Report: Finále Českého poháru

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 20.9.2010

Finále Českého poháru v Peci pod Sněžkou je za námi. Jak probíhalo, se dozvíte z následujících řád­ků.

Snad poprvé v historii Českého poháru proběhly zároveň tři disciplíny, XC, 4X a sjezd. První dvě znaly své vítěze již v sobotu, sjezd až v neděli. Obě sobotní jeli taktéž na nových tratích a na obě, resp. posléze i na tu třetí déháčkovou se nadávalo. XC trať byla moc do kopce, 4X naopak moc z kopce a hlavně byla hodně, ale opravdu hodně těžká, takže velký počet závodníků nestartoval kvůli obavám o svoje zdraví. Díky startovnému zdarma planovala část sjezdařů účast i na 4X, ale díky nesmyslně sestavenému časovému harmonogramu, to bylo dost náročné to zvládnout.

O tom jak probíhal 4X příliš neporeferujeme, protože jsme jej doslova prožrali v restauraci, ani v duchu nás nenapadlo, že se do elitní kategorie přihlásí jen dvanáct lidí a do hobítků dvacet. Celý závod se odjel snad za 50 minut a my z něj viděli posledních 5 sekund finále. Každopádně Datel ukázal, že se mistrem světa nestal náhodou a zvítězil.





Po vyhlášení fourcrossu prohěhl koncert skupiny Turbo, která hraje snad od doby kdy byl Míra Pek ještě batole. Mnoho diváků nezaujali. Za to Commencal Supremes Party zaujala hodně lidí a zaměstnanci Bull Baru na ni budou zajisté dlouho vzpomínat, atmosféru snad nejvíce vystihuje věta jednoho z barmanů: „pracuji zde 12 let, ale ještě jsem nezažil, že by po mě někdo házel led“.

Přesuňme se k downhillu, začněme u registrace, využití moderní počítačové techniky, kterou je si ještě necháte pojistit vypsáním registračního papírku, si nezajistíte správné jméno na startovní listině, překlep se může stát, ale to že jedete za jiný team než máte na licenci je trochu moc.





Kdo očekávál, že se sjezdová trať v Peci po loňském blátivém prvním ročníku změní, byl zklamán, jeden blátivý úsek byl nahrazen jiným, jinak zůstalo vše při starém. Odvodnění nulové a tak se opakovalo to co bylo loni, horní třetina trati byl v podstatě nesjízdná, plná odporného bláta a hlubokých děr plných vody, které umně ukrývaly velké a slizké kořeny. Projet tento úsek nebylo až tak o umění, ale spíše o štěstí. Přitom stačilo málo, pár šikovně umístěných korýtek a bylo by po problému nebo by ho to alespoň z velké části vyřešilo.

Jak se komu na trati dařilo jsme nemuseli odečítat z výsledků, ale stačilo se podívat na jezdce v cíli, pokud byl čistý, byl to většinou dobrý čas. Když byl špinavý od hlavy až k patě, bylo jasné, že si ho horní pasáž podala a čas tomu odpovídal.





Nedělní program začal již v deset hodin, důvod posunutí startu semifinále byl jasný, bylo třeba prodloužit časovou mezeru mezi semi a finálem na dvě hodiny, aby se organizátoři mohli v klidu naobědvat a dát si sietu po jídle, jiný důvod, proč nesmyslně protahovat závod a nechat jezdce čekat v osmi stupních mě nenapadá.





Kdo jak zajel najdete ve výsledcích na www.poharmtb.cz , zmiňme snad jen elitní kategorii, vítězem finálového závodu i celého poháru se stal Adam Vágner, jeho největší konkurent Matěj Charvát sice dokázel s obrovským náskokem vyhrát semi, ale ve finále vyzkoušel jako mnoho dalších krkkonošské bahenní lázně a dojal až druhý.





Leotšní pohár je za námi, jak jsou s ním spokojeni pořadatelé nevím, ale mezi jezdci jsem cítil velké rozladění, množství závodníků klesá, např. kategorie Hardtail zřejmě pro malý zájem v příští sezóně již na startu neuvidíme. A s největší pravděpodobností i mnoho dalších jezdců z jiných kategorií kolotoč Českého poháru opustí, protože naštěstí existuje mnoho dalších závodů, kde se dá lépe a i na lepších tratích zazávodit.

Diskuze

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 20.9.2010 v 8:51

    lip bych to nerekl :-) jen moc moc prosim at neuskutecni poradatele ten silenej napad tam delat neco svetovyho, bych se musel odstehovat kvuli hanbe z CR...(myslim DH na stavajici trati)

  • anonymní uživatel danny (marek.dan (a) email.cz) 20.9.2010 v 9:14

    jak kdyby mi tenhle report mluvil z duše :)

  • anonymní uživatel Martin 20.9.2010 v 9:38

    ..a tady se má jet svěťák??

  • anonymní uživatel Zdenál (florian.z (a) email.cz) 20.9.2010 v 9:44

    trefa !!! jestliže se dlouho diskutovalo ohledně Velkých Karlovic, tak zde to bude asi bez diskuze, protože report je výstižný a sjezdařum nezbývá než doufat, že ČP začne organizovat někdo jiný a nebo, že se začne jezdit v jiných lokalitách. Jeden domorodec alespoň otevřeně řekl, že v zimní sezoně se napakují a přes léto si chtějí užívat a ne se otravovat se zablácenýma bikerama. Na trať za celý rok nikdo nesáhl a tak to taky vypadalo....ale na finále a nesmyslné dvojnásobné body se dají nalákat jezdci i sponzoři a tak má v návrhu kalendáře 2011 Pec opět rezervovaný finálový termín.Hodně smutný konec sezony :(

  • anonymní uživatel Luckas 20.9.2010 v 9:45

    Těch nedostatků tam bylo bohužel mnohem víc. Stačí porovnat ogranizaci XCO a 4X ze soboty a jaké zázemí jezdci těchto kategorií měli s tím co jsme měli my v neděli. :(

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 20.9.2010 v 9:51

    Keli, jít v době 4X na večeři a pak absenci reportu hodit na malý počet závodníků, to je fakt pecka... Fourcrossový závod ČP trvá vždycky max. hodinu a jestli sis od talíře všiml, v Peci jsme končili jen těsně před tím, než padla tma.

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 20.9.2010 v 9:57

    Nesmyslný program? Sjezdařům bylo zachováno totéž, co na ostatních ČP jen s výjimkou posunutí povinného tréninku o půl hodiny vpřed. A i když dotyčný vynechal odpolední 4X trénink, pořád měl stejně času na trénink, jako na ostatních ČP-4X, byl tam totiž navíc...

  • anonymní uživatel € (mám) 20.9.2010 v 10:05

    Nebýt té blátivé části tratě tak by se myslím další problémy daly prominout jako vždy, ale když se toho naskládá tolik .. není o čem mluvit. Každopádně lanovka zdarma v neděli potěšila, počet diváků taky, trať byla vypáskovaná celý víkend stejně, to je ale vše.

  • anonymní uživatel Martin 20.9.2010 v 10:15

    Myslím, že v Peci je potenciál na kvalitní tratě a tím pádem na kvalitní závody. 4x trať myslím byla opravdu na světové úrovni, to že to hobby jezdci nenaskáčou je věc jiná (jeďte se podívat na Svěťák, na čem se jezdí).

  • anonymní uživatel Keli (info (a) dolekop.com) 20.9.2010 v 10:57

    Zdenek: ano, to ze jsem 4X stravil u talire byla chyba. Report z 4X by nebyl vyrazne delsi ikdybych stal u trati.
    Nesmyslny program - myslel jsem tak, ze pokud bylo cilem startovneho zdarma nalakat na 4x i nejake sjezdare, tak slo zmenit cas povinneho treninku na DH, treba na nedeli dopoledne. Z duvodu nedostatku casu na 4x nestartovali Svak s Hoferkem, ikdyz byli prihlaseni.

  • anonymní uživatel Petr Uiblein (uiblein (a) downhill.cz) 20.9.2010 v 11:07

    Je škoda, že se na té DH trati trochu nezapracovalo, po loňsku jsem spíš čekal, že se tam už nepojede nikdy, když po skončení vypadala půlka tratě jako tankodrom, ale budiž. Subjektivně je horní úsek v danných podmínkách nesmyslně únavný, spodní spíš lehký. Objektivně pokud trať od svého schválení v sobotu ráno do finále dozná takových změn, že i v Elitě je faktor štěstí větší než pouhé umění (velké), viz duel Matěj, Adam, tak je to špatně. Pozitivní drobnost - letos vydrželo pletivo na lávkách, jenže to co bylo před a za lávkami to už moc nezachránilo. O povinném tréninku bez měření už se mluvilo Xkrát, to, že se staví cíl s bannerama až během semifinále také o něčem vypovídá....lanovka by nahoře mohla mít delší vávku na vystoupení a jela by klidně dvakrát rychleji (dřevo můžete použít z cílového skoku na placku). P.U.

  • anonymní uživatel kolař 20.9.2010 v 11:10

    Presně tak,opět totalní propadák:-(co k tomu jiného dodat,obtížnost tratě nespočívá v tom že se budeme až po náboje prodit v hlubokém bahně,bahno a mokro urcitě nikomu nevedí ale todle už je fakticky moc,na trat jak již řekl pan Florián nikdo přes rok ani nešáhl a vubec se nesnažil s tímto problémem rašeliniště něco udělat,to je uroven:-(todle kdyby viděli komisaři UCI SP tak by se asi hodně divili,,prostě katastrofa:-(,a na SP at klidně česká republika v tomto případě zapomene!!!!

  • anonymní uživatel kolař 20.9.2010 v 11:23

    Skrátka jestli plánují pořadatele opět tento závod příští sezonu beze změny této tratě uskutečnit,a ještě jako finále na KONEC,tak to pak....Fuck off DH Pec pod Sněžkou!!!! zamyslete se nad sebou hlupáci!!!!!!!!!!!

  • anonymní uživatel prochajda (pata.prochajda (a) seznam.cz) 20.9.2010 v 11:41

    to martin: jo hošánku na SP je to jiný, ale proč? protože tam 90% závodníků materiál dostává a nekupuje si ho a je jim uplně jedno, že to roznejtujou! ale tady když kluk rozmlátí celý kolo na jednom závodu, tak co pak bude dělat celej rok? kde veme na nový? takže nad tim zapřemejšlej...

  • anonymní uživatel Igor jadlovsky (I.jadlovsky (a) gmail.com) 20.9.2010 v 11:47

    Dva preteky ceskeho poharu v zivote mi stacili uz nikdy viac ! Organizacia , trat , vapky a mohol by som este dlho pisat o neskutocnych nedostatkoch. Lutujem jazdcov z ciech ze musia za kvalitou cestovat do rakuska a na slovenko. Musim vyzdvihnut Moravskoslovensky pohar ktory je organizovany s maximalnym nasadenim a skusenostami a podla mojho nazoru je rovnocenny ak nie lepsi ako slovensky pohar. Mimochodom robili sa neskutocne drahoty ohladom mojej registracie na peci a nakoniec mi este aj zle napisali meno :D Fail

  • anonymní uživatel Lukáš Parák (uksa.p (a) seznam.cz) 20.9.2010 v 12:01

    Ano nezbývá mi než souhlasit s reportem a tím co tu bylo napsáno, letošní ČP byl ostudou a finále v Peci bylo jen třešničkou na dortu.Do Pece jsem se vydal s bláhovou představou, že když jde o finále a kandidování na svěťák bude to jiné a bude to něco! Ano bylo!Bohu dík je spousta jiných závodů na Moravě na Slovensku a všude jinde, které pořádají lidé, kteří vědí co dělají a dělají to hlavně pro závodníky a ne pro svou peněženku a za to jim patří velký dík. Oni si to možná pánové a dámy uvědomí až jim na ČP přijede 20 lidí, ale to už bude pozdě. Ať žije ČP a motokros národů.Doufám jen, že pánové z UCI mají rozum. LP :-(

  • anonymní uživatel Maverick-Ondřej Novák (leon.berg (a) centrum.cz) 20.9.2010 v 12:31

    Tak celkově to je show:) myslím že letos bylo víc čp zavodu kde lidi jezdili za jiny team :D to že si ssebou tahám čerpadlo a vapku abych si vubec ne zavodech mohl umejt kolo mi přijde už dost komické! to že na trati bylo bláto na to jebu protože každej měl stejné podmínky to že se na to organizace vysrala je věc druha! a pak přijde chytrák z mtbs a napíše že češi na světaku se rovná ostuda a bodeť by ne když oraganizace čpdh nedá najevo že by chtěla nejaké zlepšení.

  • anonymní uživatel Bubák 20.9.2010 v 12:42

    Bůh žehnej 3DHáčku,ano! ČPDH Fuck off,ostuda největší.Škoda mluvit.Díky a už nikdy víc.

  • anonymní uživatel Czert (petr.stepancik82 (a) gmail.com) 20.9.2010 v 13:38

    XC jsem neviděl ale nadávat na to že je to moc do kopce je asi blbost, 4X trať je na světový pohár či MS myslím perfektní, ale kolem DH trati je dost problémů - nedostatečné zázemí pro depo, !!!! 1 wapka !!!!, nesmyslné neodvodnění horního úseku trati a v neposlední řadě naprosto nevyřešená lanovka. To že se v neděli jezdilo zadarmo nezakryje všechny tyto problémy.
    Na druhou stranu to bylo pro všechny stejný a tak se nemá cenu zabejvat tim že tam bylo moře bahna.

  • anonymní uživatel kolař 20.9.2010 v 14:31

    Czert:no to joo,ale bylo to spíše o štěstí jako o umění,,a tak se nemohl někdo divit proč většina jezdcu z popředí poháru se propadla o několik míst do zadu,skrátka o regulernosti a sjízdnosti tratě by se mohlo ještě dlouze debatovat,a to se ještě nezminuji o dalších věcech na zamyšlení které tento závod opět doprovázely:-(

  • anonymní uživatel Martin 20.9.2010 v 15:36

    prochajda (pata.prochajda [zavinac] seznam.cz): Jasně, že je to jiný na SP, ale chce mí srovnatelnou dráhu s SP? Asi chceme.. tak jí máme.. nebo ne?? To že to sjede jenom pár lidí je věc druhá...

    A to hošánku mi polichotilo.. hehe

  • anonymní uživatel peepa 20.9.2010 v 15:43

    mě se líbí,že si pořád někdo myslí, že to maj všichni všechno zadarmo :)

  • anonymní uživatel Suchač (Suchomelmilan (a) centrum.cz) 20.9.2010 v 15:44

    Okolo bedny je vidět hodně sponzorů. Na plachtě Čerta vidim 3 tisice. Je to děs a ostuda dat 3 tisice v kategorii ELIT. Kam ty penize jdou by mě zajimalo už par let.

  • anonymní uživatel Filip (filip.jbc (a) seznam.cz) 20.9.2010 v 15:57

    to Petr Uiblein: Naprosto souhlasím - máš 100% pravdu. PS:co chtěl básník říci tím: "... v Elitě je faktor štěstí větší než pouhé umění (velké), viz duel Matěj, Adam..."? OBA SEBOU VE FINÁLOVÉ JÍZDĚ PLÁCLI... :-)

  • anonymní uživatel PeTr 20.9.2010 v 16:06

    Na příští rok prej chtěji tuto DH trať zrušit a postavit uplně novou na sjezdovce Javor asi s dojezdem na 4x trati.

  • anonymní uživatel Fofík 20.9.2010 v 16:20

    ono kdyby se to jelo dejme tomu v červenci, tak by to takovej problém bejt nemusel, vůbec sem nepochopil proč se na týhle trati (když už) jede na podzim..

  • anonymní uživatel sylvie 20.9.2010 v 17:02

    to fofík: loni se to jelo tuším že v červenci a vypadalo to úplně stejně.. Tenhle kus lesa je protkanej hromadou potůčků a tůní - v tomhle místě nedochází k vyschnutí ani v nejteplejším létě.

  • anonymní uživatel HansCV 20.9.2010 v 18:18

    ne nadarmo se kopec jmenuje Hnědý Vrch :) ale zas na druhou stranu SP se taky jezdí za každýho počasí a já osobně sem se docela bavil protože v těhle podmínkám zas tak často nejezdím - naposled vloni na stejné lokalitě :D a teď du rozebrat kolo do šroubku a zpojízdnit

  • anonymní uživatel tomaass (tomaass.sorejs (a) gmail.com) 20.9.2010 v 19:57

    hele my jsme si to docela užili, závody jsme nejeli, jen tak jsme se poflakovali a dobrej víkend

    jinak jestli na to teda všichni kašlete, tak já příští rok ČP pojedu a budu na bedně na každym závodě, to zní dobře :-)

  • anonymní uživatel BANANPEC 20.9.2010 v 20:11

    No jo no horní usek tratě je fakt na nic, to je fakt. Bude se to muset vymyslet jinudy na sjezdovku to nechtěj moc tahat protože pak v zimně se to blbě rolbuje když tam sou nakopaný klopenky, atd...
    Ale asi nic jinýho nezbyde. Letos akciová společnost nedala na udržbu a na rozvoj trati ani korunu tak co chcete vymejšet?? Co na to říct?? Je asi větsí potřeba aby si kluci v Praze koupili nový káry...
    Příští rok by snad měl nějakej drobák dopadnout tak sem na to zvědav co se stim bude moct dát udělat:o)a co na to řekne Krnap. Jinak 4X masakr hustá trat, jediný co tak hardcore konec trati trojak nebezpečnej, najezd hranatej z toho udělat lavici na snadnější naskákání a ten dvoják no nevim no Sláva a Tatarka to dávaj jen tak tak, žádná sranda to doletět:oD
    XC Bomaba dneska sem to projel a příjemná trat hlavně ty sjezdový pasáže, takovej pohodovej freeride...

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 20.9.2010 v 21:08

    hehe, porad dokola, jeste trosku zestarnu a usporadam vlastni pohar :-) vydelam miliony a kluci si jeste dobre zajezdi...

  • anonymní uživatel Užaj 20.9.2010 v 21:25

    DD: věřim tomu!!!

  • anonymní uživatel Tony 20.9.2010 v 22:33

    Kdo si to nevyzkouše, nemá ani zdání... kolik dá práce udělat z lesa dráhu.
    Kdo neuspořádal závod, nemá ani tušení... kolik to je starostí.
    A kdo k tomu přistupuje jen skrz peníze... neví, že se trať MUSÍ udržovat :-)

  • anonymní uživatel Karlos 20.9.2010 v 22:51

    Díky za uspořádání závěrečného závodu. Bylo to maso, ale podmínky pro každýho stejný. Nejlepší vyhráli a ostatní přežili - včetně mě :-)))

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 21.9.2010 v 6:10

    DD vyděláš na poháru miliony? :-) tak ti přeji hodně štěstí.nezbude ti ani koruna a ještě tě tady fucknou žes tam měl moc bláta:-o .pravda je že pokud chtěj pořádat pohár a dokonce uvažují na svěťákem musej před závody na trati zamakat, ale je dobře že se do toho vůbed někdo pouští.

  • anonymní uživatel Roman Vacek (vacek_roman (a) lilly.com) 21.9.2010 v 8:10

    Ahoj hoši, jsem táta od mladýho závodníka a víkend jsem si moc užil. XC jsem dlouhou dobu neviděl a obdivuju hlavně mladší kategorie, sjezdy daly zabrat i na enduro biku. 4X - jestli chci bejt dobrej, tak si asi nemůžu vybírat tratě. Závod to byl pěknej a hlavně dramatickej až do posledních metrů. No a DH. Máte pravdu, nahoře se nejede, ale bojuje o projetí, přežití. když jsme tam přijeli trénovat a viděli stav 2 týdny před závody, zorganizoval Adam Vágner brigádu. Podotýkám, že není správcem trati, materiál nakoupil ze svého a cestu mu taky nikdo nezaplatil. Takže jsme tam minulou sobotu makali 2 dospělí a 3 junioři (16,15 a 13 let). Ondra Štěpánek obětoval závod ve Špindlu, Honza Vacek zase motokros. Nenadávali jsme na webu na ostatní, ale snažili jsme se s tím něco udělat. Bohužel voda vyřešit nejde, protože teče celým svahem a vyvěrá na různých místech. Jasně, že jsme kopali kanálky, zkoušeli odvést potůčky...postavit novou trať nebo alespoň změnit horní úsek vidím jako nezbytnost. A mimochodem, delegát UCI tam byl a viděl.

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 21.9.2010 v 8:43

    tak ja kdyz delam zavody, tak se snazim je delat pro jezdce, aby si je uzili. Mozna proto ze jsem par zavodu uz odjel...ne pro to aby se vydelalo (to je druha cast a je dobry dat lidem co pomahaji a treba brigadnikum na trati nejakou korunu) coz se samo nedeje - viz prispevek Romana Vacka...opacnej zpusob, sehnat co nejvic sponzoru, vydelat na lanovce (ne primo pripad Pece)nakrmit premrstenejma odmenama lidi ze svazu (napr. kdyz jsem zase slysel kdo zase spikruje, sem malem zdechl) a jeste uvazovat nesmyslne o SP...je u me spatnej zpusob

  • anonymní uživatel Pinkajda (andelkakv (a) seznam.cz) 21.9.2010 v 9:08

    Byla to úžasná podívaná a v tom blátě nahoře mi vás všech bylo líto.

    www.pinkajda.estranky.cz/...

  • anonymní uživatel tomaass (tomaass.sorejs (a) gmail.com) 21.9.2010 v 9:35

    jo když jsem slyšel, jak se spíkruje na 4X, tak to je úplně někde jinde..

  • anonymní uživatel filip (novasfilas (a) seznam.cz) 21.9.2010 v 19:12

    mas pravdu

  • anonymní uživatel Keny 21.9.2010 v 20:51

    Jestli to takhle pujde dál,tak NASRAT na celý ČP DH 2011!!!!!!už se konečně zamyslete nad urovní ČP sakra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 21.9.2010 v 20:58

    co se stalo? Co se stalo??

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 24.9.2010 v 11:02

    hmm,tak se vlastně asi nic vážného nestalo...:-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí