Report: DownTown Jablonec nad Nisou

Autor: Navy, PHoToPRooF, kategorie: Report, vydáno: 28.7.2009

Po loňské premiéře sjezdu Jabloncem nad Nisou se partička z občanského sdružení DownTown rozhodla uspořádat další ročník. Počasí letos zvládlo zkomplikovat průběh nespočtu závodů a stejný osud bohužel zastihl i DownTown Jablonec.

Na začátku vypadalo všechno nadějně, ale když dopolední trénink přerušil déšť, bylo všem jasné, že i DownTown Jablonec bude v první řadě souboj s počasím. Celkem zajímavá trať, jejíž vzhled dostal na starost Tomáš Slavík, obsahovala několik uměle vytvořených „městských“ skoků, naskakovací wallride, nákladní auto a samozřejmě pasáž s dlouhými schody v samém závěru tratě.





Asi nejzajímavější pasáží tratě bylo Mírové náměstí, kde stál již zmiňovaný naskakovací wallride a hned za ním nákladní auto, které bylo využito podobně jako překážky typu step-up to step-down, tedy náskok do korby a z hliněného odrazu v korbě přes kabinu ven.

Mírové náměstí se vůbec stalo jakýmsi centrem dění celé akce, stál zde stan pro jezdce s občerstvením, stánky sponzorů závodu, stánky s občerstvením, bylo zde centrum zvuku atd, takže zde bylo pořád rušno.





Do samotného závodu nakonec nastoupila necelá čtyřicítka riderů ve dvou kategoriích a dokonce i dvě holky ve speciálním Nikita Girl Contestu. Profil tratě vyhovoval hlavně 4× riderům, takže na startu nechyběla zvučná jména jako Michal Prokop, Lukáš Měchura nebo třeba designér tratě Tomáš Slavík. Ze zástupců čistokrevných sjezdařů asi nejvíc překvapil Honza Šavr, který nabušeným fourcrossařům celkem obstojně konkuroval.





Systém závodu byl vzhledem k aktuálním podmínkám a na základě dohody všech zůčastěných riderů oproti původnímu plánu lehce změněn. Měřená kvalifikace se jela podle registračních čísel a měla za úkol ridery seřadit na následné finále. Start kvalifikace byl kvůli dešti cca o hodinu posunut, ale nakonec se celá stihla bbez problémů odjet. Nejrychlejší kvalifikační čas nakonec patřil staviteli tratě Tomáši Slavíkovi. Těsně před koncem kvalifikace však přišla další blesková přeháňka, která zkomplikovala jízdy několika posledních závodníků, resp. závodnic. Naší nejlepší sjezdařce Katce Tóthové na naskakovacím wallridu uklouzlo přední kolo a následoval již jen ošklivý pád na kamennou městskou dlažbu. Tento pád Katku ze závodu definitivně vyřadil.





Po kvalifikaci přišla na řadu trialová exhibice, skákání přes co největší počet lidí atd. Nakonec si na zem vedle sebe lehlo asi devět odvážlivců, které dvojice trialistů bez problémů přeskočila.





Samotné finále odstartovalo na velice rychle osychající trati, takže ve vzduchu vysel velký souboj mezi špičkou naší 4× a downhill scény. Diváků na Mírovém náměstí přibývalo, atmosféra houstla a vůbec všechno směřovalo ke zdárnému konci, když těsně před samotným vyvrcholením celého závodu začaly z nebe padat další proudy vody. Deset nejlepších riderů z kvalifikace tak muselo svou finálovou jízdu absolvovat za prudkého deště. Díky této skutečnosti bylo nakonec rozhodnuto, že se budou počítat pouze výsledky měřené kvalifikace.





Vyvrcholením celého závodu byla klasicky hodně divoká závěrečná Jagermeister afterparty s vyhlášením vítězů. Tím nejrychlejším v kategorii elite byl nakonec stavitel tratě Tomáš Slavík, druhý skončil Michal Prokop a třetí Lukáš Měchura.

TOP 7 kategorie Elite:
1 – Tomáš Slavík
2 – Michal Prokop
3 – Lukáš Měchura
4 – Jan Šavr
5 – Štěpán Novotný
6 – Petr Muhlhans
7 – Petr Joch

TOP 7 kategorie Hobby:
1 – Tomáš Weiss
2 – Jakub Čech
3 – Libor Sojka
4 – Jan Kubáček
5 – Luděk Šuber
6 – Jan Svoboda
7 – Petr Podzimek





Kompletní výsledky najdete na webu závodu: www.downtownjbc.cz



Fotky jsme si bez dovolení půjčili od PHoToPRooF, kde najdete také kompletní galerii v originální velikosti.





DonwTown Jablonec nad Nisou by Bikemeister:

Text: Navy
Foto: PHoToPRooF

Diskuze

  • anonymní uživatel buchna (jirkabuchacek (a) seznam.cz) 28.7.2009 v 8:43

    furt to počasí to je děs . Jinak mi udělal velkou radost Tomka Weissu . před 2 lety sem ho viděl zalítnout 1 fleka na malém lokalním závodě a říkal sem si... to bude jednou jméno a je to tu. blahopřeju jen tak dál

  • anonymní uživatel Padikcz 28.7.2009 v 9:43

    Měl si ně ně skočit trialisto :D

  • anonymní uživatel HOld4 23.8.2009 v 14:27

    mazec videjko

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí