Test: titanová pružina Ti-springs.com

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 17.8.2014

Jak dostat ze svého pružinového tlumiče co nejvíc? Jak zažít svezení jako nikdy předtím? Jak za to nevyhodit víc než polovinu minimální mzdy? Pak si přečti Čertův test titanové pružiny za rozumnou cenu od Ti-springs.com.

Většina z nás, co propadla sjezdu, si dřív nebo později přivezou domů celoodpružené kolo. Zaplatí za ně 60 až 200 tisíc a pokud nemá vzduchový tlumič, všechno to sofistikované přepákování, hodiny výpočtů inženýrů a týdny ideálního ladění tlumiče samotným jezdcem stejně skončí tím, že kyvka mačká kus zakroucené oceli v ceně okolo 500 Kč. A všichni víme, že ocel je použitá primárně proto, že jakž takž něco vydrží a hlavně nestojí strašnou částku, navíc pokud na ní jezdíte celý život, nemáte tušení, jak moc je taková ocelová pružina „špatná“. A to nemluvím jenom o váze ale i samotných pružících vlastnostech.





Jak si pomoct? Snem všech jezdců, co kdy ladili kolo a chtěli si užít trochu toho božského svezení, byla vždycky titanová pružina.** Proč titan? Protože je zhruba o třetinu lehčí, má několikanásobně delší životnost než ocel a jednou tak větší pevnost v tahu.** Nejvíc ale vyniká svými pružícími vlastnostmi. Bohužel není to tak dávno, co se titanová struna skoro nedala sehnat a když, tak za částku, která mnohdy překračovala 5000 Kč. A to za kus zkrouceného kovu není málo, i kdyby způsoboval nějaké zvláštní mentální stavy.





Máme ale to štěstí, že je rok 2014 a díky lidské vynalézavostí, která stojí za anglickým projektem TI-springs.com si můžete pořídit titanovou pružinu za mnohem snesitelnější cenu, a odstupňovanou po 25lbs tvrdosti. Ona snesitelná cena samozřejmě pořád není úplně nízká – 110 liber za pružinu, ale je to řádově o tisíce méně než za kolik se dal opatřit titan v minulosti.





A jelikož investigativnost redaktorů dolekop.com nezná mezí, rozhodli jsme se vyzkoušet, jestli tahle „levná“ pružina stojí za investované peníze. Podle oficiálního infa z webu je nižší cena umožněna, v poslední době velmi oblíbeným, přímým prodejem. Ti-springs.com totiž není jenom e-shop, ale hlavně továrna na zpracování titanu. Také proto u nich mimo jiné můžete pořídit hromady titanových šroubů, podložek a tak vůbec. Objednali jsme a za tři dny už z krabice se známkou s portrétem královny tahám kus titanu. Ten z mých rukou míří v první řadě na váhu a ta u mé varianty, tedy 500×3 pro tlumič 240 mm, ukazuje nějakých 430g. To je zhruba o 150 až 200 gramů (s ohledem na výrobce) méně, než kolik by v tomto případě vážila ocelová pružina. Co se použitého materiálu týče, pružina je vyrobena z tzv. Grade 5 titanu. Tyto úrovně se dělí podle množství příměsí v titanu – čím nižší číslo, tím čistší titan, a vyšší cena. Úrovní slitin titanu je něco přes třicet a „pětkový titan“ by měl kvůli příměsím sice vykazovat horší přenos tepla než jeho čistější slitiny, nicméně je mnohem tvrdší než čistý titan úrovní 1 až 4 při stejné teplotní odolnosti a pevnosti. Pokud se řekne, že je něco z titanu, nejčastěji je to právě z titanové slitiny řady 5. Je samozřejmě možné dopracovat se i k lehčí pružině něž je ta od Ti-springs, jako se to podařilo některým jiným značkám, jenže mimo to, že roste cena, se zhoršuje i tvrdost a odolnost materiálu. Takže má to cenu?





Ve chvíli kdy pružinu nasadíte, zjistíte, že to největší kouzlo titanu nespočívá v uspořených 150 gramech, ale v chování, které u ocelové pružiny nikdy nezažijete. Jednoduše se to dá popsat slovem „živější“. I u obyčejného tlumiče jako je X-fusion Vector R s nastavením odskoku se ohromně zvýší reakce na drobnější nárazy, ale zároveň se kolo nepropadá do zdvihu, jako se to občas děje u oceli. Chod pružiny je mnohem plynulejší, jak při stlačení, tak při návratu. Právě díky této plynulosti titan i při povolenějším odskoku prostě míň „kope“ na začátku i na konci tlumícího procesu. Jednoduše máte pocit, že vaše kolo je o krok napřed před terénem. Jakkoli se zážitek z titanu těžko popisuje, nejlépe se to dá vyjádřit tak, že po vyzkoušení titanu už ocel ani vzduch vzadu rozhodně nechci. Obzvlášť pokud je šance sehnat takhle kvalitní titanovou pružinu za relativně slušnou cenu, která navíc i z levného tlumiče udělá naprosto fantastický kus kola.





Testovaný kus vyjde na 110 liber a pokud chcete kolo extra naladit, Ti-springs.com nabízí dokonce i barevné pružiny. Za ty je nutné připlatit si o 40 liber víc. Pokud chcete naopak ušetřit, nabízí e-shop možnost zařadit žádost o pružinu do „předobjednávky“, a vaše pružina se vyrobí přímo na zakázku s další várkou sériových pružin. Čekací doba je v tomto případě asi měsíc. Pokud nevíte jakou pružinu vybrat, naprosto ukázková zákaznická podpora, jak už tomu v Británii bývá, vám bleskově poradí, jakou tvrdost vybrat i jaká pružina padne na váš tlumič. Stránky ti-springs.com stojí minimálně za shlédnutí, a pokud se podíváte na jejich FB, neujde vám ani to, že na stejných pružinách jezdí třeba Stevie Smith, Nick Beer nebo Bergamont Hayes Racing Team.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 17.8.2014 v 9:35

    pěkná alternativa :) do půl roku zkusím. Vzhledem k ceně jsem Ti- pružinu větral jen na kole, který mi neřikalo pane :(

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 17.8.2014 v 9:35

    a souhlasím, rozdíl pozná každý

  • anonymní uživatel lukas (mitros (a) seznam.cz) 17.8.2014 v 10:16

    Bohuzel test zalozeny na pocitech z jizdy je pomerne neprukazny a zatizeny obrovskou chybou. Mnohem zajimavejsi by byl slepy test: tady mas kolo s nejakou pruzinou (treba obalenou v dusi), pojezdi, napis dojmy, pak ti to vymenime a tak nekolikrat dokola...pak by se ukazalo nakolik se da poznat rozdil v chovani.

    Rovnez bych uvital graf premereni tuhosti pruziny, zavislost stlaceni na pusobici sile (staci na to kus trubky, pravitko a zavesna vaha). Porovnanim grafu by bylo jasne videt zda pruzina "lepe reaguje na male podmety" a takove ty vecne polopravdy "jeden zavodak rikal"...

  • anonymní uživatel ! (hamba (a) centrum.sk) 17.8.2014 v 10:48

    Jedna z najväčších kravín ake som kedy na dolekope čital, čista reklama a teraz všetci blbci utekaju kupovať Ti struny...

  • anonymní uživatel HK 17.8.2014 v 15:35

    lukas: no pokud máš prachy na to, zaplatit to testování, tak si myslim, že Čert a Keli budou jedině rádi

  • anonymní uživatel lukas (mitros (a) seznam.cz) 17.8.2014 v 16:32

    HK: O jakych prachach to mluvis...schvalne jsem psal jak to zmeris pomerne presne a snadno v garazi...zavesnou vahu na kolo ma kazdy druhy a kus jeklu se taky sezene...Pruzinu uz meli na tlumaku, takze sundatm zmerit, porovnat ocelovou a mas data nad kterym se da premyslet a ne jenom pocit...

  • anonymní uživatel HK (info (a) manobike.com) 17.8.2014 v 16:36

    lukas: no jo, kluci to udělají v garáži, hodí to do počítače, vyplivne jim to nějaký graf a vy zas budete kafrat, že to není přesné a tak pořád dokola

  • anonymní uživatel Bersekr 17.8.2014 v 16:51

    staci sa opytat tych co jazdia titanove pera a mate to ;)

  • anonymní uživatel lukas (mitros (a) seznam.cz) 17.8.2014 v 17:17

    HK: rozhodne by to byla prinosnejsi informace, nez ze to lepe zobalo drobne nerovnosti s povolenym odskokekm...

  • anonymní uživatel xyz 17.8.2014 v 21:52

    Tento clanek je nejaky vtip?

  • anonymní uživatel síra 17.8.2014 v 22:19

    Vlastnil jsem několik celopér, ale až letos jsem si pořídil titanovou pružinu. Nikdy bych nevěřil tomu, jaký je to rozdíl. Neskutečný. Úplně jiný kolo.

  • anonymní uživatel Michal 18.8.2014 v 10:04

    Proč teda když se koukneme na svěťák tak maj všichni titan pružiny? To je mají jen tak pro parádu? Nebo je mají kvůli tomu jak fungují? ....

  • anonymní uživatel Pedro (xcv (a) gmail.com) 18.8.2014 v 10:29

    Ty kráso, kolik vám za ten článek zaplatili? Nebo je Čert fakt tak zmanipulovanej, že těm hovadinám věří?

  • anonymní uživatel Baba-Ji (rel8ive (a) email.cz) 18.8.2014 v 10:40

    Na svetaku to bude asi kvuli uspore vahy, bych rek, ale nejaky konkretni duvod(fyzikalni), proc by mela stejne tvrda(!!!) Ti pruzina zobat lip, nez ocel? Krome toho, ze u Ti pruzin to vali vic od oka, takze udavana tvrdost casto nesouhlasi(dle slov kluku z Tf-Tuned), takze pokud clovek dostane realne mekcei, nez je oznaceno, pak samo zobe trochu lip(lec pak netreba kupovat Ti, ale staci krapet mekci Fe fedra ;)).

  • anonymní uživatel kesu (kesu (a) centrum.cz) 18.8.2014 v 11:33

    Ahoj,
    nechával jsem testovat titanovou pružinu nukeproof s originálem od foxu v pérovně a výsledek byl takovej, že 500lbs pružina fox měla reálně cca 480, titanová pak asi 465. Obě měly stejné vlastnosti od začátku až k dorazu a přesně lineární průběh. Tenhle test je tedy nesmysl. Není prostě možné, aby titan chodil líp. Rozdíl je ve váze a pak v neodpružený hmotě, nepředpokládám ale, že by 150g zapříčinilo rozdílnej chod.
    Nicméně, na kole mám titan, přeci jen 160g doma:)

  • anonymní uživatel TB 18.8.2014 v 12:28

    Prosím místní fyzikáře o osvětu - jak může mít Ti a Fe pružina o stejných parametrech (a která má konstantní průměr drátu a průměr celé pružiny) při zatěžování jiný, než lineární průběh. A já začnu přehodnocovat to, co jsem se několik let učil na různých školách :-) Tomuto testu tedy nevěřím. PS: Titan vozím, váha je až na prvním místě :-)

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 18.8.2014 v 13:00

    Pokud správné čtu, tak Čert nikde nepíše o tom, že průběh pružení jiný než u Fe pružiny, píše že je chování živější - že by se pružina rychleji vracela že zmáčklého stavu do stavu nezmáčklého? Možná čtu, ale špatně...

  • anonymní uživatel Pedro (xcv (a) gmail.com) 18.8.2014 v 13:46

    Keli: "... zároveň se kolo nepropadá do zdvihu, jako se to občas děje u oceli. Chod pružiny je mnohem plynulejší, jak při stlačení..." To mi příde jako popis průběhu pružiny.

  • anonymní uživatel bok 18.8.2014 v 13:47

    to ložisko k pružině jste náhodou nezkoušeli?

  • anonymní uživatel TB 18.8.2014 v 13:52

    Je to placebo všechno...

  • anonymní uživatel ROB (a (a) a.cz) 18.8.2014 v 14:49

    Pokud je u titanove pruziny mensi pocet vinuti ( tak je samozrejme jiny chod atd ) ale pokud mam stejny pocet zavitu , stoupani atd. jak u ocelove tak jde jen o vahu. Zde je jasne videt jaky je rozdil u poctu zavitu a stoupani pri stejne tvrdosti. Takze pokud chci opravdu neco jineho musim si zaplatit a ne jen kupovat predrazenej kram za trojnasobek ceny bez vetsiho rozdilu v chodu ...

    www.youtube.com/...

  • anonymní uživatel ROB (a (a) a.cz) 18.8.2014 v 14:55

    www.pinkbike.com/...

  • anonymní uživatel Baba-Ji (rel8ive (a) email.cz) 18.8.2014 v 16:00

    Text britského výrobce pružin k Ti:
    "Because of it's low shear modulus, titanium springs have fewer coils than equivalent steel items. Also because the density of titanium is nearly 40% less, the weight savings are considerable. The other major advantage that this lower mass confers is reduction in inertia. Titanium coils are more responsive, aiding traction and handling. This is due to a reduction in mass of displaced spring material, so the resulting lower momentum helps tp prevent spring surge-where the coils working in demanding conditions can actually move in the opposite direction of damper travel."

  • anonymní uživatel Adam Nash (djadamnash (a) gmail.com) 18.8.2014 v 20:47

    Vse v cem vyrobce uvadi benefity je:
    1. a ten hlavni - usetrit vahu!
    2. nekoroduje.
    Jak nekteri uvadeji zmenu chovani pruziny je podminena vinutim.

  • anonymní uživatel malok 18.8.2014 v 22:11

    Kluci, kazdy druhy minimalne z vas ma nejakeho kamaratka vo velkoobchode (maloobchode)... ak vam skutocne ide o vahu a staci vam Ti struna s rovnakym poctom zavitom ako Fe struna, Tf-tuned a velkoobchod je jasna volba. Struna za 80,- e jak som kupoval aj ja, nie je co riesit a vaha usetrena... tak kurna nevyhadzujte zbytocne prachy :) a struny s malym poctom zavitkv su uz ine rozpravky, aj cena stale astronomicka.

  • anonymní uživatel hoffman 18.8.2014 v 22:18

    tak to bola skutočne kľúčová informácia.

  • anonymní uživatel kesu (kesu (a) centrum.cz) 18.8.2014 v 22:37

    Vlastnost pružiny je přeci její tvrdost, tedy kolik liber je potřeba na stlačení o palec. Pokud má pružina 500lbs/inch je úplně jedno, jaký má vinutí. Měl jsem pružinu nukeproof a úplně jinak vinutou mojosuspension a bylo to stejný. Přitom jedna měla míň otáček a zase větší průměr drátu. Pokud tedy není vinutá progresivně..

  • anonymní uživatel stetka 19.8.2014 v 0:02

    klucí, ani výrobce (tf tuned) si nevymýšlí žádné pseudo-výhody..

    "These TF Titanium rear shock springs have been manufactured to TF Tuned specifications and tested by us. They fulfil the two main requirements of a titanium spring - they are significantly lighter than the steel alternative and they look good on the bike!"

    Adam Nash Vám to už přeložil :)

  • anonymní uživatel lachtan 19.8.2014 v 15:33

    hm a tedka kluci od Ti nic nevydelaj...

  • anonymní uživatel dhfool 20.8.2014 v 21:54

    Baba-Ji
    Hezký marketing, ale resonance závitů pružiny (spring surge) se u odpružení kola zdaleka neuplatní. V podstatě se neuplatní u odpružení vůbec, protože zrychlení k tomu potřebné by nevydržel žádný tlumič. Pokud někdo pociťuje jiný chod pružiny, tak je to, jak už bylo níže uvedeno, zapříčiněno odlišnou reálnou tuhostí pružiny. Každá pružina taky vytváří jinak velké radiální síly na pístnici tlumiče a s tím souvisí větší či menší tření. Btw. taky jezdím na titanu kvůli váze :o)

  • anonymní uživatel lukas (mitros (a) seznam.cz) 20.8.2014 v 23:21

    dhfool: jenom doplnim, ze resonance zavitu priziny je spise nezadouci efekt...treba pruziny na ventilech u motoru byvaji zdvojene pro posunuti resonancni frekvence mimo pracovni rozdah otacek...jinak rozkmitanim muze dojit k nedovirani ventilu... Podobne srandy se resi treba u zavodnich specialu na podvozku..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí