MojeKolo

Srovnání ebike motorů Bosch v praxi: lehký Performance Line SX vs. plnotučný CX

Autor: Keli, vydáno: 20.9.2023

První zářijový týden jsem měl možnost zúčastnit se akce v okolí polské obce Zawoja, v těsné blízkosti slovensko-polské hranice pod majestátním masivem Babia Góra. Jeho nejvyšší vrchol Diablak (1,725 m.n.m.) dal název jednomu (tomu nejlepšímu) z trailů v tamním trailcentru Babia Góra Trails, kde se část akce odehrávala.

Ale nebylo to jen o průzkumu lokality, hlavním bodem byla možnost si vyzkoušet v praxi motory Bosch. Vyzkoušet a vzájemně porovnat. Já měl možnost vyzkoušet dva nejnovější z nabídky, lehký Performance Line SX a závodní Performance Line CX Race. Přestože jsem oba motory již dříve jezdil, mít možnost srovnat je na stejných tratích je k nezaplacení.

Scarp SX vs. Habit NEO 

K dispozici byla flotila KTM, Cannondale a pár dalších kol. Pro vyzkoušení lehkého motoru Performance Line SX jsem vybral kolo KTM Scarp SX MASTER, 29" downcountry kolo se 140 mm zdvihu na obou kolech, kterému sekundoval trailový Cannondale Habit NEO s motorem CX Race a zdvihem 140/130 mm. Parametricky na papíře velmi podobná kola s podobným zdvihem, která jsou však v praxi naprosto odlišná. Cannondale zvládne mnohem těžší terén a KTM zase neporovnatelně hbitější. 

Základní parametry Bosch Performance Line SX

hmotnost cca 2 kg
maximální výkon 600 W
maximální výkon při kadenci 70 ot./min - 440 W
maximální točivý moment 55 Nm
maximální úroveň podpory 340%

  

Základní parametry Bosch Performance Line CX Race

hmotnost 2,75 kg
maximální výkon 600 W
maximální točivý moment 85 Nm
maximální úroveň podpory 400%

SX chce svižně točit nohama

Vzájemné porovnávání jsem začat na KTM s lehkým SX motorem. Začínalo se výjezdem ke startu flow trailu Sokolica, čekalo nás zhruba 350 výškových metrů. Chvílemi plynulý výjezd po hladkých cestičkách, který čas od času vystřídal přírodnější trail a vše bylo zakončeno nekompromisní stojkou až k bráně s nápisem Sokolica. Docela slušná výzva na rozjezd. 

 

A jaký mám z motoru pocit? Kadence, slovo, které se vám bude neustále vybavovat. Držet správnou, rozuměj správně vysokou kadenci šlapání je zásadní. Jakmile točíš nohama s kadencí více jak 70 otáček za minutu bude si motor spokojeně vrnět. Jakmile kadence klesne, motor ztratí dech a pocítíš absenci krouticího momentu. 
Více jako jízda na normálním kole, musíš častěji řadit, tak, aby jsi byl schopen jet zmíněnou optimální kadenci. Chcete příklad? Tady je, lehce se uzavírající zatáčka do kopce, pokud si před ní neodřadíš, nedáš lehčí převod, tak na výjezdu ztratíš. Motor tě ze zatáčky nevytáhne bo na to nemá sílu. Velký CX motor si s tím skoro vždy nějak poradí. eSXko tě rozhodně nikam netlačí ani ze zatáčky samo nevytáhne. 

Zvukem neruší

Lehké ebikové motory ať již je to Fazua či TQ jsou tiché, tišší než Bosch SX. Ale ani ten rozhodně není hlučný. V podstatě jsem slabě rušivý zvuk vnímal pouze při rozjezdech než se nohy roztočily. A také za jízdy v nízkých otáčkách klik, pak motor lehce vibruje a hlučí, jakmile se kadence šlapání zvýší motor výrazně ztichne a jen si spokojeně bzučí. Zvukový doprovod jasně naznačí kdy je kadence optimální.
Zvuk motoru je výrazněji slyšet snad jen při maximálním výkonu. Avšak srovnat hlučnost s velkým CX motorem nelze. Menší je tišší.

Když už jsem zmínil motory Fazua či TQ, dá se s nimi Bosch SX porovnávat? Nedá. Je to trochu jiná kategorie. Osobně jej vnímám někde mezi zmíněnými motory a velkými motory s 85 Nm a větším krouťákem. 

Vyrovná se velkému ebiku, na chvíli

V mega prudkém výjezdu je třeba motor držet v otáčkách, v kadenci, která třeba pro mě už nebyla příliš komfortní. Nicméně kousneš se a pak se bez problému vyrovnáš velkému ebiku. Špičkový výkon 600 wattů je cítit.
Z předchozího textu by se mohlo zdát, že lze srovnávat lehký SX a plnotučný CX motor. Nelze, i když krátkodobě s velkým ebikem držet krok dokážeš. Dokážeš, ale dřeš hrozným způsobem. S velkým motorem jsou prudké výjezdy mnohem snazší.
Naopak mírné, pozvolné výjezdy, kdy jedeš na hranici dopomoci, tj. pohybuješ se okolo 25 km/h, někdy pomaleji, někdy rychleji, tak zde jednoznačně vyhrává kolo s malým SX motorem. U něj je odpojení motoru doslova neznatelné a dál jedeš jako na normálním kole. Na plnotučném ebiku ve výjezdu překonat pětadvacítku nechceš, kolo se po odpojení motoru téměř "zastaví" a pokračovat za své vyžaduje velké úsilí. 

 

Plnotučný CX motor, rozdíl od prvního šlápnutí

Po zhruba 15 kilometrech došlo na střídání kol. Nasál jsem Habit Neo s ostrým závodním motorem CX Race. Hned první šlápnutí, no ty voe, tohle je raketa. Rozdíl bych nebál označit jako brutální. A to i přesto, že jsem si v appce lehce výkon motoru poupravil, stáhl, tak aby více odpovídal rozšířenějšímu Bosch CX Performance line.

O 30 Nm větší kroutící moment (55 vs. 85 Nm) je neskutečně znát. V jakékoliv jízdní situaci, ať již jde o akceleraci či prudké výjezdy. Dalo by se říct, že limitem výjezdu do kopce je schopnost udržet grip a kola na zemi. Pustit se do nesmyslně prudkého stoupáku není žádný problém, v případě lehkého SX motoru tě nic takového ani nenapadne. 
Když měl velký CX motor popsat motoristickou terminologií, tak CX táhne pěkně odspodu, výkon cítíš i při malých otáčkách (klik), u menšího SX motoru musíš počkat až na vyšší otáčky a roztočí se turbo. Klasický turboefekt v praxi.

Který je ten pravý?

Který motor je pro mě ten pravý? Není těžké odpovědět. Máš rád sportovnější jízdu více se blížící jízdě na klasickém kole v lehčím terénu, pak sáhni po lehkém SX motoru. Naopak, ostrý až brutální terén, s téměř neproveditelnými výjezdy, to je pravé místo pro kolo s CX motorem. Chceš kolo jako lanovku, co nejrychleji na kopec? Pak je jasná volba v podobě CX.
Bavíme se o normálním přístupu k bajkování, pro jezdce, kterému motor rozšíří obzor, nikoliv o jezdci, který sílu motoru primárně využívá, aby nemusel šlapat. Ten má v podstatě jasnou volbu v podobě CX Performance Line. 

Z kopce dolů to vlastně není o motoru, jízdní vlastnosti ovlivní jiné parametry kola, hlavně geometrie. Samozřejmě, nižší hmotnost je znát na ovladatelnosti, ale největší rozdíl mezi jednotlivými motory je po odpojení dopomoci. Na velkém ebiku s CX Performance Line, když překonáš hranici dopomoci v 25 km/h, tak jako kdyby tě někdo chytl za sedlo a zatáhl zpět. Rozdupat se na skok je dřina, s SX motorem o tom ani nevíš. Roli samozřejmě hraje i hmotnost, ušetřených 800 gramů na SX motoru a 2,3 kg na baterii (Bosch PowerTube 750) se také projeví.

Výkon vs. spotřeba

Hodně zajímavé je srovnání výkonových dat z Bosch Flow aplikace. Na obou kolech jsem jezdil na stejném kopci s rozumným využíváním režimů dopomoci. Výsledkem byl přibližně stejný průměrný výkon a stejně tak jsem měl obdobný špičkový výkon. Avšak pocitově jsem vnímal větší dřinu na malém motoru Bosch SX. Přitom jsem na obou kolech makal vlastně úplně stejně (průměrný výkon u SX 223 W vs. 218 W u CX). Zajímavé a zároveň překvapující.

Když budu pokračovat v rozboru dat, rozdíl v průměrné rychlosti je také velmi malý, dva kilometry v hodině pro velký CX motor (16,8 vs. 18,5 km/h).
Na kole s SX motorem jsem ujel 16,6 kilometru s převýšení 435 metrů a v baterii zůstalo 38% kapacity 400 Wh. V případě kola s Bosch CX Race motorem jsem ujel 23,7 km s převýšením 875 metrů, kapacita na konci jízdy 29% z 635 Wh. 
Ani jedno z kol jsem nešetřil a možná i trochu plýtval energií. Malý SX motor je hodně úsporný, s šikovným využíváním módů dopomoci ujede kolo opravdu hodně. Dalo by se se říct, víc než CX motor s větší baterií? To ani náhodou. I kdyby byl Performance CX extrémně rozežraný, tak o více jak půlku větší baterie je prostě zásadní rozdíl.

Záleží samozřejmě na terénu, my jsme jeli v hodně těžkém terénu, kde si malý motor hrábl docela často až na dno. V nějakém houpavém terénu, kde si jen tak plynule jedeš, bude spotřeba menšího motoru asi výrazně jiná. Je to jako s jednadvojkovou Fábii, ta umí být taky úsporná, ale při 150 km/h na dálnici si vezme více než jiné výrazně výkonnější vozidlo. 

 

O 10% a o 40% víc

Pokusil jsem se provést orientační srovnání dat vycházejících z aplikace Bosch Flow. Následující výpočet je silně zjednodušený a hrubě nepřesný, ale pro představu asi dostačující. Ve srovnání jsem se zaměřil pouze na spotřebu a nastoupané výškové metry a zanedbal další parametry jako ujetou vzdálenost, rozdíl v hmotnosti kol atd. 

Z obou jízd jsem si vytáhl GPX záznam a z něj vyčíslil nastoupané metry a hodnotu spotřebované kapacity baterie, trojčlenkou přepočítal na jeden nastoupaný výškový metr. Obě hodnoty následně porovnal. U lehčího motoru bylo třeba spálit 0,57 Wh, u silnějšího Performance line CX pak stačilo jen 0,51 Wh. Rozdíl "ve spotřebě" je cca 10% ve prospěch úspornějšího CX motoru. A to jsem na něm najel s čtvrtinu delším časem dvojnásobné převýšení navíc s větší průměrnou rychlostí.
Porovnání výsledků potvrdilo se, že motor Performance Line SX není při velkém stoupání úspornější. V číselném vyjádření spotřeboval zhruba o 10 procent více energie na vystoupání jednoho výškového metru. Baterii jsem sice neušetřil, ale zato vlastních sil (poměr spotřebovaných kalorií, opět přepočtených na jeden nastoupaný metr) vydal po přepočtu o 40% více. Jednoznačný závěr z velmi nepřesného výpočtu je jasný: eSiXko pro lenocha určitě není.

Jak bylo řešeno řečeno výše, výsledky se týkají jen tohoto konkrétního ježdění na této poměrně těžké trase. Na trati s jiným profilem může být spotřeba radikálně odlišná. Těším se na přesnější srovnání, na shodné trati, za zcela shodných podmínek, s využitím přesného wattmetru... již na konci října se do tohoto testu pustíme a uvidíme jak se budou data lišit. 

Méně zdvihu lehčí motor a opačně

Osobně jsem velmi zvědavý jaká kola budou výrobci motory Bosch Performance SX osazovat. Tipuji to především na nízkozdvihová trailová kola. U nich mi lehčí, méně výkonný motor dává velký smysl. Více nazdvihovaná kola si podle mě zaslouží silnější motor a to i přesto, že potenciál SX motoru je až překvapivý. 
No nechejme se překvapit.

Foto: autor, Pawlikowski Media

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Michal M. (muller.michal (a) gmail.com) 20.9.2023 - 8:55

    Díky za skvělé porovnání. Potvrzuje to mou zkušenost. Mám skoro rok karbonový Orbea Rise - Shimano EP8RS 60Nm a považuji to za jednu z nejlepších věcí, co jsem si kdy koupil. Do kopce si i s motorem máknu (e-bajkovou rychlostí) a zároveň mě konečně jízda do kopce baví. Vybírám si jiné, rozbitější a prudší cesty a úplně ostré stoupáky vlastně nejezdím. Možná bych si nějaký občas dal, alev zásadě mi nechybí. Více oceňuju váhu kola a jeho agilitu. Rychle jsem si na 19kg zvykl a můj sjezďák -16,5kg - mi přijde jak pírko.

  • anonymní uživatel Petan (petan (a) mtbs.cz) 20.9.2023 - 11:28

    V kostce se dá souhlasit, hlavně s těma kadencema a spotřebou, ale SX a další pohony jako TQ, nebo Fazua spolu s malejma baterkama jsou na kolech mimo jiné i proto, aby si člověk užil víc hlavně jízdu z kopce, kde pod sebou nemá zbytečných 5 kg navíc a to je kurňa rozdíl. Během dvou hodin, co na to člověk co si tohle kolo koupí obvykle maximálně má, prostě vybije do mrtě baterku i sebe a nebude mu vůbec vadit, že je dojezd takovýho kola třeba jen 25 km... Jinak chválím, že raději nezmiňuješ cenovou politiku segmentu lehkých ebiků ;-)

  • anonymní uživatel Tomáš (stastny-tomas (a) email.cz) 24.9.2023 - 8:46

    Díky za tenhle test, to se mi brzy bude hodit při konečném rozhodování, protože díky artróze kolenou si asi příští rok budu muset pořídit e-bike.

    Jinak k opravě:
    *aby jsi*
    *O 10% A O 40%*
    *o 40% více*

  • anonymní uživatel Vlasta Chval (V944 (a) outlook.cz) 26.12.2023 - 12:01

    Bezva test, uvažuji totiž k Fazua Ride 50 pořídit ještě plno e-bike s "bošem".
    Díky a přeji hezký den.
    V. Chval

  • anonymní uživatel whatever 5.2.2024 - 15:19

    Máte již ten update, jak píšete "již na konci října se do tohoto testu pustíme a uvidíme jak se budou data lišit. " ?

    • profilová fotka Keli 5.2.2024 000 16:16

      Bohužel ne, nedostal jsem kolo z Bosche. Kol s SX motorem je stále hodně málo.

  • anonymní uživatel whatever 7.2.2024 - 8:59

    díky za odpověd'

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí