SPDH 08 Polomka - report

Autor: Keli, vydáno: 26.5.2008

Jako tradičně se na Slovensku koná první velký sjezdový závod v Polomce v lyžařském středisku Búčnik. Tentokrát se jelo pod hlavičkou Slovenského poháru ve sjezdu, který bude v letošním ročníku opravdu našlapaný, protože se můžeme těšit na sedm závodů!!!

Do Polomky přijela brněnská crew v několika etapách, jako poslední jsme dorazili po krásných pěti hodinách cesty my v dýkej transitu o půl dvanácté v pátek. Podle střašidelných zpráv od dříve příchozích jsme se měli těšit na po předchozích deštích podmáčené parkoviště. Realita nebyla až tak zlá, trocha vody byla, ale šlo to.

Do sobotního rána nás probouzí sluníčko a dává tušit, že bude docela pařák. Do tréninku nespěcháme, trať je ještě nevyjetá a tak počkáme až to první odvážlivci vyjedou. Vyrážíme na obhlídku, spodek co vede po louce je plný čerstvě vysekané trávy, povrch je zlehka šmýklavý, v místech, kde jsou obvykle až v den závodu vyjeté koleje jsou již v sobotu dopoledne. Tyto koleje a vybržděné díry se postupem času slušně zvětšují a v něděli odpoledne jsou již jako z motokrosu.

Celý den se pilně trénuje nebo spíš čeká v frontě na pomě, protože kombinace: hodně lidí, padání z pomy a předbíhání některých chytráků není úplně ideální a tak se na lano čeká až půl hodiny. Během odpoledne probíhá hodinový VIP trénink pro horních x z každé kategorie, po jeho skončení se na trať vrhá opět plebs. A začínají přicházet mraky a najednou mega chcanec, ale opravdu mega. Silně prší cca třicet minut a všem je jasné co to udělá z tratí, bude to KLOUZAT.

Protože nejsme z cukru, jdeme se přihlásit, díky online registraci je to i s frontou práce na cca pět minut. Nakonec se přihlásí do závodu neuvěřitelných 345 jezdců.

Nedělní ráno je ve znamení silného oparu, ale rychle se to trhá a sluníčko se hlásí o slovo. Přijíždějí první jezdci ze svých tréninkových jízd a nejsou ani moc zablácení, horní půlka trati vede totiž lesem, kde je především kamenitý povrch a tam blato nemá moc šanci, horší je to s kořeny, ty jsou hodně slizké a tak většina jezdců volí pomalejší, ale jistější stopy. Rolety před zatáčkami začínají být zas o něco větší, ale bude hůř.

A máme tu první kolo závodu, respektive kvalifikaci, které je skutečnou kvalifikací, protože finálové kolo si odjede pouze ten kdo se kvalifikuje, tedy bude do určeného místa, např. v hardtailu je to prvních čtyřicet lidí, v hobby padesát atd. Tudíž je třeba jet tak, aby člověk hlavně nespadl a nějak to doklouzal v slušném čase. Trať během prvního kola silně osychá, první kategorie jedou ješte za lehkého mokra, poslední jedou téměř na suchu.

Díky velkému množství lidí trvá kvalifikace poměrně dlouho, ale nejsou žádné prostoje. Po jejím dojetí je pauza snad deset minut a jde se na finále. Na Slovensku se jezdí kategorie Žáci, mlaďoši pod patnáct let se toho nebojí a při pohledu na nejryhlejší z nich je vidět, že mají kolo hodně v ruce. Nejrychleji z nich zalítl čtrnáctiletý Adrián Laššo.

V ženské kategorii je při účasti Katky Šiškové o vítězce předem jasno, ta svoji suverenitu potvrdila a zaslouženě zvítězila.

V kategorii Masters bere zlato Roman Zemánek hodně těsně, necelé čtyři desetiny, před Hanzem Kokešem. Třetí flek Vrba.

Kategorii HT vyhrává Majgl Červenka, po prvním kole po těžkém pádu až nečekaně vzadu, ale v finále jede svoji jistotu a bere zlato. Druhé místo má Tomáš Musil, který se sice v tréninku pohyboval na fullu, ale do závodu nastoupil na pevňáku. Třetí místo vybojoval, poté co dokázal sjet trať bez pádu Ríša Sýkora.

Hobíky ovládl Petr Tlustoš, který semíčko zalítl tak nějak rekračně a přesto si dělal ambice na první flek, nakonec ho řízli dva chlapící a na Pěťulovi bylo vidět, že ho to tak trochu štve. Ve finále za to zatáhl a s náskokem přes pět vteřin vyhrál před Tomkem Gagatem a Lukášem Plátkem.

Junioři dojeli v pořadí Laktiš, Machýček a Hanuliak.

A je tu elita, po prvním kole první Pavel Čep chybuje a končí druhý, nestačil na Doda Javorníka. Třetí končí další Čech Patrik Kotrla.

Pár poznámek závěrem, jako obvykle organizace bezchybná, trať skvělá, díky pořadatelů za ni. A teď pár kritických: když je po tréninku uzavřená trať, tak by na ni neměl nikdo jezdit, procházel jsem si v ten čas ještě trať a viděl jsem minimálně dvacet lidí, kteří si to valili po trati. To samé v závodních jízdách, v průběhu kola se na trať cpou lidi, kteří tam nemají co dělat. A o nehorázném předbíhání v frontě na vlek ani nemluvím. Zkuste se nad tím zamyslet. Díky.

Výsledky jsou na http://www.downhill.sk/node/4305

Setkáme se na dalším kole na hodně rychlé trati v Donovalech 22.6.2008. See ya there

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Kyssi (...) 26.5.2008 v 15:25

    polomka bola super!!! :*

  • anonymní uživatel MaTo (neviem_nedam (a) BA.sk) 26.5.2008 v 15:29

    neake dalsie stranky by sa nenasli,kde by bolo viac fotiek???inak super bolo

  • anonymní uživatel u6e (ueeeeee (a) punkbike.org) 26.5.2008 v 16:52

    tlusťa je boží... taky chci jezdit v tunelech...

  • anonymní uživatel Cedric 26.5.2008 v 19:22

    bolo velmi dobre

  • anonymní uživatel Sss 26.5.2008 v 20:09

    Bolo fakt superrrrrr diky

  • anonymní uživatel bado 26.5.2008 v 23:02

    1.

  • anonymní uživatel mato 27.5.2008 v 8:01

    polomka bola naozaj super diky

  • anonymní uživatel maTO 27.5.2008 v 18:45

    qq.sk

  • anonymní uživatel g 27.5.2008 v 20:57

    ,,Majgl Červenka, po prvním kole po těžkém pádu až nečekaně vzadu´´ vzadu až 2.

  • anonymní uživatel kobra 28.5.2008 v 7:49

    super foto na www.mvsportphoto.sk.

  • anonymní uživatel Deiky (kundrat.dalibor (a) gmail.com) 30.5.2008 v 4:49

    foto www.ulozisko.sk/...

  • anonymní uživatel muro (muro (a) stonline.sk) 30.5.2008 v 11:15

    foto - Polomka 2008
    www.shutterstock.com/gallery.mhtml?id=94683

  • anonymní uživatel muro (muro (a) stonline.sk) 30.5.2008 v 11:16

    Polomka 2008
    www.shutterstock.com/...

  • anonymní uživatel tigeragon (twds (a) azet.sk) 30.5.2008 v 14:49

    VIDEO!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    z Polomky na youtube:
    www.youtube.com/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí