Pietermaritzburg: Gwin vyhrál, Tomáš Slavík v premiéře na 36. místě

Autor: Keli, vydáno: 13.4.2014

ikonaPrvní letošní Světový pohár ve sjezdu je za námi. Jako první jeho zastávka byla sluncem zalitá JAR a tamní trať v Pietermarit­zburgu. Loni se na trati prohánělo spousta jezdců na enduro kolech a dokonce i na devetadvácách, byly slyšet hlasy, že takto by trať nejvyšší sjezdové soutěže vypadat neměla. Organizátoři si tyto výtky vzali k srdci a pro letošek připravili několik změn v horní polovině trati. Nové úseky s mocný kamennými poli jezdce k použití malých kol slušně odradili, většina si proto na závod nachystala sjezďáka.




Gwinny!



Jak jistě víte, PMB si pro svůj první start ve Světovém poháru ve sjezdu vybral i náš Tomáš Slavík, jeho druhým parťákem ve zbrani byl Matěj Charvát – obou se velmi dařilo, jen málokdy postoupí z kvalifikace do hlavního závodu dvojice českých zástupců. Datel v kvaldě dojel na 49. a Matěj pak na 59. místě. Velký návrat na výsluní zažil Aaron Gwin, když seeding run vyhrál.




Na sjezd už nestačí jen pocity jezdců, jsou potřeba tvrdá data



Na sobotu bylo nachystáno finále, dvacetdevět slupňů ve stínu a obloha bez mráčku – počasí bylo ideální. První na startu byli tradičně juncci, tam na prvních dvou místech neodehrála žádná změna a výsledky byly shodné jako v kvalifikaci, Luca SHAW ukázal, že trať v PMB vyloženě sedí a dojel před Lorisem VERGIERem a Amaury PIERRONem.




Luca Shaw, v PMB neporazitelný ju­nior



I v ženách byla první dvě místa beze změny – Manon CARPENTER před Rachel ATHERTON a třetí do party byla Jill KINTNER.




Emmeline Ragot svoji medailovou pozici z kvaldy neudržela



A pojďme na hlavní elitní kategorii s našimi dvěma želízky v ohni. Situace na čele závodu se měnila každým průjezdem jezdce cílem až do okamžiku, kdy se do cíle dostal Sick Mick Hannah, ten přijel s desetisekundovým náskokem na aktuálně vedoucího jezdce. Jak se snižoval počet jezdců na startu, naděje Sick Micka na druhé vítězství ve svěťáku sílila. Na startu poslední tři, Greg Minnar je pomalejší o osm desetin. Josh Bryceland jede skvělou jízdu avšak vypadený řetěz z napínáku v cca půli trati ukončuje jeho medailové ambice. A už zbývá je Aaron Gwin, na prvním mezičase má tře sekundy náskok a Sik Mik napětím může prasknout, druhý mezičas náskok se malinko snížil. Ale Gwinny zabral a nakonec dal trať jako jediný pod čtyři minuty. Na Mickovi bylo vidět velké zklamání, druhé pohárové vítězství bylo na dosah, šanci na reparát má už za dva týdny na domácí půdě v Austrálii.




Nejrychlejší trojka: Gwin, Hannah a Minaar



A naši, Matěj Charvát si o jednu pozici oproti kvaldě pohoršil a zajel 60. místo. Tomáš Slavík zalítl fantasticky, zrychlil o deset sekund a dojel si pro skvělé 36. místo, těsně za Brook MacDonaldem a hned před Brandem Faircloughtem.

Kompletní výsledky zde.




Datel vyzkoušel jak měkký je divánek pro aktuálně vedoucí závodníky



Obou našich kluků jsme se samozřejmě zeptali na jejich pocity z prvního závodu:

Matěj: „Můj výsledek je trošku jinde, než jsem chtěl, ale na druhou stranu je to první závod sezony. Když vezmu v úvahu, že jsem na Banshee Darkside seděl poprvé až tady v JAR a trénink na DH kole obecně jsem v zimě trošku podcenil, tak jsem relativně spokojenej. Jsem rád, že jsem to přežil ve zdraví, protože tady je to fakt o hubu. Austrálie byla v plánu, ale nejspíš jí vynechám. Do startu "hlavní“ sezony je ještě chvíli čas a proto musím teď máknout. Tenhle závod byl pro mě hlavně o srovnání a motivaci. Jinak jsem fakt rád, že se Sláva konečně odhodlal zkusit DH a fakt se mu to povedlo. Konečně někdo s kým se můžeme posunout kousek dál."




Matěj po kvaldě se svým týmovým kolegou Mattem Walkerem



Datel: „Jelikož to byl můj první regulérní DH závod a rovnou svěťák, tak jsem vůbec nevěděl s jakým výsledkem můžu/nemůžu počítat. Všichni jedou neskutečnou kudlu a jsou ve výborné fyzické kondici. Není to sranda srovnávat se s těma nejlepšíma v DH oboru. Když je vidíš kolem projíždět, tak ti to připadne jak lidi z jiné planety. V kvalifikaci jsem se hodně zasekl na horní technice, která byla docela vostrá a na spodní části jsem byl docela rychlej. Věděl jsem, že to tam musím ve finále trochu víc narvat. Z fourcrossu jsem zvyklej jezdit víc na jistotu a tady je to totální opak – absolutní hrana. Ve finále jsem dokázal zrychlit o 10 vteřin, což vypovídá o tom, že v moji jízdě jsou ještě zatracený rezervy a mám se ještě hodně co učit. Ale jak říkám, byl to můj první svěťák v DH, zalítl jsem 36.místo, 5 vteřin od TOP15. Je to super motivace a mám strašnou radost, že se mi potvrdila moje tréninková teorie a moje dlouholetá výzva. Vše je přesně tak, jak to má být a těším se na další závody. Který to budou to je v tuto chvíli otázka, ale minimálně bych chtěl jet Leogang a Fort William. Kdyby se mi podařilo kvalifikovat na MS, tak bych se do toho možná opřel, ale asi nebudu splňovat nominační kritéria. Bude to velká výzva!“





Foto: Victor Lucas / SRAM, UCI, Tomáš Slavík

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Petr (petr.mazura (a) seznam.cz) 13.4.2014 v 7:39

    Gratuluji Datlovi. Opravdu smekám klobouk! Na co sáhne, to pod jeho velením jede!!!!!!!! Poprvé na svěťáku a hned 36. místo? No neskutečné..

  • anonymní uživatel Madaˇr (madarbike (a) seznam.cz) 13.4.2014 v 11:20

    Řekněme, že to je naše naděje na první dvacítku..

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 13.4.2014 v 13:52

    voooostřee

  • anonymní uživatel Martyn 13.4.2014 v 14:30

    ty krávo, dobře Datel!!

  • anonymní uživatel PaLO 13.4.2014 v 17:13

    Jako jak ,,nebudu nesplňovat kvalifikační kritéria?,, Nerozumím může mě to něhdo vysvětlit prosím......

  • anonymní uživatel Jmeno 13.4.2014 v 17:28

    pro kvalifikaci na MS se sbírají nějaké UCI body tuším, které jsou za různé pohárové domácí, evropské i světové závody. tzv. nominační závody.
    Tak nějak to myslím je :)

  • anonymní uživatel sjezdar 13.4.2014 v 18:13

    Ne, je to tak , že v normálně myslících státech posílají toho nejlepšího. Jenomže ČSC ještě nikdy nic normálního neudělal.

  • anonymní uživatel KUbajsz (kubajsz (a) gmail.com) 13.4.2014 v 19:53

    Je to tak, že pro nominaci musíš jet vybrané domácí a zahraniční závody a ten, kdo se na těhle závodech bude umistovat nejlíp, pojede na MS. Teda bejvalo to tak ...

  • anonymní uživatel slucky 13.4.2014 v 21:24

    dobře datel :pila:

  • anonymní uživatel Dan 13.4.2014 v 22:35

    NESKUTEČNÝ BOREC!!! ČSC by ho měla vyslat klidně i na Mars, kdyby mu to pomohlo v kariéře, protože pohlédněme pravdě do očí, lepší profík u nás prostě momentálně není :-)

  • anonymní uživatel RB 13.4.2014 v 23:44

    Datel je prostě pán ať ho posadíš na co chceš

  • anonymní uživatel Balanc 14.4.2014 v 8:39

    "Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem dobré vůle. Chválíme tě. Velebíme tě. Klaníme se ti. Oslavujeme tě. Vzdáváme ti díky pro tvou velikou slávu Datle!!!"

  • anonymní uživatel sr 14.4.2014 v 9:15

    skoro jak v 98' Nagano :D jsem naprosto hrdej že můžu s datlem obývat stejnou zem :D

  • anonymní uživatel Suchac (Suchomelmilan (a) centrum.cz) 14.4.2014 v 19:25

    Pro sjezdař.
    Ne, je to tak , že v normálně myslících státech posílají toho nejlepšího. Jenomže ČSC ještě nikdy nic normálního neudělal.

    Pošli mi na sebe tel.číslo. Jak budu dělat nominaci tak se Tě zeptám koho mám do Norska postat. Moje č. je 603527325.
    Pokud bude jezdit Datel stejně jak se uvedl, tak já budu ten poslední kdo by ho do Norska neposlal.
    A pokud jsem za poslední 2 roky poslal na ME či MS někoho špatně, tak se Ti omlouvám.
    Jinak nominační kriteria jsou na stránkách ČSC v sekci reprezentace. Nicméně pro mě nejsou dogma a jsou tak i napsány pokud si je přečteš celé.
    Jo a minulej týden jsme měli soustředění pro DH reprezentaci což bylo taky zřejmě nenormální.
    Všech bikerům přeji uspěšnou sezonu.

  • anonymní uživatel PaLO 14.4.2014 v 20:04

    Pro Suchac: Jakou může očekávat Datel od ČSC podporu? Neptám se jízlivě ale prosím seriozní odpověď když tady jako trenér reprezentace reagujete na příspěvky. Děkuji za odpověď.

  • anonymní uživatel ONdra (janekondra (a) aol.com) 14.4.2014 v 21:25

    to PaLO: no vetsinou ti zaplatej naklady /doprava, diety, ubytovani/ pkud se nemylim.

  • anonymní uživatel celkis (celkis004 (a) email.cz) 15.4.2014 v 14:05

    to PaLO : dostanou nový tepláky a fajnovou kšiltofku

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí