Recenze: Barred for Life

Autor: Štěpánisko, kategorie: Video, vydáno: 9.3.2010

Loni na jaře jsme si u nás na webu ukázaly dva trailery k videu Barred for Life, pojďme se mu nyní podívat pořádně na zoubek. Snímek Barred for Life zachycuje bikový tým firmy Rockstar, firmy zaměřené na výrobu stejnojmenného energetického nápoje.

Kameru a střih si pod svá křidla vzal Bjorn Aunet z ChainLink Production, od kterého jste mohli v minulosti vidět například celkem povedené video Elemental.






Video otvírá intro sekce, kde jeden z riderů předvádí úcty hodný drift skill v černém Subaru. Svižná hudba, detaily, zpomalovačky, chvilku si připadáte, že koukáte na další díl série Rychle a Zběsile. Tenhle pocit vás ale rychle přejde, když z auta vystupuje Steve Romaniuk a z kufru vyhazuje integrálku, přední kolo a nakonec batoh.






Stmívačka do černý a přesouváme se do první sekce, tu má na starosti driver černého Subaru Steve Romaniuk. Velký dvojáky, dlouhý gapy, rychlý traily, Steve je ve svým živlu, všechno pěkně čistě zajetý, sem tam ňákej ten trik. Sekce je to rozhodně zábavná a chytlavá, když se ale na ni podívám znovu, uvědomuje si, že ničím nevybočuje od těch Stevových profilů třeba na Collectivu nebo Krankedu. Nějak se nemůžu zbavit pocitu, že už jsem to někde viděl. Na škodu je také absence zvuků pozadí, celá sekce pak působí tak nějak hluše.






A jedem dál, tentokrát do Kalifornie za Camem McCaulem a Andew Taylorem. Kdo tyhle jména zná, a to doufám, že znají všichni, ví že tentokrát půjde o dirt. Opět jde o svižnou sekci, kde padá jeden trik za druhým. Ale. Zase tu máme to ale. Na škodu je rozhodně lokalita, Kalifornie je sice pro dirt země zaslíbená, ale filmaři z ní už dávno vyždímali maximum. I triková stránka této sekce není nijak převratná, až na backfip z gapu od Andrewa a superflip od Cama, jde o triky, které umí i naše česká dirtová elita.






Třetí sekci si dovolím přeskočit, jde pouze o sestřih session Days of Thunder 2008, která se konala v norském bikeparku Hafjell. Videa jste už měli možnost vidět a kdo neviděl, ať se podívá! Stojí to za to!






Video pokračuje profilem Kyla Hansena, konečně nová, neokoukaná tvář. To samé se dá říct o jezdecké stránce profilu, u kousků jako je třeba transfer z pravotočivého do levotočivého wallridu nebo skok přes potok do wallridu, nestačí člověk žasnout. Nakonec to Kyle zabíjí monstrózním gapem přes silnici.






Pátej na řadě je Kanaďan Trent Kidd, další z méně provařených tváří Rockstar týmu. Trentův part je hodně o freeridingu, dlouhý úzký traily, north shore lávky, dropy, gapy. Absence obtížných triků není vůbec na škodu, takovej table nebo whip, když se opravdu umí, vypadá taky moc pěkně. Do toho nám ještě hraje svižná kytarová instrumentálka, opět jde o vydařený part.






Jordie Lunn patří bezpochyby mezi světovou špičku ve freeriding a tak se může hrdě pyšnit nejdelším partem ve videu. Bez dlouhého zdržování to Jordie odpaluje v kanadském pralese dlouhými a protaženými cancany a nothingy. Přesedlává na sjezďáka a přemisťuje se přes půl světa do hafjellského bikeparku, kde se prohání na tamějších prašných trailech. Opět se přesouváme přes půlku zeměkoule, tentokrát k Jordiemu na jeho zahrádku, kde se mimochodem točil dirtový part legendárního filmu ROAM. 360 na jednu stranu, 360 na druhou stranu, wallridy, fastplant přes kládu, pořád je na co koukat. Nakonec se zase přesouváme opět do pralesa, kde Jordie ukončuje svou čtyřminutovku hodně slušným dropem.






Následuje asi nejpovedenější part videa. V hlavních rolích Ben Boyko. Pro tentokrát vás nebudu nudit kecičkama, pojďme se na to rovnou podívat. Tvůrci Barred for Life tento part poskytli volně ke shlédnutí.




Barred for Life – Ben Boyko part:

Pro zobrazení videa je třeba mít prohlížeč s podporou Javascriptu a Flash.
Link na stažení



Doufám, že se líbilo. A jdeme dál. Další pán na holení je Geoff Gulevich, další z kanadských youngstas. Začínáme v betonovém skateparku, pak do lesa na dirty, po dirtech se trošku proženeme po singeltrackcích v Britské Columbii, z lesa do Utahu na RB Rampage, kde vám Geoff naservíruje pár monstrozních gapů. A zas zpět do BC, tady part uzavírá backflip a 360 z úctyhodných gapů. Ani jeden z triků nevychází na první pokus a končí crashem. Geoff však není žádný ořezávátko a na druhej pokus to už bez problému vrací…






Blížíme se ke konci, prostor dostává kalifornská trick mašina Grag Watts. Backflip, 360, tailwhip na dirtech nebo z gapu, nic z toho není problém, vše s naprostou jistotou.
Za takové highlights profilu by se dal považovat backfip double barsipn, backflip no hand to barspin nebo odjetý backflip double whip. Tenhle part by neměl ujít oku žádného dirtaře…






Celé video zakončuje part Nora Tronda Hansena, kompletně natočený haffjelském bikeparku. Začátek se nese v downhilovém duchu a v polovině se plynule přesunujeme a mega dvojáky, kde Trond vysílá svoje jistoty, jako je třeba stylový 360 one foot table nebo hooodně protažený superman seatgrab. Největší peklo je ale bezesporu 360 na více jak 15m dlouhém dvojáku. Škoda jen, že se nepodařila odjet.
Ve zkratce řečeno jde o velmi vydařenou tečkou za celým videem…






Barred for Life rozhodně patří mezi nejlepší mtb videa současnosti, tento kousek Bjorna Aunteta by neměl uniknout oku žádného bikera. Ve videu se najdou občas nějaké ty slabé chvilky, ale jako celek působí hodně vyváženě. Každý, ať už sjezdař nebo dirtař, si tu najde to svoje a bude se k oblíbeným partům rád vracet.






Jediným zklamáním pro mě byla hudba, ve videu se sice nenajde (podle mého názoru) špatný song, ale na druhou stranu pro mě byly 2/3 soundtracku už známé a možná i trošku oposlouchané. V tomto případě jde ale o hodně individuální záležitost…

Co říct na závěr?! Snad jen příjemnou podívanou!




Originální DVD Barred for Life si můžete objednat i v ČR a to na x-tremevideo.cz, kde mimo tohoto kousku najdete také téměř kompletní sortiment světových MTB videí…




Název: Barred for Life
Web videa: http://www.chainlinkproductions.com/
Produkce: Chainlink Productions
Stopáž: 46 min + 14 min bonus
Jezdci: Ben Boyko, Cam McCaul, Greg Watts, Steve Romaniuk, Andrew Taylor, Trond Hansen a další.




Text: Štěpánisko

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel zwarda 9.3.2010 v 8:08

    link na download chalani?:-)

  • anonymní uživatel Rico 9.3.2010 v 8:19

    spráávný štyl!!!

  • anonymní uživatel m4rty 9.3.2010 v 8:21

    zwarda to je asi pod videem tam mas napsano link na stazeni
    a jinak video je super za 1

  • anonymní uživatel Martin 9.3.2010 v 8:37

    hej ten typek uplně řezník na začatku s tim džípem

  • anonymní uživatel zwarda 9.3.2010 v 8:39

    to je jen na ten part s boykem.. chci to cele

  • anonymní uživatel Schwara (schwara (a) frbikes.cz) 9.3.2010 v 9:18

    Pěkná recenze, slušně napsáno. Ta Boykovo 360 z tý stopořený klády je strašlivá!

  • anonymní uživatel Scoty (heineken88 (a) centrum.cz) 9.3.2010 v 10:57

    Ben Boyko je legenda! Smekám.. Ty zvednuté jeepy mají něco do sebe!

  • anonymní uživatel Kynio 9.3.2010 v 11:18

    super video :)

  • anonymní uživatel MaCo (500) 9.3.2010 v 13:26

    Stare ale v poho... :D

  • anonymní uživatel m-te 9.3.2010 v 15:09

    ten se stím nes*al :-D

  • anonymní uživatel varlos 9.3.2010 v 15:39

    tvle jk tam ty stromy pokosil..:D...mazec videjko

  • anonymní uživatel petass (briscp (a) gmail.com) 9.3.2010 v 16:22

    Nejlepsi ten jeep:D tak ten by se s ridicema v cesku moc ne*ral :D..

  • anonymní uživatel chrochták (xxx) 9.3.2010 v 17:05

    Co má ten chuj proti stromům,je to americký imbecil.

  • anonymní uživatel kadlik (jojo.Drsnak (a) seznam.cz) 9.3.2010 v 19:48

    mě napadlo jestly ty stromy nejsou náhodou nařezaný páč bříza je docela tvrdý dřevo :) ale jinak masakr

  • anonymní uživatel THOR 10.3.2010 v 12:56

    na zaciatku ten off road to neni auto ale tank dpc :))

  • anonymní uživatel hamo 10.3.2010 v 12:58

    Jasné, že tie stromy boli narezané, inak by tak neodskakovali od auta a s tým starým šrotom by tam tak nefrajeroval:)

  • anonymní uživatel M4rtin (luptakkk (a) zoznam.sk) 10.3.2010 v 15:48

    Uplny idiot takto si nevazit prirodu nemusel machrovat mohol zastat s ti mautom skor takto likvidovat prirodu zachvilu budeme jazdit jak v spanielsku na planine

  • anonymní uživatel Ow 12.3.2010 v 22:43

    No comprendo! Brutal MOVIE

  • anonymní uživatel DanDH 13.3.2010 v 13:59

    HOSI PESNICKA SA AKO VOLAAA ?

  • anonymní uživatel Maro 13.3.2010 v 14:12

    prosim aký je názov pesničky v tomto videu ????? prosiiiiiiiiiiiiiiiiiim

  • anonymní uživatel LUKAS (www.AleXrimS9 (a) azet.sk) 13.3.2010 v 20:56

    ppci video hlavne ako to jebol cez tie stromy

  • anonymní uživatel smoula 15.4.2010 v 11:47

    ty stromu jsou 100% narezany, mam doma upravenej Jeep Wrangler z V8 z Audiny 4.2 litru. Vykon cca 680 koni ... a stromy to nekaci. Jen tak pro zajimavost, kapota je vysoka zaroven se mnou :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí