Test: Cannondale Jekyll Hi Mod 2

Autor: Oskar Jančík, kategorie: Test, vydáno: 7.4.2011

Když jsem loni v červnu okusil při představení nových modelů Cannondale 2011 v Park City svezení na novém Jekyllu, byl jsem samozřejmě v extázi z kola, které do kopce jede jako xc a z kopce jako sjezďák.
Bylo tehdy moje okouzlení způsobeno géniem loci, kde každá nová stavba musí být napojena na systém mtb trailů, nebo je Jekyll opravdu tím dva v jednom kolem, po němž všichni touží?

Co je vlastně Cannondale Jekyll zač? All mountain s měnitelnou geometrií na 150 mm zdvihu, o němž jeho autor Peter Denk tvrdí, že je představitelem nové kategorie „Over Mountain“. Karbonový rám, který kombinuje všechny technologie spojování karbonu, včetně použití revolučního materiálu Ballistec vyvinutého ve zbrojním průmyslu. Ballistec karbon je proti proražení odolnější než ocel, takže jakákoli obava z karbonu při „over mountain“ použití není na místě.





Srdcem kola je inverzní tlumič Fox DYAD RT2. Jak je vidět na obrázku, má dvě pozitivní a jednu negativní komoru. Pozitivky mají každá svou regulaci tlumení, ale foukají se společně. Důležitým je vřetenovitý ventil, který obě hlavní komory spojuje a rozděluje – dva režimy ELEVATE a FLOW. Tah lanka z páčky na řidítkách buďto otevře velký okruh – 150 mm na déhá, nebo přivře a tlumič funguje pouze na 90 mm. Změna zdvihu ovlivňuje i geometrii, a tak při ELEVATE modu má kolo o centimetr výše střed a o jeden stupeň příkřejší hlavu. Inverzní tlumič se fouká na vysoké tlaky, a tak se Jekyll dodává i se speciální tlumičovou pumpou. Standardní pumpa na tlumič Fox DYAD RT2 nestačí.









Přirozená skepse k čemukoliv novému či nekonvenčnímu, tolik typická pro každého Čecha, mě nabádá – v jednoduchosti je síla, co s inverzním tlumičem? Konvenční tlumič na svém kole můžu kdykoli během sezony nahradit jiným, když se něco stane… I přes různé pokusy ala Bionicon, konvenční tlumič změnu sagu-zdvihu-geometrie zvládnout nemůže. Podobný systém, ale v minulosti vymyslel Peter Denk pro Scott. Jeho Genius a Ransom už po světě nějakou dobu jezdí. Zdánlivá podobnost obou kol je nasnadě, ale je zde několik významných rozdílů. Tlumič na Jekyllu je schován uvnitř rámu, nikoli posazen před zadním kolem jako u Scotta. Nepřerušovaná sedlová trubka a téměř klasická konfigurace předního trojúhelníku jsou přínosem. Závěs zadní stavby – přepákovaný jednočep – to vše v  sobě skrývá spoustu inovací.





Uchycení zadní stavby „do široka“ a na dutých osách znamená neskutečnou tuhost závěsu zadního kola. Pokud jste někdy jeli na karbonové silničce, poznáte i zde typický jízdní projev karbonu. Tuhost a nízké těžiště jsou vůbec slova, která se u Jekylla hodně skloňují. X12 patent Syntace na zadní 142mm osu, BB 30 středovka, ISCG, 1,5“ hlavovka, mohutná spodní trubka, jejíž šířka překryje tříkomorový tlumič i přední gumu. Najděte sjezdové kolo, jehož zadní stavba bude takhle tuhá do krutu. V porovnání s tím vším je zde Fox Talas 32 s FITem na 150 mm trochu jako chudý příbuzný. Je pravda, že pro opravdové Mega/Maxiavalanche nasazení by si kolo zasloužilo 36 nebo Lyrik. Kdo by se s ním ale po zbytek sezony do kopců tahal, že.





Mám možnost jako první osedlat Jekylla Hi Mod 2, který právě dorazil do Čech. Jaké bude svezení okolo Brna? Hodí se takový bike někam jinam než do Alp, Rockies nebo Beskyd? Produkční podoba přepínací páčky zdvihu je jiná a řekl bych mnohem povedenější než na prototypech v Park City nebo na kolech, která byla vidět na Eurobiku. Menší výhrady k šířce řidítek – 80 by Jekyllovi slušelo. Na místo standardní sedlovky putuje teleskopická. Tím ale končí moje modifikace, zbytek kola – „z krabice“. Top model má teleskop ve specifikaci, a tak jsou všechny rámy připravené na vedení hadičky k sedlovce. Žádné další úpravy ale už nejsou potřeba, a tak vyrážím. Karásek trailem stoupám k Naučné, odtam ke Kaštánek trailu, v Bílovicích stoupání pod Spálenisko, kde kdysi estébáci pálili svůj archív –„to jsou ty paradoxy pane Vaněk“. Po hřebínku na Hády a do půlky Snipovu déhá trať, kde se na podzim jel Punkbike race.

Pro ty, co nejsou znalí trailíků v okolí „Zlaté lodě“ (dohromady asi 40 km, přes tři hřebínky s nadmořskou výškou 400 m n.m.), Karásek – lesní single trail uphill na krátkém zdvihu. Rozdíl mezi FLOW a ELEVATE modem není příliš poznat. Ufukuji tlak, tabulkové tlaky nejsou nic pro sjezdaře posedlé aktivitou odpružení. Jekyll má na sedlové trubce tabulku s doporučenými tlaky podle hmotnosti jezdce a instrukcemi, jak správně tlumič nastavit. Naučná je mírně klesající singlík. Tam se projeví, že je Jekyll trochu delší. Je potřeba ho více zatlačit do zatáčky, ale táhne skvěle. Stabilita a nízký střed ve FLOW režimu (plný zdvih) mi několikrát zachrání krk. Kolo jde skvěle i do vzduchu, bunny přes kořeny je při hmotnosti 12,3 kg úplný sen.

Na Kaštánku, který představuje klesání cca 200 m (ze 492 m n.m. až k řece Svitavě do 300 m n.m.), se teprve projevuje, co v Jekyllovi dřímá. Žádná rozdvojená osobnost, ale normální sjezďák. Výjezd pod Spálenisko je vražda vždy, natož zjara, když nemám najeto. Rozumnější by bylo si ho dát obráceně, zvláště po dešti to tu stojí za to. Pískový povrch rozrušený erozí prověřuje hlavně mě. Jekyll je zamáčklý jak na vidlici, tak na tlumiči – inverzní tlumič znamená, že je pístnice vysunutá asi 2 cm. Takže mám opravdu středovku výš a hlavový úhel je více xc. Pozitivní je, že i při ELEVATE modu se na kole dá normálně jet. V praxi se vám naopak snadno může stát, že když se konečně vyhoupnete na vrchol, zapomenete otevřít zdvihy a kopec zhrčíte na 90–120. Romantika, slunce nízko nad obzorem a další singlíček po hřebenu Hády – Jekyll už je starý známý. Zdvih, ale hlavně skvělá geo se skvěle rozloženou váhou kola umí všechno.
Snipovo déhá mi nahání strach, dostavily se první příznaky únavy, ostré kameny a cenovka kola…to je o strach…Jekyll je ale pašák a déháčkem mě provezl jako sjezďák.



Testovaný model Cannondale Jekyll Hi Mod 2

Následující švih vede přes Vranov do Hořic na novou déhá trať, z Blanska potom na Nový Hrad – opět typologicky horský singletrack. Jsem s Jekyllem ještě větší kamarád, pouštím ho víc, až moc. Na nezáludné široké lesní cestě mě posílá do meze, pád jako na sjezďáku, přes hlavu, xc dekl moc neochrání. Vstávám, ale musím si zase sednout. Ballistec karbon vydrží vše, já ne. Ponaučení, je potřeba si pamatovat, že kolo s touhle geometrií umí jet tak rychle, že ochranné prostředky nejsou na škodu. Oteklý ukazováček a modřiny všude mi to budou nějakou dobu připomínat. Navzdory fyzickému handicapu je déhá v Hořicích zábavná. Na oči, ale i tak, Jekyll všechno přeskáče a jsme dole.Výjezd z Blanska na Nový Hrad je další z kategorie vražda, trailík po něm je ale super. Lesáci nám tu přes zimu nadělali paseku, snad to po sobě časem uklidí. Dolů od hradu pak jedu na krátkém zdvihu, ani to nevadí. I spurt okolo vody směr domov Jekyll zvládá na jedničku.

Z profíků na Jekyllovi dosud jezdil Chris Van Dine. Ten si na jeho větším bratru Claymore dal i Rampage. Mega, Mountain of Hell a další enduro závody po Evropě na něm bude závodit Jerome Clemenz (video). Nedávnou akvizicí Cannondale je i Mark Weir. Ano, ten kníratý chlapík z reklam WTB, který se už pár let zaměřuje pouze na enduro ježdění.

Jekyll je rozhodně svatý grál, který ve spoustě časopisů všichni hledají a opakovaně tvrdí, že ho našli. Aspoň já jsem ho v Jekyllovi našel. Hmotnost, za kterou se nemusí stydět kdejaký trailbike na 120 mm, a měnitelná geometrie, která v mžiku udělá z kola sjezďák nebo xcéčko, to je přece sen.





Diskuze

  • anonymní uživatel Duchna (strabo (a) tiscali.cz) 7.4.2011 v 9:32

    Vhkej sen za cenu Duchnovi fábie :( jinak by ho každej bral všemi desíti.

  • anonymní uživatel jose (stetir (a) centrum.sk) 7.4.2011 v 9:36

    krasny bike, ale neviem co si mam myslie o tom tlmici ,co sa tyka servisu

  • anonymní uživatel Levi (leviatan3 (a) altas.cz) 7.4.2011 v 9:50

    Jo pěkná věcička. Cena, bohužel, jak se stává zvykem drsně přestřelená. Docela by mě zajímalo jaká je výrobní cena + dovoz do ČR.

  • anonymní uživatel ICE 7.4.2011 v 10:38

    super článek, víc takovejch!!!

  • anonymní uživatel ICE (IP62.177.71.242) 7.4.2011 v 11:59

    když canondale tak claymore

  • anonymní uživatel staroch 7.4.2011 v 13:38

    ice - tohle bude taky v pohode

  • anonymní uživatel Evo 7.4.2011 v 14:53

    pekny PR clanok ale recenzia nie moc objektivna...

  • anonymní uživatel reaber 7.4.2011 v 15:08

    videl sem to na vistave je to divny :D ale jako vymakany :D

  • anonymní uživatel Pavel (janda.paja (a) seznam.cz) 7.4.2011 v 15:51

    116 000,- Kč bez šlapaček :-)
    Drahý,ale moc se mi to líbí teda...

  • anonymní uživatel motor 7.4.2011 v 17:45

    hned bych se projel, a zajimalo by mě jestli je ten tlumič citlivější než klasika? myslim že nebude

  • anonymní uživatel peto[dude] 7.4.2011 v 17:47

    no ja neviem lebo taku upravu geometrie si viem robit aj ja na mrazkovi s tlmicom RS Monarch na ktorom ked presuniem modru packu(gate) do zavretej polohy a zlatavim koleckom si nastavim jeho silu a od toho sa skrati sag cize sa zdvihne trochu stred a zostrmi uhol hlavy.strata sagu mi pri stupaniach vobec nechyba, A tlmic je tak v mensom zatazeni este zivsi napriek gateu. Ale urcite nieje taky lahky, ma priblizne 17,5 kg(tazke komponenty) pri 200/200 zdvihoch a omnoho nizsou cenou. A aj sedlovu trubku ma rovnu co tiez patricne vyuzivam. Tu je - dolekop.com/...
    A poznam este jeden projekt ktory toto predci na body - www.youtube.com/... necelych 12kg a 180/180 zdvihy.

  • anonymní uživatel bigroman 7.4.2011 v 19:00

    delani ze to je super novinka, ale prvni tady byl scott ransom

  • anonymní uživatel motor 7.4.2011 v 19:27

    ten canyon bych asi chtel radci nez toho mrazka :-D

  • anonymní uživatel Císi 7.4.2011 v 21:46

    Paráda, takovýhle typ článků mě baví

  • anonymní uživatel moudras 8.4.2011 v 7:58

    Hezky jsi to napsal Oski..jako vždy..Už se na něj těším...

  • anonymní uživatel hoffman 8.4.2011 v 8:22

    equalizery na scottoch boli dosť poruchové, čas ukáže jak je to vychytané na cannonoch

  • anonymní uživatel Filip (ovyk (a) seznam.cz) 8.4.2011 v 14:45

    nejlepsi jsou mtbcka na tech se da delat hodne kravin :D

  • anonymní uživatel DD (deathdog (a) punkbike.org) 8.4.2011 v 22:39

    prej ted frci 29:-D bozi clanek...jel jsem to s tebou, ale pomaleji :-D

  • anonymní uživatel Naturčík (natu (a) seznam.cz) 9.4.2011 v 14:59

    Tady ut hoo to vypadá, že u toho někdo přemejšlí! velikonoce.vseznamu.cz/...

  • anonymní uživatel PR (PR) 11.4.2011 v 12:07

    Strašný PRko :-(

  • anonymní uživatel plx (plx (a) post.cz) 26.3.2012 v 13:33

    Jekylla jsem koupil, ale jeste pred vyjetim jsem musel reklamovat zadni tlumic fox dyad rt2. zivotnost dle zastupce je, at jezdite nebo ne, kolem pul roku. na vine je pry prekombinovana konstrukce, jejiz pretlaky nejsou pri soucasnem stavu techniky dlouhodobe utesnitelne.

    jake jsou Vase zkusenosti, rady a tipy? diky a stastnou cestu plx

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí