Rozhovor: Martin Saida tvoří kola z oceli - Zoceli

Autor: Keli, kategorie: Rozhovor, vydáno: 9.6.2020

Martina Saidu zná každý kdo se pohybuje okolo freeridového ježdění, tenhle týpek ale kromě skákání obřích skoků tvoří i kola. Kola z oceli, Zoceli. Bavili jsme se nejenom o nich.

d:key: Kdo je Martin Saida? Představ se nám.
MS: Zdarec, jmenuji se Martin Saida a už to bude docela dlouhá doba co jezdím dolekopcom. Vždycky mě bavilo spojení techniky, sportu a to bude asi ten důvod proč jsem se pustil do výroby vlastního rámu. Je to takové splnění snu si vyrobit vlastní rám na kterým jezdím. Dost mě to pohltilo a ta cesta od návrhu až po samotnou realizace mě baví mě jak sviňa.

d:key: Pěkný. Vím ale, že jsi začínal s karbonem, proč jsi u něj nezůstal?
MS: To je pravda. Nějaký věci z karbónu jsem si udělal a chystal jsem se na vlastní rám, ale nakonec to nevyšlo, protože jsem neměl zvládnutou technologii. Teď když se na to zpětně dívám, byla to docela blbost se do toho pouštět :D. Mimochodem velká poklona mistrovi Bolkovi.

d:key: Chápu, takže zpět k oceli. Materiál „historický“ nebo je to budoucnost? Jak to vidíš ty?
MS: Pro mě je to určitě budoucnost. Dobře se s tímto materiálem pracuje, dobře se svařuje a má několika-násobně větší pevnost oproti třeba hliníku. A nebudeme si lhát, rámy z tenkých trubek jsou prostě pěkný!

d:key: Tak pořádná roura je pořádná roura! Nicméně na čem se asi shodnem je název značky. Zoceli. Skvělý, vtipný, všeříkající název. Jak tě napadl? Ostatně i názvy modelů kol jsou parádní. Skvěle kreativní.
MS: Překvapivě to bylo na nákupech blbostí v Olympii. Hned se mi líbilo, že v jasně víš o co jde. Názvy modelů jako Naosm nebo Nananuka vymyslel kamarád a odráží se v nich realita :D

d:key: Když se podívám, tak většina ocelových fullů jsou založeny na jednočepovém zavěšení zadní stavby. Proč jsi šel do virtuálního? V čem vidíš hlavní výhody?
MS: Hodně výrobců ocelových odpružených rámů používá jednočep, protože je to zkrátka nejjednodušší systém odpružení.Nicméně jednočep nikdy nepůjde naladit tak jako virtuál potažmo jiný systém. Takže dva základní důvody proč jsem použil virtuál je nespočet možností naladění a tuhost celého rámu.
Odladění virtuálu je zdlouhavá práce, protože každý čep ovlivňuje všechno. Vyladíte jednu křivku, ale rozhodíte si druhou, vyladíte druhou rozhodíte si třetí. A tak s tím několik dní hejbete až docílíte určitého kompromisu mezi vším.
A když chceme tuhou konstrukci, je dobré, když je základní tvar trojúhelník, kor když děláme z oceli, která je pružná. Tam si použití pevného trojúhelníku přímo žádá. Ono jde udělat samozřejmě z oceli i čtyřčep, ale bude třeba použít více materiálu a to je zase hmotnost navíc.

d:key: V čem je největší problém při použití virtuálního zavěšení na ocelovém rámu? Jak se ocel popasuje s většími silami, které se zde vyskytují?
MS: Pro mě byl největší problém asi svařování. Slepit k sobě dva kusy železa elektrodou není takovej problém. Ovšem svařit bez vad trubku k trubce se stěnou 0,7mm a třeba ještě v místě kam se špatně dostává nedej bože levou rukou,, to už chce trochu zkušeností. Pořídil jsem si základní TIG svářečku a cestou pokus, omyl, youtube jsem se to postupně naučil. Určitě by si kdejaký svářeč ťukal na čelo :D Nicméně čím více rámů jsem dělal, tím se mi svařuje líp a už ty svary začínají i vypadat.

d:key: Nejde nepoznat, že tvoje kolo je okopnutá Santa. Proč? Vysněné kolo, nejlepší způsob odpružení nebo proč?
MS: Možnosti ladění a tuhost byly důvody výběru systému pružení jako má Santa. O tom že na Santu nejsou lováky se asi bavit nemusíme :D Samořejmě jsou tam další výhody, který tento systém má jako například uložení všech těžších částí dole u středu.

d:key: Řekni nám nějaký čísílka, geoška, zdvihy a tak dále.
MS:
Průměr kol – 29"
Zdvih rámu – 160mm
Zdvih vidlice – 170mm
Délka zadní stavby – 435mm
Reach – 435mm
Wheelbase – 1218mm
BB drop – 28mm
Úhel hlavy – 64,5°
Úhel sedlovky – 77°
Hmotnost rámu bez tlumiče – 3,7kg

d:key: Tak mne napadá, VPP je patentovaný systém. Řešil jsi to nějak?
MS: Ano, tímto jsem se zabýval a výsledek toho je, že v tuto chvíli je patentovaný pouze název „Virtual pivot point“ neboli VPP, ale čistě konstrukčnímu řešení vypršel patent v roce 2015 stejně tak i patent FSR od Specialized.

d:key: Jsi povoláním konstruktér. Takže počítám s tím, že jsi prvně kreslil, počítal a modeloval na počítači. Ale přesto, kolik prototypů vzniklo a nefungovalo? Nebo jsi to trefil hned z první?
MS: Ano, přesně tak. Využil jsem času, když jsem si zlomil kotník a naplno jsem se pustil do práce. Defakto jsem měsíc každej den seděl u počítače od rána do večera. Odladíte odpružení, začnete dělat 3D model, zjistíte že se někde nevejdete, takže zpět k odpružení. A když už tohle všechno naladíte a necháváte projet rám pevnostní simulací, tak vás opět čekají úpravy apod. A pak vlastně dva měsíce čekáte než se vám vyrobí díly a řikáte si že do čeho se to vlastně pouštím a jste zvědaví jak se kolo bude chovat ve skutečnosti. Do toho vůbec nevíte jestli obstojí svary apod. Takto nějak vznikl první prototyp, na kterém jsem jezdil přibližně půl roku. Reálné hodnocení? na flow trailu se na tom nadřete ale z kopce je to geniální a po velkém snažení rám neprasknul což na první prototyp byl vlastně úspěch. Hmotnost prvního prototypu byla 4,15kg.

U druhého prototypu to šlo lépe. Už víte co a jak, jen bylo ještě velkou neznámou zeslabované trubky. Proběhly další týdny na PC, kde jsem upravil vše. Komplet odpružení předělané, použití zeslabovaných trubek a také proběhla odtučňovací kůra. Po desítkách hodinách v dílně vznikly další dva prototypy a nyní jsem byl z výsledku opravdu nadšený. Tuhý, citlivý, progresivní, tak jak to mám rád.

Samozřejmě že opět vznikly výhrady, které na dalším rámu odladím. Bude se například měnit délka tlumiče, použití tapered hlavové trubky a další změny. Stejně tak dodělat i verzi pro 27,5" kola.

d:key: Co samotná výroba, zadal jsi ji a nebo vařil sám?
MS: Co se týče složitějšího frézování jako vahadla, tak ty jsem nechal vyrábět na CNC a ostatní jednodušší soustružené části jsem si dělal sám. Samotné obrábění trubek a přípravky na svařování včetně svařování je všechno moje práce.

d:key: Pokud nechceš aby kolo vážilo tunu, musíš jít do zeslabovaných trubek. A v oceli je to trochu problém, zvláště, když chceš pár kusů. Zeslabované ocelové trubky jsou v Evropě hodně nedostatkové zboží, ne? Kde jsi sháněl trubky?
MS: Všeobecně chrom-molybdenové tenkostěnné trubky jsou blbě k dostání a když už jsou, jsou poměrně drahé. Italský výrobce zeslabovaných trubek Columbus mě odkázal na firmu v anglii, která drží největší sklad v Evropě a od těch jsem bral. Někdy je problém sehnat správné délky, ale zatím jsem vše vyřešil :)

d:key: Zásadní otázka. Půjdou kola Zoceli koupit?
MS: Ano! Chtěl bych co nejdříve postavit malou sérii deseti odpružených rámu. Takže přijímám objednávky :) Jinak krom odpružených rámů dělám i pevňáky a nebo také dětské rámy pokud by byl zájem. Zatím funguji jen na instagramu zoceli_bikes nebo mailu zocelibike@gmail.com ale už se pracuje na webovéch stránkách zoceli.cz

d:key: Zoceli jsme probrali zleva, zprava, jdem dál. Není tajemstvím, že se zúčastňuješ akcí Loose riders na nichž se lítají opravdu velké skoky. Na to není enduro kolo úplně ideální, můžeme se těšit i na sjezďáka?
MS: Sjezďáka zatím nemám navrhnutý, třeba časem, kdyby byl víc zájem. A protože chci dělat reklamu svému rámu, zkusím na něm odjet všechno. Poznatky po ? roce na oceláku ukazují že progresivní enduro na 29kách zatím nikde nepokulhává, naopak je to dost dobrý i když uvidíme jak bude zvládat rolety ve Francii. Zatím byla vždycky chyba mezi pedály a řídítkama a ne v rámu :D

d:key: Odbočíme, jak se popasováváš se strachem z velkých věcí? Přeci jen dříve jsi docela dost padal, ne náhodou se ti říká i Suisaida (suicide znamená anglicky sebevražda).
MS: Strach mám pořád ale vždycky, když stojím na rozjezdu nějakýho velkýho skoku, tak si nahoře musím říct že to skočit chci. Tento vnitřní boj v hlavě musí proběhnout nahoře před tím než se rozjedeš a ne pět metrů před rampou, která tě pošle 20m daleko. A když to teda jednou pošleš, tak to udělat znovu a znovu, aby si v tom nabral nějakou jistotu. Pokud nějaký skok skočit nechceš, tak to nedělej… jednoduché.

d:key: Co je vlastně tvoje disciplína číslo jedna?
MS: Určitě ježdění s partou kamiků, vzájemný hecování a dělání p_čovin na kole je boží. Je jedno jestli zrovna jedeš na velký skoky a nebo třeba zaříznutí klopky. Jinak poslední dobou jezdí čím dál více lidí a nám se nechce potkávat zástupy na trailech, tak se snažíme jezdit hodně na blind. Na google maps najdeme nějakou pěknou lokalitu a řekneme si že by to tam asi šlo. Občas je to turistika s kolem :D ale pak narazíš na úžasný freeride lajny a naskytnou se krásný scenérie, kde si jen ty a krásná příroda. To objevování mě fakt baví..

d:key: Díky za super rozhovor a ať se ti kola točí a svářečka pěkně svařuje. Těším se až kolo Zoceli, pořádnýho bajka z oceli projedu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ewa Farna 9.6.2020 v 7:28

    !

  • profilová fotka jf 9.6.2020 v 7:58

    moc pekny

  • anonymní uživatel Honza 9.6.2020 v 8:25

    Fandim!!!

  • anonymní uživatel šprt 9.6.2020 v 8:35

    Pěknéé! Jen by mně zajímalo , jak se ta zadní stavba v porovnání s těma bytelnýma Al nebo C kroutí či nekroutí.

  • anonymní uživatel Tomáš Gayer (gayer (a) email.cz) 9.6.2020 v 8:36

    Poklona až na zem!

    Steel is real! Přišlo mě, že je to jen prázdnej slogan, ale není. Ocel vrací lidi k tomuhle řemeslu a k čisté strojařině. Jak ty, co se do toho takto pustí, tak ty, co na to jen koukaj.

  • anonymní uživatel DD 9.6.2020 v 8:52

    Pecka !

  • anonymní uživatel Saint (xxpokusxx (a) seznam.cz) 9.6.2020 v 9:05

    Toptop!!! Ten ram byl krasny uz od Santy. Je to opravdu povedene.

  • profilová fotka Martin Saida 9.6.2020 v 9:12

    šprt: zkoušel jsem porovnat zadní stavbu karbonového nomáda a ten se třeba kroutí fakt hodně oproti oceli. Hliník jsem neměl možnost zkusit.

  • anonymní uživatel Karel 9.6.2020 v 9:16

    První slovo co mě napadlo při pohledu na fotky rámu bylo "Nomad" :D Kola super, kdybych nejezdil Santu, tak hned posílám objednávku - moc se mi to líbí. Velký respekt, toto je sen každého konstruktéra - ať se daří!

  • anonymní uživatel Tom 9.6.2020 v 9:45

    popyci kolo!!

  • anonymní uživatel Shu Lin 9.6.2020 v 9:53

    na co je ta destička na kleci pod tlumákem?

  • anonymní uživatel Martin 9.6.2020 v 9:59

    Ta geoška odpovídá spíš současným velikostem S, M, L.

  • anonymní uživatel mazy (citropunk (a) seznam.cz) 9.6.2020 v 10:23

    palec hore, nejen za otvírák na lahváč na rámu

  • anonymní uživatel goofy 9.6.2020 v 10:43

    Krása! Až to bude někdy na 27,5, tak se asi neudržím... :-)

  • anonymní uživatel Shu Lin 9.6.2020 v 10:47

    to je otvírák jo?! já si říkal že odskok by se tudy asi šteloval špatně :D

  • anonymní uživatel pps 9.6.2020 v 11:13

    Dobrý početní. Fandím homemadu. Na na kolik si Martin rám cení? Něco s nižším zdvihem se nechystá?

  • anonymní uživatel MK 9.6.2020 v 11:22

    Super! Skvělá práce, vypadá to úžasně. A až to bude na 27.5 a ideálně 140 - 160mm zdvihu tak jdu určitě do toho!

  • anonymní uživatel MK 9.6.2020 v 11:23

    Hmm a zajímala by mě taková 5010 v oceli:D

  • anonymní uživatel Oncek 9.6.2020 v 11:48

    Naprostá pecka, až doslouží RB tak tohle je jasnej nástupce. :)

  • anonymní uživatel filous 9.6.2020 v 12:12

    Akorat nechapu proc je tam pressfit a ne BSA domecek. Do oceli by to nemel byt takovy problem ne?

  • anonymní uživatel PTBack 9.6.2020 v 12:20

    Otvírák lahváče měl můj starej Santa. Novej už bohužel ne. Prima že to zase někdo oprášil.

  • anonymní uživatel tomaaass (tomas (a) sorejs.cz) 9.6.2020 v 12:33

    Hele tak jsem asi starej, protože jsem doteď vůbec ZOCELI neznal. Každopádně to chci! Doufám, že moje příští kolo bude od Tebe ;-)

  • anonymní uživatel Strob 9.6.2020 v 13:01

    Pockal bych si na 120mm, jedtli bude nekdy?

  • profilová fotka Martin Saida 9.6.2020 v 13:55

    Shu lin: ano je to otvírák

    pps: v nejbližsí době to nebude, ale něco v hlavě už mám :)

    Mk: verze 27,5 bude!

    filous: pressfit je širší než klasický BSA střed a v tomto případě je pro mě výhodné použít širší, vzhledem k průchodu tlumiče rámem

  • anonymní uživatel Hoffman 9.6.2020 v 15:11

    Martin Saida - všetka česť konštruktérrstvu ale tomu porovnaniu s tuhostou Nomada v karbone sa musim pousmiať.

  • anonymní uživatel šimpanz (šimpywimpy (a) bananovarepublika.cz) 9.6.2020 v 15:31

    Velká paráda! Bejt trochu při penězích, hned tento projekt podpořím objednávkou stroje. Trochu by mi vadil pressfit, ale co už. Držím palce! A na závěr si nemůžu odpustit vzpomínku na Qayron...název, který v paměti zřejmě neuvízne (Byť proti tvůrcům nic nemám). ZOCELI - okamžitá srdcovka!

  • profilová fotka Martin Saida 9.6.2020 v 15:32

    hoffman: samozřejmě nemám v rukách tenzometry, ale pocitově mi přišel měkčí. Jestli se někde potkáme můžeš tuhost klidně zkusit :)

  • anonymní uživatel Zub 9.6.2020 v 17:07

    TOPOFKA!!

  • anonymní uživatel pps 9.6.2020 v 17:15

    2 Martin: Paráda, nemusí to být zrovna lasička se 100mm , ale nějakej trailbike, nebo AM bych uvítal. Ale však kdo si počká...
    Jen tak dál!

  • anonymní uživatel Pista 9.6.2020 v 17:21

    Krasnà pràce.ocel je top

  • anonymní uživatel spindrift 9.6.2020 v 17:38

    jako to je velká paráda, taky bych zauvažoval do budoucna v 650b verzi. fandím

  • profilová fotka Kafičko 9.6.2020 v 20:31

    Krása-fandím-respekt-vydrž

  • anonymní uživatel Mathew (Matej.Fischer (a) email.cz) 9.6.2020 v 22:25

    Držím palce,aby se to dostalo všude do světa! Koncem roku 2018 jsem vyrobil Dh rám z oceli a spousty lidí se mi vysmálo a natolik jsem byl zklamaný,že jsem na tom pár týdnů lítal a pak vyhodil do šrotu. Škoda jen toho času výroby,soustružení,čepy,ložiska,výroby kloubů atd... Jsem rád,že lidi si uvědomují,že to jde a je to sakra pecka,když tomu někdo dává smysl,vzhled a důvod řádit!

  • anonymní uživatel scart35 (scsrt335 (a) gmail.com) 9.6.2020 v 22:35

    Tak santa v Céčku z dovozu za 50k je moc ale 40k za ocelák bez tlmiču už je v pohode :) dobrý vtípek
    Krásna práca, oceláky sú moja slabosť už od mrazeka a prvej bmxky ale počkám až to budeš mať vychytané.

  • anonymní uživatel s.p.a 9.6.2020 v 23:14

    Pecka! Přehlídl jsem komplet váhu celýho kola?

  • anonymní uživatel Roman 10.6.2020 v 6:20

    Scart35: kde maji Santu carbon za 50? To nekoupíš ani hlínu u Poláka.

  • profilová fotka Martin Saida 10.6.2020 v 8:11

    s.p.a.: váha celého kola (průhledný lak) je cca 16Kg

  • anonymní uživatel scart35 10.6.2020 v 9:19

    Roman: Nomad 4 Carbon C / RS SuperDeluxe Air R 8 184 zł €1 860
    A je to u poláka.

  • anonymní uživatel Karel (kan.sain (a) seznam.cz) 10.6.2020 v 9:33

    Dobrý článek, krásné rámy. Nejvíce mě zaujala ta klec okolo tlumiče, podle mě by to hodně dobře vypadalo na celým rámu (mám rád robustní konstrukce :-) )

  • anonymní uživatel Pedro 10.6.2020 v 14:25

    Mathew: Tos vyhodil celej rám, protože se ti lidi vysmáli?

  • anonymní uživatel Štika 11.6.2020 v 10:56

    Pedro: přesně,ono v roce 2018 tu ocel asi moc lidí neznalo a byl to takový kosmický matroš. Teďka by jim to ten průkopník ocelových kol ukázal!

  • profilová fotka Fischer.Matej 11.6.2020 v 12:03

    Dřív byli kola jedině z oceli. Já s ní pracuji každý den a vyrůstal jsem v tom. I když mi to bylo líto, tak rám jsem vyhodil, to je fakt... S jednokorunkou a obyčejným tlumičem zadní stavby jsem byl na 14, 7 kg a nějaký machr mi napsal, že je to to nejtěžší kolo, co kdy viděl. Zkoušel jsem ho prodat. Ale nemám jméno, a dost mi nepomáhala ta kritika z druhých stran. Proto jsem to vzal a všechno vyhodil. Dnes mi to ani nevadí. Fandím ostatním. Já už jsem to jednou vymyslel a půl roku vyráběl. To mi stačilo. :D

  • profilová fotka Martin Saida 11.6.2020 v 12:17

    Fidcher.matej: přece si to kolo nedělal, proto aby ti ostatní řekli že je to krásný ne? dělal sis to pro sebe. Na takový řeči od ostatních bych se vys... :)

  • profilová fotka Fischer.Matej 11.6.2020 v 14:13

    Martin Saida. : Dnes už to házím za hlavu. Ať si každý dělá a myslí co chce. Lidi, co něco musí vymyslet, vyrobit a nějak odůvodnit, je potřeba podporovat. Hlupáků je všude dost. Proto jsem psal, že ti fandím a líbí se mi, že to někdo má snahu dělat a dělá

  • anonymní uživatel NeNaEfekt (fpridal (a) gmail.com) 11.6.2020 v 16:50

    Domácí masterpiece, na tohle se krásně kouká. Kdysi jsem s kamarádem ze strojárny navrhoval taky virtual pivot zavěšení, které ještě nikdo nevyráběl a po pár letech principově to samé vyrobil Rock Machine. Ale tohle je ruční práce, na to že ocel, krásně navazující linie.
    Univerzálnejsi verze na trail-bc-allmountain i s 27.5 koly by byla top.

  • anonymní uživatel Frenky 12.6.2020 v 12:50

    ouha, pivo se otvírá jen otečením kola ne? za mě se mi rám nelíbí, ta subtilnost mě odrazuje a navazuje pocit retra 80tek. Zlatej Franta:)

  • anonymní uživatel Daywak (daywak (a) gmail.com) 17.6.2020 v 15:43

    Moc pěkný rám, dobrá práce, ať se daří. Pěkná subtilnost :)

  • anonymní uživatel Hanzi PxR (frdhrider (a) gmail.com) 26.6.2020 v 8:15

    No klobouk dolů, za mě nádherná práce. Jsem takovej úchylák na design stylu že to "smrdí strojírenstvím" stopy po obrábění, čirej lak kde je vidět prohřátí trubek po svařování, to je prostě porníčko. Už pár let plánuju udělat vlastní cr-mo rám ale asi za tím stojí lenost a fakt, že mám kola co fungují. Mimo to určitě i fakt že mám bohužel hodně málo zkušeností s 3D modelováním a zatím veškeré výkresy které jsem dělal ať už to byly jednotlivé díly nebo ty mé plánované rámy, jsem kreslil ručně tužkou na papír, což je u celopéra hodně limitující vzhledem k tomu že si člověk nevyzkouší ve třetím rozměru jestli vše vychází jak má a nic se nikde nepotká. Nemluvě o simulaci pevnosti a dalších funkcí, které ušetří nesporně hodně času v případě využití dobrého konstruktérského SW v porovnání rýsovací výbavou se vzpomínkou na základní a střední školu :D Každopádně hodně štěstí se současnou i budoucí tvorbou, článek jsem si fakt užil a bike vypadá naprosto geniálně!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí