Bike vs. snowscoot - jáké jsou zásadní odlišnosti a v čem jsou podobné

Autor: Karel Raab, vydáno: 28.12.2023

Po zveřejnění našeho článku Freeride z Radhoště se spustila lavina dotazů ohledně snowscootu a tak jsme se rozhodli pro Vás udělat takový "snowscoot check". I když jsou oba sporty na první pohled od sebe na míle daleko, pár stejných věcí zde najdeme. Pojďme se tedy na ně podívat více z blízka.

  

Řídítka jako na dirťáku nebo bmx

Šířka řídítek je stejná jako u horských u kol a pohybuje se v rozmezí 730-820 mm, dle individuálních požadavků každého jezdce. Řidítka svírá stejný představec jako je tomu u BMX kol s průměrem řidítek 22,2 mm a o plynulé otáčení se starají dvě plně integrovaná průmyslová ložiska.

Jak se snowscoot ovládá? 

O tom, jak se ovládá kolo, zde bylo psáno již mnohokrát, takže by to bylo jako nošení dříví do lesa. Přistupme k tedy objasnění jízdy na snowscootu. 
Snowscoot je nejen na českých svazích, ale  i v ostatních zemích již plně akceptován jako další plnohodnotná alternativa zimních sportů a právem se tak řadí vedle lyží či snowboardů. Jízda na vleku je stejně jako u obou již zmiňovaných zimních sportů stejně jednoduchá. Ať už se jedná o lanovou dráhu s kabinami, sedačkou, kotvou či pomou, všechny z těchto možností jsou pro snowscoot přijatelné.

 

Ovládání snowscootu je v celku jednoduché, ale jako vše nové vyžaduje jistou dávku zkušenosti. Hlavní způsob zatáčení je přenos těžiště z jedné strany na druhou, kdy je nejdůležitější tlak do vnitřní nohy. Je to přesně naopak než u lyží. Tam se tlačí do vnější nohy.
Skákání na snowscootu je obdobné kolu, základ skákání, bunnyhop je identický jako na kole.

Sichrák zajistí, že si snowscoot neujede

Jelikož snowscoot nemá ve srovnání s lyžemi žádné brzdičky, je ve většině středisek vyžadován jako bezpečnostní prvek tzv. sichrák - nebo-li jistící pás. Ten slouží k tomu, aby se snowscoot nemohl samovolně pohybovat bez jezdce, který ho má pomocí pásku připnutý k noze. Při pádu pak nehrozí, že by snowscoot mohl sám ujet a někoho zranit.

Piny, stejně důležité jako na pedálech

Jako další velmi užitečná část na snowscootu jsou piny.  Stejně jako na kole je v místech doteku s obuví snowscoot osazen hned několika řadami pinů, které slouží jako protiskluzový prvek.O spojení rámu s lyžemi se zde stará hned 8 silentbloků doplněných navíc o distanční absorbery, které velmi přispívají k jednoduchému ovládání snowscootu zvláště při náklonu do zatáčky. Platí zde pravidlo stejně jako u lyží, že čím je jezdec nad lyžemi výše, tím snadněji se náklony do oblouků dají provádět.

Vibrace? Vyřeší silentbloky!

Gumové silentbloky eliminují veškeré nežádoucí vibrace vzniklé při hranění či brždění. Snowscoot je tak velmi dobře ovladatelný i na zledovatělém povrchu, kdy se hrany právě díky těmto silentblokům zařezávají do ledu a nedochází tak ke ztrátě kontroly.
Umístění silentbloků na lyže je možné díky několika řadám insertů v odlišných nastaveních, kdy je možné snowscoot prodloužit (dáme - li lyže dále od sebe) nebo naopak zkrátit (dáme-li lyže více k sobě). Obecně platí, že čím jsou lyže dále od sebe, snowscoot vede lépe stopu a při vyšších rychlostech je stále plynule ovladatelný. Naopak jsou li lyže nastaveny co nejvíce k sobě, pak je snowscoot více hravý v pomalých rychlostech a je i více točivý. Toto nastavení je vhodné například do snowparků, kde je potřeba větší obratnosti a manévrovatelnosti.

Lyže ovlivní chování

Další a dosti zásadní částí snowscootu jsou samotné lyže.
Zde je možné vybírat z různých délek a vykrojení, jako je tomu u sjezdových lyží. Česká firma SnowBaaR nabízí hned 4 možné typy lyží, jak pro freestyle pojetí jízdy, přes lyže určené do hlubokého sněhu, carvingové až po vysloveně rychlostní lyže. Nechybí i lyže pro mladší jezdce a děti. Takže si zde vybere opravdu každý.

Pokud by si někdo nebyl jistý s koupi snowscootu, je možnost s i ho předem vyzkoušet a zjistit, zda by ho tato sportovní aktivita bavila. Snowscoot si je možné zapůjčit, ať už přímo u výrobce nebo v několika dalších půjčovnách po celé ČR.
Na viděnou na svahu se těší tým SnowBaaR

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Stody (xnxx) 28.12.2023 - 15:52

    Snowbaar můžu jen doporučit.. protož toliké srandy na prkně nebo na lyžích prostě nezažiješ :D a nikde na vleku není problém
    a k té ovladatelnosti když už je nějaký velký problém stačí se naklonit dopředu a jak zabere předek už to zas jede kam chceš :D jinak nám to tu Karel moc pěkně popsal ;-)

  • anonymní uživatel Loda 28.12.2023 - 17:50

    Nezkusíš nevíš

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí