Krční chránič - ano nebo ne

Autor: Keli, vydáno: 22.2.2008

Začal bych citátem nejmenovaného jezdce: „Co nejpodstatnější jest – dokud nebude možno části těla k dokonalosti v žádaném směru přetvořiti, pak nutno činiti se prozatím všemi rozumovými prostředky a dobrou budoucnost vlastního života si tak zajistiti.“ Rozumíte? Pokud ano, není třeba číst dál.

Není to tak dávno, co mělo pár top jezdců vážný úraz krční páteře, vzpomeňme například Taru Llanes (podrobnosti o její rehabilitaci najdete v tomto videu) nebo Stephena Murray.

HANS v Formuli 1

Ochrana krční páteře je s klasickými ochranými pomůckami jako jsou krunýře, popř. plastové MX chrániče, naprosto nedostatečná.

Při pádu chrániče umožní předklonění (hyperflexi) i zaklonění (hyperextenzi) hlavy až za hranice fyzických možností krční páteře a müže dojít k tomu, čeho se každý obává, zlomenině páteře. Následky těchto úrazů bývají fatální, většinou končí zraněný ochrnutý na invalidním vozíku.

Pro zabránění tomuto typu úrazů lze použít chránič krku, mezi prvními kdo jej začali používat, byli jezdci Formule 1 jejich systém se nazývá HANS (Head and Neck Support system) a v roce 2003 se stal povinnou výbavou všech závodníků. Netrvalo dlouho a chránič se dostal i do ostatních motoristických sportů, taktéž i do motokrosu a od MX je to již kousek k downhillu.

Předchůdcem nejnovějších modelů byl neck-donut (kobliha na krk), která svoji funkci plnila obstojně, ale uživatelský komfort nebyl dostatečný, především kvůli velkému teplu pod chráničem, představte si, že by jste v parném létě vyrazili s šálou kolem krku. V současnosti se motokrosový chránič krku od modelu z Formule 1 liší nepatrně (rozdíly nejsou zásadní), systém ochrany zůstal zachován.
Jedná se o konstrukci, kterou nese jezdec na svých ramenech (v F1 je navíc konstrukce pomocí pásků připevněna k helmě). Chrániče jsou navrženy tak, aby umožňovali volný pohyb, ale zabránili maximálním polohám hlavy.

Vlevo EVS Neck Donut

Vpravo EVS RC-Evolution Neck Brace



Klady:

* omezení možnosti zranění krční páteře
* zvýšení ochrany klíčních kostí a ramen



Zápory:

* částečné omezení pohyblivosti
* vzhled jako z Robocopa

Aktuální test chrániče FRO Neck-Protect si můžete přečíst na descent worldu.

Jaký je váš názor na tuto pomůcku, je to pro bikera zbytečné nebo si naopak myslíte, že čím více chráničů tím lépe. Rozšíří se do závodního downhillu? Vzali by jste si to na sebe?
V diskuzi pod článkem se můžete k tomuto tématu vyjádřit.

Diskuze

  • anonymní uživatel The Skreth (jktb (a) seznam.cz) 22.2.2008 v 0:15

    Já si myslím, že se to moc neujme. Minimálně ne v dohledné době, protože trend s chrániči je dnes spíše opačný. Kdybych měl možnost, tak si to určitě vyzkouším, ale jestli by se mi v tom chtělo jezdit pořád, to opravdu netuším. Možná bych si to bral na větší závody, ale stejně toto užívání je jaksi pofidérní, protože většina lidí se rozseká v lokacích, které důvěrně zná a již z nich ztratil respekt a od tud jen krůček ke crashi.

  • anonymní uživatel DeeRA 22.2.2008 v 0:46

    Nevím jak ostatní ale já když prostě vyjedu na kolo tak na sebe navlešu všechny vály co mám(helmu,holeně-kolena,páteřák-lokty a rukavice)a je mi jedno jestli sjedu schody od baráku nebo neznámej drop...není to pohodlný ale když vidím kolem sebe všechny možný úrazy tak to rád přetrpím...až to bude finančně přijatelný tak si klidně koupím i tuhle novinku...zdraví mi nestojí za nic jinýho...toď vše...

  • anonymní uživatel pan J. 22.2.2008 v 9:58

    Už jej máme doma. Kluk ho bude používat. Bude vidět na závodech. Zkušenosti rádi předáme. www.fdfteam.cz

  • anonymní uživatel ICE QS (IP:62.177.71.242) 22.2.2008 v 11:09

    kéž by tak mysleli všichni.
    Kámoš se mi vyválel na nejmenšim skoku v lese a 3 zuby pryč

  • anonymní uživatel deSperad 22.2.2008 v 12:19

    Myslim si, že chránič krční páteře je dobrá věc. Do nedávna jsem jezdil v běžné DH přilbě (ne moc pevná, zato lehká). Ale protože bezpečí není nikdy dost, pořídil jsem si karbonovou motokrosovou přilbu. Je bytelná ale bohužel podstatně těžší. Hlava mi na dopadech lítá sem a tam jako hadrový panence. Takže já jdu rozhodně do toho!

  • anonymní uživatel háro 22.2.2008 v 13:45

    a kolik to tak má stát asi?

  • anonymní uživatel Loldik 22.2.2008 v 13:59

    Zakladni vec ktera rozhodne bude asi to, jak moc to omezi pohyb a v jakych smerech, jestli to bude nekde tlacit, nebo skrabat. Take jak se to bude nasazovat? Prece kdyz pudu nezavodne jezdit, tak se mi urcite nebude chtit pul hodiny pred tim si nasazovat vsechny chranice a upravovat si je tak, aby to nikde neskrtil apod. Nevim, podle me by meli vyrobci dbat na to aby byl system nasazovani co nejjednodussi a pritom by si chranic zachoval svoji ucinou ochranu tela...

  • anonymní uživatel pan J. 22.2.2008 v 14:00

    cca do 7000 Kč i poštovným z Anglie. Je to dost, ale jde o priority ...

  • anonymní uživatel Keli 22.2.2008 v 14:18

    Dle mého názoru je otázkou času až výrobci upraví stávající krunýře tak, že sama konstrukce krunýře zabrání maximálním polohám. Prostě zkombinovat tyto dva chrániče do jednoho.

  • anonymní uživatel Toníín(kunovská celebrations) (Sterba4(zavinace)seznam.cz) 22.2.2008 v 16:48

    Tak můj názor na tuto věc je jasný, at si každy jezdi s čím chce ale povinnost pro každý sport bych určitě dal integrální přilbu, ne třeba pro flatland ani pro in-liny, pro ty staci klidne i kokoska.Uz tedka se rozmíšlím kterou helmu si mám vybrat. napiště, nebo poradte mi na www.bikefly4you.wgz.cz/... budu rád za každy námět, připomínky nebo link na nějakou podobnou integrálu.Dík:)

  • anonymní uživatel Toníín(kunovská celebrations) (Sterba4(zavinace)seznam.cz) 22.2.2008 v 16:49

    sorry, chtěl jsem napsat pro každý extrémní sport.:)

  • anonymní uživatel Pitr 22.2.2008 v 17:16

    Toníín: Integrala na kazdej extremni sport? Trosku zcestna myslenka, nezda se ti?
    ...Me prijde ze sou tady vsici hrozne zaslepeny downhillem, coz je tu sice pochopitelny, ale uvedomte si ze ne vsechny discipliny (co se kol tyce) sou tak nebezpecny jako downhill...chce to taky trochu myslet a ne bez rozmyslu placnout u kazdy fotky: nema helmu za pet ...nerikam, ze je treba street absolutne bezpecnej, jasne ze neni, ale pady tam proste "fungujou" jinak nez v dolekopci...rozlisujte!

  • anonymní uživatel háro 22.2.2008 v 18:48

    pitr: já bych řek že většina lidí street podceňuje a nenosí ani kokosku, jenže když něco zkouší na rampach, nebo jen ve městě a spadnou, tak skoro vždy spadnou na chodniku,betonu atd. a už jenom záleží na co dopadnou a pokud se bouchnes do hlavy o zem.... jezdim sjezd ale helmu nosím vždy minimálně kokosku aj když si o otca pučím XC na projížďku

  • anonymní uživatel háro 22.2.2008 v 18:50

    jo a ještě ten týpek s tou helmou, to je TLD? nebo co je to za helmu? ta šedo-stříbrná,dík

  • anonymní uživatel thomas 22.2.2008 v 20:36

    koukal sem ze na FMX uz to vozí dost rideru.. takze to zrejme ani moc neomezuje. Zkusil bych to.

  • anonymní uživatel Koudy 22.2.2008 v 20:58

    Kdykoli du do lesa jezdit beru všechno co mám(skelet, integrálka, brýle a chráníče kolen a holení), ted budu kupovat motorku, takže bych řek že je to dobrá věc.. Kdo se má rád, nosí chrániče.. Dneska je trend srát na chrániče, sice to vypadá líp, ale ono se jim to jednou vymstí.. helma i když aspon kokoska by se měl nosit, při nejmenčím na street a dirt, i při tom si můžeš rozkřáchnout lebku a to neni dobrý, samozřejmě na FR a DH jenom integrálku!!

  • anonymní uživatel Mark 22.2.2008 v 22:03

    toPan J:7000 Kč neníto sice málo ale třeba krunýř na krční páteře od KTM stojí kolem 13000 Kč

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 22.2.2008 v 23:19

    podle me, kdyby to stalo za to tak uz to vozi vsichni skejtaci, takze sucks

  • anonymní uživatel pospa.m 23.2.2008 v 2:58

    Já mam ten Neck donut a ze by me to omezovalo nebo bylo v tom horko to rict teda urcite nemuzu. A i kdyby, radsi at je mi 15 minut vedro nez abych si zbytek zivota paril prdel na voziku!!!!

  • anonymní uživatel Pikis (theblbec (a) centrum.cz) 23.2.2008 v 9:05

    Dobrej nápad.... rozhodně bych si to koupil (mít na to cash)

  • anonymní uživatel demorider 23.2.2008 v 12:11

    pan J: nekoupil jsi to nějak draho? Z USA se to dá pořídit za $15O, což je při dnešním kurzu prd

  • anonymní uživatel The Skreth (jktb (a) seznam.cz) 23.2.2008 v 12:23

    JEště bych měl ale otázku? Jak můžeme vědět, že tahle věcička opravdu funguje. Když koukám na fotky, tak si dovedu představit spousty situací, kdy by nepomohlo ani toto. Když by šel někdo třeba úplně přes hlavu, jak jsme mohli vidětet třeba v Earthed 5 u jednoho z jezdců Max Cursor, tak si nemyslím, že by mu tohle nějak výrazně pomohlo. Přijde mi to dost nízké, takže v případě náporu velké síly si myslím, by to stejně neudrželo.

  • anonymní uživatel Zakys 23.2.2008 v 12:29

    Mno ja si myslim , ze je to dobra vec ... podle me cim vic chranicu , tim lepe a na to , ze to omezuje si clovek casem zvykne , kdyz s tym bude jezdit pravidelne ... podle me je to v celku super

  • anonymní uživatel The Skreth (jktb (a) seznam.cz) 23.2.2008 v 12:29

    to deSperad: a o jaké helmě na DH přesně mluvíš? Mě přijde docela blbost vozit na kolo MX helmu a kór jestli je těžká. Takový karbonová Troy Lee má 900g. Je to nejpevnější helma na kolo, jakou jsem kdy držel v ruce, a myslím, že zvládne ochránit při všech možných pádech, jaké se ti na kole mohou stát.

  • anonymní uživatel blackjesus (lightmaster (a) centrum.sk) 23.2.2008 v 13:30

    www.motomix.sk/... vyraba aj KENNY RACING avsak neviem cenu...

  • anonymní uživatel čiči (cermakovi (a) seznam.cz) 23.2.2008 v 13:37

    to bich pak neměl adrenalin

  • anonymní uživatel deSperad 23.2.2008 v 18:01

    to The Skreth: 661 Hurricane Flight Carbon Icon, váha 1500 g.

  • anonymní uživatel BanShee (Zdenka (a) bikerider.com) 24.2.2008 v 10:54

    www.bikepark.cz/... neni to zas tak drahy ..

  • anonymní uživatel The Skreth 24.2.2008 v 15:09

    to deSperad: já myslel, jakou helmu si vozil předtím, že se ti nezdála dost pevná? ;-)

  • anonymní uživatel MR (Vincenzo (a) war-board.net) 24.2.2008 v 18:58

    chcel by som vydet ako by som stym daval backflip.....preboha ved toto je sport kde je 80% pravdepodobnost ze sa zranite! tak naco taketo veci?hybat sa v tom musi fakt super,padnem a uskrtim sa v tom!

  • anonymní uživatel Xixao.mx (xixao.mx (a) seznam.cz) 24.2.2008 v 19:48

    Kluci co semnou jedili motokros v tom jezdí a nemuzou si to vynachvalit!!!

  • anonymní uživatel kUb@jS 24.2.2008 v 20:02

    to si zrovna kupte komplet na MX a výde to nastejno

  • anonymní uživatel Koudy 24.2.2008 v 20:20

    inzerce.zacatek.cz/...

  • anonymní uživatel rqJ (drew (a) zoznam.sk) 24.2.2008 v 20:46

    Kúpil by som si to, radšej Robocop ako invalid.

  • anonymní uživatel bum 26.2.2008 v 20:25

    není to žádná prdel....já bych si to na sebe vzal

  • anonymní uživatel já (ee (a) nereknu.cz) 26.2.2008 v 22:18

    to MR: jestli umis cist tak to zamezi pohybu za hranice fyzikych moznosti a ne zamezi uplnemu zaklonu hlavy... a mas mozna 80% sanci ze se zranis ale s kazdym chranicem canse ze si neco udelas klesa takze cim vic tim lip...

  • anonymní uživatel NETOFF 27.2.2008 v 8:30

    Určitě bych si to vzal...raději toho mít více a eliminovat tím možná zranění, než jezdit v triku...

  • anonymní uživatel Kubik [Drink Milk][IP:62.240.163.34] ([Poza it uuuuuuuuup ]) 27.2.2008 v 18:03

    no ja nevim je to tezky .. kamarad to mel a nepomohlo mu to takze nerekl bych ze to bude tak dokonale.. navic je to zbytecny pokud to nefunguje na 100% coz nikdy ani nebude protoze se muze stat cokolvek ;)

  • anonymní uživatel bum 27.2.2008 v 18:52

    jo jenže ani neexistuje 100% šance že ráno vyjdeš z domu a v pořádku se vrátíš zpátky. Nevíš kde tě nějaký šílenec přejede v autě nebo něco takového. Sice je pravda, že 100% ochrana to není, ale určitě je to lepší než nic. Každopádně bych to to nijak nepodceňoval. Já to znám od sebe. Taky jsem se párkrát brutálně vysekal a abych pravdu řekl...vždycky mi to udělalo neplechu z krkem. Není to žádné hrdinství nenít to na krku...

  • anonymní uživatel Mark 29.2.2008 v 12:15

    to bum:úplně s tebou souhlasím když máš přilbu taky ti nezaručí,že si při pádu neporaníš hlavu,ale pouze sníží riziko toho ,že by se ti něco mohlo stát.Tenhle chránič krku je určitě dobrá věc v mistrovství světa v motokrose už to vozí skoro všichni a děti to maji myslím jako povynou výbavu.Samožřejmě,že při pádu rovnou na hlavu ti to asi moc nepomůže,ale při takovim nekontrolovatelnym pádu to zabrání poranění krční páteře.

  • anonymní uživatel Shaman (joza (a) shamanracing.com) 2.3.2008 v 9:13

    Úplně souhlasím, neexistují žádné chrániče, který by nás ochránily na 100%. Možná bohužel- bylo by to 100% bezpečný, možná bohudík- přestaly by existovat "extrémní" sporty. To bychom mohli všichni rovnou začít hrát šachy. Na co by se pak ty holky chodily dívat??? ;o) Né vážně, tady je odkaz www.leatt-brace.com/... na firmu, která je průkopníkem v oblasti krčního chrániče. Jejich levnější model stojí cca. 11.000,-, dražší karbonový cca. 16.000,-. Prodává je razzo.cz nebo harnessbike.com. Cena bohužel vysoká, ale páteř máme opravdu jenom jednu!!! Pozor- nepleťte si ceny za "leattbrace" a "donuty", jsou to dvě naprosto odlišný věci! Jinak v MX to už dneska skutečně vozí většina předních jezdců. Raději snad pojedu v tomhle než v krunýři (nepočítám páteřák). To, že budu vodřenej jak prase nebo mít (zase) zlomenou ruku apod. se zahojí, ale zlomená páteř asi nic moc ;o(

  • anonymní uživatel upman (upman (a) email.cz) 6.3.2008 v 14:29

    No urcite dobra vec, ovsem moje dosavdani zkusenost je jednoducha: kdyz se neco podela, tak je to skoro pokazdy kvuli tomu, ze telo uz neni dostatecne trenovane, protazene atd. Minuly rok sem si na jedne skale v Nemeku, resp. v takovem mega previsu, natrhl biceps pri jednom obzvlast vymazlenem kroku. 1/2 roku v prd... a pouze proto, ze sem predtim prestal poradne trnovat a protahovat se. Hlava chtela a mohla dal, telo uz to nezvladalo.

    Takze chranic krku urcite fajn, ale bude to stejne jen berlicka v pripade poradneho padu - pokud nebude krk dostatecne zpevneny a protazeny.

    Jen pro ilustraci z jine oblasti - mrknete na monster wave riding, surfari zadne chranice na krk nevozi a helmu zacali ciste kvuli sutrum na dne. Zato jim ale krk pomalu splyva s ramenama. Tam je podle me jedina cesta - poradne zpevnit/svalama obalit krk, pak hlavu do mezni polohy nepusti.

  • anonymní uživatel Bejdič (cross4 (a) seznam.cz) 6.3.2008 v 23:16

    Jezdim motokros.A sel se mo Leatt Brace club.Stoji sice 12 tycek ale stoji to za to...Uz sem s tim sel po zadu na hlavu a helma se mi o to pekne oprela a nesla dal.Pri jizde to vubec neomezuje(aspon na motorce).Komu zalezi na svym zdravi a do toho de a kdo nema prachy at si koupi aspon levnejsi limec kolem krku za 1200(ale rozdil je markantni mel sem oboje).

  • anonymní uživatel Bersekr 7.3.2008 v 16:25

    ked zoberieme do uvahy ze pri poraneni krcnej chrbtice je to od vozika fakt v tom krku na milimetre, tak verim tomu ze taky chranic moze riziko mnohonasobne znizit.

  • anonymní uživatel Koudy (hovadlok (a) seznam.cz) 10.3.2008 v 21:06

    www.pinkbike.com/... i lidi na vozíku to nosí!!

  • anonymní uživatel krista (kika.losakova (a) centrum.cz) 12.3.2008 v 18:51

    deš na motorku na trening a dom jedeš v pohodě...po treningu deš ven blbě spadně a si mrzak...ale co setyče bezpečnosti neni to k zahozeni...

  • anonymní uživatel Mára jihlava 17.3.2008 v 13:39

    2 koudy: to má klasický krovky debile

  • anonymní uživatel a (adamsvoboboda (a) email.cz) 19.8.2008 v 12:45

    chtel bych se zeptat jestly se nosy na dres nebo pod

  • anonymní uživatel Mark (haro.bikes (a) seznam.cz) 30.10.2008 v 22:06

    to a:podle gusta každého soudruha:-d

  • anonymní uživatel Suchač (nalimatlas.cz) 15.12.2008 v 21:14

    Serte na chraniče a raději si šetřete na doktory. Zrušit se je v osudu.

  • anonymní uživatel KowyDH (ADAM.K99 (a) seznam.cz) 25.10.2009 v 20:40

    hej ja si ho osobne koupim protoze jednou jsem si malem zlomil vas a nerad bych jezdil se strachem ze uz nikdy na to kolo nesednu

  • anonymní uživatel Richard (nevim (a) centrum.cz) 26.5.2010 v 23:01

    Já ho koupím, člověk nikdy neví, buď pomůže nebo nepomůže. Zdraví je na 1. místě.

  • anonymní uživatel Portugal (portugalec (a) centrum.cz) 31.5.2013 v 0:50

    Zdar, nemáte někdo zkušenost s kombinací Fox Titan košile a Leatt DBX?
    Jestli si to nepřekáží nebo tak.

  • anonymní uživatel Barbora (barbora07 (a) centrum.cz) 8.3.2019 v 16:57

    Po minulé zkušenosti už nechci jezdit se strachem. Bez chráničeuž ani ránu a tomuhle chrániči www.bolder.cz/... 3x zdar

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí