Test: AGang Patriot 3.0

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 13.6.2014

O tomhle kole už bylo, nejenom na našem webu, napsáno snad všechno. Ale ač jsou diskuze jakékoli, výsledek je pořád takový, že po Patriotu se zaprášilo. A jelikož se jeden objevil i u nás, proč o něm neříct všechno z pohledu dolekop.com.





Ačkoli Patriota jsme testoval už loni ve fázi prototypu a zplodil o tom ne zrovna malý článek, jakmile se toto kolo objevilo na trhu v produkční verzi, muselo být prověřeno. Ale protože se Patriot stal oficiálním dolekop.com testovacím strojem, na který budu aplikovat všechny komponenty, či různé drobné vychytávky v průběhu roku, není tento test pouze testem toho, čím AGang Patriot je, ale také představením toho, čím by se teoreticky mohl stát. Ale vše pěkně popořadě.

Za necelých 72 tisíc vám doma přistane trailbike se 140mm zdvihu na 27 a půl palcových kolech, osazený Sramem X9 ve verzi 2×10, kterou navíc hlídá napínák pro dvouplacku od E13, Reverbem Stealth (s vnitřním vedením kabelu), čtyřpístky Avid Elixir Trail 7. Tlumí vidlice Revelation a tlumič Monarch. Zhruba tady končí vypisování velkých komponentových jmen. Kola, kokpit, pedály i sedlo jsou kompletně z produkce AGangu a obuto je na pláštích Geax Goma. Váha kompletu i s pedály je někde okolo 15kg.





Rozhodně se mi na Patriotu z pohledu testridera líbilo to, že si v zásadě na nic nehraje, a už od prvních kilometrů je naprosto jasné, kde jsou jeho plusy a jeho mínusy. Hravost kola, předvídatelnost, akcelerace, stabilita díky delší zadní stavbě. Patriot 3.0 je, i přes větší kola, výborně ovladatelný a překvapivě jde (na to že se jedná o čtyřčep) velmi dobře za pedálem, jeho schopnosti se umocní o to víc, když člověk není líný se ohnout k trojpolohovému přepínání tlumiče, při zapnutí šlapavého módu kolo obstojně zrychluje (na to kolik máte pod zadkem) a při plném odemčení si zadní stavba vyzobe, co má. Dost jsem experimentoval s nastavením tlaku v tlumiči, protože systém přepákování DLP je prvních pár centimetrů spíše netečný ale od určitě fáze začíná být dost lineární. Tzn. pokud se pracuje s větším sagem, jde o poctivou čtyřčepovou „houpačku“ s velmi pohodlným sjezdovým odpružením. Nakonec foukám lehce pod 20% sagu, díky čemuž dokáže patriot docela obstojně zdolávat kopce a při rozumném šlápání se skoro nehoupe, ale když se do něj opřu ve sjezdu, sežere co má.





Když ale začnu mluvit o stabilitě, kterou přináší delší zadní stavba, narazím na první rozpor, které v sobě kolo má. On totiž největší problém Patriota 3.0 je ten, že se ne a ne rozhodnout, kdo si ho má koupit. Dlouhá zadní stavba, čtyřpístové brzdy, Reverb, napínák E13, všechno tohle napovídá, že tohle kolo chce jezdit z kopce a chce jezdit rychle, protože tyhle věci na to maj. Ostatně ona ani váha není vyloženě uphillová. Jenže pak je tady skoro hladký suchý plášť Geax Goma ve směsi „lisovaná tma,“ který sice jede, ale nebrzdí a rozhodně nedrží při agresivní rychlejší jízdě, dvacet převodů je „strašně moc“, 60mm představec AGang je dost dlouhý na jízdu z kopce dolů, a úhel hlavy 68, když všechny ostatní trailbiky se stejným zdvihem mají o stupeň méně, je zase krok spíše směrem k nenáročnému uživateli, který si užívá den projížďkou pod Smrkem.





Pořád je ale jízda na „katalogovém“ patriotu velká zábava, vetší kola se krásně odvalují, řízení řídí, tlumení tlumí. Ale něco tomu trochu chybí. Jestli mi po prvním týdnu něco vrtalo hlavou, byla to vzpomínka na to, jak výborné kolo byl loni Patriot s Pikem, 1×10 a Monarch Plusem. A jelikož jsem, na rozdíl od ostatních kol, které jsem měl na test, tohle po pár dnech nemusel vracet, a věděl jsem, že spolu letos ještě něco musíme zažít, byl čas probrat nevyužitý potenciál.





Ono totiž na Patriotu není nic vyloženě špatně, jenom je pár míst, které mi nepřišly ani vyloženě dobré a zbytečně ubíraly kolu na zábavnosti. Na prvním místě stojí rozhodně pláště, v závěsu za nimi pekelně ostré gripy AGang a ultratěžký, dlouhý a ošklivý představec „pan vajíčko“. A vidlice. Na nový Revelation se totiž už plivalo ze všech stran, jenže on má chudák klučina jenom stejný problém, jako mají sjezdové vidlice od RockShox. On do něj někdo zase skoro nenalil olej. Servisní úkon, který vás stojí asi 10 minut života a cca 50 Kč za trochu oleje. Prostě vnější nohy ven, do každé nohy cca 15 ml oleje, trochu nanést i na gufera a vnější nohy zase nasadit. Nevěřil jsem, ale tahle blbost udělá z podprůměrné vidlice s černýma nohama regulérního Pikova menšího bráchu. To, že se vidlice houpá při šlapání a docela potápí do zdvihu kvůli absenci pomalé komprese vyřeší to, že s tím, jak výborný je po dolití oleje odtrh, není problém vidlici přifouknout. Stejně tak bych doporučoval upgrade v oblasti plášťů, mimo to, že Geax nedrží, naprosto mě uzemnila jejich váha, protože aby kevlarový plášť bez jakékoli ochrany vážil přes 900 gramů, to je trošku jinde (proto je nasazena sada poctivých High Rollerů 2.4 s butylem). A d:key patriot čeká nejenom tohle, ale i zásadní tunění pohonu (na fotkách už je nasazená testovací sada 1×10 od Manobike), tlumení i geometrie. Ale to vše přijde na řadu až později.





Patriot 3.0 je kolo tak trochu na půli cesty. Určitě není špatné v žádné jeho „poloze“, jenom potřebuje popostrčit tak, aby se z něj stalo výborné kolo v některé ze dvou disciplín, na které apeluje. Na jednu stranu to může být relativně lehký trailbike, takový xcčkařův sjezďák, při postrčení na druhou stranu zvládne i opravdové enduro. Protože tři dny na Gardě podle mě už k závodnímu #enduru daleko nemá. Mě osobně se tenhle koncept vlastně líbí, stejně mi málokteré kolo sedne a Patriot rozhodně nabízí slušný základ pro to, abych si kolo vyladil přesně, jak chci, jenom nevím, jak tahle idea sedne člověku, který by rád kolo „hotové“.



 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel filous (filipscz (a) seznam.cz) 13.6.2014 v 8:00

    Jojo, polotovar kola za 72k, nacpat do toho dalsich 20k a bude z toho paradni bike :-))

  • anonymní uživatel Jordy 13.6.2014 v 8:25

    to filous:Tak přesně tohle jsem chtěl po dočtení článku napsat! :-D

  • anonymní uživatel HiPP 13.6.2014 v 8:46

    na enduro to ma male zdvihy ..na druhu stranu v tejto cene kupim lepsi a hlavne lahsi bike ,ktory bude aj lepsie vyzerat ...nic v zlom

  • anonymní uživatel xyz 13.6.2014 v 8:50

    Taky jsem mel moznost projet a asi z zadneho kola jsem nebyl tak rozladen. Vubec mi nesedl jizdni projev. Predek je divny, mozna ten uhel, jako by to cele padalo na predek. Nadhodit na zadni to slo taky divne, chtel bych vyzkouset se 160mm vidli. Geaxy jsou vtipny, jako z plastu :-) Zadku by progresivita taky neuskodila. Navic cena je dost silena v kontextu canyonu/YT/Radonu ...

  • anonymní uživatel O´Neill 13.6.2014 v 9:46

    Docela vtipný je jak všichni nadávaj na Geax a Agang ho na ty kola stejně pořád dává... By mě zajímalo kolik obálek se spropitnym od Geaxu fasujou.. :)Ale asi dost.

  • anonymní uživatel h.mad 13.6.2014 v 9:54

    Jordy: Tak nějak :-D

  • anonymní uživatel RB 13.6.2014 v 10:01

    stejně příští rok agang končí a zase z toho bude author, ten to byl vždycky tak i tak.

  • anonymní uživatel Béďa 13.6.2014 v 10:01

    Ahoj , už jsme měl možnost vidět patrioty pro rok 2015 škoda že ho neudělalí rovnou tak a že ho člověk musí vlastně kompletně překopat...:(

  • anonymní uživatel hnusflus 13.6.2014 v 11:14

    platit za díly který hned po koupi hodim do koše mi přijde přinejmenšim směšný

  • anonymní uživatel Slid 13.6.2014 v 11:32

    Jak jsem psal nekolikrat v minulosti Agangu fandim, ale Patriot manie me vubec nenadchla..... Ale gratulace k mistrovsky predvedenemeu marketingu Patriota.

  • anonymní uživatel hoffman 13.6.2014 v 13:50

    Hipp: nemyslím, že by na 650 kolesách boli na enduro na tie zdvihy málo, je to o individuálnej technike. osobne mi ten bike nič nehovorí a vhľadom k cene sa môžem pousmiať.

  • anonymní uživatel slucky 13.6.2014 v 14:59

    Furt je to prasivej author, agang bude koncit stejne rychle jako prisel, ze zacatku sem jim fandil, koncept ninjy i culta se mi libil. Ale neustale omyvani DLP, ze je to jejich apod.. Proc asi? Protoze to nikdo nepouziva pac je to nahovno. Kvalita zpracovani to samy

  • anonymní uživatel Kulík (888666111 (a) seznam.cz) 15.6.2014 v 19:54

    Mě se líbí jak každý plive na vše co je z ČR.Co jste vytvořili vy?Proč si nezaložíte firmu sami a neprodávate za ceny Canyonu či ostatních.Nejvíc se bavím v dojčlandu kde každej je hrdej ,že Cube , Ghost a jiné značky jsou jejich a když jim člověk připomene ,že jsou z Číny a Taiwanu tak prskaj ,že to není pravda a kdesi cosi.Jsme zajímavej národ na vymření.Nic nám není svatý a pokora je pro nás cikánskej průvod.Pic děcka.

  • anonymní uživatel Slid 16.6.2014 v 10:05

    RB: Co vim tak Author i Agang se spoji v jedno a vznikne AUTHOR AG lab.
    AG LAB bude stale vyvojove centrum Agangu. Takze by toto spojeni melo prinest zlepseni, tak uvidime jak bude probihat rok 2015 / 2016
    A ninja DH team, ninja dh, ninja fr bude stale i v roce 2015.....

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí