Test: pláště Kenda Helldiver a Hellkat

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 27.12.2018

Kenda je v současné době jednou z těch méně rozšířených značek pneumatik. A tak jsme museli zjistit jak na tom tahle značka, ježděná třeba jezdci Rock Machine enduro týmu Vojtou Bláhou a Frantou Žilákem, je v oblasti gravity ježdění.

Do ruky se mi dostaly dvě „sady“ kol, sjezdově naladěné kombo Helldiver a Hellkat a jezdivá trailová sada gum Nevegal X Pro. Kombo Hellkat + Hellkat a Helldiver v záloze mi dělalo společnost už při jarním výletu do Finale, které se svým nekonečným sklonem a ještě víc nekonečným množstvím ostrých kamenů trčících všude, jevilo jako ideální místo na destrukci, pardon testování gum.

Kenda Hellkat Pro 2,4 AGC RSR

Hellkat je nesjezdovější pneumatika z nabídky Kenda a zkoušel jsem ji jak v kombinaci se semislickem Helldiver vzadu, tak kolo kompletně obuté Hellkatem. Testovaná byla ta nejodolnější a nejlepivější verze. Směs RSR (Race Stick-E Rubber) s tvrdostí 42sA je určená v podstatě primárně na závodní použití a má nabídnout nejenom nepřekonatelný grip, ale také určitou „tlumící funkci“. Casing AGC je maximálně zesílená guma jak po stranách, proti proseknutí bočnic, tak s vloženým aramidovým páskem po celé ploše pneumatiky, pro ochranu celé gumy.

Hmotnost 27,5 × 2,4 palcové gumy s drátovou patkou činí nějakých 1200 gramů.

Semislick Helldiver byl testovaný ve stejném rozměru, ve stejné směsi, ovšem ve skládací variantě"****":[], pro ty méně extrémní tratě. A hmotnost této gumy byla lehce pod jeden kilogram.

První věc, Hellkatu se na karbonový 25mm široký ráfek od Quai Wheels moc nechtělo, ale co čekat od kombinace drátové patky pláště a na dnešní poměry relativně úzký ráfek s vysokou patkou. Nicméně nakonec jsem vyhrál, kola šly za pomocí kompresoru bez problému „zamlíkovat“. Poznámka pod čarou, v rámci testování jsem nasadil gumy bez jakékoli ochranné vložky.

A vyrazil na ligurské traily. Jelikož to bylo všude dostatečně z kopce, tak jsem jenom jezdil a žasnul. Přesně tady je totiž Hellkat doma. Lepivá směs se skvělým vzorkem připomínají vzhledově něco mezi Maxxis Shorty a Schwalbe Magic Mary a stopu drží minimálně stejně. Kenda drží ukázkově na jakémkoli podkladu, sucho, mokro, bahno. všude se zahryzne a neuhne. Prostě lepivá sjezdová guma. To samé platí o casingu, čtyři dny drcení trailů ve Finale bez jakéhokoli defektu nebo problému. S tlaky jsem byl ze začátku trochu opatrný, v rámci ochrany proti defektu jsem startoval někde okolo 30 psi, ale postupně jsem se doprofukoval až k nějakým 22 psi. Bez jediného problému, obrovská výhoda drátové tuhé patky je totiž i celkové zpevnění pláště, takže se nemusíte bát vozit opravdu nízké tlaky a guma se stejně nebude „žvýkat“.

Moment, čtyři dny? Nebyli jsme tam náhodou déle? Byli. Ale zhruba taková doba je životnost extrémně měkké sjezdové gumy na zadním kole ve Finale. Mimo to, že na Hellkatu vzadu nechcete šlapat po asaltu do kopce, nebo vlastně jakkoli do kopce, v náročném terénu vám tahle směs prostě mizí před očima. Zajímavý byl i způsob, jakým se tato guma odebrala do věčných lovišt. Já, známý kolenovrt, bych ji ještě zkusil pár jízd dát, protože vzorek uprostřed už byl sice bez hran a moc nebrzdil, nicméně, byl tam. Ale, zřejmě v rámci bezpečnosti, se plášť rozhodl oznámit mi svou smrt trháním bočních hrotů. Prostě zatáčíte a najednou máte pocit, že se vzadu něco trhá. Dojedete dolů a vidíte, že je to fakt.

Nejdřív jsem si myslel, že výrobní vada, s odstupem času tohle hodnotím spíš jako vlastnost, která radí, kdy je nejvyšší čas zahodit zadní gumu.

Hellkat vepředu je na tom o poznání lépe, tady guma vydržela v pohodě 10 dní ve Finale a ještě další měsíc ježdění u nás. A jelikož se ještě nezačaly trhat boky, je zřejmě pořád v pohodě.

Helldiver 2,4 AGC RSR

Po smrti zadního Hellkat jeho místo zastoupil Helldiver. Ten šel na kolo výrazně snadněji, než drátová verze a na bezduš šel nahodit i běžnou servisní pumpou. Co se týče přilnavosti, jelikož šlo o stejnou směs, kolo drželo jak přibité, samozřejmě se největší rozdíly konaly v případě brždění. I přes měkkou směs holt vzorek veprostřed chybí a plášti se vyloženě brzdit nechce, poměrně snadno jde do smyku. Pořád je to ale velmi použitelná varianta buď na ne tolik prudké tratě, případně pro jezdce, co prostě nepotřebuje brzdit. Samozřejmě, díky nízkému jemnému vzorku Helldivery skvěle jedou a nabízí stejnou ochranu proti průrazu jako Hellkat. Opět byly v rámci testování bez problémů, ovšem bylo nutné vozit malinko vyšší tlak, okolo 26psi, protože nedrátová guma měla pod mými 90 kily tendenci se při nižším tlaku mírně žvýkat.

Zkrátka Hellkat Pro 2,4 AGC RSR jsou skvělé sjezdové gumy, které poslouží i na opravdu těžkých sjezdových tratích a zaručuji, že se budete muset opravdu snažit, abyste je sekli nebo jinak zničili. Jako každý závodní materiál má ale značně omezenou životnost, obzvlášť na zadním kole.

Ještě ke vzorku, když kouknete pořádně tak vidíte jak je prostřední část kordu uspořádána do „V“, nejdřív dva čudlíky u sebe, pak dva dál od sebe a pak tři. A takhle znovu. Účelem toho všeho je samozřejmě optimální kombinaci „hrotů“ jak pro zakusování se do podkladu, tak dobré vedení a také aspoň nějaké valivé schopnosti. Ty ale u ultraměkké směsi asi vyžadovat nelze. Nicméně jo, asi i díky tomu Hellkat tak skvěle drží a na předním kole vede.

A druhá věc, která lze vidět nejdřív okem a pak taky hodně cítit na trailu, je zaoblení plášťů. Všechny pláště Kenda jsou hodně „dokulata“, proto je výrazně lepší je používat spíše se širšími ráfky. Na ráfcích s 25mm vnitřní šířkou sice fungovaly, při použití na 30mm kolech se samozřejmě výrazně zlepšil grip plášťů a právě díky skvělému tvaru přitom až tolik neutrpěl valivý odpor. Obzvlášť hodně to bylo cítit hlavně u Helldiveru, ten na užším ráfku skvěle jede, ovšem na širším skvěle jede a ještě k tomu na semislick velice slušně brzdí a drží i veprostřed kordu.

A i proto můžu Helldiver 2,4 AGC RSR i přes vyšší váhu doporučit na enduro ježdění. Rozhodně se jedná o jedny z těch lepších semislicků, díky kombinaci výborné ochrany proti defektu a super směsi. A pokud je použijete na správných ráfcích a správném tlaku nabídnou překvapivě hodně gripu. Cena obou těchto gum je shodná, 1490 Kč.

Kenda Nevegal X Pro

Pokud máte chuť na víc trailové ježdění, i tady má Kenda variantu. Lehké a rychlé pláště Nevegal X Pro. V rozměru 2,35 a dvousměsové variantě DTC, která kombinuje měkčí 50sA gumu po stranách a tvrdší 60sA v prostřední části kordu važí okolo 750 gramů a během letošního jara se velmi osvědčily, jako skvělé trailové gumy na tvrdší podklady s občasným blátem. Samozřejmě nesmíte čekat přilnavost jako od lepivých Hellkatů, ovšem na běžné trailové ježdění tyhle gumy naprosto postačí. Díky výrazným středovým výstupkům výborně brzdí i zabírají a poměrně kulatý tvar pneumatiky zapříčiňuje velmi předvídatelné chování gumy v náklonu. Samozřejmě, pokud máte ambice drtit to nějak víc ve volném, nebo odkloněném terénu, chtělo by to asi větší boční výstupky. Nicméně do trailcenter či delší vyjížďky je poměr přilnavosti a jezdivosti DTC směsi ideální. A jako zadní guma se osvědčí i v těžším terénu.

Nevýhodou je bohužel absence větší ochrany proti proseknutí, pokud máte větší enduro ambice, určitě bych doporučil nějakou ochranu proti defektu. A taky s sebou vezl nějaký ten knot pro případ nouze. Nevegal X Pro vyjde v testované verzi na 990 Kč.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roman 27.12.2018 v 8:41

    Tak trhání špuntů můžu potvrdit i u DH verze. Jeden den ve špindlu a boční špunty pryč, jinak je plášť ještě v slušném stavu, takže za mě velká bída. Dát za něj 1500kč a pak ho za 4 hod roztrhat omlátím ho prodejci o hlavu.

  • anonymní uživatel Jinej Roman (roman.frohlich (a) outlook.cz) 27.12.2018 v 9:49

    Kendy jsem měl na každé Koně už od výrobce a myslím že je to solidní výrobce, tvrdší směsi držely hodně dlouho. Nicméně ta cena za Kendu už obvykle moc pěkná není a zůstanu u osvědčené kombinace Maxxis minion DHF + DHR (na léto pak dozadu dávám Lassen TT). Někdy se ty pláště dají sehnat oproti těmto za téměř poloviční cenu.

  • anonymní uživatel Martin 29.12.2018 v 17:14

    Hele to trha i a sjeti po par dnech je proste diky mekke ”race” smesi. Dan za prilnavost. Zavodis? Proste mas pneumatiky na 2-3 dny vostryho jezdeni.

  • anonymní uživatel Roman 29.12.2018 v 18:30

    Martin: Normální to rozhodně není. Ani u maxxisu(ST, 3c,2c), ani u onzy se to neděje. DHRII 5 dní v Alpách každý den tak 5-7k výškových metrů a že bych ztratil celý špunt to se mi ještě nestalo. Kenda 8 jízd ve Špindlu a k. O.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí