Samodomo: odvzdušnění Fox DHX 5.0 Air

Autor: Lukáš Smetana, vydáno: 14.1.2013

ikonaNáš čtenář Lukáš Smetana si doma úspěšně odvzdušnil tlumič DHX 5.0 Air. Venkovní počasí přímo nahrává k tunění a opravám – pokud máte zmíněný tlumič, máte o program postaráno.

Pokud máte i vy nějaký návod se kterým se chcete poděli s ostatními, pošlete nám jej na e-mail info@dolekop.com a my jej rádi zveřejníme.





Jelikož je na internetu spousta videí, jak udělat základní servis ale ani jeden návod (minimálně ne v našem jazyce), rozhodl jsem se, že vám při té příležitosti něco stvořím. Pokud to alespoň jednomu z vás pomůže, nebude to marná snaha :)

Před začátkem by se hodilo dodat, že tlumiče plněné dusíkem se vyráběly snad jenom do roku 2004, v tomhle tlumiči žádný dusík NENÍ, jenom olej a vzduch.

S dusíkem se můžete setkat snad jen v OEM tlumičích pro Specialized vyráběné firmou FOX.

A teď k tlumiči…

1)
Tlumič rozděláme tak,jak je na obrázku. Všude jsou závity, takže stačí jenom vzít tlumič do ruky (svěráku) a šroubovat, až na šroub u spodního oka tlumiče, ten je navíc zakápnutý voskem a je třeba se nejprve zbavit vosku. Podařilo se mi to tak, že jsem nejprve většinu vosku odvrtal vrtákem a zbytek vybral horkou jehlou. Pod šroubem je gumová čepička, která slouží jako špunt než zaděláme samotný šroub.
Víčko expanzky bude chtít trochu zabrat, takže upneme horní oko do svěráku, vezmeme gola klíč č. 24 a zabereme, dále to jde rukou.

Připravený tlumič by měl vypadat takto:
(šrouby v každém oku jsou kvůli mnou použitých jehličkových ložiscích, hledat malé jehličky všude kolem když se vysypou je celkem opruz, tak jsem to vyřešil takhle)





2) Z tlumiče vylejeme všechen olej a to jak z expanzky, tak z pístu.
Pro vylití špinavého oleje vyndej z expanzky „uzávěr“ (myšleno to stříbrné kolečko s černým šroubkem uprostřed).
Odšroubujeme malý černý šroubek a víčko jenom vytáhneme – není na závit, je tam jenom o-kroužek, který to drží. Pokud tohle máme, párkrát zapumpujeme a olej by měl být pryč.

3) Tlumič si upneme třeba do svěráku za horní oko, jelikož nemám svěrák, použil jsem kus trubky, co se válel kolem. Na samotný píst nasuneme nějakou nádobu, dá se použít jak vzduchová komora, tak třeba i hrdlo odříznuté z mléka, akorát je potřeba obalit píst el. páskou, aby nám netekl všude kolem (teď už vím, že stejně bude). Nádobu bych vybíral podle toho, aby jsme měli dost místa na zasunutí gumového špuntu, když nám bude píst plavat v oleji.

Takhle nějak by to mohlo vypadat:





4)
Do nádoby nalijeme olej (já jsem použil 5W pro trochu citlivější chod, ale zase Propedal nebude tak moc omezovat chod)
Dáme pozor, aby se hladina oleje pořád pohybovala nad úrovni díry, kterou dovnitř teče olej (je to ta,která byla zadělaná voskem a gumovým špuntem), pokud na to nedáme pozor s největší pravděpodobností na tom tlumič bude hůře,než byl před pokusem o odvzdušnění :).

Takže postup:

  • Doléváme olej
  • Pumpujeme pístem,aby se olej dostal do všude kam má a pro co nejmenší množství vzduchu v tlumiči
  • Přebytečný olej necháme odtékat přes expanzku pryč do nádoby




5)
Pokud nám už nevychází žádné bubliny přes otvor v pístu, můžeme otvor zadělat gumovým špuntem a zašroubovat imbus.





6)
Vrátíme do expanzky „uzávěr“ a odšroubujeme černý šroubek z prostředka.

Teď tedy máme expanzku plnou oleje a na vrchu expanzky uzávěr s dírou uprostřed.

Vezmeme imbus a zatlačíme celý uzávěr do hloubky, která je v tabulce popsána jako IFP hloubka:

190mm, 50mm = 32mm (IFP hloubka)
200mm, 50mm = 32mm
200mm, 57mm = 33mm
215mm, 64mm = 34mm
222mm, 64mm = 34mm
241mm, 76mm = 38mm

Pozor, když budeme tlačit proti expanzce plné oleje uzávěrem,který má uprostřed malý otvor, bude to „trochu“ stříkat všude kolem.





7)
Otvor máme usazený do správné hloubky (zkontrolujeme posuvkou) a šroubek který nám uzavírá otvor v uzávěru pořád vyšroubovaný.
Na otvor nalijeme tak 1cm (aby jsme při pumpování nenasáli vzduch) oleje a propumpujeme pístem, tím se ujistíme, že v oběhu už nejsou žádné bubliny, které by nám mohly dělat v tlumiči nepořádek.
Zkontrolujeme znova hloubku IFP, píst vysuneme do nejvyšší možné polohy a zašroubujeme černý šroubek na uzávěru v expanzce.
Navrch už jenom nakapeme trochu hustšího oleje k mazání a celé to zavřeme. Zkontrolujeme, jestli tlumič chodí neslyšně a stejně po celé délce zdvihu. Pokud ne, pravděpodobně v oběhu zůstala bublina a je třeba tlumič znova rozebrat.





Ještě by se hodilo dodat, že pokud někde tlumičem utíká vzduch/olej, bude třeba vyměnit příslušný o-kroužek, ty prodávají skoro ve všech speciálkách na ložiska a těsnění za pár korun :)

Znova ve zkratce:

  • rozebrat
  • vylít starý olej
  • nalít nový olej
  • odvzdušnit píst a zavřít šroubkem
  • odvzdušnit expanzku a zavřít šroubkem
  • namazat expanzku a vzduch.komoru

A takhle nějak by mohl vypadat výsledek (stačí už jenom zašroubovat vzduch. komoru):



Diskuze

  • anonymní uživatel hanz 14.1.2013 v 9:50

    více takových návodů na servis kola...

  • anonymní uživatel bok 14.1.2013 v 9:55

    bezvadný, díky za to, jen nezapomentě před prací vypustit vzduch

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 14.1.2013 v 10:07

    tohle je pro spoustu lidí přínosný. Pěkně autor článku!

  • anonymní uživatel chose 14.1.2013 v 10:15

    palce hore!!

  • anonymní uživatel hoffman 14.1.2013 v 11:11

    článok k užitku, - k tomu dusíku, komoru plnenú dusíkom mám aj ešte na RP 23 2009, tak neviem ..

  • anonymní uživatel Luk (kluk (a) jakobuk.com) 14.1.2013 v 11:32

    Super návád! Ale nejsem si jistý s tím dusíkem řada DHX air možná není, ale Floaty jsou na 99% plněný dusíkem...

  • anonymní uživatel peto(dude) 14.1.2013 v 11:54

    A pred pracou nezabudajte vypustit vzduch aj z expanzky. Nie len z hl. vzduch. komory.

  • anonymní uživatel goofy 14.1.2013 v 13:30

    Luk, hoffman: Floaty jsou samosebou plnene dusikem i ted. Tady je rec POUZE o DHX! Ctete poradne ;o)

  • anonymní uživatel RB 14.1.2013 v 13:45

    Dobrý návod, spíš bych ale potřeboval vědět, jak udělat servis třeba u DHX coil 3.0 kde je zaslepená díra do expanzky. Neměl jsem odvahu ho kuchnout a potom zkoumat jak doplnit expanzku. Dík

  • anonymní uživatel xyz 14.1.2013 v 13:48

    Super, akorat skoda, ze mam rc4 ... :-(

  • anonymní uživatel Pavel Tion (Pavel.tion (a) centrum.cz) 14.1.2013 v 14:06

    Hmm.... Amaterizmus v plné kráse. Typicky české, proč to dávat někomu kdo na to má nástroje a ví správný postup když v garáži jsou kombinačky a svěrák, případně to dobastlíme lepenkou a spotřebujem litr oleje. Jsem zvědav na jedince kterým se povolí expanzka u těla tlumiče dřív než požadovaný závěr. To pak taky dají do svěráku? A kde je napsáno čím a kolik mazat vzduchovou komoru?!! Že je potřeba před rozebráním zcela povolit regulaci progrese? A že by bylo dobré při odvzdušnování povolit regulaci útlumu? Nicméně v podstatě to zhruba tak je, jen se to dá udělat čistěji,profesionálněji, bez lepenky, rychleji a s menší spotřebou oleje. Postup dobrý do nouzových polních podmínek.

  • anonymní uživatel drzhor (drzhor (a) seznam.cz) 14.1.2013 v 15:04

    dělal jsem DHX 4ku a Roco World Cup, určitě si najděte podrobnější návod na servis, toto dobrý, ale jak píše Pavel níže, chce to podrobněji, lehce se můžete dostat do potíži když se Vám tlumič rozletí pod prdelí, protože jste na něco nedali pozor...

  • anonymní uživatel Béďa (smatana.lukas (a) gmail.com) 14.1.2013 v 17:18

    ad Float: Ten jsem nijak moc nezkoumal, u těch je možné,že tam je dusík, já jsem dělal jenom do DHXky :)

    RB: Našel jsem jenom DHX 5 coil: 4.bp.blogspot.com/... ,ale snad tam moc rozdílů nebude.

    Pavel:
    Ano,přiznávám, zkoušel jsem to na vlastní pěst sám, kontaktoval jsem pár členů ze zahraničních fór, poradil se s pár lidma z českch fór co to měli rozdělané a podle získaných informací to tak udělal. Zatím funguje všechno bez problémů, až na ten omezený propedal. To,že je to amatérismus a že jsem to upnul do svěráku,budiž. Na druhou stranu jsem svěrákem nic nepoškrábal ani nijak nepoškodil a neradil bych tenhle způsob,kdyby jo. Jediné co se mi povedlo MOJÍ blbosti je okousaný 6ti hran na expanzce,kdy jsem to zkoušel povolit obyč. 24 klíčem a ne golou. Pokud jde o expanzku, tak po té jsem se taky ptal co by se stalo,kdybych to povolil. Všude mi bylo řečeno,že se to ještě nikomu nepovedlo, tak jsem tomu moc nedával a kdyby, šel bych s tím buď do servisu a nebo se s tím popral sám, každopádně bych nedával návod tady.
    Určitě by se to dalo udělat efektivněji, ale já to zkrátka chtěl zkusit s informacemi co jsem měl, ty jsem sepsal a dal sem ještě v eufórii a s úmyslem,že to snad někomu pomůže. Pokud se komukoliv cokoliv nelíbí, může to poslat Švecovi. Samozřejmě se nebráním tomu,aby jsi/kdokoliv ten článek poupravil a uvedl na správnou míru. :)

  • anonymní uživatel Baboon 14.1.2013 v 17:27

    Pavel Tion - myslím, že není důvod to hnedka odsuzovat - prostě to někoho baví a dát to do servisu znamená vysolit nemalý peníz (kor u FOXu) ale jasně, platíš "profíkům", ačkoli stížností na různé servisy je taky mraky. A další věc je že to musíš někam poslat nebo odvézt a jseš na hromadu dní bez kola.

  • anonymní uživatel čibrut 14.1.2013 v 22:30

    Béďa: "Samozřejmě se nebráním tomu,aby jsi/kdokoliv ten článek poupravil a uvedl na správnou míru. :)"

    Čoveče pár lidí Ti tu napíše, že návod není úplnej a že by bylo dobrý tam pár věcí doplnit, Ty to přiznáš, že o tom víš, ale stejně to pošleš mezi lidi? Tak k čemu ten návod potom vlastně je? Nechápu. Snaha se cení, ale někdy je to málo.

  • anonymní uživatel drzhor (drzhor (a) seznam.cz) 15.1.2013 v 8:46

    komplet návod na DHX 3/4/5 můžu poslat, je to popsaný opravdu krok po kroku s mnoha upozorněníma, který by se měli dodržet...

  • anonymní uživatel Sirka (majtan.jiri (a) centrum.cz) 15.1.2013 v 15:47

    Můžeš mi prosím poslat návod na dhx 3 díky.

  • anonymní uživatel Kamzo (fil.kazik (a) gmail.com) 19.7.2019 v 18:37

    mne by sa hodil 5.0. dik.

  • anonymní uživatel Michal (michal.koblizek12 (a) gmail.com) 26.11.2022 - 17:06

    Prosím vás dá se uzamknout aby vůbec bneperoval tlumič Fox dhx 5.0

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí