MojeKolo

Bikecheck: Petr Malý aka Maloch přesedá z Treka na Rocky Mountain

Autor: Čert, kategorie: Bikecheck, vydáno: 7.12.2020

Zlínská hokejka, sjezdař, endurák a bikerally jezdec, Petr "Maloch" Malý po 8 sezónách sedlání Treku změnil stáj a naskočil na kultovku Rocky Mountain. Jak si vybíral, jak si ladil a jak se jezdí, to všechno v dnešním bikechecku.

 

Trek je srdcovka, ale už to chtělo změnu.
8 let na Treku není málo, ale už delší dobu pokukuji po jiných kolech s jiným systémem odpružení, ideálně s více položeným tlumičem, než je tomu u Slashe. V hlavě byl Pivot, Santa, YT... ale jak jsem narazil na Rockyho hned jsem měl v hlavě nějakou představu, jak to poskládat a neváhal jsem. Prodat Slashe a rychle objednat rám. Poslední dva kusy... většinu dílů jsem měl doma, tak jen sehnat vidlici. Což nebylo ve finále taky nic jednoduchýho, ale o tom později.

Proč model Slayer?
Slash jsem měl zdvihově 170/155 a tak to teď má i Rocky Mountain Altitude a já chtěl něco víc a taky víc laděný na pružinu! Na modelu Slayer jezdil tovární Rocky Mountain celou zimu a měli na tom startovat i první 3 EWSka, jelikož neměli nového Altituda. (Ten se oficiálně objevil až někdy v polovině roku). Tak jsem si říkal že Slayer zřejmě nebude špatná volba na závodění. Vzhledem k rozdílné, hlavně delší, geometrii Slayera jsem při svých 176cm sáhl po vel M (oproti Lku u Slashe). A samozřejmě má Slayer i vyšší zdvih a to 180mm/170mm. Po týdnu testování mě kolo překvapilo s jakou lehkostí mě dopraví na na kopec. A cesta dolů je naprostá detonace!  Možnost měnit hlavový úhel od 63,8 stupňů až do 64,8 stupňů je super. Jednoduše se dají měnit 4 různé geometrie se 4 polohami uchycení tlumiče a tím pádem je možné kolo rychle nastavit na jakýkoliv charakter trati. 

Proč nekoupit celé kolo a místo toho skládat?
Popravdě to nebylo až tak z důvodu mých preferencí, ale že s tímhle trochu zamávala korona. Původně jsem chtěl celé kolo - Už nejsou, bylo jich v evropě málo. Tak rám - naštěstí poslední Mko v šedé. Super, vidlici 38 - Cyklošvec prodal poslední před 10 minutama, další nejsou, všeho je málo. Kluci z RockyMountain že o jedné ví, je v černé. Než jsem stihl vyjet, volá Švec že se uvolnila oranžová 180, protože si jí někdo nevyzvedl. Prostě cirkus.

Hmotnost?
Hmotnost kola je 14,96 kg, kdybych chtěl hrát na váhu, tak bych šel do vidlice FOX 36 a vzduchového tlumiče. To snížilo váhu o necelých půl kila. A vložky v pláštích taky něco váží, kolo je postavené hlavně aby jelo rychle a něco vydrželo, i tak ale za mě s hmotností naprostá spokojenost.

Rám
Základ je rám, ten má karbonový přední trojúhelník a hliníkovou zadní stavbu. Velikost je M, i když jsem někde na rozhraní mezi M-L (a jak víme, na závody čím delší, tím lepší). Tlumič FOX DHX2 s pružinou SLS 450lbs, na mých 74 kg po dobrým obědě to dělá sag asi 25%. Moje váha je po dobrém obědě 74 kg. Co se týče kompresí, v závislosti na trati se moje nastavení pohybuje na obou kompresích někde v rozmezí 10-15 kliků (počítám od plně zavřeného), a odskok spíš pomalejší, resp o trochu pomalejší než je vidlice.

Vidlice
Fox 38 Factory grip 2 se zdvihem 180 mm, který i na světovém enduru veze nespočet lidí.
Tlak vozím od 85-90 psi což mi dává sag 20 % . Vevnitř mám dva tokeny, odskok spíš do rychla. Komprese mám zhruba kolem poloviny, samozřejmě se mění podle trati. Co se týče vidlice, většinu času mi 38 přijde stejná jako 36, kterou jsem vozil doteď, rozdíl jde poznat jenom opravdu na velkých skocích nebo v hodně vysokých rychlostech v klopenkách, kdy je 38 prostě ještě o kus tužší.

FOX sedlovka a páčka
FOX Transfer Factory, jednoduchá lanková sedlovka která má po vylepšení jinou hlavu, která umožňuje mít co největší zdvih, já mám 150mm, nemám zas tak dlouhý nohy a s delší už bych musel moc "dřepovat". Příjemnou novinkou je i páčka, tak podle oka jim ji nejspíš dodává Race Face.
Sedátko Bontrager - staré, otrhané, měním z kola na kolo, aby mi sedělo hezky mezi půlkama a nemusel si zvykat na nové. Sedátko si pamatuje, ale bohužel prdel po zimě moc ne.

Výplety a obutí
Momentálně mám na kole nasazeny karbonové výplety Bontrager Line pro 30 s obutím Bontrager SE5 plus vložky od Nukeproof horizon ARD, které luxusně ochrání ráfek a váží sympaticky málo.
Tlaky v pneu na suchu vozím ve předu 1,6 a vzadu 1,8 . Na mokru to upustím cca o 0,2.

Kliky a pedály
Kliky a pedály jsou pro mě jedna z nejdůležitějších částí kola a musím v nich mít jistotu. Špatnou zkušenost mám s karbonovýma klikama z Polské Wisly, kdy mi po dopadu uletěla levá klika a já si dal brutálně na vejcucníka, od té doby už karbony nevozím. Kliky na kole dostávají podle mě největší bídu a jak je někde trochu načneš... No znovu už to nechci zažít.

Brzdy
Brzdnou dráhu mi pomáhají krátit čtyřpístové Shimano XTR s destičkama Galfer, které můžu jen doporučit! Kotouče 203 mm vpředu i vzadu.

Přehazovačka s kazetou XTR
K dispozici mám 12 převodů, všechno šlape jak má. Já a hazka nejsme moc kamarádi, takže jak se časem ojede kazeta a převodník, tak potřebuju vyhledat odbornou pomoc hah. Převodník mám 32 zubů od Manobike.

Kokpit
Představec Bontrager line pro 35, 0 stupňů mi drží řídítka Bontrager Line pro 35 o šířce 780 mm. Nějaký rok to už vezu a těžko by se mi přecházelo na něco jiného.

Srovnat kolo s Trekem (resp. Treky co jsem jezdil) není jednoduché. Ve zkratce, na Rockym se mi jezdí lépe. Ale myslím si, že největší vliv na to má kombinace menší velikosti než obvykle vozím, pružinovému tlumiči, který kolo uklidňuje v rozbitém terénu. A v neposlední řadě extrémně pomáhá měnitelná geometrie, to je skvělá věc, jakmile jí člověk přijde na chuť. Dřív jsem tyhle věci vnímal jako přítěž, než jsem je zkusil.

I díky tomu, jaké je tohle kolo neskutečný univerzál, bych chtěl příští rok objet jak co nejvíc endurových závodů, tak bych se po letech rád vrátil i ke sjezdu.

Velký dík za Rockyho patří BikeAction.cz a KTM Bike Shopu Zlín, který ho dal dohromady.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Mekanik (Bastl (a) hrozny.cz) 7.12.2020 000 7:29

    Zajimavej bastl

  • anonymní uživatel Koli 7.12.2020 000 7:41

    4: Mekanik... Proč bastl? Jediný co možná "vypadá" divně jsou Bontrager kola na RM, ale to nemá s funkčností co dělat. Za mě super stavba, co bude fungovat.

  • anonymní uživatel Gobak 7.12.2020 000 8:13

    Krásný Zabiják.

  • anonymní uživatel Petr 7.12.2020 000 8:35

    No "čím delší, tím lepší" to neplatí úplně pro každého, viz. třeba Richie Rude.

  • anonymní uživatel Carlos 7.12.2020 000 9:03

    Super stroj! Kolo na závody, ne do žurnálu. To je hned vidět, že to skládal praktik, člověk, co ví... Kdo neví, skládá podle značky a barviček :D

  • anonymní uživatel SaintJV (xxpokusxx (a) seznam.cz) 7.12.2020 000 9:50

    Ja se teda priznam, ze tenhle RM se mi moc nelibi, nemyslim funkcnosti. Co prinasi vic polozeny tlumic? A ve druhe rade novy slash ma velmi dobre reference, prepokladam ze na nem uz sedel, tak by me zajimalo proc ta zmena znacky? Pokud se bavime o tom ze to je o sponzorstvi pak tomu rozumim...

  • anonymní uživatel Maloch (maloch24 (a) seznam.cz) 7.12.2020 000 10:40

    SaintJV (xxpokusxx [zavinac] seznam.cz)

    Co to přináší poznám , až v sezóně na poradně trati... jen jsem chtěl proste zkusit něco jiného nic víc. Jiné přepákování . Nový slash jsem nezkusil a je nádherný a určitě bude ještě lepší jako starý.

  • anonymní uživatel SaintJV (xxpokusxx (a) seznam.cz) 7.12.2020 000 12:59

    Ok tak pak vse chapu:) Uz jsem videl novyho altituda a to se jim moc povedlo. Fakt je ten ze dneska uz je kumst udelat blby kolo:)

  • anonymní uživatel Vik (Pospichalv (a) gmail.com) 7.12.2020 000 20:38

    Team budget.
    Chci to vidět v akci strýcu!

  • anonymní uživatel Maloch (maloch24 (a) seznam.cz) 7.12.2020 000 20:55

    Vik (Pospichalv [zavinac] gmail.com)
    Snad brzo!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí