Znovín 4X Cup pro Michala Prokopa

Autor: Ondra Kinkor, vydáno: 5.10.2009

V neděli 4. října se konal závěrečný závod Českého poháru ve fourcrossu na známé a letos značně větrné trati nad Litoměřicemi, kam přijelo závodit 26 Expertů a 15 Eliťáků.

Už dopolední trénink doprovázely pády způsobené hlavně silným větrem, ale i značně suchou tratí. Proto během veřejného riders meetingu padaly protesty nad regulérností tohoto závodu, ovšem hlasovalo se také o tom, zda by se závod neměl ukončit hned po kvalifikaci, nebo zda se odjede jako za standardních podmínek. Nakonec si rideři odhlasovali standardní průběh závodu.





Od půl jedné tedy byla na programu kvalifikace, kterou v kategorii Expert bez velkých problémů vyhrál mladší bratr Lukáše Měchury, Michal (Polis.Racing). Michal při svém teprve druhém startu na 4X ujel svým pronásledovatelům Tomáši Brožíkovi (SK BMX Klatovy o.s.) a Milanu Myšíkovi z MSK KUR Sport o více než dvě vteřiny. Elitní kategorii vyhrál s přehledem Michal Prokop, následovaný Tomášem Slavíkem (RSP Racing) a týmovým kolegou Jakubem Říhou.





Během pauzy před začátkem čtvrtfinálových jízd bylo přistaveno ke startovací plošině vozidlo záchranné služby, které v tuto chvíli sloužilo hlavně jako protivětrná stěna. Nárazový vítr byl tak silný, že nejednoho jezdce z první lajny srazil k zemi. Proto během jízd jako dobrovolná ochrana startujících před větrem skončilo i několik jezdců.

Expertní kategorii vyhrál Lukáš Měchura, který si svým druhým vítězstvím zajistil start v příští sezoně v kategorii Elite, kde bude doprovázet svého bratra. Pro stříbro si dojel Milan Myšík a bronz si z litoměřické trati odvezl také budoucí Eliťák Zdeněk Plášil z Cykloteamu Ostrov.





Vítěz kvalifikace kategorie Elite Michal Prokop se stal s velikým náskokem i vítězem hlavního závodu a také celého českého poháru. Jako stříbrný dojel Tomáš Slavík, který stejné místo obsadil i v českém poháru. O třetí pozici ve čtvrtém závodu ČP se bojovalo až do poslední chvíle mezi Lukášem Měchurou (Chain Reaction Cycles – Intense) a medailistou z australské Canberry Jakubem Říhou, který tento souboj neprojetím jedné z branek prohrál. K neprojeté brance se ovšem vrátil a závod dokončil na čtvrtém místě. V celkovém pořadí poháru na třetí pozici skončil Kamil Tatarkovič (Scott FDF Team), kterému se po zranění ruky v Litoměřicích moc nedařilo.





Tak a je to, letošní pohárová 4X sezona je už minulostí. Těšme se na tu následující devátou a věřme, že budeme opět svědky zajímavých soubojů.



Text, foto: Ondra Kinkor




Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel prochajda (pata.prochajda (a) seznam.cz) 5.10.2009 v 18:17

    good :-)

  • anonymní uživatel sembik (radfahrer (a) centrum.cz) 5.10.2009 v 19:49

    very nice !!!!

  • anonymní uživatel bouciiis 10.10.2009 v 19:34

    škoda že liták u toho nebude

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí