Komise MTB: Info o ČP 2011

Autor: Zdeněk Pól, vydáno: 10.2.2011

Vážení přátelé,
rád bych vás seznámil se souborem rozhodnutí Komise horských kol Českého svazu, číslo 2011–02–09, především na téma dlouho očekávaného kalendáře Českých pohárů a mistrovství ČR všech disciplín horských kol pro rok 2011.

V kalendáři se objevuje několik zcela nových pohárových lokalit, jako jsou Aš (XCO, 4X, Trial) či Monínec (DHI), jiné se do kalendáře vrací (DHI Rokytnice n.J.) a některé jiné pohár pro letošek musely z různých důvodů opustit. Naší snahou bylo vybrat taková místa, kde může pořadatel nabídnout nejen kvalitní trať, ale i odpovídající zázemí.

Naprostou novinkou je čtyřdílný Český pohár v Trialu, disciplíně, která má při minimálních nárocích obrovský potenciál osvěžit program libovolné akce.

Není vůbec snadné vměstnat asi třicet závodů do šesti měsíců a bohužel je prakticky nemožné, abychom se vyhnuli termínovým kolizím, které budou jistě trápit některé závodníky či pořadatele. Zdůvodnit každý jednotlivý termín ve všech souvislostech by znamenalo snažit se shrnout půlroční práci a často napjaté diskuze členů komise, pracovních skupin a pořadatelů. Kalendář to rozhodně není dokonalý a vychází později, než v minulosti. Nebudeme se vymlouvat na zásadní změny, jimiž si komise v loňském roce prošla, raději jsme rovnou připravili harmonogram přípravy kalendáře 2012, na němž právě začínáme pracovat a který uzavřeme koncem června letošního roku.

Letošní kalendáře (zmiňujeme je ty akčnější disciplíny)



FOURČROSS (4X)

termín název místo konání UCI technický delegát hlavní rozhodčí
17.04. Český pohár 4X #1 Praha Polis.13 X Pól Zdeněk ?
15.05. Český pohár 4X #2 X Pól Zdeněk ?
16.07. Český pohár 4X #3 Tošovice X Pól Zdeněk ?
17.07. Mistrovství ČR 4X Tošovice CN Pól Zdeněk ?
24.09. Český pohár 4X #4 Pec pod Snežkou ? Pól Zdeněk ?


SJEZD (DHI)

termín název místo konání UCI technický delegát hlavní rozhodčí
22.05. Český pohár DHI #1 Monínec X Vágner Adam ?
26.06. Český pohár DHI #2 Velké Karlovice X Matuš Filip ?
24.07. Český pohár DHI #3 Špindlerův Mlýn X Vágner Adam ?
24.07. Mistrovství ČR DHI Špindlerův Mlýn CN Vágner Adam ?
11.09. Český pohár DHI #4 Rokytnice nad Jizerou X Matus Filip ?


TRIAL (TR)

termín název místo konání UCI technický delegát hlavní rozhodčí
17.04. Český pohár TR #1 Praha Polis.13 X Chvojka Roman ?
14.05. Český pohár TR #2 X Čihácek Vlastislav ?
13.08. Český pohár TR #3 Nové Město na Moravě X Chvojka Roman ?
08.10. Český pohár TR #4 Hrádek nad Nisou X Čihácek Vlastislav ?

Komise MTB nedávno otevřela svou stránku na sociální síti Facebook, jakožto zdroj aktuálních informací a otevřený prostředek pro komunikaci. Stránku najdete na www.facebook.com pod názvem „Komise MTB“. Využijte komentáře pod příspěvky pro libovolné otázky a připomínky.

Diskuze

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 10.2.2011 v 17:47

    krupky je skoda ale ze ani klinovec? kolik méri trat na moninci?

  • anonymní uživatel pavel (pavel.tion (a) centrum.cz) 10.2.2011 v 18:08

    Na Monínec aby jsis vzal xc kolo a před cílem dráhovku. Hezká trať ale na pohár? Všenory jsou proti Monínci motocross :-((

  • anonymní uživatel Alexio 10.2.2011 v 18:25

    Nechápu, že chybí Klínovec. A rovněž souhlasím, Monínec na pohár není. Je pěknej, fajn, ale pohár ???

  • anonymní uživatel Potok 10.2.2011 v 18:27

    Klínovecká hamtačka mi chybět teda nebude, Monínec je supr a MČR ne na druhým knci republiky mi vyhovuje taky. Podlě mě good job!

  • anonymní uživatel CERW 10.2.2011 v 19:28

    No monínec je víc pohárová trať než karlovice nebo rokytka podle mě...ale zajmalo by mě kolik lidí přijede k nám do Rakovníka na downtown místo MČR ve Špindlu :D

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 10.2.2011 v 19:58

    Pavle, nabízím ti možnost potvrdit tvá, předem jistě pečlivě uvážená, slova. Pokud při ČP na Monínci odstartuješ na XC biku, přesedneš a spodek dojedeš na dráhovce v lepším čase, než na sjezďáku, budu ti do smrti platit startovné na ČP-DHI. Bereš? Nebo jen tak plácáš blbosti?

  • anonymní uživatel smety (info (a) gigantic.cz) 10.2.2011 v 20:29

    Myslím,že na letošní sezónu se udělalo skoro všechno proto,aby závody českého poháru šli do kytek.Začalo to zrušením kategorie HT a teď výběrem lokalit a počtu závodů v roce.Možná by bylo jednodužší pro příští sezónu vybrat jenom jednu lokalitu a udělat jenom kategorii elite.

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 10.2.2011 v 20:36

    Smety, máš představu, kolik lidí loni nastoupilo do kategorie Hardtail?

  • anonymní uživatel smety (info (a) gigantic.cz) 10.2.2011 v 20:39

    Představu mám,taky jezdím pohár.Každej ale nemá ne to ,aby přesedlal na celopéro.Nebo se pletu?

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 10.2.2011 v 20:42

    Bylo vás 18, z toho 5(!) lidí objelo celý pohár. Tahle kategorie vznikla proto, aby do ČP přivedla nové tváře a to bohužel nefunguje.

  • anonymní uživatel smety (info (a) gigantic.cz) 10.2.2011 v 20:46

    Já kategorii HT nejezdím,ale je zajímavý,že v moravsko-slovenským poháru to funguje dobře.V čem je teda chyba?A ve výběru lokalit nevidím nijakej přínos pro zlepšování a výchovu lepších jezdců v ČR,lokality jsou víc a víc na rovině.Opravdu v letošním poháru nevidím žádný přínos.

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 10.2.2011 v 20:55

    a co zrusit i zeny?tech taky moc nejezdi ne? tedy nechci byt dloubal ale zruseni HT osobne beru jako krok zpet,i kdyz sam nedrncam.

  • anonymní uživatel biker70 (konabik (a) seznam.cz) 10.2.2011 v 21:06

    Souhlas Monínec monínec na pohár????to asi čárys hodně zatlačil co??s puhárev v dh to jde u nás z kopce fakt dost škoda.Podle mne krupka klínovec pec to jsou tratě aspon trochu na pohár ale Monínec fakt ne.A co třeba Ruda pane Pól,ta trasa co se naní loni jela evropa.

  • anonymní uživatel CERW 10.2.2011 v 21:09

    Pokud se můžu vmísit, tak výběr tratí není jenom na ČSC ale hlavně na místních pořadatelích a proto vypadl Klínovec a o Krupce jsem zaslechl, že jsou tam nějaké vlastnické problémy s pozemky. Nevím ale co je na tom pravdy. To že se zrušila kategorie HT je podle mě škoda, i když neplnila původní účel, kterým bylo přivést nové tváře (a že ze špičky HT by se dnes někteří nejspíš moc dobře prosadili na fullech) ale ti, kteří jezdili HT to dělali proto, že je HT baví. Ostatní dobří z HT na fulla přestoupili a někteří se ukázali ve velmi dobrém světle jako Dominik Kvapil a podobní. Toť můj názor. Bičujte mě za něj jestli chcete. A pokud se vám nelíbí stav českého DH potažmo ČP tak s tím zkuste něco udělat i vy sami, nebo vyražte za hranice. tam je závodů dost a traťe zajmavé.

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 10.2.2011 v 21:21

    Biker70, Čáryse jsem ohledně ČP oslovil sám. Špičák o ČP nemá zájem, jednal jsem s nimi už předloni, ale dávají přednost právě evropskému poháru.

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 10.2.2011 v 21:25

    Jak na Bouřňáku, tak i loni v Krupce, úřady řešily stížnosti majitelů pozemků. Nelze pořádat ČP bez potřebných povolení.

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 10.2.2011 v 21:35

    Lupo, kdyby už nic jiného, tak kategorie žen (narozdíl od HT) má návaznost na reprezentaci. Že se české slečny dlouhodobě ve světě neprosazují, je jiná věc, ale to se ve sjezdu bohužel netýká jen žen... Jsem přesvědčen, že mnohem větší potenciál přivést na scénu nové talenty, má nově otevřená kategorie Žáci, pro jezdce od 13 let. Konec konců, pokud se někdo chce na HT v ČP svézt, nic mu v tom nebrání. Akorát se musí smířit s tím, že bude oproti ostatním expertům v nevýhodě...

  • anonymní uživatel snekac (snekacz (a) gmail.com) 10.2.2011 v 21:41

    Na jednu stranu chápu pořadetelé Českého poháru, ale na druhou stranu jsem rád, že mě tam letos nikdo neuvidí. Co se týče HT kategorie jsem moc rád, že jsem ji mohl jezdit a to poctivé tři roky.

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 10.2.2011 v 22:38

    jasne, no zaci to je fajn to bude mit motejl radost. jinak v krupce se nam zblaznil lesak, postavil se proti zavodum i kdyz nam kazdy rok trrat schvaloval a dosud nebyl problem.to je duvod proc uz se krupka nepojede,bohuzel.

  • anonymní uživatel Ričí (RiciBikes (a) seznam.cz,icq:584243642) 11.2.2011 v 8:21

    je to pěkný ,jen škoda že většina na tratí je v čecháh a namoravě zatím nic pořádného není

  • anonymní uživatel Čárys ze 72O.cz (seven20 (a) volny.cz) 11.2.2011 v 12:26

    Veděl jsem, že bude spousta hejtů kolem Monínce, ale s profilem kopce nikdo nic neuděláme, ale budu se snažit aby aspoň trať byla s to být na stejné úrovni jako je třeba v Rokytce, nebo Karlovicích. Na víc ambice nemám.

    Chystáme pro vás super zázemí, parádní ceny, vapky, wifinu free, permici za 2OO a na neděli možná zadarmo, vše se snažím pro vás vymyslet aby dobře bylo.

    Vím že nic z toho nenahradí pořádnej kopec a super trať s parametry WC, a taky vím, že vždy za toto sklidíme fucking ze všech stran, ale bohužel větší kopec nám matka příroda nenadělila. I přesto do toho jdu a zkusím vám track připravit o svých volných víkendech, místo abych jezdil na kole nebo lezl po skalách, aby jste nebyli uplně nasraný a s vidinou toho, že pak aspon jeden ze sta řekne - bylo to fajn.

    Teším se na vás, i když možná vy k nám ne. Třeba aspon pokecáme, zajedem pojezdit do Bechyně nebo na Vápno na dirty v rámci těch 3 dní na jihu, a večer vypijem pivo a bude fajn - i přes placatost a krosovost (jak říkáte) tratě.

    Aloha, přítelé, jdu makat, aby jste pak mohli jezdit.

  • anonymní uživatel CERW 11.2.2011 v 14:08

    2Čárys: Za mě řikam, že i když nepojedu závod, tak na Monínec se těšim moc. Ta trať je skvělá a dost technická. Sice neni dlouhá ale pořád se tam něco děje. A navíc hned vedle rybník atd. Moc se na to těším

  • anonymní uživatel Jirka Knap - Hasič (knapjiri (a) seznam.cz) 11.2.2011 v 15:14

    uf...už to píšu podruhý, tak se to snad teď odešle.(Teď už si to uložím..:-))

    Co k tomu všemu říct....snad jen pár mých osobních pocitů a snad věcných postřehů a otázek zejména na Zdeňka P. (díky za odpověď)
    Každou z těch tratí, která je v rozpisu mám rád, každá má svoje kouzlo i přes profil který někdo nemusí.
    Problém vidím někde jinde.
    Každý rok byl pohár poskládaný vícemeně ze třech větších lokalit (Špindl, Krupka, Božák) a to s drobnými obměnami v jednotlivých letech, vždy doplněný některou z těchto "bikeparkových" tratí. Celý kalendář to pak dotvářelo a tvořilo ho pestrým.
    Můj, a asi nejen můj, nenadšený pocit tedy trochu vychází z té jednotvárnosti celého poháru.

    Rozumím, že pokud má místní pořadatel problém s lokalitou a ví, že ji z jakýchkoliv důvodů nedokáže připravit, pak je mi jasné, že s tím komise, která konečný seznam vybere, nic neudělá.
    I když? Otázka č.1 .Vše je otázka jednání a napadá mě (prosím nekamenujte mě, třeba se to děje a třeba není o takovou pomoc stáno) jestli by třeba nebylo možné místním pořadatelům v jednání s úřady pomoci. Vysvětlit samosprávám, že na takovou akci můžou nabalit svoje kulturně sportovní akce např.
    A nebo otázka na kluky z Teplic. I lesník musí mít Achylovu patu. Fakt Vás žádná nenapadá? *smile*

    Zkusím pokračovat dalšími otázkami, které mě napadají.
    Tedy Otázka č.2. Brání nějaký předpis pořádání závodu ČP mimo území ČR (zejména tedy v SK, AUT, D)?. Uvažovali jste o takové variantě?
    Další otázka míří spíš k managementu bikeparku Špičák. Rozumím tomu, že pro místní pořadatele je zajímavé uspořádat zde EP a tak se na něj chtějí zaměřit. Ale za Boha nerozumím tomu proč nejsou schopni připravit a uspořádat takové akce v sezoně dvě, tedy i závod ČP?
    Ještě mě teď když píšu tenhle komentář napadla ještě jedna otázka. Špindl má teď dvě tratě, každá má své výhody i nevýhody, někomu se líbí jedna, někomu ta druhá, (to je ale s každou tratí). teď ta otázka: Neuvažovali jste o dvou závodech ve Špindlu, každý na jiné trati?

    Závěrem snad tolik. Hodně lidí kolem mě, i ti kteří uvažovali, že se po delší odmlce vrátí do kolotoče ČP, jsou rozhodnuti pohár v této podobě nejet.
    Za mě osobně říkám toto: Letos to bude 11. sezona v ČP a všichni kdo mě znají vědí, že pokud mě OPRAVDU nevyřadí nějaké zásadní zranění, tak mě ze startovní budky nic a nikdo nedostane, tedy pohár odjedu i letos, ale nadšení z kombinace tratí u mě nehledejte (a jak jsem psal výše, každou z nich mám rád, jde hlavně o ten mix).

    PS: ...,ale ať už se pojede kdekoliv, všude bude platit. Martine budeš nám chybět.

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 11.2.2011 v 15:42

    Jirko, vezmu to postupně po částech. Jak se tak snažím odpovídat ve všech debatách, občas už nevím, jestli se neopakuji, takže se předem omlouvám, pokud ano. Předesílám, že na letošním kalendáři se - mimo jiné - podíleli Filip Matuš, jakožto člen Komise MTB a Adam Vágner, člen pracovní skupiny DHI. Upřímně, není tu moc jezdců, kteří by měli rozhled a zkušenosti z celého světa, jako tihle dva. Aniž bych se za ně chtěl jakkoli schovávat, protože odpovědnost za kalendář padá na mou hlavu, jejich názorům zcela důvěřuji. A také pozorně sleduji komentáře pod články o jednotlivých lokalitách. Naší snahou bylo nabídnout vám konečně místa, svým zázemím důstojná ČP, samozřejmě s podmínkou, že tam stojí kvalitní trať. Těch útoků na Klínovec, Teplice, Pec a starou trať ve Špindlu bylo nepočítaně. A zrovna ve Špindlu se ukázalo, že tam roční pauze po letech velice prospěla. Konečně tam stojí super trať, s parádním zázemím.

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 11.2.2011 v 15:50

    Totéž čeká letos Pec, ačkoli místní konečně mají prostředky na úpravu trati a už letos to mohlo být ok, nakonec kvůli zkrácení rozpočtu ČP na Pec nezbyl volný termín. Tam, kde je zájem, se "vahou funkce" snažím přispět k dohodě mezi pořadateli a příslušnými orgány, to se netýká jen DHI. Podmínky mezi pořadatelem ČP a místními pořadateli toho ale na místní nakládají celkem dost, takže aktivita a schopnosti lokálního pořadatele jsou základem toho, aby se někde ČP mohl jet. Rád pomohu tam, kde v tom vidím smysl, ale upřímně, preferuji místa s odpovídajícím zázemím a potenciálem postavit dobrou trať (např. Kouty), před možná tradiční lokalitou, ale se zastaralou lanovkou a prakticky bez zázemí (Teplice, Klínovec).

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 11.2.2011 v 16:03

    Čárys na Monínci a Týda v Rokytnici jsou lidé, kteří se o své dráhy starají z nadšení a věřím, že pokud se s Adamem na nečem domluví, tak to také splní. Současně jsou to ale lidé, kteří jako poslední věc chtějí už předem slyšet, že to u nich nestojí za nic. Český sjezd stojí na takovýchto nadšencích, ne na žvanilech, co mají z lopaty kopřivku. Ano, i o konání ČP v zahrničí jsme mnohokrát v minulosti, a i letos, mluvili. V první řadě tomu brání zájmy sponzorů ČP, kteří chtějí být vidět tady, ne v Rakousku. Nabízí se to, ale my se přeci musíme konečně probrat doma, aby se sjezd někam posunul. Jinými slovy, i kdybych o tom pořadatele přesvědčil, bylo by to jen krátkodobé řešení.

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 11.2.2011 v 16:09

    Pokud jde Špičák, žijeme ve svobodném světě, takže pokud má areál vložit peníze do nějakého závodu, je jen na něm, který to bude. Jednali jsme spolu předloni a jejich jasnou prioritou byli bikeři z Německa a Rakouska. Proto se rozhodli pro Evropský pohár, který je stojí mnohem víc, než ČP. Na druhou stranu, chabá účast Čechů na tamním loňském EP také o něčem svědčí...

  • anonymní uživatel Jirka Knap - Hasič (knapjiri (a) seznam.cz) 11.2.2011 v 18:43

    Díky Zdeňku za rychlé odpovědi. Doufám, že můj komentář nebyl vnímán nějak negativně, to ani nebyl záměr. Spíš jsem jen chtěl do placu hodit pár otázek, které se tak nějak probírájí třeba v hospodě u piva.
    Stejně tak s tebou souhlasím ve spoustě věcí, které jsi napsal, například s tím, že Adam i Filip jsou lidma, kteří jsou pro mne za DH scénu, garanty kvalitní práce. Zároveˇmě napadá i spousta doplňujících otázek. Spíš jen ze zájmu bych chtěl některé věci osvětlit. Určitě jsou taky věci s kterými nejsi spokojen, nebo které jste chtěli inovovat a nepovedlo se to tak jak jste si to představovali. No je to spíš na nějakou debatu v klidu u pivka. Tak třeba budeme mít příležitost až se někde setkáme v depu.

    btw. na EP na Špičáku jsem taky chyběl :-))...po 12 dnech ve Francii, 4 týdny po narození prcka, jsem fakt už další víkend neuhádal...:-)))

  • anonymní uživatel lupa (downhillmadness (a) seznam.cz) 12.2.2011 v 9:05

    hasic- zavody musi povolit lesy a ty zavody nad krupkou nechteji postaral se o to prave p.hajny ktery si dodelal titul a ted je lesa pan :-)

  • anonymní uživatel břitwa (dawejonas (a) seznam.cz) 13.2.2011 v 21:55

    český pohár ma bejt nej level v dh ,ale neni každej rok to je horší a horší a to nemluvím o organizaci zavodu at žije slavoj houslice

  • anonymní uživatel pavel (pavel.tion (a) centrum.cz) 14.2.2011 v 21:05

    Břitwa: souhlas, je pravda že kde který lokál má za barákem namotaný takový pekla že některé pohárové DH tratě jsou opravdu jednodušší než kdejaký usek v XC závodu. Nicméně buďme rádi alespoň za to, myslím že s takovou hromadou klacků pod nohama co mají organizátoři se pohárové tratě a český pohár smolí těžce a myslím že je vubec zázrak že je někdo vysmolí.A že kdekterý nadšenec tomu obětuje svůj volný čas bez nároku na odměnu.

  • anonymní uživatel Suchač (Suchomelmilan (a) centrum.cz) 16.2.2011 v 16:00

    Zdravim všechny. Už blbnu na biku hodně sezon a jsem rad za každé závody, které někdo udělá. To, že některé u nas nejsou parametrama WC je přírodou bohužel. Každej muže zkusit zavody venku, kde zase bude mrčet, že je to z kopce jak hajzl např. Turnau AUT řijen 2010 jako čech jsem tam byl jedinej a to se nic u nas nejelo a nebylo to daleko. Kod chce něco jet hold musí jezdit i ven !!! Myslim ELITE ne mě.
    Zdenku držim Ti palec, asi to není prdel dělat to co děláš. Jednaní s uřednikama je asi v ČR všude na ... vč. svazu dle mě.
    Moje jedna otazka na Zdenka. Neřešilo se ještě na svazu nebo UCI to, že by kat. masters byla od vyššího věku než je 30 roku ?? Mam pocit, že za chvilku to bude nejširší kategorie a je to fakt blbost . Možná před x rokama, kdy spousta lidí začinala to měl ten věk smysl ale dnes ? U jinejch sportu je běžny od 35 či 40 ( motokros ...... ) Dik za odpověď. Myslim a nebo spiš vim, že spousta kluku co jezdila se mnou a mají nad 40 už na zavody raději nejezdí, protože kompars třicatnikum dělat nechtěj a radši si vozí prdel v bikeparkách.
    Dik Suchač jmeno v mejlu.

  • anonymní uživatel Zdeněk Pól (info (a) polis.cz) 16.2.2011 v 16:46

    Milane, hranice 30 let pro vstup do Masters je daná pravidly UCI, ale mám pro tebe i dobrou zprávu... cituji rozhodnutí komise MTB 2010-12-15/15: "V Českém poháru DHI se vypisují kategorie Masters 1 pro muže ve věku 30-39 let včetně a Masters 2 pro muže ve věku od 40 let včetně."

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí