Test: FLR Defender - tretry do nejmrazivějších dní

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 4.12.2023

Pokud jezdíš nášlapné pedály a každoročně s příchodem chladnějšího počasí řešíš problém, co obléct na nohy, tak aby zůstaly v teple, je následující test určen právě pro tebe. Na vyzkoušení jsem dostal tretry FLR Defender MTB, které jsou určeny do nejchladnějších období roku. Jejich hlavní výhodou je nízká cena. Vyplatí se šetřit a vyrovnají se konkurenci?

FLR Defender MTB

Izraelská značka FLR stále patří mezi ty méně známé producenty obuvi na kolo, a to i přesto, že se na trhu pohybuje již poměrně dlouhou dobu. V nabídce má v podstatě boty pro každou cyklistickou disciplínu, od silniční cyklistiky až po platformové boty pro MTB. FLR Congo jsem testoval dříve, ale dnes nastal čas na zimní speciály s názvem Defender.

Plastová podrážka na chůzi úplně není

Defender neboli Obránce má za úkol udržet nohy v teple a suchu. Takže ideální obutí do podzimních plískanic a zimního sněhu. Defender je vyráběn ve dvou provedeních, horské a silniční. Rozdíl mezi jednotlivými verzemi najdeme ve tvaru podrážky a umístění otvorů pro montáž zarážek pedálů. Svršek je u obou variant identický.
Plastová MTB podrážka je poměrně robustní s výraznými výstupky, které se úspěšně zakusují do terénu a na blátě nekloužou. Komu by grip na blátě či sněhu nestačil je možno do přední části podrážky našroubovat hřeby.

Na kamenitém a zmrzlém povrchu již ale tak dobře přilnavé nejsou. Gumový potah na výstupcích není nejměkčí a se snižující se teplotou jeho přilnavost ještě klesá. Občas při tlačení jsem si připadal jako silničář při chůzi na asfaltu, silnička se netlačí a v teplotách pod nulou to platí i pro Defendery.

Ano, na větší turistiku Defendery nejsou, podrážka je poměrně tuhá a chůze s ní nepatří mezi nejpohodlnější. Pevný opatek boty je relativně nízký a otevřený a při chůzi patu příliš nefixují a ta se v botě lehce nadzvedává

Rozsah pro kufr dostatečný

Prostor pro montáž kufru má dostatečný rozsah, svoji pozici najde jak XC jezdec se zarážkou nášlapného pedálu umístěnou pod kloubem palce, tak enduro jezdec, který preferuje pozici více na středu chodidla. 
Plocha pod kufrem je zcela hladký, je třeba si dát pozor na dostatečné dotažení kufru do boty, přesný dotahovací moment je "na krev", jinak se zarážka má tendence na podrážce hýbat.

Nášlapný element je vždy nejslabším článkem boty v zimě, kovová zarážka namontovaná do kovové destičky uvnitř boty je tepelný most. FLR se u Defenderu s tepelným mostem vypořádalo na výbornou, kompletně jej eliminovalo a nohy od podrážky nezábnou ani po delším čase jízdy.

Umělá kuže i Cordura

Tvar boty je typický pro tretry do nečasu, Defendery disponují poměrně vysokým komínem, který končí výrazně nad kotníkem. Neoprénová manžeta komínu není na rozdíl od zbytku boty zateplená. 
Bota je tvořena více vrstvami, vnějšku dominuje umělá kůže a Cordura, pod ní DryTex membrána kryjící tepelnou izolaci. Vnitřní nevyjímatelnou kožíškovou "botičku" FLR ušilo z flísu. Výrobce izolaci na webu označuje jako "400g Eco Star insulation", u mé konkrétní boty byla v příbalu visačka "3M Thinsulate 200 g". Ač tak či tak izolace je poměrně robustní a boty díky ní docela nabydou na objemu.

 

Defendery jsou mohutné, označení bagančata není úplně mimo mísu. I hmotnost není zanedbatelná, jedna bota váží 567 gramů ve velikosti 46. 

Zapínání na stahovací tkanice 

Boty mají pod velkoryse řešenou légou utahování řešení pomocí stahovací tkanice jištěné plastovým uzávěrem. Jednoduché a obvykle funkční. Zde bohužel plastový element tkanice nejistí stoprocentně a ty v něm mohou proklouznout. Ono to vzhledem k určení a množství izolační výstelky asi úplně nevadí, nejde počítat, že boty půjdou stáhnout jako XC tretry.

Široká noha nebo vysoký nárt bude problém

Tretry jsou spíš užší, jedinci s extrémně širokou nohou by určitě ocenili trochu větší vnitřní šířku. Drtivá většina uživatelů s užší nohou se vejde. Obdobné to bude pro lidi s vyšší nártem, krycí léga s vyšším nártem moc nepočítá a její délka je opět limitní. Já to mám s nijak extra širokým chodidlem tak tak, se silnější ponožkou se již komfortně necítím.

Ergonomie boty totiž úplně tvaru chodidla neodpovídá, na tomto by FLR mohlo zapracovat. Navíc nepomůže ani materiál, umělá kůže a Cordura, ze kterých jsou boty ušity, nepovolí ani o kousíček. Vnitřní výstelka se trochu vymačká, ale je to maximálně milimetr až dva. Rozhodně po obutí nemám pocit, že jsem v klouzl do měkoučké papučky, spíše do tvrdší boty, platí to především pro oblast záprstí. Po chvíli se ale noha naštěstí přizpůsobí a během jízdy jsem úzkou botu nevnímal. 

Skvělá tepelná pohoda 

Skvělá tepelná pohoda. To je můj dominantní pocit při ježdění s Defendery. Zateplení je  výborné a zima doslova nemá šanci. Ale na druhou stranu, v teplotách na nulou jsem měl obvykle úplně propocené ponožky. Membrána si s vodní párou úplně nerozumí.
Objevil jsem i drobný detail, který by mohl leckomu vadit. I při maximálním možném stažení má noha díky výraznému polstrování možnost drobného pohybu v botě, pokud neřešíš watty a výkon, tak ti to vadit nebude. Jinak se budeš muset porozhlédnout jinde. V jiné cenové kategorii bot. FLR Defender MTB patří k cenově příznivým zimním tretrám, s cenovou lehce pod tři tisíce konkurenci docela válcují.

Slabina? Vzhledem k ceně není

Dost bylo chválení, mají nějakou slabinu? Dřívější generace trpěla dost výrazně na slabou nepromokavost nebo voděodolnost. Nová verze je super, v dešti či výraznějším mokru vydrží dlouho suché nohy. Tak dlouho, že jsem se nedočkal promoknutí. Ano, FLR Defender zásadní slabinu nemají, jsou zde drobnosti, maličkosti, které, když vezmu v potaz cenu, lehce přehlížím. Dražší boty jsou jsou v mnoha ohledech lepší, ale stojí často násobně více.

Pokud na kole v zimě trávíš každý den x hodin, možná ti zmíněné nedostatky na FLR Defender budou vadit, ale pokud na kole v zimě vyjedeš jen občas a nechceš utratit raketu, tak s nimi bude OK. Takže poku hledáš boty, ve kterých přežiješ jarní i podzimní plískanice a zároveň ti v nich nebude zima i v zimní období, a zároveň nechceš příliš utratit, tak FLR Defender MTB jsou dobrou volbou. Jen nesmíš mít vysoký nárt a širokou nohu.

Značku FLR do ČR distribuuje společnost Schindler a model Defender MTB můžete zakoupit třeba v síti prodejen Mojekolo.cz za cenu 2999 Kč.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí