Lékárnička - co v ní nesmí chybět

Autor: Keli, vydáno: 15.4.2024

Na trhu je celá řada cyklistických lékárniček, ale často v nich najdeme vybavení, které při běžném úrazu na kole nevyužijeme a naopak některé velmi důležité v nich chybí. Co tedy má být v optimálně vybavené cyklolékárničce napoví následující článek. Pokusíme se sestavit lékárničku minimalistickou a přitom zcela nezbytně vybavenou.

Samozřejmě, jako laik si v toto tématu nedovolím radit a tak jsem o konzultaci požádal mé kamaráda Honzu Vetešku, který mimo to, že jezdí na kole, pracuje jako záchranář v Záchranné službě Jihomoravského kraje. Pro správné určení co je využitelné a nevyužitelné při zranění na kole je třeba si vyhodnotit, jaké úrazy či zranění nám hrozí a u jakých je minimální pravděpodobnost výskytu. Takže, co nám hrozí nejvíce, samozřejmě různé odřeniny, naraženiny, vykloubeniny a nejhůře asi zlomeniny. Honza nám vybral osm položek, které by v naší lékárničce rozhodně neměli chybět.

Zásadním prvkem dle Honzy je leukoplast, lepící páska namotaná na špulce. Díky ní jsme schopni improvizovat a vytvořit si, co si smyslíme. Asi každý sledoval McGyvera, takže ví, jak nezbytným dílem skládačky je lepící páska. Ani obvazivo by nemělo chybět, takže obvaz, samozřejmě sterilní obvaz a pro překrytí rány jsou i velmi praktické sterilní čtverce. Máš ošetřit nepěkně rozšklebenou ránu a jak na to? Velmi snadno pomocí leukostehu nebo steril stripu. Rychle, snadno a bez práce, každý kdo si vyráběl sám mašličky, ví, jako nepříjemná piplačka to je.

Dalším dílkem výbavy, který nesmí chybět jsou malinké nůžky či nůž, přičemž malé nůžky jsou praktičtější, protože s jejich pomocí jste schopni vytáhnout z rány nečistoty a není třeba pinzeta. Samozřejmě kombinace nůžky a pinzeta je praktičtější, stačí obyčejná plastová pinzeta, která tě nezatíží ani finančně, ani váhově, hmotnost 10 gramů je nic. Jediným "lékem", který naše vzorová lékárnička bude obsahovat je dezinfekce, starý klasický peroxid vodíku dělá svoji funkci dokonale, navíc za pár korun a jeho štípání v ráně se dá snadno vydržet.

Při zranění je naprosto zásadní udržet zraněného v teple, ztráta tělesné teploty může být jednou z příčin šoku, takže hliníková fólie je další nezbytnou součástí. Fólii však můžeš využít i v mnoha jiných situacích, Trojcípý šátek se zdá jako hodně oldschool vybavení, ale stačí si zlomit kličku, vyhodit rameno a budeš za něj velmi rád a pokud budeš mít dva, tak fixace bude ještě lepší.

Velmi praktickou a v běžných lékárničkách věcí nevídanou je plastická skládací dlaha, na výběr je mnoho variant a velikostí. Pomocí této dlahy jseš schopen zafixovat cokoliv, od zápěstí po zlomenou nohu a nebo si třeba vytvořit provizorní krční límec. Bez ní je vytvoření fixace končetin na dlouho, vzpomenout si z pionýra, skauta či junáka jak se to vlastně dělá, pak najít správné klacky, větve či prkýnka a nakonec dát vše dohromady. S plastickou dlahou fixaci zvládne i absolutní nemehlo.

Dan Klimeš, který na kole objel republiku křížem krážem například ve své lékarničce má trochu jiné složení. A dodává: "Než sterilní čtverce, které jsou suché a do rány se ti akorát tak přilepí, bych doporučil čtverce napuštěné mastným tylem, které se nepřilepí. Neštípavou variantou peroxidu je Betadyne, který jde, nepletu-li se aplikovat i do pusy. Dále v lékárničce vozím kapky do očí, dají se sehnat v mikro provedení, takové jednorázové použití. No a ještě bych tam mám vždy dvě tablety Ibalginu (na kocovinu, samozřejmě). Ale u nich bacha na alergické reakce."

Investice do výše vyjmenovaných prvků výbavy není nijak zásadní, vyjma poslední, plastické skládací dlahy, jsou to korunové nebo desetikorunové položky. Dlaha je dražší, ale mít aspoň jednu v partě se vyplatí. Celá lékárnička se dá docela obstojně minimalizovat a na dně batohu ti mnoho místa nezabere, a až ji budeš potřebovat, tak víš kam sáhnout. Samozřejmě musíš také vědět jak jednotlivé komponenty použít, ale to je již na samostatné studium.

Pokud se stane závažnější zranění je důležité nezmatkovat a zavolat pomoc, nejsnadněji to zvládneš pomocí aplikace do mobilního telefonu Aplikace záchranka, informace o ní najdeš v jednom z našich dřívějších článků (Aplikace Záchranka - za pět sekund si zavoláš pomoc).

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman 3.7.2022 - 10:53

    Podle mě tam chybí to nejzásadnější. Škrtidlo.

    • anonymní uživatel Ádoš 7.7.2022 - 11:10

      Od škrtidel se masově upouští, nějak to vyšlo z módy. Málokdo to umí správně použít. Za určitých podmínek lépe poslouží izraelský tlakový obvaz (chce si to napřed nacvičit, aby člověk pak ve stresu nezazmatkoval) + pokud nejde o vyloženě masivní krvácení, dá se ještě použít nějaký hemostatický prášek. Já to kupuju se slevou na military shopech, v lékárnách mají zbytečně vysoké marže. Popřípadě se dá hemostatický prášek nahradit speciálním lékařskym vteřinovym lepidlem. Ale chce to ten velkej profi bazmek, kterej má rukojeť na rychlé vytlačení velkého množství nemocničního vteřináku. Rozhodně nepoužívejte klasické vteřinové lepidlo v tubě.

      Co se týče špatného signálu v horách a údolích - když bude nejhůř a smartphone nebude chytat signál, tak v nastavení natvrdo nastavte "vyhledávat pouze 2G sítě" budete mít o mnoho vyšší pravděpodobnost, že chytnete signál. Na volání a SMS stačí 2G. Aplikaci Záchranka ve smartphonu bych raději vyměnil za placený výrobek/službu použitelný i ve zbytku EU. Jsou situace a lokality, kdy není radno spoléhat se na smartphone.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí