reklama

Mega Week: report Avalanche Downhill Cup

Autor: Oskar Jančík, Elis, vydáno: 21.7.2011

Avalanche Cup letos sestával ze dvou závodů, první závod se konal na prvního máje v Lyonu a video z tohoto závodu najdete zde. My se ale na tomto místě podíváme na Avalanche Cup v Oz en Oissans, který se jel v rámci Megavalanche weeku a díky tomu se těšil i z poměrně slušného počtu startujících Čechů.

Vesnice Oz en Oisans je součástí lyžařského střediska Alpe d' Huez. Závod má cílový prostor v lyžařské vesničce Oz en Oisans Station, a sice u základní stanice lanovky Poutran. Právě pod kabinovou lanovkou Poutran, která Oz propojuje s „Hujerem“, stojí trať Avalanche downhillu. My Středoevropané bychom při zběžném pohledu na údolí řekli, že sjezdová trať povede po dně a bocích ledovcem vytvarovaného údolí. Ve Francii tak tomu není. Tam na dně údolí sjezdové tratě už dávno nestaví. Takový terén přenechávají ve Francii pro cykloturisty na enduro kolech nebo se tam jezdí xc závody. Trať sjezdu vedla pod sloupy lanovky na skalnatém hřebenu, který mezi startem a cílem ostře klesá o celých 600 metrů. I ve Francii ale trať v Ozu patří k výjimečným a tvrdí se o ní, že je nejhezčí v tamním poháru. A tak není divu, že se na ní v srpnu ještě pojede francouzský pohár.





Trať samotná patří k tomu nejlepšímu, na čem jsem kdy jezdil. Pokud přijíždíte na start z „Hujeru“, musíte se ještě pěkně svézt po silnici, anebo po místní enduro trati, abyste se dostali k přestupní stanici lanovky Poutran. Odtud pár desítek metrů a jste na skutečném startu. Povrch byl bohužel hodně prašný, jinak skvělá trať je tvořena hlavně klopenkami a skalnatými wallridy. Díky převládajícímu počasí měla trať tendenci v některých místech vytvářet několikacenti­metrové závěje prachu. I tak to ale neubralo trati na její atraktivitě. Pokud jste se z lanovky pořádně podívali po okolí, mohli jste vidět, že na celém hřebenu se usilovně staví. Chystá se zde ještě jedna nová trať. Trať Oz downhillu jsem poprvé jel v létě 2008 a je pravda, že se od té doby v některých pasážích změnila, ale její kouzlo se tím nikterak neztratilo. V cílovém prostoru přibyla 4X sekce, respektive se trať dh napojila do 4X tak, jako to bývá na svěťáku. Zdá se, že ve Francii je tento sport trochu na vzestupu.





Volný trénink na závod byl možný ještě v pondělí, v úterý již pouze se startovním číslem. Pondělí večer byl také dobou, kdy se hustě zaplnilo parkoviště v cílovém prostoru. Závodníci se rekrutovali převážně z Francie a Spojeného království. Nechyběli ale ani Španělé, Portugalci nebo závodník z Nového Zélandu. Mega prostě táhne.

Zatímco úterý bylo vyhrazeno tréninku, ve středu jste si zazávodili dosyta. První jízda startovala v 8:30 a rozřadila jezdce podle výkonnosti do druhého kola, které startovalo v jednu hodinu odpoledne. Aby toho nebylo málo, tak v 17 hodin startoval Avalanche SUPER CUP pro 50 nejrychlejších.





Organizátoři závod označují jako SPRINT DOWNHILL, aby jej tak odlišili od downhill marathonu, jakým je Mega i její kvalifikace. Časy vítězů přes čtyři a půl minuty a většiny závodního pole přes pět minut pak budí úsměv. Sprint by měl přece být něco krátkého, že?

Nejrychlejším se v SUPERCUPu stal Steven SAUTRON z Francie s časem 4:38 následován Joe FLANAGANem z UK s dvouvteřinovou ztrátou. Střídání národností ve výsledkové listině jen dokresluje odvěkou rivalitu Francie a Spojeného království.





Z českých zástupců si zaslouží obdiv výkon znojemské rakety Mongoose ridera Richarda Sýkory z CK Kučera Znojmo, který jako nejrychlejší z Čechů dojel na velice pěkném 36. místě celkově. [Rišá:rd], jak mu s oblibou a s francouzským „er“ říkali komentátoři, ukázal, že je opravdový multitalent technických disciplín a hlavně MEGAMAN, když dva dny předtím zajel na celkově 19. místě v Avalanche Enduru (10. místo v kategorii). Přes velkou únavu na konci týdne se v pátek kvalifikoval do Mega Challengers, kteří startovali na Megavalanche trati v sobotu. Dle všeho se tak stal jediným opravdovým MEGAMANem, který absolvoval všechny tři závody.

A věřte tomu, že kdyby se v Mega weeku jely závody čtyři, [Rišá:rd] se přihlásí i na ten čtvrtý.







 

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí