reklama

Rozhovor: Kuba Vencl o Dirtzille - nové dráze v bikeparku Kopřivná

Autor: Keli, kategorie: Rozhovor, vydáno: 14.9.2023

V posledních dnech v bikové komunitě rezonuje nejvíc jméno Dirtzilla. Tento nový trail, který počátkem září otevřeli v bikeparku Kopřivná, je na české poměry jednoznačně unikátní. Jeho otcem je český elitní dirtař a slopestyle jezdec Kuba Vencl. Při příležitosti slavnostního otevření jsem se vyptat na vše co se Dirtzilly týká.

d:key: Jak jsi přišel na nápad postavit novou skákací trať v bikeparku Kopřivná? Co tě k tomu motivovalo? Proč zrovna Kopřivná?

Kuba Vencl: Už nějakou dobu mě lákalo postavit něco v tomhle duchu pro veřejnost. Letos je to první sezóna kdy jsem upozadil závodní aktivity a tak se to nabízelo. Kopřivná je vlastně shoda náhod. Loni jsem se poznal s Alešem Handzelem, který je právě vedoucí bikeparku na Kopřivné. Ten měl podobný záměr a areál už byl k tomu taky nakloněn. Takže se to všechno tak přirozeně sešlo. 

d:key: Jaký byl tvůj hlavní cíl při navrhování této trati? Jaká překážka či typ skoku na ní nesměl chybět?

Kuba Vencl: Chtěli jsme především postavit lajnu, která bude mít nádech dirt jumpu/slopestylu a zároveň bude vyhovovat bikeparkovému provozu. Podle mě to klima v bikové komunitě už je takové, aby se podobné věci stavěly. První týdny provozu to jen potvrzují. Chtěli jsme, aby každý skok byl trochu jiný a aby trať neomrzela. Zároveň aby skoky "vycházely", to je samozřejmě nejlepší vizitka stavitele. Aleš celou dobu chtěl někde na trati postavit Boner Log, takže tím jsme celou trať nakonec zakončili. 

d:key: Můžeš nám popsat hlavní technické nároky a výzvy, které jste museli překonat při stavbě této trati?

Kuba Vencl: No největší výzva byla asi dopravit všechen materiál na místo. Vzhledem k tomu, že je trať ve většině smrkovém lese, tak do země se v podstatě nedá kopnout, kvůli mělkým kořenům, které smrky mají. Takže všechen materiál se musel do lesa navozit demprem. Navíc les je docela hustý, takže to byl menší dempr a tak tohle zabíralo nejvíce času. Ale trať v lese má svoje výhody, takže to za to snad stálo. Díky klukům co na dempru jezdili, byla to sakra facha. 

d:key: Jaký byl proces návrhu a stavby trati? Jak dlouho trvalo od prvního nápadu až po dokončení?

Kuba Vencl: První schůzku v Kopřivné jsme měli v dubnu. V květnu jsme si potvrdili záměr a areál si řešil povolení. Návrh byl jen orientační a měli jsme v tomhle v podstatě volnost. Rukou jsem načrtnul mojí ideu, abychom se měli od čeho odrazit. První kopnutí pak proběhlo 5. června a dokončení trati vlastně poslední srpnový týden. Takže stavba zabrala zhruba tři měsíce. Měli jsme tam krátké pauzy, ale v zásadě pořád tam nějaké práce probíhaly. 

d:key: Jaké typy skoků a překážek jsou na této trati? Jak by jsi dráhu v krátkosti popsal? Jaký je tvůj oblíbený úsek trati a proč?

Kuba Vencl: Jsou to tedy skoky trochu do dirtova, takže vyšší a prudší skoky než je běžně v bikeparcích zvykem. Je to takové spojení slopestylové lajny a klasického bikeparkového jump trailu. Celá trať má půl kilometru a mě osobně nejvíc baví právě to flow celé lajny. Ale spodní polovina je víc rozmanitá. Step up, transfery, boner log... tam se to fakt jen tak neomrzí bych řekl. 

  

d:key: Jaké jsou tvoje priority ohledně bezpečnosti jezdců na této trati? Jak jste zabezpečili, aby byla trať bezpečná a zároveň zábavná?

Kuba Vencl: Můj cíl byl především aby skoky vycházely rychlostně co nejlíp a aby rádiusy odrazů i dopadů byly příjemné a bez překvapení. Proto jsme při stavbě neúnavně testovali a ladili to nejlíp jak bylo v našich silách. Všude jsme se snažili aby trať byla přehledná. Stromy které jsou v blízkosti trati už jsou teď obalené matracemi.  

d:key: Jaký byl dopad této nové tratě na bikepark Kopřivná? Máš nějaké konkrétní příběhy nebo zkušenosti od jezdců? 

Kuba Vencl: Očividně o trať je velký zájem, alespoň zatím. Údajně další víkend po otevíračce se na trať stála fronta celý den. Nejlepší příklad máme snad všichni na očích. Trail Hunter, kterého jsme pozvali na otevíračku chodil kolem trati s respektem a nakonec celou lajnu nalítal v jednotkách pokusů. Pokud jste neviděli, doporučuju jeho youtube video. Ty emoce tam mluví za vše. 
Mimo to jsem rád, že se ukázalo jak velká skupina bikerů má skill na takovou lajnu a třeba to bude impuls i pro další lokality.

d:key: Jaký je vlastně tvůj názor na budoucnost bikeparků? Jaké trendy a inovace očekáváš?

Kuba Vencl: Doba se posunula a to jak v úrovni jezdců, tak ve stavbě trailů. Je vidět, že na spoustě míst se staví nové zajímavé věci a to je super. Zároveň mám pocit, že lidi hledají tu kvalitu a ty oldschool bikeparky typu Rokytnice, Ještěd a podobné, kde se toho za posledních 10 let moc nezměnilo už v hledáčku lidí tolik nejsou. Většina areálů už snad pochopila, že na trailech je potřeba pracovat a je potřeba do nich i investovat a to nehledě na stylu. Dobrá paralela je zimní sezóna. Každý má rád jiný druh tratě a pokud jsou sjezdovky pro všechny úrovně je to ideál. Ale do areálu, kde jsou vždycky vydřené plotny a leze tam tráva a kameny asi moc lyžařů směřovat nebude. 
Prostě do bikeparku taky musí jít nějaká práce a finance a to už tady naštěstí začínáme vidět. 

d:key: Můžeš nám dát tipy nebo rady pro všechny, kteří by chtěli vyzkoušet trať Dirtzilla v bikeparku Kopřivná?

Kuba Vencl: Trať rozhodně není pro začátečníky. Je to tak pro 15% návštěvníků. Každopádně zrovna Kopřivná má spoustu skoků, kde se dá na tohle připravit. Pokud dokážeš skočit ty dvě lavice po wallridu na Spicy freeride pěkně vysoko a trefit to na obě nebo lépe přední kolo, tak není důvod proč se do toho nepustit. V podstatě první polovina tratě nad cestou se dá jet bez šlapání i brždění, takže i natáhnout se na to nechá v pohodě.

d:key: Jaký byl tvůj nejobtížnější a nejzábavnější okamžik při stavbě této trati? Nějaké vtipné příběhy ze stavby nemáš?

Kuba Vencl: Nejobtížnější momenty byly často v tom, že jsem musel věřit tomu procesu a našemu úsudku. Při stavbě si často říkáš, jestli jsi něco špatně neodhadl, ale nakonec to snad vyšlo všechno dobře. Ty jo, nasmáli jsme se dost. Asi nejhorší a zároveň nejkomičtější byly asi chvíle svlíknutých pásů na bagrech. Bohužel v tomhle terénu se to občas stane a vazelína, kterou se pásy napínají byla regulérně naše noční můra. Tam to byla čistá zoufalost několikrát. Kdo zažil, pochopí... 

d:key: Jaký je tvůj další plán pro vývoj a vylepšení této trati? Máme se těšit na další spolupráci s bikeparkem Kopřivná?

Kuba Vencl: Moje úloha je v tomhle projektu už u konce. Já jsem tam byl jen na stavbu. Údržba a provoz už teď bude na Alešovi a zbytku bikeparkové crew. Jinak nic dalšího momentálně v plánu nemáme, ale líbilo by se mi příští rok zase uskutečnit nějaký takový projekt, tak uvidíme jestli se podaří něco vymyslet. 

d:key: Díky moc za rozhovor a těšíme se na další tvoje projekty, jak na kole, tak při stavbě tratí.

Foto: Ondřej Grund - www.ondrejgrund.cz, @ondrejgrund.cz

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel MD 14.9.2023 - 8:54

    Jako musím říct, že tahle lajna má asi největší propagaci v historii. Přitom si na tom zajezdí pár lidí.

    • anonymní uživatel LetícíKřeč 14.9.2023 - 9:30

      Lidí si na tom zajezdí dost, ale jen pár lidí na tom dokáže posílat triky. Třeba tu airline v Kálnici si zajede mnohem míň lidí. Bejt to z lavic, tak je to alpská modrá, ale zas by se tam motalo víc lidí co tam nepatří a údržba by musela být častější.

  • anonymní uživatel PTBack 14.9.2023 - 12:16

    Podle fotky jsem se zprvu lekl, že Kuba odešel do Věčných skočišť.

    • anonymní uživatel Spindrift (Spindrift (a) propain.com) 14.9.2023 - 21:15

      Přesně tvl! Malém to se mnou seklo.

  • anonymní uživatel JoHNY (se (a) se.cz) 14.9.2023 - 12:54

    Kopřivná byla moje srdcovka, ale štve mě ta otravná propagace snad všude .... furt dokola a dokola a dokola. Navíc takové věci už prostě nezvládnu. Takže teď už někam jinam, kde jsou věci víc pro učení se .... případně pro rodinu. Na zbývající traily se nešáhlo...velká škoda, dcera by ocenila něco nového. Můj názor

    • anonymní uživatel PTBack 14.9.2023 - 13:21

      Tak osobně jsem veškerou propagaci viděl na ytb kanálech jednotlivých jezdců, kteří ty kanály mají a protože do dávají anebo to více-méně překvapivě :D dali, tak to dali na ty svý kanály, jako svoje videjko. Sám jsem viděl jediný video přímo od těch stavitelů. Že o tom napíšou článek na jednotlivých nějakých webech, taky vůbec nevidím jako něco přehnanýho. Počin to blbej není, tak nevím, proč do toho kopat teoreticky negativním názorem? Různejch možností jak kde jezdit, jsou podle mne nyní mraky a kdo se v tom nenajde, může vzít lopatu a hrábě do ruky sám.

    • anonymní uživatel Roman 14.9.2023 - 16:15

      Tak trail center pro rodinu kde jsou floucka je v Česku mraky. Nevidím důvod stavět další trail o prdu. Tohle je super počin a hlavně to funguje což potvrzuje každý kdo tam byl.

    • anonymní uživatel Boris 15.9.2023 - 9:04

      Treba by dcera ocenila dirtzillu. Nezkousels to s ni najet?

  • anonymní uživatel tyvole 15.9.2023 - 11:37

    už jsem myslel že je Kuba tuhej, nemáte tam barevnější fotku?

  • anonymní uživatel Karel 16.9.2023 - 10:51

    R.I.P.

  • anonymní uživatel Cimus 19.9.2023 - 11:53

    Je skoda ze na zbytku parku moc sahle neni. Ty cerne jsou horsi nez driv. V podstate rozmrdane rovinky po rovine. Takove bez napadu postavene. Clovek si tam zaskace. Ale i ten vrch spicy je sama dira v klopkach. Kdyby tech 6 borcu co sedi u lanovky radsi vzaly lopaty a sly neco delat….

  • anonymní uživatel Dejva 19.9.2023 - 17:04

    Kdyby tak Cimus misto prndani na internetu vzal lopatu a sel neco delat....

    • anonymní uživatel Cimus 19.9.2023 - 21:25

      Dejvicku ty jsi jeden z tech co tam sedely? Nebud urazena picka. Tj konstatovani. Cimus by rad kopal lopatou, ale to ho bohuzel neuzivy.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí