Kolajík v předstihu vítězem WBS 2013

Autor: Zdeněk Bělák, vydáno: 10.9.2013

ikonaAž při jubilejním 10. ročníku Emseko bikerally Trnava se dočkali pořadatelé z SBT Fryšták vítězství domácího jezdce. Martin Kolajík si plným bodovým ziskem zajistil v předstihu obhajobu absolutního prvenství ve Wood Bike Series 2013. A to mu k tomu stačily pouhé čtyři závody, když Luhačovice vynechal kvůli startu na svěťáku ve Val di Sole.

Vše začalo pátečním tréninkem, lano jezdilo už od 14. hodin až do večera. Předpověď počasí slibovala náramný víkend bez mráčku a tak tváře většiny bajkerů byly podobné. V sobotu to pokračovalo nádherným azurem, od osmé hodiny ranní bylo možné pokračovat tréninkem. To už pod pořadatelským dohledem fryštáckých hasičů a několika zdravotnic. Od začátku roku domluvený speaker odvolal moderování dva týdny před závodem a šel moderovat jinou akci. Museli jsme vzít narychlo zavděk Haffem, který se však úlohy zmocnil více než dobře a stává se z něj pomalu mobilní závodící moderátor. To ani Mareš neumí… Početní diváci si mohli prohlédnout soutěžní vůz průběžného lídra Mistrovství Evropy rally v kategorii produkčních vozů Jarina Orsáka a auto druhého muže Clio R3 cupu z nedávné Barum Czech rally Zlín. V místním bufetu si pak mohli dát luxusní specialitky. Pojďme však k samotným závodům.





Hned od první rychlostní zkoušky šel do vedení Martin Kolajík, pronásledován Davidem Šůstkem. Výborně taky začal třetím časem junior Adam Březík. Naopak chybky se nevyvaroval loňský vítěz Tomáš Huňa. Druhá RZ se stala pohromou jednoho z favoritů Davida Šůstka, když vyzul celou pneumatiku a do cíle dojel jako poslední se ztrátou více než tři a půl minuty. Za nejrychlejším Kolajíkem zaostal druhý Huňa jen o 4 desetiny, celkově tak měl Kolajík po dvou RZ náskok bezmála čtyři sekundy. Huňa poskočil z druhé desítky na čtvrtý flek za juniora Březíka a nejrychlejším časem v následující RZ3 se posunul dokonce na druhé místo za Kolajíka. Vítězstvím v poslední RZ potvrdil Kolajos dominantní postavení v celém závodě a byla to pro něj náplast za pád v loňském roce: „Tak na Trnavě, jakožto domácím závodě, bylo vždycky mým snem zvítězit. Před dvěma lety mi vítězství uteklo o jednu desetinu, loni se mi to nedařilo vůbec kvůli pádům a až letos to konečně vyšlo a jsem za to neskutečně rád. Počasí vyšlo na jedničku, podmínky které panovaly mi vyhovovaly a bylo to poznat i na časech, protože se mi podařilo vyhrát se solidním náskokem. Na trati se během tréninku nahromadilo spoustu prachu, který byl v některých místech hodně zrádný, takže chybička mohla přijít kdykoli. Mě se naštěstí podařilo těmto chybám vyhnout a závod jsem si náramně užíval. Velké díky patří fanouškům kolem trati.“ Druhý čas sice zajel Daniel Mikel ale byl nedočkavý a kvůli předčasnému startu obdržel penalizaci 5s. Ta bohužel znamenala pád na celkovou pátou pozici. Třetí místo a vítězství v juniorech bral Adam Březík.




Bifu-AGang talent rider



Výborný závod jel v hardtailech Ondra „Kikin“ Krhánek ale pád v posledním měřeném úseku znamenal propad ze druhé pozice na nepopulární bramboru: „Závod v HT byl na Trnavě obzvášť atraktivní díky silné konkurenci. První dvě RZ na trati Silikon byly hodně rychlé, rytmické. Na obou se mi podařilo zajet čistou jízdu a nejrychlejší čas. Na dalších dvou RZ, na techničtější a prašnější trati jsem očekával atak hlavně od Jožky Králíka. Ten přišel a po mých několika drobných chybách a Jožkově skvělé jízdě jsem klesl na 2. pozici do přímého kontaktu s třetím Martinem Hoferkem. V poslední jízdě jsem si dal za úkol hlavně čistě projet horní pasáž, kde jsem chyboval. To se povedlo a s větrem v zádech jsem chtěl v poslední pasáži ještě zaútočit. Přes horizont do poslední pasáže jsem byl až moc rychlý, minul brzdný bod, tak jsem musel do zatáčky na mírných brzdách. Ztratil jsem grip a kolo se pakovalo k zemi. Po jezdecké chybě jsem tak spadl na 4. místo a před sebe pustil Martina a Aleše (Rogožana). Co k tomu dodat víc, nepovažoval jsem se za favorita HT kategorie, mám skvělý pocit z vítězství na dílčích RZ a z atraktivního souboje se soupeři, kteří takticky a jezdecky zvládli závod lépe. K tomu jim gratuluji. Pro nás to byl úžasný den, perfektní tratě, pořadatelsky skvěle zvládnuté.“ Takže pohár za vítězství v pevných rámech putuje zásluhou Joža Kralika na Slovensko. Doma zůstanou ty největší zásluhou Nikol Zahnašové (ženy) a Erika Caise (střelci do 15 let). Masters nad 35 let vyhrál po velkém souboji s Liborem Baďurou Leo Mácha z DH Brutal teamu.




Martin Kolajík – již absolutní vítěz seriálu  



Ve vloženém závodě O pohár starosty Fryštáku v dualu na sjezdovce vyhrál Lukáš Kruťa před Lukášem Nášelem a Ondrou Doleželem. Mezi dívkami kralovala opět Nikola Zahnašová a mladé pušky ovládnul Tomáš Adamík před Tomem Škarkem a Erikem Caisem.

Ceny předávali kromě starosty Fryštáku Lubomíra Doležela rovněž tři rallyoví jezdci Jarin Orsák, Martin Březík a Jiří Plšek, kteří sledovali od rána celý závod na trati. Absolutní vítěz tak dostal kromě prize money a cen od sponzorů taky svezení s Jarinem Orsákem při některém ze zimních testů na hrotech.

Posledním závodem letošního seriálu bude Kyčerka na nových tratích, vymazlených pro tento závod. Pojede se koncem října a bude spojen s vyhlášením celkových výsledků a večerní afterparty. Všechny zve Haff a Kikin.





Výsledky WBS round 5:
1. Martin Kolajík SBT Fryšták 4:10,9
2. Tomáš Huňa Mondraker 661 + 5,6
3. Adam Březík SBT Fryšták + 6,6 (1.J)
4. Daniel Krybus Mondraker 661 + 9,7
5. Daniel Mikel DH Mikel team + 10,5

Kompletní výsledky na www.bikegeneration.cz

text: Zdeněk Bělák
foto: Jiří Laštůvka

Diskuze

  • anonymní uživatel krtek (krtek (a) krtinec.kr) 11.9.2013 v 15:36

    prcaly ve stanech?

  • anonymní uživatel dsgaf 11.9.2013 v 21:20

    Martin vas pojede všeeckyyy :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí