kopců, hodně rozbitého terénu, velmi dobrou službu mi udělá i Genius. Pokud ale miluji hodně rozbitý terén, nevyhledávám flow traily, nebojím se kamení, velkých skoků v bikeparcích, tak Ransom je přesně pro mne. Rozdíl není zásadní, ale je tam.

Chceš další info? Hledej na webu Scottu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel pps 20.5.2019 v 6:45

    Dobře napsaný článek

  • anonymní uživatel Opi 20.5.2019 v 9:05

    Ty podlozky pod predstavcem, tedy nad predstavcem vypadaj hrozne

  • anonymní uživatel Adam 20.5.2019 v 10:06

    Ahoj, ochráni ten syncros blatníček kluzáky před namotaným kamínkem? Pěkná recenze, akorát mám pocit, že se systém zamykání jmenuje Twinloc :)

  • profilová fotka Keli 20.5.2019 v 10:34

    Adam, diky za upozorneni, to K se tam dostalo omylem. Opraveno.

  • profilová fotka posmourny 20.5.2019 v 11:54

    Hezká recenze, jen ty broušený sváry si teda představuji jinak.

  • anonymní uživatel bok 20.5.2019 v 15:15

    osobně si myslim, že by Scott měl víc zákazníků, kdyby nabízel i varianty bez twin locku případně samotnej rám za rozumný peníze a ne jen Tuned (nejdražší) verze. Chápu, že pro někoho je to jako mít dvě kola, většina lidí ovšem vnímá zámek/přiškrcený komprese na vidlici jako nesmysl. Stačil by tam remote na tlumič když už musí bejt případně spojit ovládání na jeden bowden aspoň od kokpitu někam, kde už se to může dvojit. Ten bordel v kokpitu já osobně nemůžu

  • anonymní uživatel Šafi 20.5.2019 v 15:34

    @bok: musim ti dat za pravdu, tyhle "zbytecny" ficury na kole moc rad nemam.

    Jel sem ted tohohle scotta na testovacce (karbon, fox, orel NX). Prekvapila me velikost, normalne od vetsiny znacek vozim L (sice jen 185cm ale dlouhy nohy a ruce), tady mi Mko sedlo dobre. Jedine co mi nejde do hlavy je proste ta cena. Dat 100K+ za tenhle bike (NX???) je pro me naprosto neodpovidajici. Pro nekoho jako ja, kdo si z TwinLocu zas tak neustrikava, mi prislo ze tech 70K rozdil oproti memu vlastnimu kolu tam nejak nevidim.

  • anonymní uživatel George 20.5.2019 v 16:30

    @bok:
    @Šafi:
    re twin locku davam vam za pravdu obema:-) Navic to vyrobcum umozni odflaknout navrh zadni stavby aby co nejlip fungovala i bez zamykani nebo na ni usetrili na vyoji. Proste vezmou co maji a zaplacnou to twin-lockem. Tomu rikam rezignace na vyzkum-vyvoj.

  • anonymní uživatel agrrr 20.5.2019 v 17:56

    za tie prachy toho Scott moc nenamutil, trochu smutne

  • anonymní uživatel Šafi 20.5.2019 v 22:08

    Ted sem si uvedomil ze ta testovacka byla na GXu, zbytek ale plati;)

  • anonymní uživatel Filip T (tkac.f88 (a) gmail.com) 20.5.2019 v 22:54

    Vozím 720 a musím říct, že oproti Canonndale Jekyll 4 co jsem měl minul rok, je Scott o dost hravější a to hlavně na skokách. Nícméně a mě jakyll byl asi lepší v čistě sjezdových pasážích.

  • anonymní uživatel Speedy (speedylt (a) seznam.cz) 23.5.2019 v 7:36

    Nechápu proč, když je tu tolik odborníků na kola ,se nezastaví tě na zapůjčení testovačky než začnete psát bludy . Zastavte se na prodejnách a otestujte, určitě se dozvíte jak fungují tlumiče a twinlock.

  • anonymní uživatel bok 23.5.2019 v 9:32

    Speedy: Na jedný z těch prodejen jsem chvíli dělal, mam ozkoušený starší modely a prostě twinloc za mě ne, zamykat vidli do kopce je blbost, naopak ji chceš narvat do zdvihu, navíc najít pak na bajku pomalu za kilo místo solidního hlávka věneček s ložiskama, low end kazetu atd...to člověka odradí od testu na dalších pár let. Jak řikám, ocenil bych víc možnost si vybrat jestli twinloc nebo ne

  • anonymní uživatel speedy (speedylt (a) seznam.cz) 25.5.2019 v 9:15

    bok: Twinlock vidlici nezavírá,nevím kde jsi na to přišel pouze jí přitlumí až při 3 poloze ji uzavře. V hlavovém složení je ložisko ne věneček s kuličkami ,zjisti si to a pak tu něco vykládej.Možná si měl dělat déle a pozorně vše ověřit než tu budeš vykládat nepravdu,díky

  • profilová fotka Jakub Bednarský 26.5.2019 v 7:31

    Musím se zastat boka, taky mám na Spark 720 2017 (už ten nový) na karbonu klasický věneček v hlavovým. Pořizovací cena byla 112k, myslel jsem, že to hodím z okna :-D

  • anonymní uživatel Bok 27.5.2019 v 8:28

    Speedy: zamknout /priškrtit... Kde je rozdíl proč bys to dělal u vidlice? Např genius 720 to tenkrát bohužel měl ačkoli v katalogu bylo něco jiného, jestli se to změnilo fajn, ale jak říkám, odradilo

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí