Test: Author Patriot TR 3.0

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 30.1.2015

Projekt AGang/Author AG Lab má za sebou trochu divočejší období změn, tyhle změny se ale netýkaly jenom nápisů na rámech, ale hlavně velké části nabídky. Pro rok 2015, se loni velmi úspěšná platforma Patriot, rozdělila na dvě větve, Trail/Am s označením Patriot Trail a závodně endurovatou verzi, Patriot Evo. A na prvně jmenovaného si posvítíme v prvním testu letošního roku a to hned v nejvyšší verzi Patriot Trail 3.0.





Když přišel na trh Patriot, byl kolem něj poměrně velký mediální rachot, bodejť by ne, vždyť šlo o první české 27 palcové enduro…am…tra­ilbike. No Patriot trpěl mírnou bipolární poruchou. Po jeho boku se ale v nabídce Authoru poněkud nenápadněji krčilo kolo Epoque, stejná rámová platforma, stejná geo, ale jenom 120mm zdvihu. A právě Epoque se stal základem Patriotu TR.



.



Co se tedy událo do roku 2015? Na první pohled se sice kdovíjak velké změny na rámu neodehrály, i geometrie zůstává v podstatě zachovaná. Nicméně už na ten druhý jde u AG Lab rozpoznat hromada novinek. V první řadě je to přepracovaná zadní stavba, která je pro letošní rok symetrická a z vahadla a úchytu tlumiče někdo taky odsoustružil pěkných pár gramů materiálu. Absence úchytu přesmykače na nejvyšším modelu je už jenom detailem naznačujícím, že tady se myslí 1×11.





Teď už ale konkrétně k modelu TR 3.0. Zatímco Epoque byl svou specifikací spíše xc/trailbikem, nejvyšší Patriot Trail míří úplně jinam. Kompletní sada Sram X1, brzdy Guide R, tlumení RockShox Reba a Monarch DebonAir, Reverb a hlavně 740mm široká řidítka s 60mm představcem Spank Oozy udávají mnohem sjezdovější směr. Tubeless ready zapletená kola jsou rovněž Spank Oozy a pro bezdušové použití jsou připraveny i pláště Maxxis Ardent 2.25. Drobnosti jako gripy, sedlo nebo podsedlová objímka nesou loga Author.





Cenovka tohohle kola ukazuje 81 990 Kč. To je částka, za kterou už by člověk měl dostat kolo, ze kterého mu, mírně řečeno, spadne brada. A naprosto upřímně bez jakýchkoli postranních marketingových tahů můžu s čistým svědomím říct, že mně se to stalo. Patriot Trail 3.0 je fantastické kolo, od prvního nasednutí jsem z něj odmítal slézt a musel jsem se pořád ptát proč. Důvodů je několik.





Za prvé, rám se strašně povedl, BB drop, tedy to, jak je středové složení nízko pod pomyslnou spojnicí os kol je 15mm, to je jeden z nejníže položených středů na kolech vůbec. Co to znamená? TR je neuvěřitelně stabilní, ale přitom reaguje na sebemenší podnět k pohybu směrem do vzduchu. Ostatně 430mm zadní stavba vyloženě láká k rošťárnám, jako jsou manuály a „bany hopy“. A rozvor 1160mm v M je tak akorát, aby se s kolem dobře manipulovalo a přitom bylo ve vyšší rychlosti pořád dost stabilní. Navíc sedlový úhel 73,8 stupňů způsobuje, že na kole sedíte ve výjezdu jak v křesle. Super detail je i nová zadní rychloupínací osa s velkou pákou a ISCG 05 adaptér.





Druhá věc, tlumení. Systém DLP měl vždycky trochu problém s citlivostí, do značné míry za to mohlo i poměrně velká rotace, ke které docházelo v oku tlumiče v kyvce. No tak se v Authoru daly hlavy dohromady a pro letošek nacpali do oka tlumiče jehličková ložiska Enduro Bearings. Najednou je potřeba do tlumiče foukat daleko vyšší tlak tím pádem je chod o ku progresivnější ale díky odstranění odporu na začátku zobe, co se dá. Navíc když zadních 120mm obsluhuje Monarch DebonAir se zvětšenou vzduchovou komorou. Výborná citlivost, ale přitom parádní progresivita, takže i při 33% sagu je doraz jev vzácnější jak zvracející jednorožec… duhu zvracející jednorožec. Nejvyšší Reba RLT na 120mm jenom podporuje výborné smýšlení o tlumení od RS. Ukázková citlivost, fantastická progrese, jednoduchost nastavení.





Třetím bodem obhajoby je kokpit. I když jsem měl po přečtení specky chuť začít křičet, že 740 je málo a vůbec, jakmile mi Spanky padly do pracek, nezmohl jsem se na jediné slovo. Nejenom že je kokpit celkově „akorát“, Spank Oozy mají tak super tvar že se velmi těžko věří, že nesedíte na sjezďáku. Velkou pochvalu si zaslouží AG Lab i za to, že konečně přestal používat AGang gripy, které výborně fungovaly hlavně jako struhadlo na mozoly. Měkké a akorát široké gripy Author sice nevydrží věčně, výborně ale drží a ruka z nich nebolí ani po dni na kole. V lese. Rozbitým. Bez rukavic.





Poslední, rozhodně ale ne významem, jsou brzdy Sram Guide R. V první řadě se musím přiznat, že jsem byl vždycky fanda brzd od Shimana. Do chvíle než sem dostal do ruky Guide. Nejenom že mají stejnou sílu jako XT, takže při zamáčknutí brzd budí pocit jako byste za sebou táhli bránící se dítě střední velikosti… nebo jinou kotvu…, ale hlavně můžete tuhle kotvu neuvěřitelně dobře dávkovat. Žádné přebrždění, žádné smyky, když nechcete. A délka i ergonomie páky je ukázková.



 


Pochvalu zaslouží určitě i lehoučká a přitom pevná kola a celý pohon včetně řazení, které mlátí převody přesně a rychle jak STBák studenty.





To jak kolo „jede“ tedy „jde za pedálem“ je do velké míry otázka tlaku v tlumičích, když si naladíte 20% sagu, jede Patriot jako velmi živé xc, jenom je jízda poněkud divočejší a je cítit relativně „málo“ zdvihu pod zadkem. Pokud ale upustíte na nějakých 30%, jako jsem měl já většinu testování, Patriot se sice trochu zpomalí v akceleraci, nicméně o to rychleji ho můžete trápit dolekop.com. Samozřejmě je to pořád trailbike, co má svoje limity. Hrozně se mi ale líbilo i to, jak rozpoznatelný tenhle „breakpoint“ je. Na rovnějším terénu plném hrbolů, kořenů a skoků je TR král, čím víc úhel kopec zvětšuje, kamenů přibývá a vaše rychlost roste, tím víc je jízda na Patriotu zábavná přesně do chvíle, kdy s vámi začne mírně třást a stane se hůř ovladatelným, čímž jasně říká „Vrať se na rovinu, zpomal nebo vyber lepší stopu, dmnte! Nejsem sjezďák!“ Hlavový úhel 68 stupňů a 120mm, ač sebelepšího, zdvihu prostě není na sjezdové nebo FR tratě, protože tohle kolo toho moc neodpustí. Na jakékoli jiné traily je ale Patriot Trail 3.0 prostě dream bike.





Nicméně právě v tomhle může být zároveň Patriotova slabina. Tohle kolo, aby mělo smysl, potřebuje traily. Na výlety s rodinou po polní nebo lesní cestě vám asi široká řídítka, nízký střed a citlivý chod budou spíš vadit. Stejně tak bude vadit všem pseudozávodníkům, co mají potřebu si ve všech trailových lokalitách u nás dokazovat, jak rychle dokážou daný okruh projet. Tohle kolo není na to, jak rychle něco projedeš, ale kolik zábavy a radosti to dokáže přinést. A pokud ti radost udělá jenom pochlubení se před chlapama, kolik lidí se ti zase podařilo předjet, tohle kolo není pro tebe.





Rozhodně netvrdím, že se bude líbit úplně všem, tenhle trailbike totiž nevznikl tak, že se přidalo 20mm zdvihu xc kolu, ale spíš že se enduru obralo 40mm a 2 stupně zvedla hlavovka. Není to enduro a asi bych na něm nezávodil. Není to ani pohodlnější XC raketa a asi bych si ho na lokální XC nebo maraton nevzal. Ale ničím takovým být Patriot Trail 3.0 nikdy neměl. Tohle kolo není na honění vteřin, ale výborně se s ním honí kilometry na sjezďáka nebo enduro. Protože spolu s těmahle kilometrama si naženete i ohromnou porci rohlíků na obličeji. Osobně doporučuju vzít Patriota na trail který máte stokrát projetý na enduro, teoreticky i DH kole. On to zvládne, ale dokážete ho u toho udržet v ruce? Párkrát mě sice ze sedla dostal, rohlík mi ale nezmizel, naopak, co víc zahřeje než myšlenka „Tak přesně tady je hranice toho co umíš, ty kun… passy. Nahoru a znovu!“? Ortodoxní chrt z tohohle kole asi mít radost nebude, protože prostě vyloženě „nejede“ jako jiné trailbiky. Koho ale zajímá, co si myslí ortodoxní chrt na 29? Takhle má vypadat sjezdařovo XC kolo! Jenom je potřeba jezdit s ním tam, kam tohle kolo patří. Traily totiž dávají Patriotu smysl a na oplátku Patriot dává smysl trailům.





Ještě poslední poznámku pod čarou, na fotkách chybí vodítko E13 které na produkční verzi bude, řetěz mi i tak ale nespadl ani jednou a jediná chvíle kdy jsem vodítko potřeboval, bylo při převozu, kdy mi řetěz padal z převodníku kvůli odmontovanému zadnímu kolu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel hoffman 30.1.2015 v 10:14

    kdo sakra stojí za tými geniálnymi sloganmi na rámoch?

  • anonymní uživatel vondrus (vondrus (a) ionlyridepark.com) 30.1.2015 v 10:47

    trail people ? :D

  • anonymní uživatel Jakub (no (a) no.no) 30.1.2015 v 11:39

    konecne jiny gripy, doufam ze ty stary tvrdy tenky nebudou uz na zadnym kole...

  • anonymní uživatel bolekkrutor 30.1.2015 v 12:39

    Zřejmě šikovnej soustružník. Přemejšlím, jak to vahadlo nacpal do mašiny:).

  • anonymní uživatel Ušák 30.1.2015 v 17:52

    A neni to duralovej odlitek/výkovej doobrobenej na CNCčku?

  • anonymní uživatel syflus 30.1.2015 v 21:11

    3D tisk, volové...

  • anonymní uživatel MP 30.1.2015 v 22:30

    otázka na Čerta k brzdám: stačej tyto základní Rka, nebo se vyplatí investovat do vyšších modelů?

  • anonymní uživatel wu syndicate 30.1.2015 v 23:18

    hand made by golden czech hands.taky to slogan si mali dať moulové.

  • anonymní uživatel stofan 31.1.2015 v 8:20

    wu syndicate: jako myslis ze na to sahli az pri kompletacii?:D

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 31.1.2015 v 12:17

    2MP: Překvapivě asi poprvé v historii Sramu stojí i nejlevnější verze za to. Nemám zatím zkušenost s vyššíma, ale když srovnám Rka třeba s XT tak síla stejná, Sram maj ale navíc výborný dávkování, nemáš takovej ten pocit "cvaknutí" v páce po kterým se zablokuje kolo.

  • anonymní uživatel HonzaKrepelka (HonzaKrepelka (a) gmail.com) 31.1.2015 v 13:06

    MP: já zase nemám zkušenost s těma nejnižšíma, ale jezdil na jsem na modelu RSDH a ty jsou co do brzdné síly a dávkování celkem dobré, oproti Saintu mám pocit tvrdší páky, nicméně u mě pořád díky jednoduchosti servisování vedou Shimana no

  • anonymní uživatel Čert (cert (a) dolekop.com) 31.1.2015 v 17:27

    Nejsou náhoou RSDH jenom paskvil mezi Guide a Code?

  • anonymní uživatel agrrr 1.2.2015 v 10:21

    Cert to zase pekne vtipne popisal ;-) akurat mam mizmaz z toho, na ktorom traily je vlastne patriot doma... ? :-D

  • anonymní uživatel HonzaKrepelka (HonzaKrepelka (a) gmail.com) 1.2.2015 v 10:28

    Čert: Upřímně řečeno nevim, už jsem to v nějaké diskuzi na Facebooku tušim viděl, že by to měly být Guide páky a Code třmeny, ale ruku do ohně za to nedám.

  • anonymní uživatel maximus 2.2.2015 v 10:08

    Nevím no, za 82 klacků by mi teda pusa nespadla, Doby, kdy byl Agang za peníze dobře vybavenej jsou už dávno pryč.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí